Transplantace od žijících dárců v ČR

Pacienti, kterým přestanou ledviny pracovat úplně, mají pouze dvě možnosti: dialýzu nebo transplantaci ledvin. Zdaleka nejúčinnější a jedinou skutečnou léčbou selhání ledvin je právě transplantace, která se i v České republice stala již běžným chirurgickým výkonem. Transplantovaní pacienti žijí déle, jsou méně nemocní a mají lepší kvalitu života než pacienti dialyzovaní. Z dlouhodobého hlediska je přežívání na dialýze pro pacienta fyzicky i psychicky velmi zátěžové.

V řeči čísel

Z dat České nefrologické společnosti vyplývá, že v roce 2010 v České republice
se na hemodialýze a peritoneální dialýze léčilo 6 318 pacientů
1 257 dialyzovaných pacientů zemřelo a na dialyzačních lůžkách je nahradilo 1 923 nových pacientů
celkem 364 pacientů podstoupilo úspěšnou transplantaci ledvin a začalo žít nový život

Živých dárců je stále málo

V České republice je na transplantačním waiting listu evidováno přes 600 pacientů, tedy přibližně 10,4 % všech dialyzovaných pacientů, ale pouze každá 10. transplantovaná ledvina pochází od žijícího dárce. Poměr mezi žijícími a mrtvými dárci by ale měl být ideálně dvakrát až třikrát vyšší, než je nyní. Například ve Spojených státech pochází až 40 % transplantovaných ledvin od žijících dárců a v Holandsku je to dokonce 50 %.

Proč jsou lepší ledviny od žijících dárců?

Transplantace orgánů od žijících dárců má zásadní vliv na délku a kvalitu života transplantovaného pacienta. Funkčnost ledviny od žijícího dárce je až dvakrát delší než od mrtvého, tedy i 20 let a více, a výsledky transplantací jsou vynikající. Najít takového dárce je ale obtížné. Nejvhodnějšími dárci jsou pokrevně příbuzní členové rodiny, mohou to však být i emočně spřízněné osoby – životní partneři, přátelé a kamarádi. Ten, kdo se ledvinu rozhodne darovat, se nemusí bát, že by mu jedna nestačila. Jedna ledvina bez problémů zvládne pročistit lidský organismus a navíc darováním druhé ledviny můžete zachránit lidský život.

Zdroj:
"bbraun.cz":http://www.bbraun.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme