Tuk v potravě zvyšuje hladinu cukru a potřebu inzulinu
Podle nové studie zvyšuje vysoký obsah tuku v potravě hladinu glukózy v krvi po jídle u pacientů s diabetem 1. typu, a tím také jejich potřebu inzulinu. V rámci výzkumu byly srovnávány hladiny glukózy v krvi u 8 pacientů s diabetem 1. typu během dvou 18hodinových časových úseků, a to po jídle s vysokým obsahem tuku (60 g), nebo s nízkým obsahem tuku (10 g) a se shodným obsahem sacharidů a bílkovin. Ačkoli byly zaznamenány značné individuální rozdíly, bylo zjištěno, že pacienti po stravě s vysokým obsahem tuku vyžadovali významně více jednotek inzulínu. Nicméně i přes přidaný inzulín zvýšila strava s vysokým obsahem tuku hyperglykemii.
Výsledky této studie dokazují, že tuk v potravě může způsobit hyperglykémie u některých jedinců s diabetem 1. typu, a poukazují na limity současného přístupu založeného na výpočtu dávky bolusu podle příjmu sacharidů, který je široce používán v intenzivní léčbě diabetu. K potvrzení nového algoritmu pro výpočet správné dávky inzulinu a definování nových nutričních pravidel pro minimalizaci hyperglykémie vyvolané stravou obsahující tuk bude potřeba dalších studií.
Zdroj:
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/11/19/dc12-0092.abs…