WHO mapuje iniciativy pro snižování příjmu soli v ČR

Odhaduje se, že zvýšený krevní tlak způsobí celosvětově až 7,5 milionu úmrtí ročně, což odpovídá přibližně 12,8 % všech úmrtí. Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým kardiovaskulárních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Podle současných vědeckých důkazů je zvýšený příjem soli jednou z příčin hypertenze. WHO proto jako prevenci kardiovaskulárních i dalších chorob doporučuje, aby denní příjem soli byl nižší než 5 g na osobu a den.

Průměrný příjem soli je však ve většině evropských zemí daleko vyšší než navrhované množství. Nová zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) se proto snaží zmapovat aktivity a iniciativy podporující snižování příjmu soli v jednotlivých evropských státech, včetně České republiky.

Češi a příjem soli

  • Konkrétně v České republice podle WHO bohužel v současné době neexistuje žádná dlouhodobá národní strategie týkající se příjmu soli. Podle aktuálních obecných výživových doporučení by však celkový denní příjem soli neměl přesáhnout 5 g (1 čajová lžička).
  • Dietní příjem sodíku je v rámci celonárodních průzkumů měřen od roku 1996. V průzkumu z let 2004/2005 byly jako nejvýznamnější zdroje soli v potravě označeny solené druhy pekárenských výrobků a instantní polévky. Sýry a masné výrobky byly odhaleny jako celkové nejbohatší zdroje soli (přepočítáno na spotřební koš). Odhadovaný příjem soli podle průzkumu provedeného v roce 2003/2004 činil 16,6 g/den u mužů a 10,5 g/den u žen.
  • V roce 2007 byla analyzována data 1 655 dětí ve věku 4–7 let a 1 137 dětí ve věku 7–10 let. Průzkum byl založen na 48hodinové spotřebě potravin se zaměřením na více než 30 živin. Výsledky ukázaly, že u obou skupin dětí byl nejnápadnější právě nadměrný příjem sodíku.
  • Výrobci dehydratovaných kulinářských výrobků sdružení v Potravinářské komoře ČR podepsali v roce 2008 dobrovolný závazek ke snížení obsahu sodíku, a to zejména v instantních polévkách a dehydratovaných hotových pokrmech (obvykle těstovinových). Tento závazek představoval postupné a rovnoměrné snižování obsahu soli ve zmíněných produktech v období 2009–2014. Závazek také zahrnoval snahu zavést dobrovolné označování celkové energetické hodnoty a dalších důležitých živin na obalech výrobků určených pro konečného spotřebitele. Takové označení mělo zahrnout obsah sodíku, a to nejen na 100 g nebo 100 ml, ale také na jednu porci.
  • V současnosti je v platnosti vyhláška č. 113/2005 Sb., která stanovuje, že pokud výrobek obsahuje více než 2,5 % jedlé soli, musí být její obsah vyznačen na obalu v hmotnostních procentech (tato povinnost se ale nevztahuje na dehydratované výrobky, ochucovadla a studené omáčky a dresinky).

Zdroje:
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1059928&docType=ART&nid=113…
http://www.who.cz/attachments/article/91/Mapping-salt-reduction-initiat…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme