Střevní mikroflóra u dialyzovaných
Objevuje se stále více klinických důkazů, že pacienti s chronickým onemocněním ledvin mohou mít narušenou rovnováhu složení střevní mikroflóry. To má za následek další metabolické abnormality, včetně produkce tzv. uremických toxinů (látek, které nemocné ledviny nejsou schopny vyloučit močí a jejich zadržování v těle je pro organismus nežádoucí), zánětu či potlačení imunity, což v konečném důsledku podporuje postupné selhávání ledvin a vznik kardiovaskulárních onemocnění. Vzhledem k tomu, že střevní mikroflóra je silně ovlivnitelná stravou, představuje vztah mezi ledvinami a střevem nové možnosti pro léčebnou výživu. Nové terapeutické strategie zahrnující využití např. bílkovin, vlákniny, prebiotik, probiotik a synbiotik by mohly v konečném důsledku vést ke změnám tradičních výživových doporučení pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin.
duben 2015
Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(15)00019-9/abstract