Slaná strava snižuje žízeň a zvyšuje hlad

Všichni známe pravidlo, že slané jídlo vyvolává žízeň, a zvyšuje tak příjem tekutin. Němečtí výzkumníci spolu s kolegy z celého světa v rámci svého výzkumu, jehož podstatou byla simulovaná mise na Mars, zjistili pravý opak. Zkoumané osoby, které přijímaly větší množství soli, zadržovaly více vody a nepociťovali větší žízeň, zato potřebovali vyšší přívod energie.

Po slaném jídle se pilo méně

Dvě skupiny po deseti mužských dobrovolnících prožily v modelu kosmické lodi dva simulované lety na Mars. První skupina strávila v lodi 105 dnů a druhá 205 dnů. Konzumovaly stejnou stravu s výjimkou období několika týdnů, kdy jim byly podávány 3 různé typy stravy s odlišným obsahem soli.

Z krátkodobého hlediska studie potvrdila skutečnost, že slaná strava zvyšuje příjem tekutin. Z dlouhodobého pohledu však byly výsledky velmi překvapivé. Slaná strava ve skutečnosti způsobila, že zkoumané osoby pily méně. Sůl totiž spustila mechanismus, který vede k zadržování vody v těle.

Sůl spustí mechanismus zbraňující úniku vody z těla

Obecně převažuje názor, že nabité sodné a chloridové ionty ze soli na sebe vážou molekuly vody a zvyšují tak její ztráty močí. Nová zjištění ukázala něco jiného: sůl zůstala v moči, zatímco voda byla zpět absorbována do těla. Pokusy u myší naznačovaly, že podstatou problému je pravděpodobně močovina. Tvoří se ve svalech a játrech jako odpadní látka, pomocí níž je z těla vylučován dusík. U myší se močovina nahromadila v ledvinách, kde bránila odvádění vody z těla. Ale syntéza močoviny vyžaduje spoustu energie, což vysvětluje, proč myši se stravou s vysokým obsahem soli konzumovaly větší množství potravy. Vyšší obsah soli nezvýšil jejich žízeň, ale hlad. Také lidé ve studii simulující cestu na Mars měli vyšší nároky na příjem energie.

V hlavní roli močovina

Studie tak poukazuje na další funkci močoviny v našem těle. Podle jejích autorů nejde jen o odpadní látku, ale zdá se, že se jedná o velmi důležitou sloučeninu, která pomáhá udržet vodu v těle, když se naše tělo snaží zbavit nadbytečné soli. Navíc také mění pohled na mechanismy, kterými tělo udržuje obsah vody v rovnováze.

Zdroje:
www.mdc-berlin.de/47347837/en/news/2017/20170417-eine-prise-salz-gegen-…
www.jci.org/articles/view/88530

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme