Střevní mikroflóra u dialyzovaných

Objevuje se stále více klinických důkazů, že pacienti s chronickým onemocněním ledvin mohou mít narušenou rovnováhu složení střevní mikroflóry. To má za následek další metabolické abnormality, včetně produkce tzv. uremických toxinů (látek, které nemocné ledviny nejsou schopny vyloučit močí a jejich zadržování v těle je pro organismus nežádoucí), zánětu či potlačení imunity, což v konečném důsledku podporuje postupné selhávání ledvin a vznik kardiovaskulárních onemocnění. Vzhledem k tomu, že střevní mikroflóra je silně ovlivnitelná stravou, představuje vztah mezi ledvinami a střevem nové možnosti pro léčebnou výživu. Nové terapeutické strategie zahrnující využití např. bílkovin, vlákniny, prebiotik, probiotik a synbiotik by mohly v konečném důsledku vést ke změnám tradičních výživových doporučení pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin.

duben 2015

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(15)00019-9/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme