Recepty

Turecké speciality: knedlíčky manti s jehněčím masem

Objevte kouzlo turecké kuchyně. Připravili jsme pro vás tříchodové menu vhodné i pro ledvinovou dietu – knedlíčky plněné jehnečím masem, svěží cuketové rolky a sladkou tečku v podobě borůvkového dortu. Všechny recepty pro vás připravila Eva Mašková, foodblogerka známá také pod pseudonymem Mave's Kitchen, ve spolupráci s nutričními specialistkami B. Braun.

Uzbecké knedlíčky manti s jehněčím masem

INGREDIENCE / 70 ks / Těsto: 

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml vody

Náplň:

  • 600 g mletého jehněčího masa, 60 g cibule, 200 g zakysané smetany 15%
  • 1 kávová lžička mletého římského kmínu, ½ kávové lžičky mletého koriandru
  • sůl, petržel, pažitka, kopr či květy brutnáku na ozdobu

POSTUP:

Nejdříve si připravíme těsto na knedlíčky. V míse smícháme mouku, vejce a postupně do těsta zapracujeme vodu. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto přiklopíme na lince miskou, aby neoschlo, a necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím jdeme na masovou směs. K mletému masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, koření, směs lehce osolíme a důkladně promícháme, aby se spojila. Těsto rozválíme na lehce posypaném vále na velký obdélník o tloušťce cca 2 mm. Těsto rádýlkem rozdělíme na čtverečky cca 4×4 cm. Na každý kus dáme zhruba lžičku náplně.

Knedlíček zavineme tak, že nejdříve spojíme k sobě na středu dva protilehlé rohy těsta, pak přes ně doprostřed složíme druhé dva protilehlé rohy. Vznikne nám tvar podobný plněnému šátečku. Nakonec k sobě přimáčkneme vždy dva sousední cípy šátečku. Knedlíčky vložíme do vroucí osolené vody. Když vyplavou, vaříme je ještě zhruba 5 až 7 minut. Servírujeme se zakysanou smetanou, navrch můžete přidat ještě oblíbené bylinky.

Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 569 kcal, bílkoviny: 29 g, sacharidy: 63 g, tuky: 19 g, vláknina: 3 g, fosfor: 453 mg, draslík: 560 mg 

Tip: V posledních letech už není problém sehnat jehněčí maso z domácí produkce. Chov ovcí se naštěstí zase vrací na český venkov a bylo by škoda nezařadit jehněčí maso zpět do našich jídelníčků. Většina prodejců jehněčího mívá v nabídce i jehněčí ořez, který je ideální na mletí a obvykle nestojí mnoho, ani pokud se jedná o maso z ekologických chovů. Maso seženete buď přímo od farmářů, nebo v internetových obchodech. Nebojte se zařadit jehněčí na váš stůl, z dobrého venkovního chovu mívá maso jemnou chuť i vůni.

Cuketové rolky s pečenými paprikami

INGREDIENCE / 6 porcí:

  • 500 g cukety, 200 g červené papriky, 30 g jarní cibulky
  • 200 g žervé
  • 5 g česneku
  • 20 g olivového oleje, 5 g slunečnicového oleje
  • 2 g čerstvé citronové kůry
  • 10 g pažitky
  • pepř a sůl

POSTUP:

Papriky opečeme v troubě pod grilem na nejvyšší možnou teplotu. Slupka by měla být lehce do černa, aby šla pak lehce oloupat. Ihned po grilování papriky dáme do hrnce či pekáče a přiklopíme poklicí. Po vychladnutí oloupeme připálenou slupku, zbavíme papriky jadřinců a nakrájíme je na drobno. Cukety nakrájíme podélně na tenké plátky, mírně osolíme a opečeme je na grilovací pánvi lehce potřené slunečnicovým olejem z obou stran. Opečené cukety osušíme papírovým ubrouskem, abychom odstranili přebytečný olej a šťávu z cuket. V misce si smícháme žervé, nakrájené grilované papriky, polovinu množství olivového oleje, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, polovinu množství nadrobno nakrájené pažitky, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Lehce osolíme, opepříme a náplň důkladně promícháme. Na plátek cukety natřeme zhruba lžičku náplně a rolku zavineme. Rolky postavíme na talíř, zakápneme olivovým olejem a posypeme zbylou pažitkou.

Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 136 kcal, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 7 g, tuky: 10 g, vláknina: 2 g, fosfor: 88 mg, draslík: 258 mg

Borůvkový nepečený tvarohový koláč

INGREDIENCE / 12 porcí / Těsto: 

  • 120 g hladké mouky, 60 g másla, 30 g cukru krystal, 1 žloutek, 1 lžička studené vody, špetka soli, špetka citronové kůry

Náplň:

  • 750 g krémového měkkého plnotučného tvarohu, 100 g mražených borůvek, 200 g smetany 31%, 40 g cukru, 16 g vanilkového cukru, 4 plátky želatiny, forma na dort 20 cm

Vrchní vrstva:

  • 40 g mražených borůvek, 150 ml vody, 20 g cukru, 2 plátky želatin

POSTUP:

Na těsto si připravíme zadělávací mísu, přidáme mouku, na kostičky nakrájené dobře vychlazené máslo, cukr, žloutek, nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a špetku soli. Rychle vypracujeme těsto, aby se nerozpustilo máslo. Výsledné těsto by mělo být spojené, ale konzistencí lehce drobivé. Těsto dáme do uzavíratelné nádoby nebo ho zabalíme do potravinové folie, necháme ho v lednici odpočinout alespoň 30 minut.Formu na dort vymažeme máslem, na dno formy dáme pečicí papír. Do formy vmačkáme odpočinuté těsto a vidličkou ho na několika místech propícháme, aby se při pečení nenafukovalo. Pečeme v předehřáté troubě na 185°C zhruba 15 minut do růžova. 

Po upečení necháme vychladnout. Ve studené vodě si namočíme 4 plátky želatiny a necháme je 10 minut nabobtnat. Do malého hrnce nalijeme smetanu, osladíme ji a přidáme mražené borůvky, lehce zahřejeme a vše umixujeme do hladka. Želatinu vymačkáme, abychom se zbavili vody, a přidáme ji do vychladlé borůvkové smetany. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Teplota by neměla přesáhnout 60°C, aby želatina neztratila želírovací schopnost. Borůvkovou směs necháme lehce zchladnout při pokojové teplotě, pak ji postupně zašleháme k tvarohu. Hotovou náplň naneseme rovnoměrně na korpus, povrch uhladíme, formu zakryjeme potravinovou folií a dáme do lednice na tři hodiny. 

Nakonec si připravíme želé vrstvu. Opět si namočíme želatinu ve studené vodě. Do malého hrnce dáme vodu, cukr a mražené borůvky. Mírně ohřejeme, aby se borůvky rozmrazily a cukr rozpustil. Do vychladlé směsi přidáme vymačkanou želatinu, lehce ji zahřejeme, aby se rozpustila. Necháme ji zchladnout při pokojové teplotě a pak ji opatrně po lžičkách naneseme na vrch koláče do formy. Formu opět zabalíme potravinovou folií, necháme vše ztuhnout ideálně přes noc v lednici. Koláč podáváme vychlazený, skvěle osvěží v horkých letních dnech.

Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 257 kcal, bílkoviny: 9 g, sacharidy: 20 g, tuky: 16 g, vláknina: 0,5 g, fosfor: 140 mg, draslík: 105 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu. 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme