Zdravá strava a málo alkoholu pro zdravé ledviny

Konzumace zdravé stravy a pouze mírného množství alkoholu může být spojena se sníženým rizikem nebo progresí chronického onemocnění ledvin u pacientů s diabetem 2. typu. Kanadští vědci zkoumali souvislost zdravé výživy a příjmu alkoholu, bílkovin a sodíku s výskytem nebo progresí chronického onemocnění ledvin u více než 6 000 pacientů s diabetem 2. typu.

Po 5,5 letech sledování se u 31,7 % pacientů vyvinulo chronické onemocnění ledvin a 8,3 % pacientů zemřelo. Nemocní ze skupiny, která se stravovala nejzdravěji, měli nižší riziko chronického onemocnění ledvin a nižší riziko úmrtí ve srovnání s pacienty, kteří jedli nejméně zdravě. Riziko kleslo i u pacientů, kteří jedli více než tři porce ovoce týdně. Pacienti ve skupině s nejnižším příjmem celkových a živočišných bílkovin měli zvýšené riziko chronického onemocnění ledvin ve srovnání s pacienty s nejvyšším příjmem proteinů. Příjem sodíku a normální příjem bílkovin nebyl spojen s chronickým onemocněním ledvin. Naopak střídmá konzumace alkoholu způsobila pokles rizika onemocnění ledvin i úmrtí.

srpen 2013

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/news/2013/08/healthy-diet-moderate-alcohol…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme