Znečištění životního prostředí a onemocnění ledvin

Znečištění ovzduší, půdy a vody je spojeno s rizikem rakoviny, srdečních chorob, plicních onemocnění, ale také s kratší délkou života a rizikem infekcí. Doposud není k dispozici dostatek informací o tom, jak toto všudypřítomné znečištění ovlivňuje riziko chronického onemocnění ledvin. Přesto některé důkazy jasně naznačují, že tato spojitost existuje.

Přítomnost těžkých kovů
=======================

Těžké kovy jako rtuť, olovo a kadmium pocházející z potravin, vody nebo průmyslu byly spojovány s výskytem chronického onemocnění ledvin. Byla zjištěna přítomnost těžkých kovů u některých ryb, např. tuňáka a sladkovodních ryb, nebyla však tak vysoká, aby mohla způsobit onemocnění ledvin. Expozice olovu není tak častá jako dříve. Jeho zdrojem ale může být např. voda vedená starým olověným potrubím nebo průmysl (recyklace baterií a výroba s použitím olova). Chronická expozice olovu může způsobit dnu s onemocněním ledvin známým jako „saturninská dna s nefropatií“.
Zdrojem kadmia bývají často potraviny, např. rýže pěstovaná v půdě obsahující kadmium, nebo cigaretový kouř.

Kouření
=======

Aktivní i pasivní kouření zvyšují riziko chronického onemocnění ledvin. Kouření také zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře a ledvin.

Herbicidy a pesticidy
=====================

Existují důkazy o tom, že herbicidy (látky k hubení plevele) a pesticidy (látky k hubení škůdců) zvyšují riziko chronického onemocnění ledvin. Byl např. odhalen vyšší výskyt onemocnění ledvin u zemědělců, kteří jsou vystaveni těmto látkám ve zvýšené míře.

Nefrotoxické látky v rostlinách
===============================

Nebezpečné pro zdraví ledvin ale mohou být i látky přirozeně se vyskytující v některých rostlinách, např. kyselina aristolochová, která má nefrotoxické účinky. Může způsobit intersticiální nefritidu a chronické onemocnění ledvin. Byla zjištěna spojitost mezi užíváním bylin obsahujících kyselinu aristolochovou a výskytem epidemií chronického onemocnění ledvin. Příkladem je tzv. „balkánská nefropatie“, která proběhla v balkánských zemích.

Zdroj: https://www.kidney.org/newsletter/environmental-pollution-and-kidney-di…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme