S novým implantátem je dialýza snadnější a méně bolestivá

Singapurská společnost Advent Access vyvinula malý titanový implantát, který usnadňuje zavádění dialyzační jehly do aretriovenózní fistule.

AV fistule je nejčastějším cévním přístupem

Cévní přístup hraje pro hemodialyzované pacienty klíčovou roli. Umožňuje propojení cévního řečiště pacienta s dialyzačním přístrojem, který filtruje krev a přebírá tak funkci selhávajících ledvin. Nejčastějším cévním přístupem je AV fistule. Vzniká při ambulantním chirurgickém zákroku, během kterého dochází k propojení žíly a cévy předloktí. Cílem je poskytnout dostatečný průtok krve do mimotělního krevního oběhu a tedy efektivní hemodialýzu. Po vytvoření AV fistule probíhá proces jejího „zrání”, kdy se zvětšuje její průměr a tloušťka její stěny, což usnadňuje následné vpichování silnějších dialyzačních jehel.

Opakované zavádění jehly do AV fistule může vést k jejímu poškození

Neustálé zavádění dialyzačních jehel do AV fistule při každé hemodialyzační proceduře však může vést k poškození takto vysoce exponovaného cévního přístupu. Aby AV fistule vydržela v pořádku neustálé opakované napichování jehlami, bývá jehla při každé dialýze vpichována vždy do jiného místa. Singapurská firma Advent Access představila vlastní řešení tohoto problému. Drobný titanový implantát, který je zaveden pod kůží, pomáhá ošetřujícímu personálu zavést jehlu pokaždé do stejného místa, aniž by došlo k poškození AV fistule.

Nový implantát snižuje namáhání AV fistule

Pomůcka by měla být užitečná zejména při zavádění dialyzačních jehel u silnějších pacientů nebo u osob s drobnějšími žilami. Implantát pomáhá dvojím způsobem: snižuje namáhání AV fistule a výrazně zjednodušuje vpichování jehly, takže může usnadnit použití AV zkratu u pacientů na domácí hemodialýze.

Zdroj: www.healthcareasia.org/2016/tiny-titanium-implant-makes-dialysis-easier…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme