Zchlazení dialyzační tekutiny chrání před poškozením mozku

Dialýza může způsobit nežádoucí výkyvy krevního tlaku, které mohou poškodit některé orgány, např. mozek. Poslední výzkumy naznačují, že zchlazení dialyzačního roztoku představuje jednoduchý a finančně nenáročný krok, který může pacienty před těmito dopady ochránit.

Dialyzát o 0,5 °C chladnější

I když dialýza zachraňuje životy mnoha pacientům se selháním ledvin, v některých případech může náhlé odstranění tělesných tekutin způsobit poškození různých orgánů, včetně mozku a srdce. Vědci se pokoušeli zjistit, co přesně je příčinou dialýzou vyvolaného poškození mozku a zda snížení teploty dialyzátu může pomoci těmto komplikacím zabránit. 73 pacientů, kteří nově zahájili léčbu dialýzou, bylo rozděleno do dvou skupin. Dialýza jedné skupiny pacientů probíhala celý rok pomocí dialyzační tekutiny, jejíž teplota odpovídala 37 °C, druhé skupině byl dialyzát po celou dobu studie ochlazován na teplotu o 0,5 °C nižší.

Chladnější dialyzát chrání mozek

Dialýza způsobuje výkyvy krevního tlaku, a podporuje tak poškození struktur bílé hmoty mozkové. Ta se nachází pod tzv. šedou kúrou mozkovou a tvoří ji nervová vlákna, která spolu tvoří komunikační síť mozku. U pacientů dialyzovaných dialyzačním roztokem, jehož teplota byla 36,5 °C, došlo ke stabilizaci parametrů průtoku krve, a tak byli chráněni před nežádoucími vlivy. Autoři studie ukázali, jak důležité je věnovat pozornost zlepšení snášenlivosti dialyzační léčby. Jednoduchá a bezpečná metoda v podobě snížení teploty dialyzátu, by mohla být vhodnou strategií, jak ochránit pacienty na dialýze před některými nepříznivými důsledky této léčby.

Zdroje: http://www.newswise.com/articles/cooling-of-dialysis-fluids-protects-ag… http://jasn.asnjournals.org/content/early/2014/09/17/ASN.2013101086.abs…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme