Vegetariánství u pacientů s chronickým onemocněním ledvin
Vegetariánství je velmi starý způsob stravování, kterému je nutno přiznat některé zdravotní výhody. Nedávné studie prokázaly, že úprava stravy charakterizovaná sníženým příjmem živočišných bílkovin a zvýšenou spotřebou rostlinných potravin, může ovlivnit riziko úmrtí z kardiovaskulárních příčin. Navíc biologická dostupnost fosfátu z rostlinných bílkovin je nižší než u živočišných proteinů. Tyto údaje poukazují na možné přínosy pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin. Potenciální nevýhody vegetariánství pro takovéto nemocné se však objevují v případě, když je vegetariánská strava spojená s příliš omezeným příjmem bílkovin nebo nedostatečným příjmem energie. Zejména tyto hodnoty je třeba u pacientů dodržujících výhradně vegetariánskou dietu hlídat.
září 2013
Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(13)00159-3/abstract