Pica − problém dětských dialyzovaných pacientů

Pica je onemocnění projevující se nutkavou potřebou pojídat nejedlé věci (např. papír nebo hlínu). U dialyzovaných pacientů se tato porucha vyskytuje častěji než u zdravé populace. Vědci se v rámci nedávno publikované studie snažili zjistit její výskyt u dětských dialyzovaných pacientů. Výzkumu se zúčastnilo 87 dětských pacientů na dialýze. 67 pacientů podstupovalo hemodialýzu, zbývajících 20 pak peritoneální dialýzu.

Průzkum ukázal, že 46 % pacientů trpělo nutkavým pojídáním. Někteří vykazovali pouze mírné projevy omezující se na konzumaci ledu (34,5 %). Závažnou formou syndromu pica, při níž pacienti pojídali např. křídu, škrob, cukr, mýdlo, písek nebo dřevo, trpělo 12,6 %. Pacienti na hemodialýze měli 8,3krát vyšší pravděpodobnost toho, že se u nich projeví nutkavé pojídání, než ti na peritoneální dialýze. Více než 5 let strávených dialyzační léčbou bylo spojeno s 3,2krát vyšší pravděpodobností objevení syndromu.

Syndrom pica je považován za potenciálně škodlivou poruchu přijímání potravy, která vyžaduje zvýšenou pozornost při nutriční péči o dětské pacienty na dialýze.

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(11)00229-9/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme