Ověřte si znalosti o dietě při chronickém onemocnění ledvin

Dodržování diety při chronickém onemocnění ledvin se řídí jasnými pravidly a vyžaduje, aby si pacient osvojil některé základní vědomosti. Jednoduchý kvíz vám napoví, jak jste na tom se znalostmi ohledně ledvinné diety právě vy. Jsou následující tvrzení pravdivá, nebo ne?

Správně, nebo špatně?

  • 1. Léčba při selhání ledvin obvykle zahrnuje tři hlavní léčebné možnosti: dialýzu, léčiva a ledvinnou dietu.
  • Správně. Všechny tři léčebné možnosti jsou nezbytné k tomu, aby se zabránilo komplikacím onemocnění ledvin a zajistilo co nejlepší fungování organismu.

  • 2. Všichni pacienti se selháním ledvin by měli držet naprosto stejnou dietu.
  • Špatně. Ledvinná dieta je přizpůsobena na míru potřebám jednotlivých pacientů. Liší se strava určená pacientům na hemodialýze, na peritoneální dialýze, dieta u nedostatečnosti funkce ledvin bez nutnosti dialyzační léčby. Všechna dietní opatření musí být vždy pečlivě přizpůsobena konkrétnímu pacientovi v závislosti na ostatních přidružených chorobách a na stupni snížení ledvinných funkcí (terapie šitá na míru).

  • 3. Jednou z důležitých funkcí ledvin je filtrovat a čistit krev.
  • Správně. Ledviny jsou životně důležitým orgánem těla očišťujícím krev od odpadních látek, které se v ní hromadí. Ty jsou pak vyloučeny močí ven z těla. Mezi další funkce ledvin patří také tvorba hormonů nebo udržování acidobazické rovnováhy.

  • 4. Všechny bílkoviny ve stravě pochází z živočišných zdrojů, jako je maso, vejce a mléčné výrobky.
  • Špatně. Kromě bílkovin živočišného původu existují i bílkoviny rostlinného původu, jejich významným zdrojem jsou např. v luštěniny, obilniny nebo ořechy.

  • 5. Během dialýzy není nutné dodržovat doporučenou dietu a je možné jíst cokoliv dle libosti.
  • Špatně. Neexistuje žádná záruka, že všechny složky potravy zkonzumované během dialýzy budou plně stráveny během ní.

  • 6. Draslík se nachází pouze v ovoci a zelenině.
  • Špatně. Draslík je přítomen ve většině potravin v různém množství, bohatým zdrojem draslíku jsou např. ořechy, hovězí maso, mléko, čokoláda, káva, čaj či houby.

  • 7. Česnek a cibule by se při dodržování ledvinné diety neměly jíst.
  • Špatně. Česnek a cibule jsou vhodnými potravinami při ledvinné dietě, mají nízký obsah sodíku a vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky. Navíc čerstvá cibule má nízký obsah draslíku.

  • 8. Zvýšení tělesné hmotnosti mezi jednotlivými dialýzami znamená, že se člověk příliš přejídal.
  • Špatně. Zvýšení tělesné hmotnosti mezi dialýzami odráží zejména množství přijaté tekutiny během tohoto období, proto je důležité, aby byla dodržována omezená spotřeba tekutin.

  • 9. Konzumace vysokého množství červeného masa může zvýšit hladinu hemoglobinu v krvi.
  • Špatně. Samotná strava nemůže zlepšit chudokrevnost z nedostatku hemoglobinu u lidí, kteří se potýkají se selháním ledvin. Pacienti potřebují odbornou péči, léky pro doplnění nedostatku železa a erytropoetin ke zvýšení hladiny hemoglobinu.

  • 10. Je nutné kontrolovat hladinu fosforu v krvi pro udržení zdravých kostí a cév.

Správně. Příliš mnoho fosforu v krvi způsobuje odvápnění kostí a poškození krevních cév.

Zdroje: http://www.myspiceitup.ca/articles/Nutriquiz.pdf
http://www.nadaceledviny.cz/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme