Turecké speciality: knedlíčky manti s jehněčím masem
Objevte kouzlo turecké kuchyně. Připravili jsme pro vás tříchodové menu vhodné i pro ledvinovou dietu – knedlíčky plněné jehnečím masem, svěží cuketové rolky a sladkou tečku v podobě borůvkového dortu. Všechny recepty pro vás připravila Eva Mašková, foodblogerka známá také pod pseudonymem Mave's Kitchen, ve spolupráci s nutričními specialistkami B. Braun.
Obsahuje
Uzbecké knedlíčky manti s jehněčím masem
Ingredience
TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 200 ml vody
NÁPLŇ
- 600 g mletého jehněčího masa
- 60 g cibule
- 200 g zakysané smetany 15%
- 1 kávová lžička mletého římského kmínu
- ½ kávové lžičky mletého koriandru
- sůl
- petržel
- pažitka
- kopr či květy brutnáku na ozdobu
Postup
- Nejdříve si připravíme těsto na knedlíčky. V míse smícháme mouku, vejce a postupně do těsta zapracujeme vodu. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Těsto přiklopíme na lince miskou, aby neoschlo, a necháme půl hodiny odpočinout.
- Mezitím jdeme na masovou směs. K mletému masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, koření, směs lehce osolíme a důkladně promícháme, aby se spojila.
-
Těsto rozválíme na lehce posypaném vále na velký obdélník o tloušťce cca 2 mm. Těsto rádýlkem rozdělíme na čtverečky cca 4×4 cm. Na každý kus dáme zhruba lžičku náplně.
- Knedlíček zavineme tak, že nejdříve spojíme k sobě na středu dva protilehlé rohy těsta, pak přes ně doprostřed složíme druhé dva protilehlé rohy. Vznikne nám tvar podobný plněnému šátečku. Nakonec k sobě přimáčkneme vždy dva sousední cípy šátečku.
- Knedlíčky vložíme do vroucí osolené vody. Když vyplavou, vaříme je ještě zhruba 5 až 7 minut. Servírujeme se zakysanou smetanou, navrch můžete přidat ještě oblíbené bylinky.
Tip: V posledních letech už není problém sehnat jehněčí maso z domácí produkce. Chov ovcí se naštěstí zase vrací na český venkov a bylo by škoda nezařadit jehněčí maso zpět do našich jídelníčků. Většina prodejců jehněčího mívá v nabídce i jehněčí ořez, který je ideální na mletí a obvykle nestojí mnoho, ani pokud se jedná o maso z ekologických chovů. Maso seženete buď přímo od farmářů, nebo v internetových obchodech. Nebojte se zařadit jehněčí na váš stůl, z dobrého venkovního chovu mívá maso jemnou chuť i vůni.
Cuketové rolky s pečenými paprikami
Ingredience
- 500 g cukety
- 200 g červené papriky
- 30 g jarní cibulky
- 200 g žervé
- 5 g česneku
- 20 g olivového oleje
- 5 g slunečnicového oleje
- 2 g čerstvé citronové kůry
- 10 g pažitky
- pepř a sůl
Postup
- Papriky opečeme v troubě pod grilem na nejvyšší možnou teplotu. Slupka by měla být lehce do černa, aby šla pak lehce oloupat.
- Ihned po grilování papriky dáme do hrnce či pekáče a přiklopíme poklicí. Po vychladnutí oloupeme připálenou slupku, zbavíme papriky jadřinců a nakrájíme je na drobno.
- Cukety nakrájíme podélně na tenké plátky, mírně osolíme a opečeme je na grilovací pánvi lehce potřené slunečnicovým olejem z obou stran.
- Opečené cukety osušíme papírovým ubrouskem, abychom odstranili přebytečný olej a šťávu z cuket.
- V misce si smícháme žervé, nakrájené grilované papriky, polovinu množství olivového oleje, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, polovinu množství nadrobno nakrájené pažitky, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Lehce osolíme, opepříme a náplň důkladně promícháme.
- Na plátek cukety natřeme zhruba lžičku náplně a rolku zavineme. Rolky postavíme na talíř, zakápneme olivovým olejem a posypeme zbylou pažitkou.
Borůvkový nepečený tvarohový koláč
Ingredience
TĚSTO
- 120 g hladké mouky
- 60 g másla
- 30 g cukru krystal
- 1 žloutek
- 1 lžička studené vody
- špetka soli
- špetka citronové kůry
NÁPLŇ
- 750 g krémového měkkého plnotučného tvarohu
- 100 g mražených borůvek
- 200 g smetany 31%
- 40 g cukru
- 16 g vanilkového cukru
- 4 plátky želatiny
- forma na dort 20 cm
VRCHNÍ VRSTVA
- 40 g mražených borůvek
- 150 ml vody
- 20 g cukru
- 2 plátky želatin
Postup
- Na těsto si připravíme zadělávací mísu, přidáme mouku, na kostičky nakrájené dobře vychlazené máslo, cukr, žloutek, nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a špetku soli. Rychle vypracujeme těsto, aby se nerozpustilo máslo. Výsledné těsto by mělo být spojené, ale konzistencí lehce drobivé.
- Těsto dáme do uzavíratelné nádoby nebo ho zabalíme do potravinové folie, necháme ho v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
- Formu na dort vymažeme máslem, na dno formy dáme pečicí papír. Do formy vmačkáme odpočinuté těsto a vidličkou ho na několika místech propícháme, aby se při pečení nenafukovalo. Pečeme v předehřáté troubě na 185°C zhruba 15 minut do růžova.
- Po upečení necháme vychladnout.
- Ve studené vodě si namočíme 4 plátky želatiny a necháme je 10 minut nabobtnat.
- Do malého hrnce nalijeme smetanu, osladíme ji a přidáme mražené borůvky, lehce zahřejeme a vše umixujeme do hladka. Želatinu vymačkáme, abychom se zbavili vody, a přidáme ji do vychladlé borůvkové smetany. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Teplota by neměla přesáhnout 60°C, aby želatina neztratila želírovací schopnost.
- Borůvkovou směs necháme lehce zchladnout při pokojové teplotě, pak ji postupně zašleháme k tvarohu. Hotovou náplň naneseme rovnoměrně na korpus, povrch uhladíme, formu zakryjeme potravinovou folií a dáme do lednice na tři hodiny.
- Nakonec si připravíme želé vrstvu. Opět si namočíme želatinu ve studené vodě. Do malého hrnce dáme vodu, cukr a mražené borůvky. Mírně ohřejeme, aby se borůvky rozmrazily a cukr rozpustil.
- Do vychladlé směsi přidáme vymačkanou želatinu, lehce ji zahřejeme, aby se rozpustila.
- Necháme ji zchladnout při pokojové teplotě a pak ji opatrně po lžičkách naneseme na vrch koláče do formy.
- Formu opět zabalíme potravinovou folií, necháme vše ztuhnout ideálně přes noc v lednici. Koláč podáváme vychlazený, skvěle osvěží v horkých letních dnech.

