Potraviny s přídavkem vlákniny snižují hladinu kreatininu v séru
Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký vliv mají potraviny s přídavkem vlákniny na hladinu dusíku močoviny v krvi a koncentraci kreatininu v séru u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Pacienti konzumovali v rámci své obvyklé stravy vybrané druhy potravin (cereálie, sušenky, tyčinky), které jim dodaly 1,6 g vlákniny denně po dobu 2 týdnů. Následně pak zařadili do jídelníčku podobné potraviny avšak obohacené o vlákninu, které poskytovaly celých 23 g vlákniny denně, a to po dobu 4 týdnů. Konzumace potravin s přídavkem vlákniny měla za následek 10,6% snížení průměrné koncentrace dusíku močoviny v krvi, výrazné snížení hladiny kreatininu v séru a vyšší glomerulární filtraci.
Z výsledků studie vyplývá, že zvýšený příjem vlákniny u pacientů s chronickým onemocněním ledvin zajištěný konzumací potravin s přídavkem vlákniny může pomoci snížit hladinu sérového kreatininu a zlepšit glomerulární filtraci. K potvrzení těchto zjištění však budou nutné další studie.
červenec 2012
Zdroj: "jrnjournal.org":http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(12)00112-4/abstract