První umělá ledvina může být lidem implantována už v roce 2017

Tým univerzitních vědců z USA vyvinul první technologii umělé ledviny na světě přímo k implantaci do lidského těla. K filtraci odpadních látek z krevního oběhu používají biohybridní systém, přímo poháněný srdcem, který je tvořen živými ledvinnými buňkami a řadou specializovaných mikročipů.

Kombinace křemíkové nanotechnologie a živých buněk

Projekt, jehož cílem bylo vytvořit účinnou a bezpečnou umělou ledvinu, se snaží najít trvalé řešení problému s nedostatkem orgánů pro transplantace a poskytnout další možnost volby pro lidi s chronickým onemocněním ledvin, kteří jsou závislí na dialýze. Prototyp o velikosti kávového šálku využívá kombinaci křemíkové nanotechnologie. Sada 15 mikročipů slouží jako kostra pro živé ledvinné buňky.

Klinické testy již v roce 2017

Autoři projektu zdůrazňují, že by systém měl fungovat velmi podobně jako skutečný orgán a měl by umět spolehlivě rozlišovat mezi odpadními látkami a látkami, které tělo potřebuje vstřebat zpět do těla. Zařízení by mělo být poháněno vlastním krevním oběhem pacienta. Výzkumníci využívají také počítačové programy pro studium dynamiky kapalin pro maximální efektivitu toku krve zařízením tak, aby nedocházelo k tvorbě krevních sraženin. Autoři nové technologie oznámili, že mají v úmyslu zahájit první klinické testy s pacienty již v roce 2017.

Zdroj: www.meddeviceonline.com/doc/world-s-first-implantable-artificial-kidney…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme