Zdravá strava a málo alkoholu pro zdravé ledviny
Konzumace zdravé stravy a pouze mírného množství alkoholu může být spojena se sníženým rizikem nebo progresí chronického onemocnění ledvin u pacientů s diabetem 2. typu. Kanadští vědci zkoumali souvislost zdravé výživy a příjmu alkoholu, bílkovin a sodíku s výskytem nebo progresí chronického onemocnění ledvin u více než 6 000 pacientů s diabetem 2. typu. Po 5,5 letech sledování se u 31,7 % pacientů vyvinulo chronické onemocnění ledvin a 8,3 % pacientů zemřelo. Nemocní ze skupiny, která se stravovala nejzdravěji, měli nižší riziko chronického onemocnění ledvin a nižší riziko úmrtí ve srovnání s pacienty, kteří jedli nejméně zdravě. Riziko kleslo i u pacientů, kteří jedli více než tři porce ovoce týdně. Pacienti ve skupině s nejnižším příjmem celkových a živočišných bílkovin měli zvýšené riziko chronického onemocnění ledvin ve srovnání s pacienty s nejvyšším příjmem proteinů. Příjem sodíku a normální příjem bílkovin nebyl spojen s chronickým onemocněním ledvin. Naopak střídmá konzumace alkoholu způsobila pokles rizika onemocnění ledvin i úmrtí.
srpen 2013
Zdroj: http://www.renalbusiness.com