Užívání rostlinných produktů při chronických onemocněních ledvin

Jako pacient s chronickým onemocněním ledvin, můžete považovat užívání bylinných produktů za vhodný prostředek ke zvládání nejrůznějších zdravotních problémů. Je však důležité si uvědomit, že konzumace rostlinných potravinových doplňků může být pro pacienty s chronickým ledvinným onemocněním často nebezpečná. Vaše ledviny nejsou schopné odstraňovat odpadní produkty tak jako ledviny zdravých lidí. Abyste předešli některým zdravotním potížím, řiďte se při užívání rostlinných preparátů následujícími doporučeními.

Rady pro užívání bylinných produktů
===================================

  • Pouze velmi málo bylin bylo zkoumáno z hlediska bezpečnosti pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin. Co může být bezpečné pro zdravé jedince, nemusí být bezpečné pro někoho s nemocnými ledvinami, naopak to může znamenat vážné nebezpečí. Proto je třeba být velmi opatrný při používání těchto výrobků.
  • Rostlinné produkty mohou obsahovat minerály, jako je např. draslík, které pacientům s chronickým onemocněním ledvin mohou škodit.
  • Některé byliny mají diuretické účinky, některé mohou způsobit podráždění nebo poškození ledvin. Mezi ně patří např. bobule jalovce a listy Buchu (zápašnice březová, aromatická rostlina původem z Jižní Afriky). Také medvědice lékařská a petržel mohou mít negativní vedlejší účinky.
  • Mnoho bylinek může také ovlivňovat účinnost předepsaných léků, které užíváte, např. třezalka, echinacea, ginkgo, česnek, ženšen nebo zázvor. Zvláště ohroženi jsou pacienti po transplantaci, interakce mezi rostlinnými produkty a předepsanými léky může zvýšit riziko odmítnutí transplantované ledviny. Je důležité se informovat u lékaře nebo lékárníka, aby se předešlo případným problémům.
  • K bylinám, které mohou být toxické pro ledviny, patří především pelyněk, brčál, šafrán, jírovec maďal.
  • Škodlivé účinky při chronických onemocněních ledvin vykazuje vojtěška, řešetlák, zázvor, aloe, paprika, ženšen, přeslička, rebarbora, podběl, lékořice, senna, pampeliška.
  • Je možné užívat běžné byliny, v normálním množství, při vaření. Jejich použití je doporučováno pro zvýraznění chuti pokrmů s nízkým obsahem soli.
  • Používejte pouze standardizované rostlinné extrakty od renomovaných společností. Nikdy neužívejte více než doporučenou dávku, nebo neužívejte výrobek déle, než je doporučeno. Nepoužívejte byliny, pokud jste těhotná nebo se snažíte otěhotnět.
  • Pamatujte si, že přírodní nemusí vždy znamenat bezpečný, a to zejména u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Buďte rozumní a důkladně se informujte před použitím jakéhokoliv bylinného produktu.

Zdroje: "kidney.org":http://www.kidney.org/news/newsroom/fs_new/herbalsuppckd.cfm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme