Test moči detekuje příčinu dysfunkce ledvin po transplantaci

Nová metoda vyšetření moči dokáže odlišit běžné příčiny dysfunkce ledvin u pacientů po transplantaci ledvin. Pokud má osoba po transplantaci zvýšenou hladinu kreatininu v moči, test by měl odhalit, co je příčinou. Pacienti by se tak mohli vyhnout invazivní biopsii ledvin.

Optimální léčba vyžaduje přesnou diagnózu

Má-li po transplantaci příjemce ledviny zvýšenou hladinu kreatininu v krvi, je to známkou toho, že transplantovaný orgán nefunguje dobře. Existuje několik možných příčin dysfunkce ledviny po transplantaci, ale žádný z prozatím dostupných testů krve nebo moči je nedokáže spolehlivě určit. Pro zahájení vhodné léčby je však nutné stanovit přesný důvod poruchy funkce ledviny. Lékaři proto obvykle provádí biopsii transplantované ledviny − invazivní vyšetření, při němž je pacientovi odebírán vzorek tkáně.

Hladina mRNA souvisí s poškozením ledvin

Nový test moči, který vyvinuli vědci z Cornellovy univerzity, měří hladinu několika mRNA (mediáltorová či informační ribonukleová kyselina), které přímo souvisí s chorobnými procesy, které způsobují dysfunkci ledvin. Vědci změřili absolutní hladiny mRNA v 84 vzorcích moči od 84 pacientů po transplantaci ledviny, kteří zároveň podstoupili biopsii transplantované ledviny ke stanovení příčiny jejich akutní ledvinové dysfunkce.

Přesné určení diagnózy z moči

Výzkumníci použili statistické metody a snažili se najít kombinace jednotlivých mRNA, které představují charakteristický znak pro jednotlivé diagnózy. Z buněk nalezených v moči se jim podařilo objevit dva charakteristické znaky, které pomáhají s vysokou přesností od sebe odlišit odmítnutí orgánu od tubulárního poškození a v další fázi pak odlišit omítnutí orgánu zprostředkované T-lymfocyty a odmítnutí orgánu zprostředkované protilátkami. Nově objevený test moči tak dokáže u příjemce transplantované ledviny se zvýšenou hladinou kreatininu v krvi odhalit běžné příčiny dysfunkce ledvin.

Zdroje: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140306191402.htm
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2014/03/05/ASN.2013080900

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme