WHO mapuje iniciativy pro snižování příjmu soli v ČR
Odhaduje se, že zvýšený krevní tlak způsobí celosvětově až 7,5 milionu úmrtí ročně, což odpovídá přibližně 12,8 % všech úmrtí. Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým kardiovaskulárních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Podle současných vědeckých důkazů je zvýšený příjem soli jednou z příčin hypertenze. WHO proto jako prevenci kardiovaskulárních i dalších chorob doporučuje, aby denní příjem soli byl nižší než 5 g na osobu a den.
Průměrný příjem soli je však ve většině evropských zemí daleko vyšší než navrhované množství. Nová zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) se proto snaží zmapovat aktivity a iniciativy podporující snižování příjmu soli v jednotlivých evropských státech, včetně České republiky.
Češi a příjem soli
- Konkrétně v České republice podle WHO bohužel v současné době neexistuje žádná dlouhodobá národní strategie týkající se příjmu soli. Podle aktuálních obecných výživových doporučení by však celkový denní příjem soli neměl přesáhnout 5 g (1 čajová lžička).
- Dietní příjem sodíku je v rámci celonárodních průzkumů měřen od roku 1996. V průzkumu z let 2004/2005 byly jako nejvýznamnější zdroje soli v potravě označeny solené druhy pekárenských výrobků a instantní polévky. Sýry a masné výrobky byly odhaleny jako celkové nejbohatší zdroje soli (přepočítáno na spotřební koš). Odhadovaný příjem soli podle průzkumu provedeného v roce 2003/2004 činil 16,6 g/den u mužů a 10,5 g/den u žen.
- V roce 2007 byla analyzována data 1 655 dětí ve věku 4–7 let a 1 137 dětí ve věku 7–10 let. Průzkum byl založen na 48hodinové spotřebě potravin se zaměřením na více než 30 živin. Výsledky ukázaly, že u obou skupin dětí byl nejnápadnější právě nadměrný příjem sodíku.
- Výrobci dehydratovaných kulinářských výrobků sdružení v Potravinářské komoře ČR podepsali v roce 2008 dobrovolný závazek ke snížení obsahu sodíku, a to zejména v instantních polévkách a dehydratovaných hotových pokrmech (obvykle těstovinových). Tento závazek představoval postupné a rovnoměrné snižování obsahu soli ve zmíněných produktech v období 2009–2014. Závazek také zahrnoval snahu zavést dobrovolné označování celkové energetické hodnoty a dalších důležitých živin na obalech výrobků určených pro konečného spotřebitele. Takové označení mělo zahrnout obsah sodíku, a to nejen na 100 g nebo 100 ml, ale také na jednu porci.
- V současnosti je v platnosti vyhláška č. 113/2005 Sb., která stanovuje, že pokud výrobek obsahuje více než 2,5 % jedlé soli, musí být její obsah vyznačen na obalu v hmotnostních procentech (tato povinnost se ale nevztahuje na dehydratované výrobky, ochucovadla a studené omáčky a dresinky).
Zdroje:
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1059928&docType=ART&nid=113…
http://www.who.cz/attachments/article/91/Mapping-salt-reduction-initiat…