Prevence a zdravý životní styl

Zdravá strava může zabránit onemocnění ledvin

Zdravé stravování je podle analýzy nedávných studií spojeno se snížením rizikem chronického onemocnění ledvin a albuminurie. Zdravými stravovacími návyky proti onemocnění ledvin

Hodnocené zdravé dietní přístupy zahrnovaly zejména stravu bohatou na zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, ryby, méně tučné mléčné výrobky a vyznačovaly se také nízkým zastoupením červeného a zpracovaného masa, sodíku a slazených nápojů. Australští vědci analyzovali 18 studií, které zahrnovaly více než 630 tisíc zdravých dospělých. Sledování probíhalo průměrně 10 let. Výzkumníci zjistili, že zdravá strava byla spojena s o 30 % nižším výskytem chronického onemocnění ledviny a s o 23 % nižším výskytem albuminurie (přítomnost bílkoviny albuminu v moči poukazující na onemocnění ledvin). Zdravá strava chrání před chronickými nemocemi

Výsledky studie podle autorů výzkumu naznačují, že zdravá strava pomáhá snížit riziko vzniku chronického onemocnění ledvina a albuminurie. Navíc podle vědců také významně přispívají k již existujícím důkazům o tom, že dodržování zdravých stravovacích návyků je přínosné v boji proti chronickým onemocněním, včetně těch, které jsou považovány za rizikové faktory pro vývoj onemocnění ledvin, jako je diabetes 2. typu, hypertenze, kardiovaskulární onemocnění a nadměrná tělesná hmotnost.

Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney… https://cjasn.asnjournals.org/content/14/10/1441 https://cjasn.asnjournals.org/content/14/10/1419

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme