Dárcovství

Řetězové transplantace ledvin s altruistickým dárcem jsou nejefektivnější

Nový výzkum kanadských vědců naznačuje, že upřednostňování řetězových transplantací ledvin před prostou párovou výměnou ledvin, by mohlo pomoci zvýšit celkový počet transplantací, a ušetřit tak více životů.

Párová výměna pomáhá při nekompatibilitě dárce a příjemce

Párová výměna neboli křížové dárcovství ledvin je velmi efektivní způsob darování orgánů v případě, kdy nelze uskutečnit transplantaci mezi pacientem a jeho potenciálním dárcem ochotným mu ledvinu darovat. Důvodem bývá jejich vzájemná nekompatibilita, kdy se na základě vyšetření zjistí, že novou ledvinu by tělo příjemce odmítlo. Partner, který chce orgán poskytnout však může být zároveň ideálním pro nemocného v jiném páru a stejně tak může být zdravý člověk z druhého páru vhodným dárcem pro původního partnera.

Altruistický dárce významně navýší počet orgánů k transplantaci

Pokud se tímto způsobem propojí větší množství párů, může proběhnout tzv. řetězová transplantace. Vědci však při svém výzkumu přišli na to, že když do takové řetězové transplantace navíc vstoupí tzv. altruistický dárce – tedy někdo, kdo chce dobrovolně darovat své ledviny komukoliv, kdo to potřebuje – počet potenciálních orgánů k transplantaci se dramaticky zvyšuje.

Uvedená studie se jako první zabývá stanovením minimálního a maximálního počtu transplantací, které lze očekávat v řetězové transplantaci ledvin pro párové výměny malého a středního rozsahu, které jsou běžné v lékařské praxi. Autoři výzkumu také věří, že by jejich algoritmus mohl být začleněn do klinické praxe, aby bylo možné řetězové transplantace ještě prodloužit, čímž by se dále zlepšila přesnost a rychlost spárování vhodných orgánů.

Zdroj: https://www.sauder.ubc.ca/News/2018/UBC_study_Kidney_transplant_chains_…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme