Ověřte si znalosti o dietě při chronickém onemocnění ledvin
Dodržování diety při chronickém onemocnění ledvin se řídí jasnými pravidly a vyžaduje, aby si pacient osvojil některé základní vědomosti. Jednoduchý kvíz vám napoví, jak jste na tom se znalostmi ohledně ledvinné diety právě vy. Jsou následující tvrzení pravdivá, nebo ne?
Správně, nebo špatně?
- 1. Léčba při selhání ledvin obvykle zahrnuje tři hlavní léčebné možnosti: dialýzu, léčiva a ledvinnou dietu.
- 2. Všichni pacienti se selháním ledvin by měli držet naprosto stejnou dietu.
- 3. Jednou z důležitých funkcí ledvin je filtrovat a čistit krev.
- 4. Všechny bílkoviny ve stravě pochází z živočišných zdrojů, jako je maso, vejce a mléčné výrobky.
- 5. Během dialýzy není nutné dodržovat doporučenou dietu a je možné jíst cokoliv dle libosti.
- 6. Draslík se nachází pouze v ovoci a zelenině.
- 7. Česnek a cibule by se při dodržování ledvinné diety neměly jíst.
- 8. Zvýšení tělesné hmotnosti mezi jednotlivými dialýzami znamená, že se člověk příliš přejídal.
- 9. Konzumace vysokého množství červeného masa může zvýšit hladinu hemoglobinu v krvi.
- 10. Je nutné kontrolovat hladinu fosforu v krvi pro udržení zdravých kostí a cév.
Správně. Všechny tři léčebné možnosti jsou nezbytné k tomu, aby se zabránilo komplikacím onemocnění ledvin a zajistilo co nejlepší fungování organismu.
Špatně. Ledvinná dieta je přizpůsobena na míru potřebám jednotlivých pacientů. Liší se strava určená pacientům na hemodialýze, na peritoneální dialýze, dieta u nedostatečnosti funkce ledvin bez nutnosti dialyzační léčby. Všechna dietní opatření musí být vždy pečlivě přizpůsobena konkrétnímu pacientovi v závislosti na ostatních přidružených chorobách a na stupni snížení ledvinných funkcí (terapie šitá na míru).
Správně. Ledviny jsou životně důležitým orgánem těla očišťujícím krev od odpadních látek, které se v ní hromadí. Ty jsou pak vyloučeny močí ven z těla. Mezi další funkce ledvin patří také tvorba hormonů nebo udržování acidobazické rovnováhy.
Špatně. Kromě bílkovin živočišného původu existují i bílkoviny rostlinného původu, jejich významným zdrojem jsou např. v luštěniny, obilniny nebo ořechy.
Špatně. Neexistuje žádná záruka, že všechny složky potravy zkonzumované během dialýzy budou plně stráveny během ní.
Špatně. Draslík je přítomen ve většině potravin v různém množství, bohatým zdrojem draslíku jsou např. ořechy, hovězí maso, mléko, čokoláda, káva, čaj či houby.
Špatně. Česnek a cibule jsou vhodnými potravinami při ledvinné dietě, mají nízký obsah sodíku a vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky. Navíc čerstvá cibule má nízký obsah draslíku.
Špatně. Zvýšení tělesné hmotnosti mezi dialýzami odráží zejména množství přijaté tekutiny během tohoto období, proto je důležité, aby byla dodržována omezená spotřeba tekutin.
Špatně. Samotná strava nemůže zlepšit chudokrevnost z nedostatku hemoglobinu u lidí, kteří se potýkají se selháním ledvin. Pacienti potřebují odbornou péči, léky pro doplnění nedostatku železa a erytropoetin ke zvýšení hladiny hemoglobinu.
Správně. Příliš mnoho fosforu v krvi způsobuje odvápnění kostí a poškození krevních cév.
Zdroje: http://www.myspiceitup.ca/articles/Nutriquiz.pdf
http://www.nadaceledviny.cz/