Slazené nápoje − nebezpečí pro ledviny

Nová studie poukazuje na potenciální negativní účinky nealkoholických slazených nápojů na zdraví ledvin. Japonští vědci zjistili, že konzumace minimálně dvou slazených nápojů denně je spojena s proteinurií (zvýšeným vylučováním bílkovin v moči), která je známkou poškození funkce ledvin. Respondenti byli rozděleni do třech skupin. První skupina nepila žádné slazené nápoje, druhá skupina pila jeden slazený nápoj denně a konečně třetí skupina pila minimálně dva sladké nealkoholické nápoje denně. V průběhu přibližně 3 let sledování se proteinurie objevila u 10,7 % těch účastníků výzkumu, kteří pili nejméně 2 nealkoholické slazené nápoje denně, u 8,9 % těch, kteří si dávali pouze jeden takový nápoj denně a u 8,4% těch, kteří ochucené nápoje nepili vůbec.

říjen 2013

Zdroj: http://www.newswise.com/articles/view/609245

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme