Vysoký krevní tlak v mládí může znamenat pozdější potíže se srdcem

Výsledky dlouhodobé americké studie ukazují, že dokonce i mírně zvýšený krevní tlak ve věku kolem 20 let může způsobit nárůst rizika ucpání srdečních tepen ve středním věku. Při výzkumu bylo zjištěno, že i tzv. prehypertenze v mladém věku, tedy mírně zvýšený krevní tlak, byla dospělosti, o 25 let později, spojena s vyšším rizikem hromadění vápníku v srdečních tepnách. Podle expertů z uvedených výsledků vyplývá, že i mladí dospělí by měli znát svůj krevní tlak a případně změnit svůj životní styl tak, aby si jeho hodnoty udrželi v normálním rozmezí.

Prehypertenze

Vysoký krevní tlak, kterým trpí stále více dospělých, představuje hodnotu systolického tlaku 140 mmHg nebo vyšší a hodnotu diastolického tlaku 90 mmHg nebo vyšší. Za prehypertenzi je považován tlak vyšší než 120/80 mmHg a nižší než 140/90 mmHg.
Účastníci studie byli v době jejího zahájení v 80. letech minulého století ve věku mezi 18 a 30 lety. Další desetiletí jim byl pravidelně měřen krevní tlak. Po 25 letech podstoupili CT vyšetření pro přítomnost vápníku nahromaděného v tepnách, tzv. kalciové skóre, které je považováno za časnou známku onemocnění srdce.

Krevní tlak a kalciové skóre

Z téměř 4700 zkoumaných osob mělo 5 % mírně zvýšený krevní tlak již při prvním měření, ten se pak stále zvyšoval v průběhu let. Tato skupina měla o 25 let později tepny v nejhorším stavu: jedna čtvrtina z nich měla kalciové skóre vyšší než 100, a tím zvýšené riziko srdečního infarktu v příštích několika letech. Naopak u osob, které měly v průběhu studie normální krevní tlak, bylo takto vysoké kalciové skóre zjištěno u pouhých 4 %. Potíže se srdcem se však později neprojevily pouze u těch, kterým se krevní tlak v mladším věku neustále zvyšoval. Dalších 19 % účastníků studie mělo krevní tlak mírně zvýšený v mládí a i v dalších letech setrvával v rozmezí prehypertenze. 17 % jedinců z této skupiny nakonec přesto skončilo s hodnotou kalciového skóre nad 100.

Kontrola krevního tlaku má význam i v mládí

Experti navrhují, aby se u většiny zdravých mladých lidí kontroloval krevní tlak každých pár let. V případě vysokého krevního v rodinné anamnéze pak provádět vyšetření častěji.

Zdroj: http://consumer.healthday.com/senior-citizen-information-31/age-health-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme