Téma světového dne ledvin 2016: Prevence onemocnění ledvin u dětí

Letošní, již 11. ročník Světového dne ledvin byl zaměřen na problematiku rizika onemocnění ledvin v raném věku. Jeho hlavním cílem bylo podpořit zdravý životní styl u dětí a bojovat proti nárůstu onemocnění ledvin, kterým je možné předcházet, včetně akutního selhání ledvin a chronického onemocnění ledvin, a adekvátně léčit děti s vrozenými i získanými poruchami ledvin. Onemocnění ledvin může zdraví dětí ovlivnit různými způsoby, od onemocnění bez dlouhodobých následků až po život ohrožující stavy.

Akutní selhání ledvin

Příkladem akutního selhání ledvin je hemolyticko-uremický syndrom neboli HUS. Jedná se o závažný stav, při kterém dochází k rozpadu červených krvinek, které blokují filtrační systém ledvin. Glomeruly, funkční jednotky ledviny, jsou ucpány poškozenými červenými krvinkami a nejsou schopny vykonávat svoji funkci. V případě, že ledviny přestanou fungovat, vyvíjí se u dítěte akutní selhání ledvin – náhlá a dočasná ztráta funkce ledvin. Jinou příčinou akutního selhání ledvin u dětí mohou být také popáleniny, dehydratace, krvácení, zranění nebo chirurgický zákrok. Tyto stavy mohou způsobit výrazné snížení krevního tlaku, což může mít za následek nedostatečný přívod krve do ledvin vedoucí k akutnímu selhání ledvin.

Chronické onemocnění ledvin

Chronické onemocnění ledvin u dětí může být způsobeno vrozenými vývojovými vadami (např. děti narozené pouze s jednou ledvinou nebo s ledvinami s abnormálními strukturami), dědičnými chorobami (např. polycystické onemocnění ledvin), infekcí, nefrotickým syndromem (soubor symptomů vyznačujících se ztrátou bílkovin močí a zadržováním vody a solí v těle, které svědčí o poškození ledvin), systémovým onemocněním (onemocnění postihující mnoho orgánů těla včetně ledvin, jako je např. lupus) nebo vezikoureterálním refluxem (zpětný tok moči do močového měchýře nebo do ledvin). Od narození do 4 let bývají hlavními příčinami selhání ledvin vrozené vývojové vady a dědičná onemocnění. Ve věku mezi 5 a 14 lety pak selhání ledvin nejčastěji způsobují dědičné choroby, nefrotický syndrom a systémová onemocnění. Ve věku mezi 15 a 19 představují hlavní příčiny selhání ledvin nemoci, které mají dopad na funkci glomerulů.

Zdroj: www.worldkidneyday.org/2016-campaign/2016-wkd-theme

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme