Potraviny s přídavkem vlákniny snižují hladinu kreatininu v séru

Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký vliv mají potraviny s přídavkem vlákniny na hladinu dusíku močoviny v krvi a koncentraci kreatininu v séru u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Pacienti konzumovali v rámci své obvyklé stravy vybrané druhy potravin (cereálie, sušenky, tyčinky), které jim dodaly 1,6 g vlákniny denně po dobu 2 týdnů. Následně pak zařadili do jídelníčku podobné potraviny avšak obohacené o vlákninu, které poskytovaly celých 23 g vlákniny denně, a to po dobu 4 týdnů. Konzumace potravin s přídavkem vlákniny měla za následek 10,6% snížení průměrné koncentrace dusíku močoviny v krvi, výrazné snížení hladiny kreatininu v séru a vyšší glomerulární filtraci. Z výsledků studie vyplývá, že zvýšený příjem vlákniny u pacientů s chronickým onemocněním ledvin zajištěný konzumací potravin s přídavkem vlákniny může pomoci snížit hladinu sérového kreatininu a zlepšit glomerulární filtraci. K potvrzení těchto zjištění však budou nutné další studie. 

červenec 2012 

Zdroj: http://www.jrnjournal.org

Recepty vhodné při omezení zdravé funkce ledvin

Nevíte jaká jídla uvařit, abyste dodrželi dietu při onemocnění ledvin? Nahlédněte do sekce Recepty, kde naleznete širokou škálu jednoduchých receptů přizpůsobených pacientům s onemocněním ledvin a jsou kontrolovány nutričními specialistkami. Těšit se můžete například na špenátový bulgur s bylinkami, který vám dodá potřebnou dávku energie i vlákniny.

Přehled receptů naleznete zde.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme