USA zvažují změnu pravidel při transplantacích ledvin

Je možné, že v Americe budou lékaři při transplantacích ledvin zvýhodňovat mladší a zdravější příjemce. Vyplývá to z návrhu profesní organizace, která stanovuje pravidla pro transplantace orgánů.

Dosud o transplantaci ledvin rozhodoval pořadník pacientů, přednost tedy měli lidé, kteří na ledviny čekali delší dobu. Změna by znamenala ústup od strategie zachránit nejvíc nemocné ke snaze získat z transplantace větší užitek měřený podle toho, kolik let života pacient získal.

Kritici současného systému tvrdí, že v některých případech dostanou staří příjemci ledvinu od mladých dárců, která by mohla sloužit mnohem déle, než je očekávaná doba dožití pacientů. Naopak mladí příjemci někdy dostanou orgán od staršího dárce a ledvina brzy selže, takže se nemocný vrací na seznam čekatelů na transplantaci. Odpůrci změny zase argumentují, že by šlo o diskriminace podle věku.

únor 2011
Zdroj: http://svetzdravotnictvi.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme