Příjem tekutin během léta

Horké letní dny mohou být velkou zátěží zejména pro ty, kteří musí omezovat příjem tekutin. Příliš mnoho tekutin může vést k nebezpečným komplikacím jako je edém, zvýšený krevní tlak nebo dušnost. Nadměrný váhový přírůstek mezi dvěma dialýzami může způsobit křeče nebo závratě v průběhu dialýzy. Denní příjem tekutin Váhový přírůstek mezi dvěma dialýzami by neměl překročit 2 až 2,5 % vaší tělesné hmotnosti. Mějte na paměti, že každých 500 ml (2 hrnky) tělem nezpracované tekutiny se rovná váhovému přírůstku 0,5 kg. Váhový přírůstek se však může lišit v závislosti na množství vyloučené moči. Obecně platí, že můžete vypít 0,5 litru (2 hrnky) tekutiny za den plus množství rovnající se objemu vyloučené moči. Pokud se objeví průjem nebo zvracení, je potřeba tekutin vyšší, aby se zabránilo dehydrataci organizmu. Do příjmu tekutin započítáváme všechny přijaté kapaliny, mimo jiné rovněž kávu, čaj, zmrzlinu, želé, polévky, led, mléko, nealkoholické nápoje, džusy, alkohol či tekuté výživové doplňky. Jak zvládnout omezený příjem tekutin v horku?

  • Pijte pouze tehdy, když máte opravdu žízeň.
  • Pijte pomalu.
  • Nepijte ze zvyku nebo jen proto, že jste ve společnosti.
  • Pijte z malých šálků a sklenic. Pomocí odměrky zjistěte jejich přesný objem.
  • Léky užívejte s jídlem nebo zapíjejte nápojem připraveným k jídlu.
  • Vybírejte si k jídlu studené potraviny s vyšším obsahem vody.
  • Vyhýbejte se slaným potravinám, vyvolávají pocit žízně.
  • Snažte se příjem tekutin hradit pomocí povolených nápojů a pokrmů. Vzdejte se kávy, čaje, slazených nápojů a alkoholu. Volte spíše mléko, polévky, džusy a další povolené potraviny.
  • Na svačinu mezi hlavními jídly si dejte vychlazené ovoce nebo zeleninu.

Zdroj: 
http://www.myspiceitup.ca 

Recepty vhodné pro pacienty s onemocněním ledvin

Doplňujte své tekutiny zodpovědně s našimi recepty. Projděte si receptář a objevte zajímavé recepty snadné na přípravu. Veškeré recepty jsou kontrolovány nutričními specialistkami B. Braun a obsahují výčet nutričních hodnot. Neváhejte vyzkoušet snadný postup na zpříjemnění vašich jídelníčků i s omezením ledvinové diety.

Recepty naleznete zde

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme