Opožděný růst u dětí s nedostatečnou funkcí ledvin

U dětí s nedostatečnou funkcí ledvin se vedle řady klinických symptomů choroby objevuje také výrazně opožděný růst. U 50-75 % chlapců a dívek s tímto onemocněním se tělesná výška pohybuje pod dolní hranicí normy výšky stejně staré české dětské populace, což znamená, že děti rostou pomaleji než jejich vrstevníci.

Kdy se poruchy růstu projeví?

Důvodem selhávání funkce ledvin mohou být vrozené poruchy, např. malá velikost ledviny, nebo nedostatečně vyvinutá tkáň ledviny. U těchto poruch vznikají nejvýznamnější opoždění růstu a známky poruchy funkce ledvin se objevují již před 5. rokem života.

Porušení ledvinné funkce však může nastat také během vývoje dítěte nejčastěji jako následek zánětu. V těchto případech jde o získanou poruchu ledvin. U získaných poruch se významné zpoždění růstu objeví většinou až ve školním nebo pubertálním věkovém období. Často bývá opoždění růstu první známkou počínajícího ledvinného selhání.

Příčiny pomalého růstu

Příčin pomalého růstu je několik. Může jednat o nedostatečný přívod živin ze stravy, zvláště bílkovin, protože děti s chronickou nedostatečností ledvin trpí často nechutenstvím.

Dalším významným faktorem je narušení rovnováhy iontů v organismu dítěte. Zvýšené ztráty vápníku močí způsobují jeho sníženou hladinu v krvi, na což tělo reaguje tak, že ho vyplavuje z kostí. Ubývá vápníku v kostech, odbourává se kostní tkáň. Tyto změny na kostech způsobují zpomalování růstu dítěte.

Růst organismu je řízen růstovým hormonem, který se tvoří v části mozku nazývané podvěsek mozkový (hypofýza). Děti s chronickým onemocněním ledvin většinou nemají málo růstového hormonu, ale jeho účinek je omezen. V játrech se totiž tvoří méně růstového faktoru IGF-I, jehož prostřednictvím růstový hormon působí, a bývá snížená citlivost receptorů na tento faktor.

Léčba

Zpomalení růstu u dětí s chronickým onemocněním ledvin je závislé na délce trvání poruchy.

Opožděný růst je možné léčit podáváním růstového hormonu formou injekcí. Léčba by měla začít co nejdříve, a to i před zahájením hemodialýzy a před transplantací ledviny. Časný začátek podávání růstového hormonu u mladších dětí vede k lepším růstovým přírůstkům, než je tomu u dětí starších.

Zdroje:
http://www.rustovyhormon.cz
http://www.tribune.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme