Průvodce pacienta

Vaše první otázky pro nefrologa

Pacient, u něhož má praktický lékař podezření na poruchu funkce ledvin, bývá odeslán na vyšetření k nefrologovi. Nefrolog je lékař, který se specializuje na pacienty s onemocněním ledvin. Níže uvedené dotazy vám při první návštěvě nefrologické ambulance pomohou pochopit, jak jste na tom se zdravím ledvin. V žádném případě však nemusí být jedinými otázkami, které nefrologovi při vaší první návštěvě můžete položit.

Proč mě poslali do nefrologické ambulance?

Mnoho lidí nezná přesné důvody toho, proč se ocitli v péči nefrologa. Je možné, že ošetřující lékař potřebuje jen znát obecný názor nefrologa na váš stav, nebo potřebuje velmi specifické informace ohledně typu onemocnění ledvin a plánu léčby. Vždy je důležité myslet na prevenci a pravidelné prohlídky u praktického lékaře. 

Proč mé ledviny nefungují správně? 

Funkce ledvin je měřítkem jejich schopnosti filtrovat krev a zbavovat ji odpadních látek. K častým důvodům odeslání pacienta k nefrologovi bývá snížená schopnost ledvin při odstraňování toxinů z těla či snížená schopnost ledvin udržovat rovnováhu tekutin v těle. Může však jít i o jiné potíže.

Jak moc jsou moje ledviny poškozené? 

Pokud vaše ledviny nefungují správně, je důležité, abyste věděli, o kolik je jejich funkce snížena ve srovnání se zdravými ledvinami.

Jak rychle se může funkce mých ledvin zhoršovat? 

Některé příčiny špatné funkce ledvin jsou dočasné a některé jsou trvalé. Pokud je vaše onemocnění spojeno s postupnou a trvalou ztrátou funkce ledvin je dobré soustředit se na možnosti vedoucí ke zpomalení tohoto procesu. Zachování funkce ledvin je základní snahou každého nefrologa. To může nebo nemusí být možné a závisí to na vašem individuálním zdravotním stavu. Od nefrologa zjistíte, zda je pravděpodobné, že funkce vašich ledvin bude nadále klesat v průběhu času, nebo zda existuje léčba, která dokáže tuto funkci zachovat nebo dokonce zlepšit.

Jaké jsou možnosti léčby? 

V závislosti na stupni a rychlosti ztráty funkce ledvin existují různé způsoby léčby, které umožňují buď zastavit, zvrátit či zpomalit průběh onemocnění ledvin. Pokud by onemocnění bylo závažné a postupovalo až k selhání ledvin, nefrolog vám vysvětlí jednotlivé možnosti náhrady funkce ledvin, ke kterým patří dialýza a transplantace.

Zdroj: http://www.rsnhope.org/health-library/top-8-questions-to-ask-your-nephrologist/ 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme