Vaření v tlakovém hrnci snižuje obsah fosforu

Studie publikovaná v roce 2015 s názvem „Vliv různých podmínek vaření na snížení fosforu a bílkovin v mase“ ukázala, že obsah fosforu v hovězím mase se může vařením v tlakovém hrnci snížit až o 72 % za pouhých 30 minut. Dialyzovaní pacienti dobře vědí, že je důležité přijímat dostatečné množství bílkovin. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako je maso, však mají také vysoký obsah fosforu, který je třeba ve stravě naopak omezit. Výsledky studie tak naznačují jednoduchou cestu, jak je možné připravit pokrmy s vysokým obsahem bílkovin a zároveň nižším obsahem fosforu.

Rychlejší vaření s tlakovým hrncem
==================================

Tlakový neboli Papinův hrnec je skvělým pomocníkem v kuchyni. Jedná se o silnostěnný hrnec, který slouží k vaření pokrmů za vyššího tlaku (280–300 kPa), než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty varu (120 °C až 130 °C, teplota varu vody za normálního tlaku je asi 100 °C), a tím i rychlejšího uvaření pokrmu. Název získal po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku 1679.

Hodnoceny různé způsoby vaření masa
====================================

Ve studii z roku 2015 výzkumníci hodnotili vliv různých způsobů kuchyňské přípravy hovězího masa na konečný obsah fosforu a bílkovin. Při vaření použili různé tekutiny: měkkou vodu, tvrdou vodu (na rozdíl od měkké má tvrdá voda vysoký obsah minerálních látek, nejčastěji iontů vápníku a hořčíku), 5% roztok octanu a 0,5% vodný roztok jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného); různé velikosti masa (vetší kusy, plátky a kostky), různé způsoby vaření (tlakový a normální hrnec) a různé doby vaření (10 a 30 minut).

V tlakovém hrnci vařte plátky masa v měkké vodě
===============================================

Vzorek vařený v měkké vodě měl nižší poměr fosforu k bílkovinám ve srovnání s tvrdou vodou, 5% roztokem octanu a 0,5% roztokem jedlé sody. Obsah fosforu ve vzorku nakrájeného masa byl za 30 minut téměř poloviční vzhledem k obsahu v nerozkrájeném kusu masa po 10 minutách. Maso vcelku vařené v tlakovém hrnci po dobu 10 minut mělo obsah fosforu téměř stejný jako stejný vzorek masa vařený 30 minut v normálním kuchyňském hrnci. Plátky připravované v tlakovém hrnci po dobu 30 minut měly nejnižší poměr fosforu k bílkovinám ze všech vzorků.
Výsledky zmíněných experimentů ukazují, že kromě vaření v měkké vodě a krájení masa na plátky je také používání tlakového hrnce výhodnou kuchyňskou úpravou masa pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin a na dialýze, protože umožňuje snížit obsah fosforu při zachování obsahu bílkovin.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/pressure-cooker-reduce-phospho…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26163744
https://cs.wikipedia.org/wiki/Papin%C5%AFv_hrnec

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme