Strava pro prevenci hypertenze může snížit riziko onemocnění ledvin
Data z dlouhodobé studie zkoumající rizika aterosklerózy ukázala, že dieta doporučená ke snížení vysokého krevního tlaku může přispět i ke snížení rizika vzniku chronické onemocnění ledvin.
DASH dieta
DASH dieta (z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension neboli výživové přístupy k zastavení hypertenze) představuje nutriční doporučení určená především pro snížení hypertenze. Bylo však prokázáno, že je účinná i v prevenci řady dalších chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, diabetes a některé formy rakoviny. DASH dieta klade důraz zejména na konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin, netučných nebo nízkotučných mléčných produktů a omezuje konzumaci červeného masa, průmyslově zpracovaných masných výrobků, slazených nápojů a soli.
Strava přibližující se DASH dietě chránila ledviny
Do studie bylo zahrnuto téměř 15 tisíc osob (ve věku 45 až 64 let) z různých států USA. Nebylo jim doporučováno dodržovat DASH dietu, ale jejich strava byla analyzována a posuzována podle toho, jak moc se uvedeným doporučením přibližovali svými přirozenými stravovacími návyky. Během průměrné doby sledování 23 let se u 3 720 z nich objevilo chronické onemocnění ledvin. Osoby, jejichž stravovací návyky se DASH dietě přibližovaly nejméně, měli o 16 % vyšší pravděpodobnost rozvoje onemocnění ledvin než ti, jejichž stravování bylo principům DASH diety nejvíce podobné.
Nejrizikovější je červené maso a masné výrobky
Negativní souvislost s onemocněním ledvin byla nejvíce patrná u vysoké konzumace červeného masa a průmyslově zpracovaných masných výrobků. Vysoký příjem ořechů, luštěnin a nízkotučných mléčných výrobků byl naopak spojen se sníženým rizikem onemocnění ledvin. Zdá se tedy, že výživová doporučení určená pro snížení vysokého krevního tlaku mohou pro běžnou zdravou populaci představovat ochranu před rozvojem chronického onemocnění ledvin.
Zdroje: http://ckdnews.com/2016/08/12/long-term-diet-study-confirms-good-heart-…
www.ajkd.org/article/S0272-6386(16)30257-8/fulltext