Potraviny s přídavkem vlákniny snižují hladinu kreatininu v séru
Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký vliv mají potraviny s přídavkem vlákniny na hladinu dusíku močoviny v krvi a koncentraci kreatininu v séru u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Pacienti konzumovali v rámci své obvyklé stravy vybrané druhy potravin (cereálie, sušenky, tyčinky), které jim dodaly 1,6 g vlákniny denně po dobu 2 týdnů. Následně pak zařadili do jídelníčku podobné potraviny avšak obohacené o vlákninu, které poskytovaly celých 23 g vlákniny denně, a to po dobu 4 týdnů. Konzumace potravin s přídavkem vlákniny měla za následek 10,6% snížení průměrné koncentrace dusíku močoviny v krvi, výrazné snížení hladiny kreatininu v séru a vyšší glomerulární filtraci. Z výsledků studie vyplývá, že zvýšený příjem vlákniny u pacientů s chronickým onemocněním ledvin zajištěný konzumací potravin s přídavkem vlákniny může pomoci snížit hladinu sérového kreatininu a zlepšit glomerulární filtraci. K potvrzení těchto zjištění však budou nutné další studie.
červenec 2012
Zdroj: http://www.jrnjournal.org
Recepty vhodné při omezení zdravé funkce ledvin
Nevíte jaká jídla uvařit, abyste dodrželi dietu při onemocnění ledvin? Nahlédněte do sekce Recepty, kde naleznete širokou škálu jednoduchých receptů přizpůsobených pacientům s onemocněním ledvin a jsou kontrolovány nutričními specialistkami. Těšit se můžete například na špenátový bulgur s bylinkami, který vám dodá potřebnou dávku energie i vlákniny.
Přehled receptů naleznete zde.