Prevence a zdravý životní styl
Zdravá strava může zabránit onemocnění ledvin
Zdravé stravování je podle analýzy nedávných studií spojeno se snížením rizikem chronického onemocnění ledvin a albuminurie. Zdravými stravovacími návyky proti onemocnění ledvin
Hodnocené zdravé dietní přístupy zahrnovaly zejména stravu bohatou na zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, ryby, méně tučné mléčné výrobky a vyznačovaly se také nízkým zastoupením červeného a zpracovaného masa, sodíku a slazených nápojů. Australští vědci analyzovali 18 studií, které zahrnovaly více než 630 tisíc zdravých dospělých. Sledování probíhalo průměrně 10 let. Výzkumníci zjistili, že zdravá strava byla spojena s o 30 % nižším výskytem chronického onemocnění ledviny a s o 23 % nižším výskytem albuminurie (přítomnost bílkoviny albuminu v moči poukazující na onemocnění ledvin). Zdravá strava chrání před chronickými nemocemi
Výsledky studie podle autorů výzkumu naznačují, že zdravá strava pomáhá snížit riziko vzniku chronického onemocnění ledvina a albuminurie. Navíc podle vědců také významně přispívají k již existujícím důkazům o tom, že dodržování zdravých stravovacích návyků je přínosné v boji proti chronickým onemocněním, včetně těch, které jsou považovány za rizikové faktory pro vývoj onemocnění ledvin, jako je diabetes 2. typu, hypertenze, kardiovaskulární onemocnění a nadměrná tělesná hmotnost.
Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney… https://cjasn.asnjournals.org/content/14/10/1441 https://cjasn.asnjournals.org/content/14/10/1419