Po transplantaci ledviny bez imunosupresiv

Vědcům se podařilo vyvinout nový režim léčby, který umožňuje pacientům po transplantaci ledvin vysadit užívání imunosupresiv – léků potlačujících imunitu těla. 8 z 12 pacientů, kteří se zúčastnili menší vědecké studie, již přežívá bez imunosupresivních léků po dobu nejméně jednoho roku a v některých případech i déle než tři roky, aniž by se u nich projevilo jakékoliv zjevné poškození nové ledviny. U žádného z 12 pacientů nedošlo k selhání transplantované ledviny ani k žádným závažným nežádoucím účinkům. Ve všech 12 případech příjemci získali orgány od imunologicky shodného dárce z okruhu blízkých příbuzných.

Nezbytná imunosupresiva

Ve standardním režimu pacient po transplantaci užívá po zbytek svého života dva nebo tři druhy imunosupresivních léků. Ty pomáhají odvrátit odmítnutí nového orgánu vlastním imunitním systémem pacienta, avšak přináší s sebou řadu nežádoucích účinků, jako je vysoký krevní tlak, riziko cukrovky nebo rakoviny a často také vykazují toxické účinky pro samotné ledviny. Navíc potlačení imunity nemusí vždy fungovat. V těchto případech se u pacienta objeví postupné zhoršování funkce až konečné selhání darovaného orgánu, což si následně vynutí další transplantaci nebo přechod na dialyzační péči.

Nový léčebný režim

Nová metoda se liší od standardního postupu především kombinací cíleného ozáření lymfatických uzlin, sleziny a brzlíku pacienta, což přechodně oslabí jeho imunitní systém, a aplikací kmenových buněk odebraných z krve dárce, které se dále diferencují a připojí se k buňkám imunitního systému příjemce, který je pak mnohem „přívětivější“ k novému orgánu. Pacientovi jsou také injekčně podávány protilátky, které selektivně poškozují některé jeho imunitní buňky a potlačují tak obranyschopnost organismu, která by jinak zničila darovanou ledvinu.

V rámci nového léčebného protokolu podstoupí příjemce nové ledviny ještě v nemocnici několik dní po operaci ozáření a jsou mu injekčně aplikovány protilátky, na další dávky ozáření během následujících několika dnů dochází pacient již jen ambulantně. Asi 10 dní po operaci dostane pacient injekci kmenových buněk odebraných dárci orgánu. Všichni pacienti zpočátku užívají dva typy stejných imunosupresivních léků (plus antivirotika a antibiotika), které by užívali po transplantaci i v rámci standardního léčebného režimu.

Po měsíci je jeden z léků vysazen, ale lékařský tým neustále pečlivě monitoruje množství parametrů, včetně promísení imunitních buněk dárce a příjemce. Pokud se smísení buněk zdá být šest měsíců po operaci v rovnováze, je vysazeno užívání i druhého imunosupresiva. Pokud smísení buněk nebylo dosaženo, pacient i nadále léky užívá.
Nejprve měli vědci za to, že pečlivé vyvažování mezi imunitním systémem příjemce a dárce zůstane natrvalo neporušené. Ale vypadá to, jakoby docházelo k postupnému přesunu zpět k převaze imunitního systému příjemce. Tento jev byl pozorován v řadě případů, ale není příčinou odmítnutí orgánu.

Další výzkum

Příjemci a dárci v této studii jsou imunologicky shodní, což znamená, že se neliší ani v jednom ze šesti HLA antigenů (povrchové znaky na každé buňky v lidském těle). Tím se snižuje riziko, že pacientův imunitní systém napadne transplantovaný orgán. Nový rozšířený výzkum nyní umožní účast i párům, které mají shodné pouze 3 HLA antigeny.

Zdroje:
"sciencedaily.com":http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111005172637.htm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme