Dárcovství

5 věcí, které byste o darování ledvin měli znát

S darovaným orgánem darují žijící dárci pacientům se selháním ledvin doslova nový život. Pro pacienty na dialýze, kteří čekají na transplantaci, je ledvina od žijícího dárce tou nejlepší volbou. Ohledně darování orgánů však stále panuje mnoho nejasností. Zde je 5 faktů, které možná o dárcovství orgánu nevíte.

1. Ledvinu nemusíte darovat jen vašemu pokrevnímu příbuznému.

Dárcem orgánu se může stát kdokoli. Můžete zvážit darování ledviny příbuznému, příteli, známému nebo neznámé osobě. Všichni potenciální dárci se podrobují důkladnému lékařskému vyšetření, aby se potvrdilo, že jejich orgán je vhodný pro daného příjemce. Dárce musí být starší 18 let a musí mít dobré celkové fyzické a duševní zdraví.

2. Chcete někomu darovat ledvinu, ale nejste vzájemně kompatibilní? Existuje další možnost.

Někdy potenciální dárce, který chce darovat ledvinu někomu blízkému, není pro tohoto příjemce nejvhodnějším dárcem. V těchto situacích se zvažuje párová výměna. Vhodný příjemce se pak hledá v jiném nekompatibilním páru a ledvinu si tak vyměňují navzájem lidé v párech.

3. Nemusíte nutně znát někoho, kdo potřebuje transplantaci, abyste se stali dárcem. 

Lidé, kteří chtějí pomoci někomu, kdo potřebuje novou ledvinu, ale nemají ve svém okruhu blízkých žádného konkrétního příjemce, se mohou stát tzv. altruistickým dárcem. V rámci transplantačního programu bude jejich ledvina na základě lékařské a imunologické kompatibility přiřazena vhodnému příjemci. V případě darování orgánu jiné osobě než blízké, však musí vždy zasednout odborná etická komise, která zákrok schvaluje.

4. Chirurgický zákrok při dárcovství ledvin je minimálně invazivní.

Při darování ledviny se dárci podrobují laparoskopické operaci, což je postup, který zahrnuje provedení několika malých řezů místo jednoho většího. Tento typ operace zkracuje dobu zotavení. Zdravotní náklady spojené s dárcovstvím jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Většina dárců ledvin se vrací během několika týdnů po darování ledvin k běžným aktivitám nebo práci. Je však nutné připomenout, že stejně jako u jakéhokoli jiného chirurgického zákroku i zde existují rizika a je důležité, aby potenciální dárci tyto případy konzultovali se svým lékařem.

5. Dárci orgánu žijí stejně dlouho, ne-li déle než ostatní 

Každý dárce je podroben důkladnému lékařskému vyšetření, aby se minimalizovala možná rizika spojená se ztrátou jedné ledviny. Po odběru orgánu je navíc doživotně sledován ve zdravotnickém zařízení. Nedávný výzkum dokonce zjistil, že žijící dárci ledvin žijí stejně dlouho, ne-li déle než lidé, kteří dárcovství orgánu nepodstoupili.

Zdroj: 
https://www.newsnetwork.mayoclinic.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme