Vyšší riziko onemocnění ledvin u lidí s postavou ve tvaru jablka

Nizozemská studie odhalila skutečnost, že u lidí s postavou kopírující tvar jablka, u nichž se tuk soustřeďuje převážně v oblasti břicha, se onemocnění ledvin vyskytuje častěji než u lidí s tvarem těla typu hruška. Důvody tohoto zvýšeného riziko však stále nejsou dostatečně objasněny.

Odborníci hledali spojení mezi poměrem pas/boky, který odráží centrální distribuci tělesného tuku, a funkčností ledvin. Vyšetřili 315 zdravých jedinců s průměrným BMI 24,9. (BMI 18,5 až 24,9 je považován za normální, zdravý stav). Vyšší poměr pas/boky byl spojen s nižší funkcí ledvin a nižším průtokem krve ledvinami. Osoby s postavou ve tvaru jablka, i když byly zcela zdravé a měly normální krevní tlak, vykazovaly zvýšený krevní tlak v ledvinách.

Vysoký krevní tlak v ledvinách u lidí s tvarem těla připomínajícím jablko může být zodpovědný za jejich zvýšené riziko vzniku onemocnění ledvin v pozdějším životě. Tato zjištění také naznačují, že uvedení jedinci mohou mít prospěch z léčby, která snižuje krevní tlak v ledvinách.

květen 2013

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/news/2013/03/appleshaped-bodies-responsibl…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme