Riziko onemocnění ledvin po operaci nádoru

Starší muži trpící hypertenzí s nálezem malého nádoru ledvin a zdravou párovou ledvinou by měli projít pečlivým předoperačním vyšetřením funkce ledvin. Podle jihokorejských vědců se tak může zabránit vývoji chronického onemocnění ledvin po operaci. Nefrologové navíc došli k závěru, že je třeba nejprve zvážit spíše částečnou nefrektomii, aby se snížilo riziko pooperačního chronického onemocnění ledvin.

Studovali totiž údaje 1928 pacientů s karcinomem ledvin, kteří podstoupili částečnou nebo radikální nefrektomii a měli normální funkci párové ledviny. Chronické onemocnění ledvin bylo před operací diagnostikováno u 10 % pacientů a po operaci u 16,1 % pacientů. Ze 447 pacientů starších než 65 let, 87 trpělo chronickým onemocněním ledvin již před operací, zatímco u 102 se choroba objevila až po operaci. Navíc ve srovnání s částečnou nefrektomií byla radikální nefrektomie spojena s 8,2krát vyšším rizikem pooperačního výskytu chronické renální choroby.

květen 2013

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/ckd-risk-factors-in-rcc-surgery-pati…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme