Olivový a lněný olej léčí zácpu u hemodialyzovaných pacientů

Při zácpě je možné využívat jako změkčovadla minerální oleje. Vhodnou doplňkovou léčbou zácpy může být použití olivového oleje či oleje z lněných semínek. 50 hemodialyzovaných pacientů trpících zácpou užívalo po dobu 4 týdnů všechny tři druhy zmíněných olejů, aby bylo možné porovnat jejich účinky. Počáteční dávka oleje činila 4 ml denně, v průběhu sledování si mohli pacienti upravit dávku podle potřeby.

Nejčastější příznaky zácpy na počátku léčby byly srovnatelné mezi všemi zkoumanými skupinami a zahrnovaly „neúplné vyprázdnění“ (92 %), „tvrdá nebo hrudkovitá stolice“ (72 %) a „pocit ucpání v oblasti konečníku“ (70 %). Studie prokázala, že v případě krátkodobé léčby zácpy u pacientů na hemodialýze je každodenní užívání olivového nebo lněného oleje stejně účinné jako užívání oleje minerálního.

říjen 2014

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(14)00141-1/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme