Protein, který brání onemocnění ledvin

Vědci zjistili, že změnou klíčového proteinu je možné v těle vyvolat přirozené obranné mechanizmy, které zamezí vzniku onemocnění ledvin.

Proteinurie urychluje selhání ledvin

Zdravé ledviny filtrují krev, odpadní látky jsou odváděny do moči a užitečné proteiny se vrací zpět do krevního oběhu. Poškozené ledviny tuto schopnost ztrácejí, nedokážou účinně zadržet proteiny, a ty jsou vylučovány společně s močí. Tento jev zvaný proteinurie navíc výrazně urychluje proces selhání ledvin, nepřefiltrované bílkoviny totiž způsobují zjizvení v tubulech (kanálcích), které moč transportují.

Protein Angptl4

Vědcům se však podařilo poprvé prokázat, že se tělo snaží proti proteinurii bojovat tím, že produkuje více proteinu s názvem Angptl4 (Angiopoietin-like 4 neboli angiopoetinu podobný protein 4). Angptl4 se účastní dvou navzájem protichůdných dějů, které jeho produkci regulují. V prvním z nich zhoršení proteinurie vyvolá zvýšenou produkci Angptl4 a ve druhém zvyšující se hladina Angptl4 utlumí tvorbu Angptl4. Druhý mechanizmus potlačuje první, což může vysvětlovat, proč lidé se silnou proteinurií produkují pouze třikrát tolik Angptl4 než lidé se zdravými ledvinami, a ne 30krát tolik.

Upravený protein zmírňuje proteinurii

Vědcům se podařilo vytvořit obměněnou verzi proteinu Angptl4, který stále působí proti proteinurii, ale již nemůže zapojit mechanizmus, kterým by zpomalil svou vlastní produkci. Vpravili tento upravený protein do těla krys, které sloužily jako modelové organizmy pro výzkum onemocnění ledvin, a podařilo se jim snížit proteinurii o 60 %.

V dalším kroku bude nutné potvrdit, že snížení proteinurie pomocí upraveného proteinu také výrazně zpomaluje chronické onemocnění ledvin. Rovněž se plánuje provedení studií na toxicitu a dávkování, které budou nezbytné k tomu, aby bylo možné požádat o povolení k zahájení klinických testů na lidech.

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131208133400.htm
First Kidney-Specific, Mechanism-Based Drug Design Underway

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme