Výzkumy varují: 59 % Američanů bude trpět onemocněním ledvin

Podle nové studie se u téměř šesti z deseti Američanů v průběhu života objeví onemocnění ledvin. Naproti tomu celoživotní riziko vzniku diabetu, infarktu nebo rakoviny se týká přibližně čtyř lidí z deseti. Chronické onemocnění ledvin je velmi rozšířená a nákladná choroba, ale povědomí a informovanost o něm jsou velmi nízké. Podle odhadů až 26 milionů Američanů trpí chronickým onemocněním ledvin. Alarmující je, že pouze méně než polovina těch se závažným stupněm choroby si uvědomuje, že má poškozené ledviny.

Alarmujících 59 procent

Z údajů o výskytu chronického onemocnění ledvin a s ním spojeným rizikem úmrtí se americkým vědcům podařilo vytvořit model celoživotní rizika. Celoživotní riziko mírného onemocnění ledvin je 59,1 %, riziko středně závažného onemocněním ledvin představuje 33,6 % a celoživotní riziko pro těžké onemocnění ledvin činí 11,5 %. Riziko vzniku konečného stadia onemocnění ledvin vyžadujícího dialýzu nebo transplantaci ledvin představuje 3,6 %, a je výrazně vyšší u Afroameričanů, u nichž činí dokonce 8 %.

Autoři studie také zaznamenali, že riziko onemocnění ledvin se zvyšuje v posledních desetiletích, což znamená, že jejich propočty na základě průměrného rizika mohou být příliš opatrné. Nárůst obezity a cukrovky v posledních desetiletích může dále zvýšit celoživotní riziko onemocnění ledvin.

Pomůže screening

Důležité je, že pokud je nemoc zachycena včas, může se progrese onemocnění ledvin zpomalit změnami životního stylu a léky. To podtrhuje význam preventivních testů zejména u rizikové populace, které umožní předcházet vzniku onemocnění ledvin a zajistit každému pacientovi s nemocnými ledvinami optimální lékařskou péči.

Američtí nefrologové proto doporučují pravidelné screeningové testy na albumin v moči pro pacienty v konkrétních rizikových skupinách. Jedná se zejména o osoby ve věku nad 60 let a jedince s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou.

Zdroj: http://www.kidney.org/news/newsroom/nr/Americans_will_develop_KD_in_the…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme