Přísná kontrola krevního tlaku snižuje riziko úmrtí

Vědci dospěli k závěru, že přísná kontrola krevního tlaku u pacientů s chronickým onemocněním ledvin sice nebrání rozvoji nemoci, ale snižuje riziko úmrtí po nástupu selhání ledvin. Ve studii prováděné Kalifornskou univerzitou bylo 840 pacientů s chronickým onemocněním ledvin náhodně rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina nemocných po dobu 4 let podléhala přísné regulaci krevního tlaku (střední arteriální tlak pod 92 mm Hg) a druhé skupině byl tlak korigován pouze běžným způsobem (střední arteriální tlak pod 107 mm Hg).

Selhání ledvin se po průměrné době sledování 19,3 roku vyvinulo u 627 pacientů. Po nástupu selhání ledvin došlo ke 142 úmrtím ve skupině s přísnou kontrolou krevního tlaku a ke 182 úmrtím ve skupině s běžnou kontrolou, což představuje 28% snížení rizika úmrtí ve skupině s přísnou kontrolou krevního tlaku. Bez ohledu na diagnózu selhání ledvin zemřelo ve skupině s přísnou kontrolou krevního tlaku 212 pacientů a ve druhé skupině pak 233 nemocných, což představuje 18% snížení rizika úmrtí ve skupině s přísnou kontrolou krevního tlaku.

prosinec 2014

Zdroje:
http://www.renalandurologynews.com/esrd-blood-pressure-control-cuts-dea…
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25493952

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme