Onemocnění ledvin zvyšuje riziko diabetu
Je známo, že diabetes zvyšuje riziko vzniku onemocnění ledvin. Nová studie vědců z lékařské fakulty Washingtonské univerzity v St. Louis naznačuje, že tento vztah platí i opačně: porucha funkce ledvin zvyšuje riziko vzniku cukrovky.
Viníkem je močovina
Pravděpodobným viníkem vzájemného vztahu mezi onemocněním ledvin a cukrovkou se zdá být močovina. Tuto dusíkatou látku vznikající v těle jako odpadní produkt při odbourávání bílkovin dokážou zdravé ledviny efektivně odstraňovat z krve do moči. Její zvýšená hladina v krvi bývá známkou snížené funkce ledvin. Předchozí studie na myších modelech také ukázala, že vyšší hladina močoviny v krvi v důsledku poruchy funkce ledvin má často za následek zvýšenou inzulinovou rezistenci a narušenou sekreci inzulinu.
Vysoká hladina močoviny zvyšuje riziko diabetu o 23 %
Vědečtí pracovníci hodnotili po dobu 5 let lékařské záznamy 1,3 milionu dospělých bez diabetu. Běžný krevní test, který určuje hladinu močoviny v krvi, ukázal, že 117 000 osob bez cukrovky (9 %) mělo zvýšené množství močoviny signalizující špatnou funkci ledvin.
V každém roce studie vědci zjistili 2 989 nových případů diabetu na každých 100 000 lidí s nízkou hladinou močoviny v krvi a 3 677 nových případů diabetu na každých 100 000 osob s vysokou hladinou močoviny, tedy o 688 případů diabetu více. Celkově měli jedinci s vysokou hladinou močoviny o 23 % vyšší riziko vzniku diabetu ve srovnání s těmi s nízkou hladinou močoviny.
Zdroj:
http://www.newswise.com/articles/view/686487/?sc=mwhr&xy=10007438
http://www.kidney-international.theisn.org/article/S0085-2538(17)30676-…