Transplantace ledvin nabízí ve srovnání s domácí dialýzou delší přežití

Kanadská studie přináší nové výsledky týkající se srovnání transplantace a domácí hemodialýzy. Transplantace znamená pro pacienty vyšší pravděpodobnost, že jejich léčba bude úspěšná a že budou žít déle, ale může naopak zvýšit riziko hospitalizace během prvního roku po zákroku. Výsledky tak ukazují, jak důležitá je transplantace pro pacienty na domácí hemodialýze, a zároveň také naznačují, že častá dlouhotrvající domácí hemodialýza je pro pacienty přínosem.

Transplantace versus domácí hemodialýza

V rámci studie byla porovnávána efektivita časté dlouhotrvající domácí hemodialýzy (minimálně 16 hodin týdně) s transplantací ledviny. Výzkum zahrnoval 173 pacientů na domácí hemodialýze a 1517 pacientů po transplantaci.

Pacienti po transplantaci ledvin měli o 55 až 61 % snížené riziko selhání léčby nebo úmrtí během studie ve srovnání s pacienty na dlouhotrvající a časté domácí hemodialýze. Riziko, že budou přijati do nemocnice a stráví zde delší dobu, bylo u některých pacientů po transplantaci ledvin ve srovnání s pacienty na dialýze vyšší v průběhu jednoho roku po zákroku. Naopak bylo prokázáno nižší riziko hospitalizace u transplantovaných v dlouhodobém horizontu.

Transplantace je stále nejlepší možností

Výsledky studie tak ukazují, že i pacienty, kteří podstupují domácí hemodialýzu s velmi dobrými výsledky, je třeba podporovat v tom, aby podstoupili transplantaci. Rozdíl mezi klinickými výsledky u pacientů po transplantaci ledvin a u těch, kteří jsou léčeni nejlepšími možnými metodami dialýzy, je totiž stále velký.

Zdroj: http://www.clinicaladvisor.com/kidney-transplants-linked-to-higher-surv…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme