Světový den ledvin: I děti mohou mít nemocné ledviny

Mottem Světového dne ledvin, který tentokrát připadá na 10. 3., je letos onemocnění ledvin u dětí. Selhání ledvin u dětí je u nás naštěstí velmi vzácné. Každoročně se v Česku objeví kolem 30 nových případů, dialýza nebo transplantace je nutná u 10 až 15 dětí. V drtivé většině případů selhávají ledviny na základě vrozených malformací ledvin nebo močových cest nebo při dědičných poruchách ledvin.

Nejčastějším dětským onemocněním souvisejícím s ledvinami jsou infekce močových cest, které v případě podcenění mohou nepříznivě ovlivňovat funkci ledvin i v dospělosti. Podle dětské nefroložky MUDr. Jany Leichmannové infekci močových cest prodělají do 10. roku života průměrně dvě děti ze sta a až 20 % infekcí přechází do chronického stadia. Prevence onemocnění ledvin u dětí je velmi podobná prevenci u dospělých a zahrnuje zejména vyváženou stravu, kvalitní pitný režim a dostatek pohybu.

I letos budou na Den ledvin ve čtvrtek 10. března 2016 od 8 do 15 hodin otevřeny všechny nefrologické ambulance a dialyzační střediska B. Braun Avitum po celém Česku i na Slovensku pro preventivní vyšetření ledvin. Služba je určena pro širokou veřejnost nad 18 let a je zdarma a bez objednání. V případě podezření na onemocnění ledvin u dětí je nutné se obrátit nejprve na pediatra.

Dalším preventivním projektem společnosti B. Braun Avitum jsou internetové stránky "www.ledvinovakalkulacka.cz":www.ledvinovakalkulacka.cz, kde si každý může zdarma otestovat riziko onemocnění ledvin. Za rok provozu projektu navštívilo stránky na 90 tisíc lidí. U 70 % testovaných ledvinová kalkulačka vypočítala, že riziko onemocnění ledvin je velmi nízké. Sedmadvaceti procentům bylo odesláno doporučení k návštěvě svého praktického lékaře a třem procentům testovaných lidí ledvinová kalkulačka doporučila návštěvu přímo u nefrologa, protože spočítala velmi vysoké riziko onemocnění ledvin.

Spočítala vám on-line Ledvinová kalkulačka rizikové hodnoty? Pak neváhejte a navštivte svého praktického lékaře nebo přijďte na vyšetření ve čtvrtek 10. března během Světového dne ledvin. Otevřená pracoviště najdete na "www.svetovydenledvin.cz":www.svetovydenledvin.cz.

březen 2016

Zdroj: www.bbraun-avitum.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme