Jste zde: Ledviny.cz PoradnaVaši poradciMUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

Vedoucí lékař dialyzačního střediska
MUDr. Roman Kantor

Vzdělání: lékař

Specializace: nefrolog, atestace 1997

Pracoviště: B. Braun Avitum, s.r.o, Dialyzační středisko, Konská 453, 73961

Poslední dotazy

Dobry den,muj tatinek rocnik 1953 zacal chodit na dialyzu.Je po transplantaci ledviny pred 9 lety a nyni jiz nefunguje.Chtela bych se zeptat jestli je normalni ze po zahajeni dialyzy prestal mocit?Pred tim mocil cca 1l/denne a jeste jeden dotaz:Tatinek chodi o holi a vzdy kdyz se vrati z dialyzy nemuze chodit ani se poradne postavit na nohy..druhy den je vse v poradku.Dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 04. 2018

Dobrý den, důvodem opětného zahájení dialýzy je selhání transplantované ledviny. Selhání je doprovázeno ztrátou diurézy – močení. Slabost po dialýze může souviset s poklesem tlaku, rychlé změny po dialýze u některých pacientů vyvolávají slabost. Častou příčinou slabosti po dialýze je nízký krevní tlak, proto je nutno probrat užívanou medikaci a suchou váhu probrat s ošetřující lékařkou nebo lékařem.

Dekuji za odpoved na muj dotaz. Mam vsak jeste jeden dotaz. Je mozne aby se pacientum na dialyze podavaly bez jejich svoleni leky , ktere nejsou povoleny? Myslim tim testovani lekku na pacientech. Po podani sedativ mam hypotenze, ktere me hodne omezuji v zivote. A pravdepodobne se nejedna jen o sedativa.Dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 04. 2018

Nikdo nikdy Vám nepodal nepovolený lék. Nikdo na Vás netestoval neschválené léky. Nikdo netestuje léky bez souhlasu pacienta s účastí ve studii. V rámci řešení akutních stavů při dialýze – například podání léků a infuze při hypotenzi, glukozy při hypoglykemii a podobně není nutný žádný nový souhlas. Tato opatření jsou součástí léčby, se kterou tím, že se na ní dostavíte, souhlasíte.

Jsem devet let 3 krat tydne dialyzovana. Mam vysoky Fosfor a tak mi bylo doporuceno jist pred jidlem tablety Renvely nebo Fosrenol. Davkovani 12 krat denne. Neni to moc ? Mam pry si tyto tablety drtit a sypat na jidlo. Prasek pry bude pro me ucinejsi. Nejak se mi nezda ani davkovani ani drceni. Proto bych se chtela poradit. Dekuji Ilona Rysava, pacientka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 03. 2018

Dobrý den paní Ryšavá. Vazače fosforu se neužívají před jídlem, ale současně s jídlem. Dávkování 12× denně by přicházelo do úvahy pouze tehdy, když byste během dne jedla 12×, což nebývá běžné. Běžně se jí 3× nebo 4× denně a současně s jídlem jsou užívány tablety vazačů. Renvela se polyká celá. Fosrenol se buď může rozdrtit na velmi jemný prášek a ten smíchat jídlem, nebo se má během jídla cucat jako bonbon a rozpustit úplně v ústech. Po polknutí celé nebo části tablety se již dále v žaludku a střevě nerozpustí a je proto neúčinný. Počet tablet se řídí hladinou fosforu a druhem jídla: pokud jíte jídlo s vysokým obsahem fosforu, užijete více tablet, naopak při jídle, které má fosforu málo, užijete méně tablet. Přesnější návod na dávkováni podle typu jídla Vám rádi poskytne sestřička na dialýze, která má na starosti výživové poradenství.

V těhotenství jsem podstoupila všechna vyšetření, která dopadla výborně. Po porodu byla však mému synovi diagnostikována podkovovitá ledvina. Jak je možné, že se na to nepřišlo již v těhotenství? Dle všech vyšetření měl syn dvě fungující ledviny. Bude můj syn žít normální život bez omezení? Děkuji Vám moc za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 03. 2018

Dobrý den. Ultrazvukové vyšetření prokazuje netypické – horizontální uložení levé ledviny, která je propojena „můstkem“ s pravou ledvinou. Jedná se o vývojovou anomálii, tedy stav, který vybočuje z normy, na druhou stravu ve většině případů tento nález nemá negativní vliv na funkci ledvin. Vyšetření v těhotentví a vyšetření dítěte se liší přesností, navíc případný záchyt tohoto nálezu v těhotenství by neměl na nic vliv. Popisovaná anomálie tedy není nemoc a dítě nevyžaduje z tohoto důvodu žádnou zvláštní péči.

Manzelovi zjistili v 60 letech, že má jednu ledvinu. ¨ Do té doby neměl žádné problémy. V 67 letech měl kameny v té zdravé ledvině. V 70 letech mu našli tumor na té ledvine a nešla zachránit, tak mu ji teď odebrali. A co bude teď? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 03. 2018

Bez ledvin nelze žít, proto bude potřebovat náhradu funkce ledvin. Transplantaci vzhledem k nádorovému onemocnění nelze nyní pacientovi nabídnout. Zbývá peritoneální dialýza a hemodialýza. U pacienta bez ledvin a bez močení je udržení dobrého stavu jen peritoneální dialýzou o něco obtížnější, než pomocí hemodialýzy, proto předpokládám, že je již manžel léčen hemodialýzou. O tom, co je to hemodialýza je celý tento web. http://www.ledviny.cz/…unkce-ledvin

Dobry den pan doktor,mam otazku ohladom toho,ci by v mojom pripade mohlo ist o chronicke zlyhavanie obliciek…Tento rok.som este nebola na preventivnej prehliadke,vy­ziadala som si okrem testu na kreatinin aj vypocet glomerulovej filtracie,nakolko som sa docitala,ze samotna vyska kreatininu v sere nie je dostatocne presnym ukazovatelom toho,ci oblicky funguju spravne…moj problem,ktory ma priviedol k myslienke,ze moze ist o chronicke zlyhanie obliciek,spociva v tom,ze mam pomerne casto nutkanie mocit,pricom podla mocoveho dennika,ktory si mam pisat podla pokynov urologa do buduceho tyzdna,vylucim.cez den aj cez 2 litre mocu pri prijme cca 3litrov tekutin vo forme cistej vody…v pondelok som pri prijme 3litrov vody mala celkovy denny objem mocu 1870ml,vcera to uz bolo 2500ml-je pravda,ze som na oslave vypila 3stamperliky alkoholu a po vypiti som mala stale nutkanie na malu potrebu…Ale napriklad dnes pijem.len vodu a uz teraz poobede je objem vyluceneho mocu 1500ml,co bude este do vecera?strasne sa bojim,moze byt,ze pijem privela tekutin?(vazim 58kg)alebo na mnozstvo mocu vplyva aj stres,ktory pocitujem? dakujem vopred za odpoved!

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 02. 2018

Dobrý den, množství moči je závislé na příjmu tekutin a soli, pocení, průjmech. Z množství moči ani z poměru příjem/výdej tekutin nelze nijak usuzovat na funkci ledvin. Pokud máte stabilní váhu a netrpíte otoky nebo naopak známkami dehydratace, je evidnentní, že s vylučováním vody nemáte problém. Jak píšete, odhadovat lze funkci z hladiny kreatininu v krvi. Pokud je v normě, je zásadní snížení funkce ledvin u jinak zdravého člověka vyloučené.

Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat na peritoneální dialýzu u 9 měsíčního dítěte – bude vývod bránit při motorickém vývoji? Mám na mysli – plazení, lezení, dcerase, dokud byla zdravá, zatím jen plazila po břiše. Také bych se chtěla zeptat, zda děti s peritoneální dialýzou chodí d školky (z hygienických důvodů). Velmi děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 02. 2018

Dobrý den, dialýza u kojenců je velkou výzvou. Jedná se o velmi úzkou skupinu postižených dětí, o jejichž léčbu se stará několik lékařů v celé ČR. Pouze lékaři a sestry tří dětských dialyzačních center v Praze, Brně a Ostravě s rodinou proberou všechny možnosti léčby, její přínosy, omezení a podobně.

mam mentalně postiženou sestru je ji 44let ma selhani ledvin.jelikož nemuže byt dializovana je na lecich . jeji lekařka nam poradila psychiatrickou lečebnu.my stim nesouhlasime myslime si že by to pro ni bylo ještě větši trapeni a proto prosim o nějakou radu a jestli neni jina možnost lečby.prosim o nějaky kontakt

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 01. 2018

Pokud dospěje chronické selhání ledvin do konečného stadia, jsou k dispozici 4 postupy, jak pacienta léčit: transplantace ledviny od žijícího nebo zemřelého dárce, peritoneální dialýza, hemodialýza a konzervativní léčba. Každá z uvedených metod má svoje indikace, kontraindikace, někdy se metody mezi sebou střídají a doplňují. Například pacient se začne léčit peritoneální dialýzou, pak proběhne transplantace, po létech fungování transplantované ledviny se vrací pacient například na hemodialýzu a pokud se zdravotní stav zhorší natolik, že jakákoliv náhrada funkce ledvin pacientovi nepřináší zlepšení nízké kvality života, je na místě konzultace mezi lékaři, pacientem (pokud je schopen) a nejbližší rodinou o ukončení nebo neposkytnutí náhrady funkce ledvin a pokračování v konzervativní léčbě. O všech těchto postupech se zmiňuje náš sever http://www.ledviny.cz/…hrady-ledvin Konkrétní postup u Vaší sestry závisí na jejím stavu, schopnostech a možnostech rodiny případně domácí péče postarat se o ní v domácím prostředí případně péče ústavní nebo hospicová. Tyto postupy je vhodné konzultovat s praktickým lékařem, ošetřujícím nefrologem, odborem sociální péče Vaší obce.

Jsem dialyzovan a mívam nepřijemné svědění kuže po celém těle.Po noční dialyze která trva 4h se budím a dale už nemohu pro svěděňi již usnout a jsem značně unaven.Použivám Renvelu a dodržuji dietu nepouživam citrusovych plodu.Kožní lékař mně dal mast na kuži a přesto tato mi pomuže usnout, ale po 2–3h učinek nepomaha ane ane už do rána spat a jsem značňe vyčerpán. Mužete poradit, nebo pomoci. Bude-li to možné děkuji předem.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 12. 2017

Svědění kůže v minulosti doprovázelo velkou část pacientů léčených hemodialýzou. Hlavními faktory, které vedou ke svědění jsou vysoká hladina fosforu a nedostatečná dialýza. Renvela je důležitým lékem ke snížení hladiny fosforu mezi dialýzami. Je nutné znát hladinu fosforu před dialýzou. Dále je nutné znát účinnost dialýzy. Účinnost dialýzy je kontrolována nejméně měsíčně odběry před a po dialýze a ukazatel účinnosti dialýzy Kt/V musí dosahovat alespoň 1,2.

Prosím zničila mi maryhuana ledviny mám chronický nefriticky syndrom

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 11. 2017

Dle dostupné odborné literatury nejsou důkazy, že by samotné užívání marihuany způsobovalo poškození ledvin.

https://www.sciencedaily.com/…24182658.htm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29291894

Dobrý den, prosím, mohu po transplantaci podstoupit permanentní make-up? Jedná se o malý rozsah-obočí. Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 11. 2017

Jako nefrolog nemám s permanentním make-upem žádné zkušenosti a myslím, že neexistují data o souvislostech mezi transplantací a permanentním make-upem. Jen mi vrtá hlavou, proč to vůbec někdo chce. https://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…

Dobrý den pane doktore Od 6/2009 mám transplantovanou ledvinu, dlouhodobě stabilní stav s hodnotou kreatininu 190–200 umol/l, kdy užívám Sandimmun neoral 75–0–75 a CellCept 750–0–750. Za dobu od transplantace se u mě občas vyskytly přechodně nějaké nežádoucí účinky léků, od 23.9.2017 se ovšem potýkám se závažnými problémy – zažívací potíže, nadýmání, průjem, zvracení, pocit plnosti a tlaku v žaludku, nechutenství, poslední dobou i občasné mravenčení prstů na rukou, jsem unavená a stále hubnu. Z důvodu dehydratace a tím i přechodně zhoršené funkce ledviny jsem byla již i týden hospitalizovaná, veškerá provedená vyšetření vč. gastroskopie a koloskopie byla negativní. Je možné můj zdravotní stav řešit změnou uvedených léků? Děkuji za odpověď. Miluše Mólová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 11. 2017

Dobrý den, to je samozřejmě složitější otázka, kterou musíte řešit se svým ošetřujícím nefrologem v transplantačním centru, který ví, jaké léky jste měla a máte nyní. Dávky léků, které užíváte nyní jsou relativně nízké a pokud jste je dosud snášela, je otázkou, zda jsou příčinou potíží.

Dobrý den, prosím o radu nebo info. Tatínek, ročník 1952, chodí od 6/2017 2× týdně na dialyzu. Od zacátku to špatně snáší, vždy po návratu v noci nespí a celou noc chodí. O prázdninách se u něho začali objevovat halucinace-nejdriv napr.1× za tři týdny, pak se intervaly zkracovaly. Byl na vyšetření MR, lumbalni punkci, na neurologii to uzavřeli demencí, způsobuje to dialýza, ale bez ní být nemůže. Teď je skoro měsíc s menší přestávkou v nemocnici, kde je tlumený léky, ale už nás někdy ani nevnímá, nepoznává. Nejí, nereaguje. Je možné, aby se člověk, který v březnu jezdil autem, chodil do práce, pracoval na počítači, prostě fungoval, se mohl pomocí dialýzy dostat do takového stavu? Neví jak má pít, polykat, jíst.Není nějaká možnost pomoci? Trasplantaci by jeho tělo v současné době nezvládlo, Strašně moc bych mu chtěla pomoct, ale nevim jak. Už mám pročtené o dialýze všechno možné i nemožné, ale na podobný případ jsem nikde nenarazila. Děkuji za Váš čas. E.V

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 11. 2017

Demence je bouhužel u dialyzovaných pacientů častější, což nesouvisí přímo s dialýzou, ale s celkovým zdravotním staveme nemocných. Bohužel velmi často je však demence zaměňována s poruchou vědomí u pacientů v uremii. Z nefrologického hlediska je nutno dbát o dostatečnou dialyzační dávku – pokud pacient má minimální zbytkovou funkci ledvin, musí dosahovat Kt/V 1,2 při frekvenci 3 dialýz týdně. Pokud je pacient poddialyzován, může mít podobné projevy, jaké popisujete. Pokud má dialyzační dávku v pořádku, pak demence bude samostatným onemocněním.

Dobrý den. Je mně 21 let, ledviny mám v CKD 4, kdy GF kolísá 0,3 až 0,5 ml/s. Ke zhoršení došlo v posledním půlroce, nyní mám i mírnou anemii, K je 5, P 1,58… Zároveň mně byla zjištěna osteoporoza, kdy Z skore obratlů je –3,8. Ve výsledcích mám výsledek FE-H2O 0,0643, což vůbec nevím, co znamená – jen je tam, že je překročena hranice. Prosím, můžete mně vysvětlit, co to znamená? a souvisí to se zhoršenou funkcí ledvin? Kdy by bylo vhodné začít se zajímat o transplantaci? Nefrolog říká, že je zatím čas, ale já nevím, rád bych se vyhnul dialýze, a šel na transplantaci, např. od žijíího dárce. Je možné se s žijícím dárcem začít sám zajímat na „vyšším pracovišti“ o nějakých možnostech náhrady v budoucnu?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 11. 2017

FE je frakční exkrece vody, která se mění s postižením ledvin. Pokud máte žijícího dárce, je nutné transplantaci naplánovat v tranplantačním centru tak, aby mohla být provedena v době, kdy funkce vašich ledvin bude asi 0,17 ml/s. Vstupní posouzení možnosti transplantace jak dárce tak i příjemce zajistí vaše nefrologická ambulance, kde jste sledován. Pokud základní výsledky transplantaci nevyloučí, budete odesláni do transplantačního centra. Rozhodnutí, zda vyšetřovat již nyní závisí na rychlosti, které funkce vašich ledvin klesají, aby se vše stihlo včas.

Dobry den,prosim o radu.Uz od roku 2016 si me predavaji lekari z urologie.Po 3 ct vysetrenich ,1 MR a 2 ultrazvucich,mi byla zjistena v later.rtu P ledviny ve str.sgm asi 20mm hypodenzni formace,nativne 25Hu,postkonstrak­tne az 55 Hu,syti se i stena teto formace.Podle lekare se jedna o Bosniaklll.Ale nikdo dal nic neresi,pry je to male.Muzu se teda zeptat co mi doopravdy je?Dekuji moc.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 11. 2017

Posouzení toho, jak postupvat v případě Vašeho nálezu patří do rukou urologa, který postupuje podle doporučených postupů. Bosniak III je označení typu komplikované cysty ledviny. U tohoto typu cysty je popisována možnost vývoje nádoru v 5% případů, proto ta opakovaná zobrazovací vyšetření. Pokud je nález stabilní, více se s ním dělat nebude, v případě náhlé změny např. zvětšení apod bude indikována operace

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC2845761/

Dobry den pane doktore, Mam dotaz ohledne syna (2.5 mesice). V prubehu tehotenstvi u nej gynekolog ultrazvukem zjistil tzv. hypotonii ledvinovych panvicek. Po narozeni mu v porodnici delali ultrazvuk ledvin, ktery nic neprokazal. Bylo nam doporuceno jej zopakovat po cca 2 mesicich, az budou ledviny vice zatezovany. Tento jsme absolvovali pred 2 tydny opet s negativnim vysledkem. Syn by tedy mel byt v poradku. Presto, poslednich nekolik dni u nej sleduji vetsi plactivost, a vypozorovala jsem, ze jiz asi trikrat se po placi vycural. Tedy by mohl mit bolest pred tim, nez se vymoci. Z informaci na internetu jsem vycetla, ze nemoci ledvin se projevuji i otoky a zapachajicim potem – coz bohuzel take vnimam, jsou dny, kdy jde v podpazi a za ousky citit silnym oderem (coz povzuji u tak maleho miminka za zvlastni). Chci se tedy zeptat. Je mozne, ze by se nejaka komplikace s jeho ledvinami souvisejici s onou hypotonii mohla projevit a nebyla pritom viditelna na ultrazvuku? Predem Vam dekuji za odpoved. S pozdravem, HK

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 11. 2017

Dobrý den, je to méně pravděpodobné. Pokud první i kontrolní ultrazvuk dopal dobře, je odtok moči v pořádku a selhání ledvin je nepravděpodobné.

Dobrý den, můj švagr má asi 3 týdny peritoneální dialýzu. Žije v Německu a chtěli by příjet za mnou do Čech na dovolenou. Můžete mi prosím poradit, kam se obrátit v případě potřeby odborné pomoci? Žijeme u Prahy. Děkuji za Vaši odpověď. Neureuterová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 11. 2017

Dobrý den. Možnost cestovat je jednou z předností peritoneální dialýzy. Pokud jede pacient na krátkou návštěvu do 1 týdne, není problém si vzít potřebné dialyzační roztoky, případně dialyzační přístroj v případě automatizované peritoneální dialýzy s sebou do auta. Pokud pacient jede na delší dobu, je vhodné využít standardních služeb společnosti, která peritoneální dialýzu poskytuje. Tato společnost je schopna dodat spotřební materiál na uvedenou adresu v potřebném množství. Stačí se obrátit na své mateřské dialyzační středisko – v tomto případě dialyzační středisko pacienta v Německu, poradit se, zda 3 týdny po zahájení peritoneální dialýzy u konkrétního pacienta je cesta vhodná. Pokud ošetřující lékař souhlasí, domluví dialyzační středisko závoz materiálu na uvedenou adresu. Samozřejmě je toto nutné domluvit s dostatečným časovým předstihem, aby lidé dané společnosti stihli si předat informace mezi svými národními pobočkami. Během bezproblémové peritoneální dialýzy pacient nepotřebuje během dovolené kontaktovat žádné místní dialyzační středisko. Pouze v případě neočekávaných komplikací se obrací na nejbližší zdravotnické zařízení, které má zkušenost s peritoneální dialýzou. Mapu těchto středisek najdete na stránkách České nefrologické společnosti, jsou označeny oranžovou nebo černou barvou. http://www.nefrol.cz/mapa

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na takovou věc. Mému synovi (33 let) byla před 5-ti týdny transplantována ledvina. Od svých 16-ti let se léčil na IGA nefitidu. 2 roky před transplantací si prováděl břišní dialýzu. Jedna ledvina dárce byla dána mému synovi a druhá někomu jinému.Po transplantaci ( do týdne ) byl kreatinin snížen na 200 jednotek. pak byl propuštěn domú a za 5 dnú na kontrole kreatinin opět pomalu narůstal na 280. Znovu nastoupil do nemocnice, byl nasazen Solumedrol . Snížilo se to na 220, ale pomaleji.Syn váží 73 kg a měří 175 cm. Pak ještě jednou a to kontaktovali i toho druhého pána a zjistili, že on má kraetinin 330. Tak nevím, jestli transplantované ledviny po oddělení můžou vykazovat nižší funkci než když byly spolu?Syn byl na biopsii a transplantovaná ledvina nevykazuje známky rejekce. Je v pořádku. Tak syn teď jde na kontrolu až za 14 dnů a zřejmě budou čekat, kde se to zastaví.(myslím si to)Ještě chci napsat, že když si dělal peritoneální dialýzu, tak měl kreatinin 600–700.Mohla by se nová ledvina ještě „UMOUDŘIT“ A ZAČÍT LÉPE PRACOVAT NEBO UŽ NE? A co syna čeká? Ledvina může dříve odejít? Já jako matka jsem vhodným dárcem na příbuzenskou transplantaci a už jsme vyřizovali vyšetření, když se naskytl dárce.Teď si to i vyčítám, že jsem nešla já.Měla bych spoustu otázek, ale nikdo neví. Děkuji alespoň za nějakou odpověď. S pozdravem

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 10. 2017

Dobrý den. Možné to je. Menšímu, staršímu člověku menší ledviny mohou plně postačovat. Po rozdělení a transplantaci jedné z nich mladému pacientovi s mnohem větším metabolickým obratem se může projevit snížená celková funkce dané ledviny. Pokud v ledvině neprobíhá žádná rejekce, není přítomna žádná další komplikace – např. ztížený odtok moči, infekce apodobně, bude funkce ledviny stabilní, ale snížená. Hodnoty kreatininu kolem 250–300 budou znamenat sníženou funkci ledviny, která však stále výrazně převyšuje funkci jakékoliv dialýzy. Funkce ledvin po pěti týdnech od transplantace se ještě může měnit. Výčitky nic neřeší. Pokud jste vyšetření absolvovala a jste vhodným dárcem, pak je to pro syna určitě dobře, pokud by někdy v budoucnu transplantovaná ledvina selhala. Funkce transplantovaných ledvin netrvá věčně a u částí ledvin dochází k pozvolnému zániku funkce s nutností opětné transplantace nebo dialýzy. Výsledy transplantací prezentoval dr. Reischig z Plzně: http://www.transplant.cz/…Reischig.pdf

Dobrý večer, ráda bych se zeptala: s přítelem uvažujeme o miminku. Přítel je třetím rokem po transplantaci ledviny, tudíž užívá imunosupresivní léky a jiné: Advagraf, Mycofenolat Mofetil Sandoz, Prednison, Controloc, Furon, Ebrantil, Kapidin, Moxostad, Zoxon, Sortis, Rocaltrol, Asporin Protect, k tomu má trombofilní stav – heterozygot Leidenská mutace a PAI. Otázka zní: mají tyto léky nějaký vliv na přítelovi spermie? můžeme v tomto případě plánovat těhotenství? Já jsem po lékařské stránce zdravá. Předem děkuji za odpověd :-)

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 10. 2017

Dobrý den. Úspěšná transplantace je spojena s úpravou plodnosti u mužů. Schopnost zplodit dítě bývá po transplantaci obnovena. V menším procentu může přetrvávat snížená pohyblivost spermií a s tím spojený problém koncepce. Schopnost početí byla ve studiích vyšší po delší době od transplantace a byla spojena s dávkou imunosupresivní léčby. Vliv může mít i funkce transplantované ledviny. Pokud by byly problémy s početím, bude vhodné odborné vyšetření plodnosti.

± před dvěma měsíci možná i déle mi byl oznámen nález zvýšené močoviny v moči, myslím i cukr a crp. zvýšila jsem pitný režim, nejsem zrovna stonací typ, a nějak se to asi zvrtlo, jsem stále unavenější, schvácená, ujdu kousek a musím odpočívat, otékají mi nohy od lýtek až pod kotníky, v neci nemohu spát, přes den pak usínám i tam – kde se to nehodí… jsem po zaléčení rakoviny vaječníku, jsem obézní, proto mám ze všech lékařů hrůzu, stydím se…ted otékám i jinde po těle, někdy mám pocit, že opravdu prasknu. Psychicky jsem na tom tak, že si říkám, že snad bude lepší konec než takovýto život, ale někde je asi ještě střípek touhy po bytí..... myslíte si, že by se mohlo jednat o problém s ledvinami? Děkuji za Váš čas. AV

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 10. 2017

Močovina v moči se stanovuje jen pro potřeby výpočtů funkce ledvin spolu s výsledky v krvi. CRP je zánětlivý parametr je zvýšen u infekcí nebo revmatických onemocnění. Masivní otoky jsou doprovázeny zvýšením váhy. Pokud k tomu došlo, je třeba se obrátit na svého praktického lékaře, který začne vyšetřování, které by mělo vést k objasnění příčin. Zda se jedná o onemocnění ledvin je nutno posoudit z odběrů krve a moči.

Dobrý den pane doktore, děkuji za Vaši odpověď na moji otázku ze dne 5.7.2017. Jak jsem již psal minule mám prokázanou IGA nefropatii. Přesto bych se Vás chtěl zeptat ještě ne jednu věc, která mě jako laika velmi znepokojuje. Uváděné výsledky GF z cystatinu C byly v minulých letech následující. V roce 2009 / GF 2,9/, 2011 / GF 2,6/, 2012 /GF 2,39/, 2013/GF 1,94/ a v roce 2017 / GF 1,74/. Před rokem 2009 tuším u mě odběry na Cystatin C nebyly prováděny. Není tento pokles již známkou rychlejšího vývoje nemoci? Laicky pokud by trend pokračoval tímto tempem, tak se mi selhání ledvin rozhodně nevyhne v relativně krátké době cca 10–15 let. Děkuji vám za Vaši odpověď. Pavel V.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 10. 2017

Sledování funkce ledvin pomocí Cystatinu C je jistě zajímavé jako bonus, ale není nezbytně nutné. To že IgA může progredovat, není vyloučené, ale co bude, ukáže definitivně až čas. Jinými slovy, co bude to bude, nyní si užívejte života bez omezení, dodržujte zavedený léčebný režim a choďte na kontroly, které včas odhalí změny zdravotního stavu. Až bude nějaký problem, bude se řešit.

Dobrý den, pane doktore, prosím vás o radu. Manžel byl 14.9. 2017 na operaci levé ledviny, kterou mu museli odebrat. Nyní se cítí dobře, rána je na povrchu klidná, dodržuje klidový režim, občas malé procházky. Prosím, mám dotaz, zda by mohl po této operaci odjet do termálních lázní do Maďarska, které máme už zaplacené, a sice na konci října. Jsou termální lázně vůbec vhodné? Nevím si rady, abychom něco nepokazili. Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 10. 2017

Myslím, že týdnů po operaci by do lázní jet mohl, ale raději se poptejte ošetřujícího urologa, který pacienta zná osobně.

Dobrý den pane doktore,mám takový dotaz. Možná se budete zlobit, ale moc nmě to trápí.Můj syn IgA nefritida zjištěna v 16-ti letech. Nyní je mu 33 let.2 roky se už léčil peritoneální dialýzou doma a v současné době je 3 týdny po pransplantaci od kadaverózního dárce. Zpočátku bylo vše v pořádku, ledvina začala okamžitě pracovat a kreatinin se snížil z 600 na 200 když z nemocnce odcházel .Teď je týden doma, dnes měl kontrolní odběr a odpoledne volali z nemocnice(FN Ostranva), že musí na sono a nové odběry, kreatinin stoupl na 240.Nevím co to znamená a jestli může jít o příznak rejekce ledviny. Vím, že jsou informace velice obecné ,více konkrétních hodnot výsledků nevim, ale jako matka se velice bojím. Ještě se chci zeptat, pokud by tělo odmítlo orgán, jestli může na transplantaci znovu a v jakém časovém odstupu.Jsem totiž vhodným dárcem. Měl by lepší šance, nebo by tělo ledvinu opět odmítlo?Moc děkuji za odpověď. Nejhorší je nejistota. S pozdravem Weiszová Marcela

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 09. 2017

Dobrý den, zvýšení kreatininu takto brzo po transplantaci může mít celou řadu příčin. Rejekce je jednou z nich, dále se může jednat o infekční komplikaci, dále o problém s odtokem moči, reakce na imunosupresiva. Proto nelze naprosto říct, co je příčinou zhoršení funkce ledvin bez podrobnějšího vyšetření, proto byl pozván k hospitalizaci. Ze stejného důvodu nyní se bavit o další transplantaci je naprosto předčasné a je nutno vyčkat na výsledky vyšetření a další průběh. Lékaři v transplantačním centru určitě udělají maximum, aby ledvinu zachránili. Držím palce doufám, že vše dopadlo dobře.

Dobrý den, ráda bych se zeptala v pár bodech, jelikož už jsem toho přečetla tolik a nejsem vůbec moudrá. Jistý muž před 5 lety za 5 min dvanáct absolvoval transplantaci ledvin, dle jeho slov průměrný orgán od ženy cca 60. Nyní je mu 45, tedy 5 let po operaci, hodnoty údajně stabilizované. Jaká je pravděpodobnost další transplantace? Hlavní body změny kvality života? Dotyčný říká, že se povahově změnil…Co znamená dlouhodobé užívání imunosupresiv v kontextu s plodností, genetické informace předávané plodu za předpokladu oslabení imunity, resp. veškerá rizika spojená u muže s reprodukcí? Nejsem si teď jistá, zda-li zároveň neabsolvoval i transpl. sleziny, je to možné? Děkuji za případné další důležité vhledy v kontextu s transplantací těchto orgán. Jsem s pozdravem

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 09. 2017

Dobrý, bohužel já nejsem moudrý z Vašeho dotazu, o co vám vlastně jde? Nevím, co znamená transplantovat ledvinu za 5 minut 12. Proč by měl mít další transplantaci, když má hodnoty funkce ledviny stabilizované, k čemu by to bylo dobré? Povahová změna nemá s transplantovanou ledvinou přímo nic společného. Možná si jen uvědomil cenu zdraví. Genetické informace jsou zakódované ve spermiích. Muži po úspěšné transplantaci ledviny bývají opět plodní, pokud ledvina pracuje dobře. Slezina se netransplantuje, možné to tedy není. Pokud si nejste jistá, zeptejte se přímo jeho. Pacient je vždy při propuštění informován o provedeném zákroku. Další důležité vhledy zjistíte jak na stránkách www.ledviny.cz, tak na dalších webech, které jsou zastřešeny odborníky, např. http://www.kst.cz/, http://www.transplantace.eu/…ny/darci.php?t=1 a jiné.

Dobrý den.

Zdravím Vás a ráda bych se zeptala. Už nějakou dobu mám problém s močením. Jednou za čas se mi obtížně močí. Jako by mi chyběl tlak v proudu moči a nutí mne to močit přerušovaně. Na závěr jako bych se nevymočila úplně. Stává se to např. když je zima.Jsem dost zimomřivá. Někdy to je zase, když se mi chce na malou a já to trošku odložím, že ještě vydržím. Nebo, když mám asi ovulaci. To jsem tak nějak vypozorovala. Také někdy ráno po probuzení těžko močím. To se pak stačí napít a přes den se vše vrátí do normálu. Nebývá to často. Měla jsem před lety zánět ledvin, který se nedoléčil a opět se projevil o pár let později. Ledviny mám celkově slabší. Moje lékařka si myslí, že to může být psychického rázu. Našla mi v moči krev, prý na jeden křížek. Říkala, že je to normální a nevadí to. Tak nevím. Snažím se ledviny šetřit. Někdy piji Zlatobýl nebo ledvinové bylinné směsi.Občas mne pobolívá na pravé straně u výběžku pánevní kosti. Výjimečně mne ostře rozbolí úplně dole v podbřišku, ale není to dlouho a myslím, jestli to není spíše ovulací. Můžete mi prosím poradit? Co si o tom myslíte?

Děkuji a přeji hezký den. Kateřina

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 09. 2017

Popisované potíže s močením mohou mít souvislost s funkcí močových cest. Ledviny je nezpůsobují. Pro zjištění příčiny a případnou léčbu je nutné se obrátit na urologickou ambulanci, kde zjistí pomocí vyšetření, zda obtížné močení nevede k zadržování moči, které by pak mohlo vést k poškození ledvin. Podle výsledků vyšetření je doporučena adekvátní léčba.

Dobrý den, chtěla bys se Vás prosím zeptat jaký je rozdíl mezi lékem Tanyz 0,4 mg s prodlouženým uvolňováním a Tanyz 0,4 mg s řízeným uvolňováním. Užívám tento lék, i když na příbalovém letáku je napsáno , že lék je určen pro muže a já jsem žena. Dnes jsem si právě všimla, že na krabičce je napsáno s řízeným uvolňováním a myslím, že minule, jsem měla s prodlouženým uvolňováním. Děkuji Dana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 09. 2017

Dobrý den, jedná se o popis stejného děje jinými slovy.

Dobrý den,mému muži /43r./,bylo zjištěno v krevním odběru GF_CKD-EPI 1,11 ,kreatinin 115. Je nutné vyš. v nefrologické poradně?Je sled. v endokrin. por. pro hypothyreozu hran. bez léčby a s genet. zvýš. Lpa v metab. por. ,bez léčby.UZ ledvin má 4/16 v poř., 6/15 měl v krev. odběru GFR 1,22 ,ureu –3,50 ,krea 108. Děkuji Sýkorová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 08. 2017

Dobrý den, pokud je pacient sledován na interní ambulanci, má negativní močový nález, nemá potíže s močením, pak zatím nefrologické vyšetření není nezbytné. To posoudí ošetřující lékař. Je možné, že do budoucna vyšetření při zhoršení výsledků nebo pozitivním močovém nálezu bude vyžadovat.

Dobrý den, je mi 37 let / výška 1,82, váha 74 kg/, a mám biopsií z roku 1998 / v zápětí po onemocnění/ prokázanou IGA nefropatii. Do dnešní doby bez příznaků a jsem 2× ročně sledován v nefrologické ambulanci. Můj dotaz je následující. OD roku 2009 pozoruji snižování GF z cystatinu C z 2,9 na dnešních 1,74 / výsledek 2017/. Předposlední měření bylo v roce 2014 s GF cystatinu C 1,94. Kreatinin mám / od roku 2009–75 do 2017–94, Urea 5–5,5. Dá se pane doktore z výše uvedených hodnot popsat jaký je můj stav a jak se bude dále vyvíjet? Můj ošetřující lékař mi vždy jen stroze sdělí, že hodnoty jsou v pořádku. Děkuji vám za Vaši odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 07. 2017

Dobrý den. Popisované výsledky svědčí pro snižování funkce ledvin, která však je stále zcela normální. Ke snižování dochází i s pokračujícím věkem, proto z Vašich výsledků nelze dovodit, zda za snížením stojí prosté stárnutí nebo vliv IgA nefropatie. Pokud po 19 letech od biopsie trvá normální funkce ledvin, znamená to velmi příznivý průběh nemoci. Jiným slovy, váš doktor Vám říká pravdu :-)

IgA nefropatie probíhá u různých pacientů různě, asi v 50% případů dojde po 20–30 letech k selhání ledvin, které probíhá pomalu a postupně, u zbývajících 50% nemusí mít onemocnění vliv na funkci a pacient dožije stáří s dobrou funkcí ledvin. Zdá se, že patříte do té šťastnější poloviny, ale přesto je nutné dále kontrolovat hypertenzi, funkci ledvin a chodit na kontroly. Vyjímečně totiž nemoc může po období klidu náhle „vzplanout“ a přejít z pomalého do rychlého vývoje.

Dobrý den. Měl bych dotaz – příbuzné selhávají ledviny (GF 0,29 ml/s) a začíná se mluvit o transplantaci. Je nějaká spádovost nemocnic nebo i když jsme ze Zlínského kraje, může být transplantace v IKEM? (v dětství sledován i v Motole).

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 07. 2017

Dobrý den. Transplantační centra mají své přirozené spádové oblasti a každé dialyzační středisko doporučuje pacienty k transplantaci do svého spádového transplantačního centra. Pacient má možnost volby svého zdravotnického zařízení a proto si může vyžádat vyšetření a registraci u nespádového transplantačního centra. V takovém případě však musí počítat, že pojišťovna nemusí uznat náklady, které jí vznikají navíc – např. úhradu dopravy. Po transplantaci je pacient sledován v transplantačním centru, což vyžaduje dojíždění. Registrace v nespádovém TX centru je podmíněna souhlasem spádového TX centra. Některé typy transplantací jsou prováděny pouze v IKEM, např. párové výměny, řetězové transplantace od živých dárců, kombinované transplantace slinivky a ledviny, transplantace u AB0 nekompatibilních párů. V takovém případě Vás ošetřující lékař nasměřuje do IKEM přímo.

Dobrý den, mám 51 let a vloni jsem absolvovala nefrektomi (grawitzuv tumor). Mám nyní všechny krevní testy dobré, až na tyto – C MDRD 1,03 ml/s a GLOM GFR 0,97 ml/s, Crea 92 umol/l. Chci se zeptat zda jsou tyto hodnoty ještě v pořádku nebo znepokojující­. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 06. 2017

Ano, výsledky odpovídají přítomnosti jedné zdravé ledviny

Dobry den, jsem v 21tt a u miminka byla diagnostikována hydronefrologie. Diletace v levo středně zavazna. Kura v levo 3mm.

Moc tomu nerozumím, tak se ptám zda je to vazne ci se to muze ještě zlepšit?

Dekuji za Vasi odpověď. S pozdravem Rehakova

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 06. 2017

Dobrý den, výsledek vyšetření – hydronefroza – znamená rozšíření močových cest, které trvá delší dobu, je nejčastěji důsledkem vývojové vady, kdy moč odtéká přes překážku a vyvíjí tak v močových cestách vysoký tlak. Při dlouhodobě zvýšeném tlaku moči v močových cestách pak dochází k útlaku a nedostatečnému vývoji ledvinné tkáně – proto na poškozené ledvině je kůra místo njeméně 8 mm jen 3 mm silná. Výsledek tak ukazuje na výrazné poškození ledviny.

Dobrý den,je mi padesát,ledviny mám prý v pořádku,ale prý mám v krvi velmi nízké množství kreatininu.Ubývá mi svalová hmota.Mým pravidelným pohybem je chůze.Chodím ráda,cvičit jsem líná.Budu muset zvýšit množství kilometrů,aby mi nějaké svaly zbyly,nebo co s tím?Děkuji za odpověd´.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 05. 2017

Dobrý den. máte pravdu, že množství kreatininu v krvi souvisí s množstvím svalové hmoty. Určitě je důležité svalovou sílu a výkonnost udržovat, chůze je tím nejpřirozenějším způsobem, jak udržovat běžnou kondici. Na druhou stranu je zřejmé, že běžná chůze nevede k nárůstu svalové hmoty, k tomu jsou nutné posilovací cviky.

Dobrý den pane doktore, prosím vás o radu, zda se může pacient, který jezdí 2 krát týdně na dialýzu zajímat o lázně a které lázně mají zařízení, jež může pacienty dialyzovat. Děkuji za vaši odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 05. 2017

Dobrý den, lázně mohou svou léčbu poskytovat na diagnozy, které jsou indikací k lézeňské léčbě. Podle indikace určuje indikační seznam, které lázně léčbu na danou diagnozu poskytují. Pak je třeba vybrat ty lázně, které mají v blízkosti dialyzační středisko, které je schopno nabídnout rekreační dialýzu po dobu pobytu pacienta v lázních. Teoreticky lze říci, že ČR je pokryta dialyzačními středisky dostatečně, a proto dojezd na nejbližší dialýzu by neměl být delší než 30–50km. Při indikaci lázeňské léčby je třeba brát ohled na některá omezení: např. přítomnost permantního dialyzačního katétru může být překážkou některým rehabilitačním procedurám – např. bazén, vodní masáže apod.

Dobrý den, jaké problémy a vedlejší účinky při dialyze má očekávat pacient s diabetem 2.typu a jaké jsou jeho prognózy do budoucna, co se týká možnosti doby na dialyze? Děkuji velice za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 05. 2017

Pacient s diabetickým postižením ledvin má většinou bohužel i další komplikace diabetu: postižení dolních končetin, neuropatii, poškození očního pozadí a poruchy zraku, často kardiovaskulární komplikace, potíže s trávením.. Dialýzou se žádná tato komplikace nevyléčí a v průběhu času budou tyto komplikace narůstat. Jsou přesně zpracované statistiky očekávané délky života na dialýze pro diabetické pacienty. Tyto statistiky však platí jen pro danou populaci jako celek, pro konkrétního pacienta jsou však bez významu, protože každý pacient je jiný a má proto odlišnou prognózu. Je však jasné, že pacient na dialýze s pozdními komplikacemi diabetu má očekávanou délku života kratší než pacient na dialýze bez jiných onemocnění.

Dobrý den, má pacient právo se rozhodnout jaký typ dialyzy mu bude prováděn? Jaké jsou důvody aby nemohla být prováděna peritonealni dialyza? A jaká je šance, ze by pacient, kterému je 69 let byl zařazen do transplantačního programu? Velice děkuji za odpověď .

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 04. 2017

Dobrý den. Právo jistě pacient má. Peritoneální dialýza je nabízena jako jedna ze dvou možností dialyzační léčby – buď peritoneální dialýza nebo hemodialýza. Peritoneální dialýzu nelze doporučit jen v některých případech: extrémní obezita, nádorové onemocnění břicha, divertikulitida apodobně. Podmínkou je, že dané dialyzační středisko tuto metodu provoje a má s ní zkušenosti. Pokud Vaše dialyzační střediskou peritoneální dialýzu neprovádí, pak je možno se zeptat na nejbližší další dialýze. K tomu, aby pacientovi lékař peritoneální dialýzu nabídl však musí mít taky důvěru, že pacient si peritoneální dialýzu bude dělat dobře a nebude ji vynechávat. Věk sám o sobě není kontraindikací k zařazení na čekací listinu k transplantaci, záleží na celkovém zdravotním stavu. Pokud nemá pacient závažné stavy, které ohrožují pacienta po transplantaci, např. infekční stav, přítomnost defektů na dolních končetinách, závažná ateroskleroza, srdeční selhávání, může být vyšetřen a zařazen na čekací listinu. Po provedení série vyšetření rozhoduje o vhodnosti transplantace transplantační centrum.

Dobrý den. Je mně 21 let, na nefrologii jsem sledován od cca 7 let s genetickým onemocněním – mám sníženou koncentrační schopnost ledvin, nefrokalcinozu, hyperkalciurie, proteinurie, nyní CHRI atd., v posledním roce a půl se moje výsledky zhoršují (do té doby bylo vše v normě vč. kreat., který byl max. 80 a cys. C – 0,7). Nynějsí výsledky – cystatin C 2,8, kreat. 228, Urea 11,5, GF cys. C 0,3 ml/s, proteinurie kolísá mezi 3–4 g/24 hod., množství moče taky neklesá… Chci se zeptat na Váš názor – blíží se již dialýza, příp. transplantace? příp. kdy se k ní přistupuje? Jsou výsledky hodně špatné ? Nyní chodím na odběry častěji, ale víceméně se nic ohledně náhrady nedozvídám… Cítím se dobře, nic na sobě zatím nepozoruji, ale ty výsledky mě celkem děsí. Moc prosím o Váš názor a děkuji předem za odpověď. Dostál

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 04. 2017

Dobrý den. Vaše nemoc postoupila již do 4. stupně chronického selhání ledvin. To je období, kdy již pacient musí být informován o závažnosti poškození ledvin a má mít plán. Samotnou náhradu funkce ledvin sice ještě nepotřebujete, ale je už nejvyšší čas probrat s ošetřujícím nefrologem tyto otázky:

  1. Budu moci být zařazen do transplantačního programu?
  2. Pokud ano, mám potenciálního žijícího dárce?
  3. Podle rychlosti progrese Vaší nemoci optimální načasování a zařazení do čekací listiny na transplantaci od zemřelého dárce před zahájením dialyzační léčby v době, kdy funkce bude kolem 0,17 ml/s (pokud nemáte žijícího dárce a jste schopna transplantace)
  4. Na jakou dialýzu se budete připravovat jako první metodu – peritoneální nebo hemodialýzu?

Tyto otázky je vhodné mít zodpovězeny již nyní a postup jednotlivých vyšetření a přípravy k náhradě funkce ledvin pak časovat podle rychlosti poklesu funkce Vašich ledvin.

Navíc se situace může měnit. Dnes třeba nemáte žijícího dárce, ale může se někdo z rodiny nebo známých objevit, a pak se musí plán a postup rychle aktualizovat.

Držím palce.

Dobrý den, včera jsem byla po roce na ultrazvuku transplantované ledviny a ve zprávě je napsáno, že jsou známky vyššího odporu arteriálního řečiště transplantátu. Je něco špatně? Jdu na kontrolu do poradny až za dva měsíce, tak mám obavy, aby to nebylo něco vážnějšího.
Předem děkuji za odpověď Dana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 04. 2017

Dobrý den Bohužel ze samotného popisu toho nelze více říct. Je otázka, jaký byl ultrazvuk před rokem, jaká byla funkce ledviny tehdy a jaká je nyní. UZ vyšetření je jen orientační a je posuzováno spolu s ostatními parametry. Určitě více vám řekne Váš ošetřující nefrolog

Dobrý den, rozhodl jsem se darovat potřebnému člověku ledvinu. Jak mám postupovat? Děkuji Simík

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

24. 04. 2017

Pokud nemáte vybraného konkrétního příjemce a přesto chcete se stát dárcem, doporučuji se obrátit na kliniku nefrologie v IKEM v Praze. Díky takovým dárcům lze spustit řetězovou transplantaci. Více najdete na stránkách IKEM: https://www.ikem.cz/…arcu/a-1410/

V případě dotazů kontaktujte koordinátorku programu transplantací od žijících dárců na tel. 26 136 5300, Bc. Renata Zámečníková (tel. 602 162 489), Mgr.Tereza Neradová DiS. (tel. 603 344 373) nebo na emailu zivi.darci@ikem.cz.

Dobrý den, syn má sníženou imunitu. Stále má záněty nosohltanu, rýmu, chřipku a pod. Může to být tím, že má stabilizovanou chronickou nefropatii stádia CKD G1 A2. Touto nemocí již trpí cca 17let. Teď je mu 37let. Děkuji za odpověď. s pozdravem Marie

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 04. 2017

Dobrý den. Nález G1A2 není nemocí sám o sobě, jedná se o laboratorní nález normální funkce ledvin s mírně zvýšeným vylučování albuminu do moči. Pokud tento nález trvá 17 let, určitě není příčinou vracejících se infekčních onemocnění. Zdravím

Dobrý den. V únoru 2017 mě bylo zděleno, že nemám levou ledvinu a pravá je zvětšená asi 14cm. Je mi 43 let. Nikdy jsem žádné problémy s ledvinou neměl ani žádné záněty prostě nic. Nález ,že nemám ledvinu byl po celkové kontrole i na sonu a CT. Všechny vyšetření byli v pořádku . Kreatinin mám 74 a moč 1.80. Nemám cukrovku, nadváhu také ne a tlak v normálu. Jenže od té doby co to vím o té ledvině mám úzkost a strach ,že to jedna ledvina nezvládne . V noci někdy a také přes den mě tato myšlenka přepadne a potom přijde chvilková úzkost. Má mě toto zjištění o jedné ledvině trápit . Jsem společenský člověk .ale od té doby co to vím mám srach o ledvinu ,aby to vydržela. Nevím co všechno dokáže ledvina , která pracuje bez problémů. Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 04. 2017

Dobrý den. Jak jste se zde v mnoha podobných dotazech dočetl, jedna zdravá ledvina plně dostačuje k plonohodnotnému životu bez omezení. Vaše potíže jsou pouze psychického rázu. Skutečnost, že dotaz pokládáte 4× za sebou s obměnným textem svědčí o tom, jak velkou úzkostí trpíte a proto doporučuji odbornou psychiatrickou pomoc. Zdravá fungující ledvina nevyžaduje sledování nefrologem, zcela postačí kontroly krevního tlaku buď doma nebo u praktického lékaře a běžné preventivní prohlídky.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda lze transplantovat i třeba potřetí. Je možno dostat se znovu do WL i po dvou transplantacích nebo jsou již prodělané dvě transplantace komplikací a mohou bránit znovu zařazení do WL?Jak vysoké protilátky může i mít při vyšetřování pro zařazení do WL, tj? je nějaké omezení? Ostatní výsledky srdce plice EKG sono vcelku dobré… Děkuji vám.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 04. 2017

Dobrý den Samotný fakt dvou předchozích transplantací není důvodem, proč netransplantovat po třetí. Lze samozřejmě očekávat, že se mohly objevit nové zkutečnosti, které mohou další transplantaci komplikovat. Např. procento protilátek, je-li příliš vysoké, znamená, že bude obtížné najít vhodnou ledvinu, proti níž Vaše tělo nebude mít protilátky a bude schopné ji přijmout. Další konkrétní postup je vhodné konzultovat s Vaším nefrologem a transplantačním centrem, kde Vás již dobře znají a vědí, co je pro Vás vhodné a co rizikové

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rekonvalescenci po odstranění ledviny. V září 2016 mi byla odstraněna ledvina (grawitzuv tumor, 7 cm, žádné metestázy). Všechny výsledky až dosud jsou v pořádku. Můj ošetřující lékař – urolog mě přesvědčuje ať jsem rok na pracovní neschopnosti, protože prý při mém povolání (učitelka) jsem vystavena různým infekcím. Já si to samozřejmě všechno uvědomuji a nechci nic zanedbat. Chci se proto zeptat, zda i vy vašim pacientům s touto diagnozou radíte být tak dlouho na nemocenské a zda infekty, virozy atd. mohou zhoršit můj stav. Děkuji za případnou odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 03. 2017

Dobrý den, Samozřejmě záleží na Vaši kondici a celkové pohodě. Např. pan Irgl již po 3 měsících od operace byl zpět ve výkonnostním tréninku, ale podle svých slov mu trvalo rok, že byl opět v plné kondici.

http://sport.tiscali.cz/…y-off-248466

http://hokej.idnes.cz/…-/hokej.aspx?…

Myslím, že pokud nádor je plně odstraněn a jste jinak zdravá, zbylá ledvina pracuje normálně, pak riziko infekce není větší než u ostatní populace. To že nemoc je definitivně pryč bude možné říct až po delší době sledování, ale pokud se cítíte dobře, žádné metastázy nebyly prokázány, pak bych se nebál žít naplno. Zdravím a držím palce.

Dobrý den, dozvěděl jsem se v televizi od urologa že existují stenty do močovodú s výdrží až 12 měsíců.Já chodím na výměnu už od roku 2004 v CA každých půl roku.Měl jsem M.ORMONDOVU nemoc která prvně zaútočila právě na močovody.Rád bych chodil jednou za rok je to prosím pravda? Děkuji Bořk

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 03. 2017

Dobrý den, bohužel tento dotaz je nutné směřovat urologovi

prosím,co znamená na sono : drobná hyperechogenita na spodině moč. měchýře, spíše vně moč. měch. děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 03. 2017

Jedná se o popis nálezu při ultrazvukovém vyšetření: lékař viděl na spodině – dně – močového měchýře drobný útvar, který měl výraznější obraz v ultrazvukovém vyšetření než okolní tkáň a byl nejspíše uložený mimo dutinu močového měchýře vnějším směrem od jeho stěny. Vyšetření neumí rozlišit, o co se konkrétně jedná.

Dobrý den, před půl rokem mi byla odstraněna ledvina z důvodu nádoru. Včera jsem byla na kontrole a lékař do zprávy napsal výsledky krevního rozboru. Nic mi k tomu neřekl, mám tam všechny hodnoty v normě, a u tří napsal patologické – kreatin 88, GGT 0,13, CKD EPI 1.10. Prosím o vysvětlení. Dě­kuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 03. 2017

Dobrý den, tak postupně:

  1. kreatinin 88 u jedné ledviny – výborný výsledek
  2. GGT – nižší hladina jednoho jaterního enzymu – výborné, nic to pro vás neznamená
  3. CKD-EPI 1,1 = odhadovaná funkce ledviny vypočtená z hladiny kreatininu – výborná hodnota na 1 ledvinu – Závěr: jedna ledvina Vám bohatě postačuje, není se třeba ničeho obávat.

je normalne že cvičím pravidelne 4 dni do týždna dodržujem stravu ( som diabetik) glikemie mam pod kontrolou a pribral som cca 3 kg svalovej hmoty za dva mesiace a mám zvišeny kreatin v moči odpad (1100) je to normalne alebo sa mam niečoho obavať. podla môjho trenera je to normalne a že telo si na to časom zvikne a hodnoty sa upravia čo ne tom pravda ?? Ďakujem za radu.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 03. 2017

Množství vyloučeného kreatininu, což je látka, která vzniká jako odpadní látka při metabolismu svalů, je přímo závislé na množství svalové hmoty, je rovněž ovlivněno skladbou. Zvýšení odpadu kreatininu do moči u Vás tedy odpovídá nabrané svalové hmotě a jejímu zatěžování tréninkem. Takže to je normální reakce. Pokud ledviny pracují normálně – to se z odpadu nepozná, musí se to spočítat z odpadu kreatininu do moči a hladiny kreatininu v krvi – pak to není důvod nijak řešit. Není mi však jasná hodnota 1100. Odpad kreatininu je uváděn v mmol/den (Neplést s koncentrací v moči mmol/l) Hodnoty se pohybují někde kolem 5–10 mmol/den, u trénujících osob až k 20 mmol/den, mám jednoho závodního sportovce s odpadem 29 mmol/den. Pokud jsou jednotky v mikromolech, pak by to bylo opravdu 1000× více ale hodnota 1100 by byla v tom případě hodně nízká, pokud se nejedná jen o koncentraci. Tu by bylo nutno násobit množstvím moči v litrech za 24 hodin.

Dobrý den. Na Dní ledvin mi našli v moči bílkovinu a červené krvinky. Žádné jiné rizikové faktory nemám. Může se jednat o onemocnění ledvin? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 03. 2017

Dobrý den, ano může se jednat o onemocnění ledvin, V rámci preventivní prohlídky u svého lékaře by bylo vhodné nález ověřit vyšetřením moči v laboratoři a v případě potvrzení nálezu doplnit podrobnější vyšetření.

Dobrý den, Dobrý den, jsem pravidelně sledovaným urologickým pacientem, po 3 měsících mi provádí ureteroskopii močového měchýře, pravého močovodu a pravé ledviny. V případě zjištění papilomu je provedena jeho kaogulace. Histologické vyšetření odebraného vzorku – karcinom neprokázán. Dle zjištění z vyšetření CT (snímky mám k dispozici) je v hormím kalichu pravé ledviny kamínek a papilom. Jelikož ústí tohoto kalichu je zúžené a při ureteroskopii se do něj nelze běžně dostat, navrhuje ošetřující lékař odstranění celé pravé ledviny. Prosím o názor, jaký jiný postup by byl možný k odstranění uvedeného kaménku a papilomu (vyčištění horního kalichu). Pak by asi zanikl důvod k odebrání ledviny. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 03. 2017

Dobrý den, lze předpokládat, že pokud není možný přístup ureteroskopií, pak nezbývá než operační přístup. Pravděpodobnost, že by se podařilo napíchnout kalich při nefrostomii a provedení endoskopického vyšetření z vpichu se mi jeví méně pravděpodobné, ale zda taková možnost existuje Vám musí potvrdit urolog.

U syna cca od 25 let Dg Barterův-Gitelmanův sy,při chron.3.stádiu neuroboreliozy,kdy jde o systémové poruchy.Další četné. Mimo j. Dg .Změna tvaru hypofýzy a její dysfunkce-laboratorní dysbalance hormonální včetně kolís.záchytu autoprotilátek org.specifickýh tak org.nespecific­kých.Kalium,so­dík a j.dysbalance až do občasného objevení se epileptických záchvatů/2× a 3× do roka/ i při substituční léčbě.Kolís.zvýš­.prolaktin,i ji­né labor.odchylky endokrinní- sníž.testoste­ron,snížený kortisol/jpředtím naopak zvýšený/,dysbalance i v hormnech št.žlázy-záchyt autoprotilátek Anti-TPO,proti transglutaminá­ze,aj.Dg-Polyglandulární autoim.sy.Hodnoty kolísavé,při existenci ReA ,výskyt autoimunity kolísavě-různé, jak org.specifické,tak org.nespecific­ké,při dysbalanci imunity,dříve Dg IgA deficit /poslední dobou na dolní hranici normy,nikoliv pod ní/,ostatní hodnoty opět kolísavé .Dále hodnoty.CD 3,4, CD 8 kolís.oběma směry,občas záchyt leukocyturie kolem l5 tis.a jiné abnormity-bez léčby /.Po odchodu lékaře do důchodu při změně nového lékaře se objevil nezájem o léčbu i kontroly stavu/.Klinicky občasné otoky dolních končetin se zarudnutím.Oteklé břicho.Opakované erytémy v lokalitě obličej,hrudník,pa­že.Několikrát nutnost akutního odvozu,při nutnosti odvodňování-infuzní th.Loni došlo k tzv.akutnímu selhání ledvin při rabdomyolýze a při akutním oboustranném ohluchnutí po údajně epilept.záchvatu nočním.V nemocnici /neděle ráno -odvoz RZ/ nastaly těžké problémy.Nehodlalo ho přijmout žádné odd.Došlo doslova k přehazování pac.mezi jednotl.odd.FN­.Neurolog.prac­.,přestože pac.veden v epilept.poradně ho v tomto stavu nepřijalo.Zbavilo se pac.doporuč. na vyšetření ORL,které údajně v neděli nemělo možnost objektivizovat stav ohluchnutí-přístroje fungovaly až v úterý,takže syn doporučen k ambul.kontrole v prac.dny.Na žádost rod.přáíslušníka doslova vynuceno provedení testů na stav po epilept.záchvatu při susp.dle klin.stavu,který pečlivě popsán rod.přslušníkem,se skutečně potvrdil stav po nočním epilept.záchvatu s dalšími závažně rozhozenými bioparametry indikujícími k okamžitému přijetí pac.na alespoň interní prac.kam přijat až v 21 hod.večer.Kdy již nutnost vyšetřovat pod kyslíkem.RZ přivezen v 9 ráno.Celý den putování po areálu z jednoho odd.na druhé.Na interně již neměli pac.kam odsunout,tak si ho tam ponechali.Vznikla stížnost.Dostával infuze na záchranu sluchu z indikace ORL.Ledviny se neřešily i když diagnost.stav akutního selhání při rabdomyolýze po epillept.záchav­tu.Jinak byl původně nucen k ambul.návštěvě ve dny pracovní v tomto stavu akutní ztráty sluchu při obeznámení prac.se všemi jeho Dg.pomocí četných nálezů,které doloženy.Na interně dále zjištěno akutní selhání ledvin s rabdomyolýzou právě probíhající a v tomto stavu měl docházet ambul.v 35 st­.C.vedrech na ORL k objektivizaci stavu.Po 2 dnech infuzí proti nesouhlasu rodiny propuštěn.Dostal pouze 2 infuze /normální je 5 až l0 běžně/.OL musela pac.znovu vrátit k rehospit.s dů­vodem,že stav není vhodný k ambul.péči.Led­vinové problémy se v tu dobu neřešily.Domníváme se,že k tak rychlému zbavení se pac. došlo z důvodu vyhnutí se pojmenování etiologie primární příčiny stavu,který měl být primárně řešen neurolog.odd.,které dalo první ruce pryč od pac. a následná odd. již pokračovala ve hře na zbavování se obtížného pac.Byl dále přijat na ORL odd.a dány další 3 infuze,ale až po návštěvě OL ve 35 st.vedrech.Ve stavu,kdy audiovyšetř.pro­kázalo na jedné straně poškození sluchu,opět urychleně propuštěn bez zjišťování etiologie příčinného stavu s výmluvou,že neví jak na tom byl pacient před touto náhlou epizodou a tak ho raději propustili ve špatném stavu,než by raději přidali další infuze,když běžně se dává l0.Při telef.dotazu na interně co si máme doma počít s jeho stavem ledvin bylo doporučeno časté pití,aby se ledviny proplachovaly a dále kontrola na obvodě.Ani na jedné ambulanci ve FN si tohoto pac.neráčili ponechat,natož hledat etiologii stavu u 40 let.člově­ka,která je zřejmá i lajkovi-t-j.ataka všech možných komplikací patřících více specializacím při chron.neurobo­relioze ve st.3-Pac.se ocitl v těžké depresi v důsledku jednání ve zdravot.zařízení při jeho závažné zdravot.situa­ci,víceetiolog­.zhoršení akutního stavu.Stížnost nebyla vyřízena,měnil se právě ředitel zařízení.Zametlo se pod koberec tzv.Dodnes tento pac. nemá dispenzární péči ani v jedné oblasti.Čím více odbornostem patří a čím více se zhoršuje,tím přímo úměrně se zhoršuje zájem o jeho stav,jeho osobu atd.Jak máme postupovat.?Jeho OL se vymlouvá,že je příliš složitým pac.,že ona nestačí se svoji odborností na závažnost jeho stavu,ale nic nečiní.Při žádosti o přidělení internímu oboru alespoň v rámci polikl.výmluva,že lékařka je příliš stará /konsorcium vytvořené po revoluci přivedlo polikl.do stavu nefunkčnosti,kdy pac.jsou odesíláni všude možně na jiná prac.s odůvod­něním,že tam a tam mají to a nebo ono lepší,nebo lepší přístroj,nebo lepšího mladšího specialistu,at­d./.FN kam rajjoně patří tento nemocný předvedla svým přístupem v akutním stavu po převozu RZ v neděli,neschop­nost a zejm.nezájem o složitě nemocného byť mladého člověka.Tento pac.původně měl specialisty,kteří se ho v průběhu let postupně zbavovali,někteří odešli do důchodu a tak nastal doslova výpadek v dispenzární péči.Skončil pouze u OL.Jeho stav by vyžadoval specialisty na jednom místě v rámci jednoho pracoviště FN typu,aby mohla nastat spolupráce,kom­plexní,která je jádrem celého problému.Prosíme o radu jak postupovat.Od­d.stížností na MZ ČR zrušeno-zdravot.odbor na Magistrátu je nefunkční složka-odtažitá od reality.Odkud máme začít řešit tuto narůstající problematiku ke které nehodláme být pasivní jako rodina.Pac.pro celkově inscuficientní stav se stává více méně polehávajícím člověkem,kdy ve hře je několik Dg,ale nesledovaných.Např. OL neurolog.prac.dalo písmné vyjádření,že pac.je na ně příliš složitý,že by patřil do péče ambul.specialistů ve FN,ale ta si ho nehodlala ponechat v péči.Pouze při občasném dovozu RZ po epilept.záchvatu podají infuzní th a bez sanitky pustí okamžitě domů.Případ z loňska,kdy se u nich ocitl v neděli ráno,dovezen RZ,absolutně ohluchlý,byl řešen výše popsaným drastickým způsobem.T.j.o­kamžitým zbavením se vlastně svého pac..Dg 3.st.neuroboreliozy je vůbec nezajímá.Byla snaha ji vynechávat ve zprávách a průvodkách.An­tibiotika dostal nemocný naposledy v r.2003.Pracoviště v Praze i jinde si pac.v chron.stavu přehazují a neléči vlastně nikdo.Posílání od neurologa k.revmatologovi,ten infekcionistovi a ten zase dokola nazpět je běžný způsob péče v 21.stol..Při ReA-t.j.revmatolog­.st.neurobore­liozy o pac.nestojí žádné odborné odd.Zkouší donekonečna hru na to kdo více a déle vydrží bez léčby.Zkušenosti za roky jsou takové jak výše popsány.Prosíme poraďte jak postupovat v hl.městě Praze.Nic z toho není vymyšleno.Jde o holou realitu.Spolupráce s rajonní FN je nedostatečná,ale při akut.stavu pac.odvezen vždy na rajjon.Jiná zařízení ráda odporučí zpět na rajjon.Vždy se najde důvod proč oni se nebudou angažovat.Dokonce tedy problematika rajonizace /i když dle § právo na výběr zařízení v praxi je vše jinak/ stále hraje roli v takovémto případě.Jiná zařízení se ráda vymlouvají na kapacitní důvody a směrují pac.pryč.Děkujeme s pozdravem rodinní příslušníci

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 02. 2017

Dobrý den, Gitelmanův syndrom je dědičné onemocnění. Jako takové je způsobné genetickou mutací a její příčina není léčitelná. Ztráty draslíku do moči kompenzovány užíváním vysokých dávek draslíku, případně v kombinaci se spirolaktonem, ale i tento postup je často neúčinný a křečové stavy se opakují. Posouzení stupně a adekvátní léčby boreliozy patří do rukou specializovaného centra pro léčbu infekčních nemocí, na webu borelioza.cz lze najít odkazy i se zkušenostmi pacientů. Deprese často doprovází jakékoliv chronické onemocnění, její ovlivnění medikamenty pomáhá pacientovi zlepšit kvalitu života. Přítomnost protilátek a kolísavé hodnoty výsledků vyšetření ještě neznamená přítomnost nemoci. Tato vyšetření jsou pomocná a léčbu vyžaduje klinický stav.

Dobrý den Pane doktore,

Můj dotaz je dost obecný, ale chtěl bych říci, že už opravdu nevím kam se obrátit. Je mi 22 let, před 4lety jsem prodělal akutní zánět slinivky (týden hospitalizace, nebyl životuohružijící, žádna JIP apod). V nemocnici mi zjistili na CT, že mám podkovovitou ledvinu. Od té doby se necítím dobře, hodně často mám bolesti v levém boku a v břiše. Ten levý bok vystřeluje od zad. Pořád jsem lítal po nějakých vyšetřeních: CT s kontrastní látkou, magnetická rezonance, odběry krve a moči. Vše bylo vžycky vpořádku, občas jen malinko zvýšený kreatin. Vposledním roce se mi dost často stává, že mám během vteřiny strašně sucho v ústech, musím vypít třeba litr vody ihned. Co se týče močení, tak buď chodím skoro pořád nebo naopak vůbec, potřebuju na záchod, ale dostanu ze sebe jen pár kapek. Když mně bolí ten bok, tak se mi motá hlava a těžknou mi nohy a potí se mi ruce. Vždycky jsem hledal příčinu ve slinivce, ale začínám si myslet, jestli to nejsou ledviny. Moje obvoďačka mi říká, že ledviny jsou podle krve a moči vpořádku. Je možné, že mám špatnou funkci ledvin, ale všechny testy jsou vpořádku? Existuje nějaké jiné vyšetření na ledviny kromě krve a moči? Vždy na jaře jsem si všimnul, že je ten den ledvin – dělají tam nějaké speciální vyšetření, které obyčejní doktoři nemají? Na testy k obvoďačce se mi už nechce, když to stejně nikdy nic nevyřešilo. Děkuji za vaši odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 02. 2017

Dobrý den. Pokud výsledky v krvi a moči jsou v pořádku, pak je v pořádku i funkce ledvin. Smysl Světového dne ledvin je upozornit veřejnost, že celá řada onemocnění ledvin nebolí a proto jsou k odhalení potřebná vyšetření moči a krve. Toto vyšetření je nutné zvláště u osob s rizikovými faktory jako cukrovka, obezita, nadváha, vysoký krevní tlak, kouření a podobně. Pokud již vyšetření krve a moči máte u svého lékaře provedena, návštěva světového dne ledvin vám nepřinese nic nového. Podkovovitá ledivna jen vývojovou anomálií, která ve většině případů nečiní potíže. Může být pozorován vyšší výskyt tvorby kamenů, zánětů ledvin a obstrukce – tedy ztížený odtok moči.

Odkaz: www.svetovydenledvin.cz www.ledvinovakalkulacka.cz

Dobry den, ospravedlnujem sa že opakovane kladiem otazku ktoru vam uz polozil aj iný, aktivne som cvičil aj 4 dni do týždna, s doplnkami stravi a s anabolickou kúrou odporučenou profesionálom ( mierne zvýšenie testo. liekovou formou + inj. ) . moja detská doktorka ma už volá tretí raz na krv pretože som mal 132 kreatinin v krvy, naposledy to bolo 127 a hovorí mi že to može mat važny vplyv na moje obličky , možu aj zlihat, vysoky kreatinin mam už asi 4 mesiace . tréneri hovoria že je to prirodzené u športovcov, no detská lekárka hovorí že si zničím obličky. čo je natom pravda? za odpoved vopred dakujem

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 02. 2017

Dobrý den. Zvýšená hladina kreatininu u osob, které posilují objem svalové hmoty, mají vysoký příjem bílkovin a ještě k tomu používají zakázané anabolika mají zvýšenou hladinu kreatininu z důvodu jeho vysoké produkce, nikoliv z důvodu oslabení ledvin. Na zvýšení kreatininu se podílí především arginin a kreatin, které jsou při posilování často uživány. S jistotou to lze tvrdit tehdy, když se provede vyšetření funkce ledvin stanovením kreatininové klearance. K tomu je potřeba do laboratoře odeslat vzorek krve a vzorek z moči, která je sbíráná 24 hodin do jedné nádoby a její objem je změřen. Paní doktorka se může mýlit v odhadu funkce ledvin, pokud přihlíží jen k hladině kreatininu, ale má pravdu, že užívání anabolik a extrémního množství bílkovin u některých jedinců může vést k poškození ledvin. Zvláště u těch, kteří mají v moči přítomnost krve nebo bílkoviny. Trénink a sport by měl vést k posilování zdraví. Užívání anabolik rozhodně není tou správnou cestou. Názory lékařů a profesionálních prodejců podpůrných prostředků se budou samozřejmě lišit. Pak jen záleží na prioritách.

Odkazy: http://renalfellow.blogspot.cz/…condary.html

https://academic.oup.com/…h-androgenic

http://www.news-medical.net/…unction.aspx

Dobrý den,

měla bych na Vás dotaz, léčím se s ledvinovými kameny (závěr z CT – Oboustranná vícečetná nephro či calicolithiasa). Cca rok jsem neměla žádný problém (před rokem odchod konkrementu). Nyní mě, ne pořád, ale občas bolí v oblasti ledviny, jak na jedné, tak na druhé straně, při stlačení na levé straně těsně pod žebry tupá bolest, prosím můžete mi poradit, co by to mohlo být, popř, co bych si na to mohla vzít a zdá to mám řešit s lékařem nebo zatím vyčkat? Teploty nemám, byla jsem jen nachlazená s 2 denními teplotami, jinak nic. Moč se zdá být také v pořádku. Děkuji moc za Vaši pomoc.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 02. 2017

Dobrý den. Především je nutno vyloučit přítomost zánětu vyšetřením moči a krve. V případě potvrzení zánětu přeléčení antibiotiky. Řešení vlastních kamenů – rozhodnutí, zda je odstrňovat a jak patří do rukou urologa.

Dobrý den,

  1. lze nějak zlepšit funkci ledviny u 3 letého dítěte ? (DSL metoda area 14% metoda slope 19 %). Druhá ledvina funguje normálně.
  2. jízda na koni – vadí pád z výše ? otřesy při jízdě ?

Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 02. 2017
  1. zřejmě se jedná o vrozenou vadu a funkce ledviny zůstane snížená. Pokud druhá ledvina pracuje normálně, na život ditěte to nebude mít vliv
  2. Myslím že ve 3 letech dítě na koni jezdit samo nebude, doufám. Až bude větší může sportovat jako všichni ostatní. Riziko poranění zdravé ledvin není nulové, ale je extrémně malé. Otřesy nevadí, pád vadit bude určitě, ale rozhodně při pádu jsou ohroženy jiné struktry těla více než právě ledvina.

Dobrý den, od července mám trochu zalehlé pravé ucho a šumí mi v něm. Mívám i velké závratě se zvracením Byla jsem na různých vyšetřeních, ORL, neurologie a nic se nenašlo. Byla jsem na infuzích v nemocnici, nepomohly. Z léků beru od července Betahistin. Byla mi předepsána hyperbarická komora, kam jsem začala minulý týden dojíždět. Mám problémy s vyrovnávání tlaku v uších, dvakrát to docela šlo ale od pátku mám hodně zalehlé obě uši, ale víc to zdravé a nejde žádným manévrem odlehnout, hučí mi v celé hlavě a špatně slyším. Jak se toho zbavit, mohu pokračovat v léčbě v komoře? Mám obavy, aby se mi sluch ještě nezhoršil. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 02. 2017

Dobrý den. Mám obavy, že vám jako nefrolog neumím odpovědět.

Dobrý den,může se malé množství moči objevit, aniž by byla znovu obnovena funkce ledvin? Děkuji Vesecká

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

24. 01. 2017

Samozřejmě. Nepřítomnost moči znamená, že ledviny nepracují. Ovšem přítomnost moči nic nevypovídá o funkci ledvin. Řada pacientů léčených peritoneální dialýzou nebo hemodialýzou močí 1 i 2 litry moči. Z faktu, zda člověk močí nebo ne nijak nelze vyvodit, jak mu pracují ledviny. K tomu nutná podrobnější vyšetření – vyšetření odpadních látek v krvi a v moči, nejlépe ze vzorku sbírané moči za 24 hodin. V případě že funkce ledvin je příliš nízká – zhruba nižší než 10% normy, řada pacientů již dialýzu potřebuje.

Dobrý den, nemám ani tak dotaz, jako spíše prosbu… V článcích, televizních vystoupeních lékařů,,,všude je popisována výhodnost preemptivní transplantace – transplantace provedené bez předchozí léčby dialýzou.Jinak to je ale v praxi. Nefrologové z „terénu“ trvají na předchozí dialýze, tvrdí pacientům, že jinak být zařazeni do čekací listiny na transplantaci nemohou. To však již dávno neplatí. Je to bohužel zkušenost téměř všech pacientů, kteří nemají živé dárce. Jak je to možné? Je opravdu třeba vytížit dialýzy? To se ani nechce věřit. Nebo lékaři nejsou informováni o změně v pravidlech staré několik let? Preemptivní dialýza se samozřejmě nemusí stihnout, to je ale jiná věc.Prosím, bylo by možno informovat lékaře – nefrology v terénu, že možnost preemptivní transplantace je i v případě orgánu od mrtvého dárce? Přijde mi, že špičkoví lékaři se snaží, vymýšlejí „zázraky“, a přitom lidé nemají informace, že se mohou, i když ne všichni, vyhnout předchozí dialýze. Udělejte si průzkum. Nikdo ze spolupacientů – transplantovaných – kromě mne o možnosti preemptivní transplantace nevěděl,řadě z nich dokonce na přímý dotaz jejich nefrologové tvrdili, aniž by byla jakákoli zdravotní kontraindikace, že nejprve je dle předpisů nutnost dialýzy, až pak možnost zařazení do čekací listiny Není to tak, a řadu pacientů to zbytečně připraví o výhody preemptivní transplantace. Prosím, je možná nějaká osvěta v této věci?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 01. 2017

Dobrý den, svět se vyvíjí, počty transplantací v naší zemi jsou jedny z nejlepších na světě, přestože stále máme nižší podíl transplantací od žijícího dárce. Situace se může lišit nejen mezi jednotlivými dialyzačními středisky ale i mezi jednotlivými tranplantačními centry.

Transplantace je jedna z možností léčby selhání ledvin a protože má jednoznačně nejlepší dlouhodobé výsledky, postupujeme standardně u pacientů, u nichž je nemoc známá a postupuje dostatečně pomalu, podle tohoto schématu uvedeném v předchozím dotazu: http://www.ledviny.cz/…a/dotaz/1537

Pěkná doporučení, kterými je vhodné se řídit při stanovení plánu péče jsou na stránkých plzeňského trasnplantačního centra: http://1ik.fnplzen.cz/cs/node/58

Na spoustu otázek, jak postupovat odpovídal pan profesor Ondřej Viklický, přednosta Kliniky nefrologie IKEM v Praze: http://lepsipece.cz/…r-s-lekarem/

Komunikace mezi pacientem a lékařem nemůže být jednosměrná od lékaře k pacientovi. V případě, že se na něco v průběhu přípravy zapomene něco probrat, je nutno se ozvat a položit dotaz. Aby pacient věděl, na co se zeptat, slouží mimo jiné zdroje stránky www.ledviny.cz a tato poradna.

Zařazení na čekací listinu není automatické a je vždy se nutno na plánu péče domluvit s ošetřujícím lékařem. Poučený a motivovaný pacient je tím správným partnerem pro plánování péče.

Dobrý den, pokud je napojen na hemodialýzu pro akutní selhání ledvin. Jak se pozná, že se funkce ledvin obnovila (může čůrat? při hemodialýze). Děkuji Procházka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 01. 2017

Dobrý den. Pokud při akutním selhání ledvin pacient přestal močit, pak prvním příznakem signalizujícím zlepšení funkce ledvin je obnovení močení. Celá řada selhání ledvin však probíhá tak, že množství moči nemusí nijak poklesnout a přesto ledviny pracují méně než zhruba 10% a musí se přistoupit k dialyzační léčbě.

Obnovení funkce ledvin se pak pozná z opakovaných odběrů krve, případě doplněných i o sběr moči. Pokles hladiny močoviny a kreatininu před dialýzou signalizuje zlepšení funkce ledvin.

Dobrý den, otci selhávají ledviny. Je čtyři roky pod dohledem nefrologa. Poslední výsledky CKD-EPI 0,22ml/s. Lékařka mluví o dialyze. Můj dotaz zní, jak je možné dostat se na čekací listinu na ledvinu, o tom totiž nikdy nepadlo ani slovo. Velice děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 01. 2017

Dobrý den. Moje otázka zní, proč jste to slovo nepoložil vy nebo váš otec, když dosud nepadlo? Slova nepadají sama, musí být někým vyslovena.

Pacient léčený v nefrologické ambulanci pro chronické selhání ledvin, u něhož postupně dochází k progresi onemocnění je připravován na léčbu náhradou funkce ledvin – z anglického originálu RRT = renal replacement therapy. S pacientem a pokud možno i s jeho blízkými, jsou podrobně probrány nabízené možnosti v tomto pořadí:

  1. možnost transplantace od žijícího dárce, pokud takový je k dispozici.
  2. volba mezi peritoneální dialýzou a hemodialýzou a podle rozhodnutí pacienta optimální příprava na vybranou metodu
  3. současně s bodem 2 nebo v době zahájení některé z dialýz provedení potřebných vyšetření a zařazení do čekací listiny na transplantaci ledviny od zemřelého dárce.
  4. ve výjimečných případech je zvažována konzervativní léčba bez zahájení náhrady funkce ledvin.

Toto je ideální schéma. Pokud pacient trpí stavy, které znemožňují transplantaci ledviny, ošetřující lékař tuto volbu nemusí vůbec zmínit a navrhuje jen možnosti dialýzy. Některé stavy však mohou znamenat jen tzv relativní kontraindikaci a ve sporných případech v případě zájmu pacienta je pacient s výsledky vyšetření odeslán do spádového transplantačního centra ke konzultaci.

V České republice se pohybuje průměrné procento dialyzovaných pacientů, kteří jsou současně zařazeni na čekací listině k transplantaci ledviny kolem 11%. Důvodem je přitomnost četných doprovodných onemocnění a stavů, u nichž mohou převážit rizika transplantace nad dialýzou, případně nemusí transplantace znamenat zlepšení kvality a prognózy nemocného.

Jak je na tom konkrétně váš otec je nutno zjistit přímo u ošetřujícího lékaře. Velmi doporučujeme při příští kontrole otce doprovodit na kontrolu a všechny otázky probrat s lékařem. Každý pečující lékař je za zájem rodiny vděčný a stanovení optimálního léčebného postupu u konkrétního pacienta je vhodné řešit ve spolupráci s nejbližším členem rodiny. Stanovení plánu musí přihlížet nejen k výsledkům laboratorních vyšetření, ale i celkovému stavu pacienta a jeho zájmům a přáním.

Dobrý den,
jaký je vliv nadměrného množství testosteronu v těle na ledviny? Je to spíše záležitost kulturistiky, ale vždy jsem si to spojoval pouze s androgeními steroidy,… Je možné, že by mi silový trénink 4× týdně, společně se suplementací androgeních saponinů mohl způsobit poškození ledvin? Martin, 25 let

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 12. 2016

Podávání testosteronu a jiných androgenů je vždy spojeno s vedlejšími negativními účinky, kterých je celá řada, ale negativní vliv na ledviny mezi nimi není. Potravinové doplňky obsahující phytoandrgeny mají problém v prokázání kvality a obsahu deklarovaných látek. Na rozdíl od léků nepodléhají přísným kontrolám, přesto lze na oficiálních stránkách najít problémy v jejich čistotě: http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?… https://www.dtest.cz/…ponins/10489 Trochu mi uniká smysl, proč mladý sportující člověk má potřebu do sebe pumpovat potenciálně nebezpečné látky. Pro zdraví je jistě trénink prospěšný, zvláště trénink doplněný o vytvralostní aerobní trénink. Samotný silový trénink v kombinaci s podpůrnými prostředky může ztrácet smysl sportu: rozvoj osobnosti, fyzické kondice a zdraví. Samotné nabušené svaly tyto cíle nenahradí.

Dobry den, pane doktore. Chtela bych se zeptat. Moje mama zacala chodit na dyalizu, mezitim ji operovali cevy. Kdyz prijde z dyalizy je ok. Ale dnes na vecer ji otekla prava ruka a obe dolni koncetiny. Muzete mi prosim nejak pomoci? Do nemocnice nechce, byla tam mesic. A tam oslepla na jedno oko. Uz nevim co mam delat. Velice Dekuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 12. 2016

Otoky obou ruky a obou nohou mohou svědčit pro převodnění. Mezi dialýzami je nutné dodržovat omezení soli ve stravě a omezení příjmu tekutin. Při příchodu na dialýzu je kontrolována váha a podle váhového přírůstku nastavena ultrafiltrace tekutin. Pokud jsou otoky i po dialýze, je možné, že nastavená suchá váha je nadhodnocená a je nutné ji snížit. Více Vám ke zdravotnímu stavu řekne ošetřující lékař dialýzy a sestřičky vám poradí s dodržováním dietních omezení mezi dialýzami. Velmi doporučujeme zájem nejbližších o zdravotní stav léčené osoby, pokud ona s tím souhlasí. Pokud je do spolupráce zapojena i rodina, jsou výsledky péče vždy lepší.

Dobry den chtela bych se zeptat. Uz 13 let trpim na caste bolesti leve ledviny a byva to i s horeckama a zanetama. Obcas to mam i s dilataci . 4 x mi nasli kaminek a z toho 1 jsem vycurala sama a 3 jsem musela na laparoskii. Dvakrat mi davali stent a vzdy se to po kapackach zklidnilo .Usazuji se mi stale kolem stredniho kalichu. Rok a pul jsem ted mela klid a opet se mi vraci bokesti ledviny a doktir me poslal na ct a vysledek je ze v leve strane mam ve vsech kalisich inkrustace papil. Ale porad nevim co to znamena. Dal mi algifen kapky a mam dojit za tyden na kontrolu. Dekuji za odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 11. 2016

Znamená to, že se nemoc nezastavila, trvá sklon k tvorbě kamenů a vzniklé jizvy v ledvinách jsou nyní nahrazovány tuhou zvápěnatělou hmotou. Tento stav může vést k postupnému poškozování funkce ledviny.

Dobrý den, Je mi 34 let a mám Alportův syndrom, se kterým jsem na nefrologii sledována od 1 roku. V dospělém věku jsme na své onemocnění nebrala žádné léky. Mám jednu dceru, v osmém měsíci těhotenství se mi objevila zvýšila proteinurie v moči (cca 4 g) a nefrolog doporučoval vyvolání porodu. Nakonec k vyvolání porodu nedošlo, porod proběhl přirozeně. Po ukončení kojení, cca po roce mi nefrolog nasadil Tritace 1,25 mg pro upravení proteinurie. Nyní ji mám na 1,2 g, před prvním těhotenstvím se pohybovala okolo 1,6 g. Chtěla bych nyní znovu otěhotnět. Nefrolog mě upozornil na to, že není možné předem odhadnout, jak se bude proteinurie vyvijet při druhém těhotenství, a proto by mohlo být pro mě druhé těhotenství rizikové. Chtěla bych se Vás zeptat, jaký je Váš názor, zda s tímto máte zkušenost. Také bych Vás chtěla požádat o doporučení nefrologa, který by měl zkušenost s vedením těhotenství ženy s Alportovým syndromem. Děkuji Vám! ZK

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 11. 2016

Dobrý den, informace, které jste dostala jsou pravdivé, průběh těhotenství bude určitě rizikový, návrat vysoké proteinurie vysoce pravděpodobný. Léčba spočívá v kontrole krevního tlaku, v těhotenství je volba léků výrazně omezená. Atestovaný nefrolog Alportův syndrom zná každý, proto doporučuji vyhledat nefrologa v blízkosti bydliště.

Dobrý den.Léčím se na vysoký krevní tlak a zrychlený tep (triplixam 10,–2,5–5.A betalock zok 50mg)Asi osm měsíců.Začal jsem zdravěji jíst a cvičit zhodil 12Kg.Najednou se mi tlak začal 14dní pohybovat v průměru 102/60,co teď začla se mi točit hlava mám vysadit nebo brát půlku triplixamu.Nebo změnit léky.Díky za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 11. 2016

Dobrý den. Blahopřeji ke zhubnutí. Zavedením zdravého životního stylu často dochází ke zlepšení zdravotní kondice, která umožňuje snížit dávku léků. Léčbu je třeba konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem. Lék Triplixam obsahuje 3 účinné léky. Pokud máte nízký tlak, jako první můžete zkusit jen polovinu tablety, pokud se dá půlit. Lépe by bylo s lékařem se domluvit, kterou složku z trojkombinace vysadit, které složky snižovat. Léčba musí na měřené hodnoty tlaku reagovat. Držím palce.

Mám už dlouho cukrovku a píchám si inzulin. Tento rok mi selhala ledvina a musela jsem začít chodit na dialýzu. Skloubit tyto dvě nemoci a vytvořit si správný jídelníček prostě neumím. Proto bych velmi uvítala Vaši radu. Také bych uvítala, kdyby pacienti byli informování, i když dialýza pomáhá, o průvodních potížích to zn. průjmech, kolísání tlaku, změny v chování cukrovky atd. Čím člověk více o nemoci ví, tím lépe s ní může bojovat, Za odpověď děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 11. 2016

Dobrý den, pokud máte cukrovku již dlouhou dobu, diabetickou dietu jistě ovládáte.

Tak jak před zahájením dialýzy, tak i na dialýze je doporučováno většině pacientů omezování soli v dietě. Pokud pacient v úvodu dialyzační léčby má zachovánu diurézu, tedy nemá větší problémy s hladinou draslíku a fosforu, nejsou zásadní omezení v dietě. S dalším poklesem funkce ledvin může se objevovat problém se zvyšující hladinou fosforu. K omezení fosforu platí především vyhýbat se potravinám, do nichž je fosfor přidáván ve formě aditiv – pomocných látek: fosfáty v některých limonádách, v instantních výrobcích, kypřícím prášku, fosfáty v „křehčeném“ mase. Obecně jsou fosfáty součástí bílkovin a fosfáty z živočišných bilkovin jsou vstřbávány lépe než z rostlinných zdrojů. Velkou pomocí ke zvládání příjmu fosfátů jsou vazače fosfátů, užívané spolu s jídlem. Tabulka fosfátů ve stravě: http://www.nutridatabaze.cz/…e-nutrientu/?… Leták společnosti Genzyme: http://www.nefrologie.eu/…k_fosfor.pdf

U pacientů nemočících se může objevovat problém s vysokou hladinou draslíku, pak přistupují omezení jídel s vysokým obsahem draslíku. Před tím však lékař/-ka ověří, zda netrpíte mez dialýzami projevy metabolické acidozy a pomocí jedlé sody upraví překyselení organismu. Stařičkou tabulku najdete: http://old.ledviny.cz/…/kalium.html

O možných komplikacích dialýzy píšeme: http://www.ledviny.cz/…kace-dialyzy

Vliv dialýzy na dobře léčenou cukrovku je minimální: v dialyzačním roztoku je 5mmol/l glukozy, tedy pacient s normální hladinou cukru má cukr během dialýzy udržován stále v normě. Naopak u pacienta, který má hodnoty cukru příliš vysoké hodnoty glykémie klesají. To sice může vypadat příznivě, ale dialýza v žádném případě nemůže být léčbou nedostatečně léčené cukrovky. Jen vzácně se může během dialýzy vyskytnout hypoglykemie. Je to tehdy, kdy pacient aplikuje nepřiměřenou dávku inzulínu a nestihne dostatečně pokrýt dávku inzulinu stravou. V konečném selhání ledvin dochází k prodloužení účinku inzulinu a dávky inzulinu u mnohých pacientů velmi klesají. Toto pravidlo však neplatí vždy, naopak u pacientů, kteří přicházejí na dialýzu podvyživení v důsledku uremie u pozdě zahájené dialýzy dochází zlepšením výživy, obnovením chuti k jídlu ke zvýšené potřebě inzulinu.

Dobrý den. Je problémem pro dialyzovaného pacienta větší fyzická zátěž? V práci řešíme otázku nového zaměstnance (žadatele o práci), přičemž nevíme, zda může přenášet těžší věci (hmotnost okolo 5–15kg) bez zdravotní újmy. Jedná se především o těžké krabice. Děkuji za Váš názor a přeji hezký den.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 11. 2016

Dobrý den. Samotné selhání ledvin a závislost na dialyzační léčbě neomezuje pacienta v běžné práci. Selhání ledvin a současná dialýza může fyzický výkon snižovat, ale mladý, jinak zdravý a motivovaný pacient je schopen běžné práce a fyzické zátěže, jsou i pacienti, kteří pravidelně sportují a závodí v takových sportech jako například triatlon, cyklistika a podobně. Na druhou stranu jsou pacienti, kteří kromě selhání ledvin mohou mít další zdravotní potíže, které vykonávání těžší fyzické činnosti brání.

Posouzení konkrétního žadatele o práci musí provést lékař závodní preventivní péče ve vztahu k budoucí vykonávané práci.

Dobrý den, podávají se atb přímo do nefrostomie, nebo je to hloupost? popřípadě co by takové podání způsobilo?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 11. 2016

Léčba nefrostomie spadá do rukou nefrologa. Podání atb do nefrostomie si umím představit, ale zda je to normální nebo experimentální postup neumím posoudit.

Dobrý den, pane doktore, moje maminka (70 let) upadla před 2 týdny, narazila si bok, měla modřinu, nic ji nebolelo. Včera večer po 14 dnech od pádu ji chytila velká bolest, odjela do nemocnice, kde ji řekli, že má rozbitou ledvinu. Dávají jí antibiotika, leží a prý má šanci na uzdravení 50:50. Prosím Vás o názor, co znamená „rozbitá“ ledvina a jaká je šance na vyléčení, popř. jak se postupuje. Jaká jsou rizika? Nemohu o tomto tématu nikde nic najít. Děkuji, Svobodová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 10. 2016

Dobrý den, bohužel Vám neumím vysvětlit pojem rozbité ledviny. Pokud dostává antibiotika, dá se předpokládat přítomnost zánětu. Obávám se, že k rozbité ledvině nic nenajdete. Doporučuji se opět obrátit na ošetřujícího lékaře a situaci si nechat objastnit, o co vlastně jde.

Dobrý den,jsem ve 31tt a na ultrazvuku našly malému policystickou ledvinu,která je větší než ta zdravá. Chtěla bych se zeptat zda se to po porodu dá nějak vyléčit, nebo zda hrozí nějaké nebezpečí či komplikace. Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 10. 2016

Dobrý den. Jedná se o vrozené poškození ledviny. Léčit se poškozená ledvina nedá. Zdravá ledvina by měla zastat práci obou ledvin bez potíží. Lékařská vyšetření a sledování by neměla vést k omezení v životě dítěte. Podobný dotaz: http://www.ledviny.cz/…a/dotaz/1315

Dobrý den, podle vyšetření RIN je u mě mírně postižena funkce levé ledviny a mírně až středně je postižena funkce pravé ledviny. Urea a kreatinin v séru je v normě. Co tedy znamená výsledek vyšetření pomocí RIN?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 10. 2016

Radionuklidové vyšetření je výborné v porovnání funkce ledvin navzájem, kdy je srovnávána poměrná funkce obou ledvin, tedy jak je rozložena celková funkce ledvin – kterou lze zjistit například odhadem z hladiny kreatininu v krvi. U vás porovnání ukazuje na mírně lepší funkci levé ledviny oproti pravé. Jako celek vzhledem k normální hladině kreatininu lze závažné snížení funkce ledvin vyloučit.

Dobrý den pane doktore, radikálně jsem změnil životosprávu, stravování. Provádím hydrocolon terapii a mým záměrem je provést celkovou filtraci krve (vyplavení těžkých kovů atd). 1)Lze zcela bezpečně provést filtraci krve u zdravého člověka a s jakýmí výsledkami? 2)Co vše obnáší provedení filtraci krve? 3)Proplácejí ji zdravotní pojišťovny? 4)Co je nutné udělat předem a jak se na zákrok připravit? 5)Jaký je průběh samotné filtrace-zákroku?

  1. Provedl jste již tento zákrok u zdravého člověka, a jaké máte zkušenosti?

Děkuji za precizní odpovědi S pozdravem

Stanislav

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 10. 2016

Dobrý den.

  1. Netuším, jakou filtraci si chcete provádět. Znám například filtraci krve v rámci hemodialyzačního léčení, ale to se provádí u pacientů se selháním ledvin, nikoliv zdravých lidí
  2. viz bod 1
  3. viz bod 1. Dialýzu a hemodiafiltraci proplácejí pojišťovny všem pacientům, kteří ji potřebují. Tedy mají selhané ledviny. Selhání ledvin znamená, že funkce je snížena pod 10% normy
  4. O tom je celý server ledviny.cz
  5. Rovněž je o tom celý server ledviny.cz
  6. Samozřejmě, že jsem jej nikdy neprovedl, protože blbosti neděláme.

Zdravý člověk nepotřebuje žádné filtrace krve ani vyplavování těžkých kovů apodobně. Zdravá játra a zdravé ledviny jsou těmi nejúčinnějšími detoxikačními orgány, které existují. Vše ostatní je dílem nekonečné lidské fantazie. Mezi tuto fantazii patří například hydrokolon, pití vlastní moči, odmítání očkování, celá řada diet počínaje paleodietami, přes bezlepkové diety až po blouznivce tvrdící, že nejedí nic a žíjí z jakési prány. Kiritické myšlení a vzdělávání založeném na vědeckém přístupu je jedinou obranou před záplavou informací šířících se v době internetu.

Mám zvláštní dotaz,promiňte.je mě 70 let od 35 let mám revmatoidní artritidu,což vím a proto nepíši,ale chci vědět,jestli ta RA může zachvátit i močový měchýř.Víc jak půl roku mám zvláštní a dost silné nepříjemné bolesti před mikcí i po a časté močení,únik moči,hlavně v noci.Rozbor moče byl zprvu pozitivní bakterie,ale po pěti ANT už tam bakterie údajně nejsou.Byla jsem na sono,nic zvláštního nenašli,dělali mě cystoskopii a dobré.Co to může být?Možná by to chtělo CT,nebo MG.rezonanci,ale nechci si o to sama říkat.Něco tam bude.Při čurání mě nic nebolí,neřeže,ale před tím a po tom bolesti stále.Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 10. 2016

Dobrý den, potíže s močením, únik moči řeší urolog, případně ve spolupráci s gynekologem.

Dobrý den, Mám babičku, je jí 73 let, má již 34 let pouze jednu ledvinu. Od cca 20 let se léčí s vysokým krevním tlakem. Posledních několik let i s diabetem. V poslední týdnech ji hlavně při sezení natekají kontniky. A na roukou sem si všiml, že se jí dělají pod kůží takové tmavé skvrnky. Pokud vím, tak říkala. Že má i v té ledvině nějaké kamonky nebo tak něco. Každopádně je samostatná a normálně se o sebe stará a i jezdí s kamarádkami na výlety. Každopádně si dělám starosti. Rád bych věděl, na co bych se měl připravit do budoucna až se o ní budu starat. Případně co by mohli znamenat ty otoky? Pokud vím, tak na kontrolu s ledvinou 1/2 roku.

Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 10. 2016

To, zda ledvina je skutečně příčinou otoků nebo zda ledvina je oslabená musí vyplývat z kontrol, na které Vaše babička chodí. Podle výsledků pak lze rozhodovat co dál. Pokud má otoky nově, je třeba se obrátit nejdříve na praktického lékaře, který má Vaši babičku v péči a ví, jaké nemoci ji trápí.

Dobrý den, Před dvěma lety jsem přišel při dopravní nehodě o ledvinu a slezinu. Hodně jsem od té doby zhubl a chtěl bych proto začít posilovat, tudíž i dodržovat jídelníček ve kterém bude více bílkovin. Na druhou stranu zase ale nechci aby to tu jednu ledvinu nějak moc zatěžovalo. Byl bych proto moc rád, kdyby mi někdo poradil, kolik bílkovin můžu denně jist, aniž by ta jedna ledvina kvůli zvýšenému příjmu bílkovin trpěla. Děkuji Filip 19 let

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 10. 2016

Ahoj Filipe Dá se předpokládat, že ledvina, která Ti zůstala, pracuje normálně – v krvi a moči máš normální nález. Osamělá ledvina ve Tvém věku je schopna přejmout většinu práci i za ztracenou druhou ledvinu. V takovém případě zvýšený příjem bílkovin, spojený se silovým tréninkem zdravou ledvinu neohrožuje. Doporučované množství bílkovin pro běžnou populaci je kolem 1g bílkovin/kg a den, pro sportovce 1,2–1,4g/kg a den a pro sportovce, kteří silově posilují a budují muskulaturu jsou uváděny i vyšší hodnoty 1,5–2,2g/kilogram váhy. V některých zdrojích se dočteš, že kulturisté užívají i 3,5g/kg a den a považují to za svou normu. Je však otázka, co je cílem Tvého tréninku. Zda skutečně chceš reprezentovat na kulturistických soutěžích, nebo jen chceš dobrou postavu a funkční tělo. V tom druhém případě, zvláště budeš-li posilovat rekreačně a budeš-li sportovat i aerobně, bych Ti doporučoval se držet hodnot kolem do 1,5 g/kg. Co se týče skladby bílkovin, je na místě pestrá strava, z masa nedoporučuji zařazovat červené maso příliš často, dle nových studií je jeho nadměrné požívání spojeno s vyšším rizikem poškození ledvin, než u bílého masa a ryb. (Zdroj: http://www.medscape.com/…ticle/868886) Důkazy o poškození zdravé ledviny zvýšeným příjem bílkovin nejsou.

Zdroje: pěkný článek dr. Pažického: http://www.pazicky.cz/…_vyziva.html nebo http://cs.medlicker.com/…tvi-bilkovin

Zdravím a přeji hodně spokojenosti a úspěšný trénink.

Dobrý den,byla mi diagnostikovana bloudiva ledvina na prave strane.V nálezu mám psáno Ptosa prave ledviny vstoje o 7 cm.Můžete mi poradit co to pro mne znamená?Děkuji Němečková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 09. 2016

Znamená to, že když se postavíte, pravá ledvina se posune o 7 centimetrů dolů. Zda je tento stav nutné chirurgicky řešit, závisí na tom, zda máte nějaké potíže, zda posun ledviny je příčinou ztíženého odtoku moči, jak dlouho tento stav trvá a co je jeho příčinou – např. výrazné zhubnutí. Více Vám řekne váš ošetřující urolog.

Dobrý den,

na UZ vyšetření ve 21+0 tt byla u plodu zjištěna echogenní struktura ledvin, hraniční šíře pánviček a ledviny celkově větší na hranici 95 percentilu (levá ledvina 32×18×20 mm, pravá ledvina 34×18×19mm). Množství plodové vody je v pořádku, ledviny prý v tuto chvíli fungují jak mají. Nevíme o nikom v rodině, kdo by měl problém s ledvinami. Dnes jsme byli na konzultaci s genetičkou, amniocentézu jsme odmítli a dohodli se na častějším sledování. Nedozvěděli jsme se však, jaké možné komplikace (před porodem i po porodu) vůbec může kombinace těchto projevů předznamenávat? Prosím Vás o varianty vývoje, se kterými máte v takových případech zkušenosti. Moc děkuji za Váš čas a přeji pěkný den, Jana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 09. 2016

Dobrý den, bohužel na tomto serveru odpovídají lékaři, kteří pracují s dospělou populací. Otázku vývojových odchylek a diagnostiky nenarozených plodů řeší lékaři jiných odborností.

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, co znamená vysoký kreatinin v moči, když v krvi je hodnota v normě. Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 09. 2016

Dobrý den. Vysoká koncentrace kreatininu v moči nastává buď při malém objemu moči, kdy vyšetřovaný méně pije a moč je pak více zahuštěná, nebo má vyšetřovaný vysokou produkci kreatininu – většinou u svalnatých, aktivních sportovců a nebo u vysokého příjmu masa.

Dobrý den, prosím mám dotaý manžel dochází na diabetologii a nyní má zvýšený kreatin 158 byl na sonu vše v pořádku čím jej může snížit.
děkuji Jarošová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 09. 2016

Dobrý den. Zvýšený kreatinin s největší pravděpodobností svědčí pro postižení funkce ledvin. Příčinu oslabení ledvin můžu jen odhadovat. Nevíme jak dlouho má pacient zvýšený kreatinin, jaký má močový nález, jaká má další onemocnění. U diabetika se samozřejmě nabízí na prvním místě poškození ledvin cukrovkou. Ultrazvukové vyšetření je jedním z pomocných vyšetření. Výsledek pomohl vyloučit některá závažná onemocnění, jako například překážku v močových cestách, přítomnost nádoru, kamene, potvrdil přítomnost dvou stejně velkých ledvin. Řada onemocnění však z ultrazvukového vyšetření nelze vůbec odhalit. Například diabetická nefropatie – poškození ledvin cukrovkou – se nemusí na ultrazvuku projevit nijak. Dokonce řada pacientů se selháním ledvin léčených dialýzou může mít zcela normální ultrazvukový nález. Je třeba zjistit u ošetřujícího diabetologa, zda poškozování ledvin cukrovkou je zjištěno již delší dobu – nejčastějším příznakem je léta trvající přítomnost bílkoviny v moči. Pokud diabetolog diabetickou nefropatii z průběhu diabetologického sledování nepotvrdí, je na místě nefrologické vyšetření. Zda bude možné snížit kreatinin, závisí na onemocnění, které poškození funkce ledvin způsobilo. Zatímco některá onemocnění mohou způsobovat jen přechodné snížení funkce ledvin a jejich léčbou dojde k úpravě funkce, celá řada onemocnění – mezi nimi i diabetická nefropatie – způsobuje změny nevratné, které léčit neumíme. Cílem léčebných opatření je další poškozování buď zastavit, nebo alespoň co nejvíce zpomalit.

Dobrý den,

možná mi pomůžete. Dost sportuji. Věnuji se běhání, jak překážkovému běhu, tak klasickému a cvičím ještě kruhové tréninky. Problémy pociťuji asi tak 10 měsíců a 1× – 2× za noc, i někdy 3×, mě v noci budí močení a přes den chodím taky tak 5× – 6× na záchod. Cítím citlivost na levém boku. Zhoršila se mi i výkonnost a to se dobře stravuji, nepiju a nekouřím. Byl jsem s tím u svého obvodního doktora a ten mi několikrát bral krev, moč, dělal testy, byl jsem i na sonu ledvin a močového měchýře. Obvodní doktor mě poslal i ke sportovnímu lekáři a prý mi vše funguje a je vše v pořádku. Dal jsem si chvilku, i od všeho pauzu, jestli se to náhodou nezlepší a nic. Po minulém víkendu, kdy jsem absolvoval ultra běžecký závod, tak už během závodu jsem začal pociťovat píchání v oblasti levé ledviny a pociťuji to do teď. Už tedy nevím, jak dále.

Díky za odpověď. Marek Smištík

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 09. 2016

Dobrý den Marku, popisované potíže pokud nejsou doporovázeny žádným patologickým nálezem ve výsledcíh krve, moči a ultrazvuku nemusí soviset s onemocněním ledvin. Někdy u hubených osob, nebo osob, které snížily váhu se může objevit tzv. bloudivá ledvina: ve stoje ledvina klesá ze svého místa uložení níže a tímto pohybem dojde k zalomení močovodu a následně se objeví bolesti v oblasti postižené ledviny. V leže tyto potíže typicky vymizí. Potvrzení této domněnky může vyšetření u urologa. Vyskytuje se převážně u žen.

Dobrý den v posledním půl roce se mi ve vnitřním koutku pravého oka často objevují červené žilky a je takové začervenalé. Nijak to nebolí ani neřeže. Jen mám pocit, že mně to oko „tlačí“. Prosím o radu, co s tím. Děkuji Petrželková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 08. 2016

Navštivte očního lékaře

Dobrý den pane doktore. Ve 21. tt těhotenství byly u plodu diagnostikovány polycystické ledviny zvětšené na 5 cm. Močový měchýř má zatím miminko funkční. Zítra nás čeká další UZ pro zjištění dalšího vývoje a případného rozhodnutí, zda budeme v těhotenství pokračovat. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda si myslíte, že z takovým nálezem se miminko dožije věku vhodného k transplantaci ledvin? Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 08. 2016

Bohužel s touto problematikou onemocnění ledvin plodu a dětí nepracuji a proto Vám nejsem schopen kvalifikovaně odpovědět.

Dobrý den, dovoluji se zeptat, jak odborní lékaři postupují v případě transplantace ledvin, když pacientovi je do telefonu z transplantačního centra sděleno, že je první vhodnější příjemce ledviny (prozatím není napojen na dialýze) a potká se v rámci vyšetření těsně před zákrokem-transplantací s pacientem, který je již řadu měsíců na dialýze. Má nějakou přednost pacient, který je dlouhodobě na dialýze, když se následně zjistí, že oba mohou transplantaci podstoupit, že by byli vhodní příjemci ledviny od zesnulého dárce. Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 08. 2016

Pořadí příjemců u konkrétního zemřelého dárce je stanoveno Koordinačním střediskem transplantací v Praze podle předem daného algoritmu. To by mělo být pro transplantační centrum, kterému je ledvina přiřazena, závazné. Dané transplantační centrum může upřednostnit druhého příjemce v pořadí jen tehdy, když první příjemce v pořadí vykazuje při předtransplantačním vyšetření nějakou komplikaci, která by zhoršovala úspěšnost transplantace – například akutní nachlazení příjemce, neléčená hypertenze apodobně.

Dobry den chtel jsem se zeptat jestli je skodlive pri peritonealni dialyze aplikovat klystir je to zakazane ? Dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 07. 2016

Dobrý den, Snažím se projít odbornou literaturu a nikde nenacházím informaci, která by podání klystéru u peritoneální dialýzy znemožňovala. Na druhou stranu je otázkou, proč někdo potřebuje klystýr u peritonální dialýzy aplikovat? Klystýr v medicíně je používán k urychlenému vyčištění střev, například před operací břicha, před porodem, před vyšetřením střeva, a dále může být být použit u zácpy. Právě zácpa je však u peritoneální dialýzy problémem. Její výskyt je spojen s častějším výskytem infekční komplikace – peritonitidy. Proto pacient, který trpí zácpami by měl před zahájením peritoneální dialýzy tento problém konzultovat svého nefrologa, zácpu mít pod kontrolou užíváním vhodné stravy a užíváním vhodných léků – např. laktulózy. Takto zaléčený pacient nepotřebuje ke kontrole zácpy podávání klystýru. Jiný důvod aplikace klystýru u pacienta nevidím a proto nevidím ani důvod aplikovat klystýr u pacienta léčeného peritoneální dialýzou .

dobry den,v 5 letech jsem onemocnel nefrotickym syndromem,je my ted 36 let a často me boli jedna strana ledvin,mužete my poradit co to muže byt.dekuji karlos

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 07. 2016

Ledviny u nefrotického syndromu nebolí. Souvislost mezi onemocněním ledvin v 5 letech a bolestí zad v 36 letech nevidím.

Dobrý den, dnes ráno jsem byl na dynamické scinti ledvin, před vyšetřením jsem měl výpít cca 500ml vody, nicméně lékař pospíchal s vyšetřením a stihl jsem vypít cca 100ml neperlivé vody.(do té doby jsem od rána nevypil nic) Když jsem to lékaři zdělil pokrčil rameny, nereagoval. Po samotném vyšetření jsem pitný režim dodržel a za 4h jsem vypil asi 1l vody. Můj dotaz je : zda nedošlo k poškození ledviny čí zvýšené radiaci na okolní tkáně v důsledku sníženého příjmu tekutiny před samotným vyšetřením. Případně jestli je nutná nějaká další kontrola ledvin v důsledků této události. Předem Vám děkuji a přeji Hezký den. Mirek

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 07. 2016

Nedošlo k poškození ani zvýšené radiaci. Z vámi uvedených důvodů není kontrola ledvin nutná.

Pane doktore, prosím o zhodnocení výsledku a dopučení vyšetření moč sběr 24hod: 24.5. 2016 Laboratoř Medila U-Objem 1670ml U_Urea 170 mmol/l dU-Urea-odpad 283,9mmol/l -snížená hodnota U-N katabolický 9,5 g U_Kreatinin 8,28 mmol/l dU_Kreatinin 13,8 mmol/d U_kyselina močová 1,39 mmol/l snížená hodnota dU_Kyselina močová odpad 2,3 mmol/d U_Sodík Na 58 mmol/l dU_Sodík -odpad 97mmol/d U_Chloridy 65 mmol/l dU_Chloridy-odpad 109mmol/d hraniční hodnota U-Vápník 0,99 mmol/l dU Vápník-odpad 1,65mmol/d- snížená hodnota U-Fosfor anorg. 17,4 mmol/l dU_Fosfor anorg-odpad 29,1mmol/d U_bílkovna celková 0,091g/l dU_CB-odpad 0,152-zvýšená hodnota U_Ca/U_KREA 0,12 1 U_PROT/UKREA (PCR) 11 g/mol U.PCR 0,9 g/kg/den dU_NaCl-odpad 6 g/den mírně zvýšený Parathormon Medila (1,59–7,24) 8,64pmol/l, S-Ca- 2,36.Měla jsem drobný kamínek ve slinné žláze… Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 06. 2016

Z výsledků odpadů jednotlivých látek močí bez znalosti hladiny v krvi se nelze vyjádřit k funkci ledvin ani adekvátnosti vyloučování ostatních látek. Nelze vypočít tzv rakční exkreci.

Dobrý den, prosím o radu pro manželku 47 let, jak se stavět k lékům s informací „nevhodné při selhání ledvin“. Je imobilní, trpí otoky z důvodu útlumu HPA osy, ledvinové výsledky má nejednoznačné. Cystatin se pomalu zvyšuje, aktuální kategorie GF dle cys. 2 stupeň, ale GF dle Kr.. se velmi mění – mezi 1–3 stupněm. Ostatní má nízký albumin, vysokou kalciurii – kolem 10, iontovou nerovnováhu – nízké K,Ca,Mg – doplńuje prášky.Bere Medrol, substitučně, na hraně nutného minima. Má smysl to nějak řešit ? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 06. 2016

Dobrý den, stupeň 1–2 chronického onemocnění ledvin nevyžaduje redukci dávkování léků.

Dobrý den, přítel (54let) dochází do nefrologické ambulace. Při poslední kontrole má v lékařské zprávě uvedeny výsledky: Clearance kreatininu Cocroft-Gault…53,16 ml/min, Korigovaná clearance kreatininu…42,31 ml/­min Kalcium fosfátový součin… 1,76 mmol/l Kreatininový index… 0,02 1/S Kreat…0,0054 1/(umol/l) U Na/ U K …2,92 Exkr. frakce Urea… 0,55 % Exkr. frakce Na… 13.56% Exkr. frakce K… 1,29% Exkr. frakce P… 0,74% Exkr. frakce H2O… 5,17% Doporučení: CHRI II.st, lehká progrese. Dle UZ již ESRD. Chronická nefropthie, stav po akutní GN 1992 (dle uz pokročilá parenchymová léze ledvin bil). Stp. IMC 6/2012 St.p.Pneumoni­i 7/2012

(při minulé kontrole měl závěr CHRI I. st., stabil. stav – bylo to v květnu 2015).

Na další kontrolu má jít v listopadu 2016.

Prosím pěkně mohl byste nám vysvětlit jak na tom vlastně je, v jakém stavu jeho ledviny jsou a čím bychom mohli pomoci? Poslední dobou je hodně unavený, často si chodí lehnout když přijedeme z práce (bere tedy i léky na štítnou žlázu, na psychiku – deprese a úzkosti), může mít jeho únava spojitost s výše uvedenými výsledky? Z vyšetření přišel zlomený (i když se vlastně pořádně neptal tak si myslí že skončí na dialýze).

Moc děkuji za odpovědi a přeji krásný den Zelená

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 06. 2016

Uváděné výsledky svědčí pro chronickou nedostatečnost ledvin spíše již 3. stupně. V tomto stupni však většinou pacient pociťuje potíže, které by vyplýval z onemocnění ledvin, únavnost a snížení kondice nastupuje spíše v pokročilejším stupni onemocnění. Pro zpomalení nemoci je podmínkou perfektní kontrola krevního tlaku. Za únavnost, ztrátu elánu tak nebudou zodpovědny ledviny ale např. deprese, poruchy štítné žlázy případně jiné. Výsledky toho času rozhodně nejsou dialyzační. Nutnost dialýzy nebo transplantace toho času nejsou vůbec na pořadu dne, ale do budoucna je nutné s tím počítat. Jak rychle se tato možnost bude přibližovat bude záviset na výsledcích následujících kontrol. Pokud se přítel není schopen s tímto stavem srovnat, podléhá depresi, je vhodné stav s lékařem konzultovat a nebránit se nasazení např. antidepresiv. Co se má stát, stane se, je třeba užívat života bez dialýzy i s dialýzou.

Závěr z CT z 13.6 hydronefrosa levé ledviny,obstrukce v oblasti pelviuretrálního přechodu,levý ureter bez kontrastní náplně kolabovaný, v úvahu připadá kong. stenosa,ev konkingúobdobný je vpravoú,komprese ureteru cévou-žíla probíhá těsně,nejeví však známky útlaku Vpravo prostornější KPS-vinutý proxim. ureter,průchodnost zachována dop. scintigrafie doměnka: pokud ledvina bude pracovat z 20 procent, indikace operace? pokud ne , odstranění ledviny?domnívám se, že pravá ledvina je též lehce problematická. unesla by zátěž? Jaká by byla prognosa? Je nutné situaci rychle řešit? Nyní to chápu jako nutnost prevence prochladnutí a pitný režim? Děkuji za informace a omlouvám se za velké množství dotazů

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 06. 2016

To jsou vše věci, které musíte řešit konkrétně se svým ošetřujícím lékařem. K tomu ho máte.

Mám 24 letého syna u kterého byl zjištěn náhodně VUR 3.st. Dnes byl na vyšetření, kdy mu byla aplikována kontrastní látka a potvrdilo se, že zřejmě postižená ledvina nefunguje(výsledek bude během několika dní) Vyšetření krve bylo v pořádku. Domnívám se, že druhá ledvina převzala fci i za postiženou. Jaké byste viděl řešení ohledně ledviny s VURem? Bude vhodná operace? Nebude bez operace ledvina atrofovat nebo zhoršovat se stav?Bude mít nějaké omezení? Asi bude muset dávat pozor na prochladnutí, nepít tvrdý alkohol? Děkuji za odpověď Veselá Česáková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 06. 2016

Pokud se ukáže, že ledvina opravdu nepracuje, pak bude ledvina ponechána jak je. Operační odstranění ledviny by teoreticky přicházelo do úvahy, pokud by byla příčinou nějakých komplikací, například vracejících se zánětů močových cest nebo vysokého krevního tlaku, který nelze ovlivnit běžnou léčbou. Pokud dosud nemíval potíže se záněty močových cest, není nutné žádné režimové opatření, negativní vliv alkoholu je stejný jak u kohokoliv jiného.

Mám 24 letého syna u kterého byl zjištěn náhodně VUR 3.st. Dnes byl na vyšetření, kdy mu byla aplikována kontrastní látka a potvrdilo se, že zřejmě postižená ledvina nefunguje(výsledek bude během několika dní) Vyšetření krve bylo v pořádku. Domnívám se, že druhá ledvina převzala fci i za postiženou. Jaké byste viděl řešení ohledně ledviny s VURem? Bude vhodná operace? Nebude bez operace ledvina atrofovat nebo zhoršovat se stav?Bude mít nějaké omezení? Asi bude muset dávat pozor na prochladnutí, nepít tvrdý alkohol? Děkuji za odpověď Veselá Česáková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 06. 2016

Pokud ledvina s minimální nebo zaniklou funkcí nedělá žádné problémy – není zdrojem opakovaných infekčních zánětů nebo příčinou těžké, léky neovlivnitelné hypertenze, pak je ponechána tak jak je a nic se s ní nedělá. Pokud krevní testy jsou v pořádku, je zřejmé že druhá ledvina pracuje normálně. Prochlazení se nedoporučuje těm, kdo trpí na opakované záněty močových cest. Souvislost s pitím tvrdého alkoholu a funkcí ledvin není. Omezení by neměl mít žádná, dosud žil normálním životem, není důvod jej omezovat nyní.

Dobrý den, můj otec trpí onemocněním ledvin čeká ho dialýza a transplantace. Na internetu jsem se dočetla, že existuje léčba lejzrem, víte něco o této metodě?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 06. 2016

Dobrý den. Ano, léčba laserem existuje. Je používána v očním lékařství při léčbě onemocnění očního pozadí u diabetického poškození sítnice. Speciální laserové přístroje se používají ke korekci vady zraku, dále je používán v kožním lékařství např. k ošetření jizev. Laser je někdy využíván k rozbíjení ledvinných kamenů při endoskopickém ošetření. Souvislost mezi chronickým onemocněním ledvin a laseroterapií však neznám. Články na internetu pomáhají v rozšíření obzoru, ale je vždy nutné dávat věci do správných souvislostí.

Dobrý den, Nejprve bych Vám chtěl poděkovat za tyto stránky, resp. možnost pokládat dotazy. K mému problému. Před 5 dny večer, cca dvě hodiny po pravidelném silovém tréningu mě rozbolely ledviny a bohužel to do dnešního dne není zcela v pořádku, byť naštěstí je patrná zlepšující se tendence.

Nejedná se o (často zaměňovanou) bolest zad, nýbrž ledvin – v dolní 1/3 zad, z boku i zepředu. Ze silového tréningu již poznám bolest vzpřimovačů, resp. zad. Jakékoliv další symptomy onemocnění vylučovacího aparátu (problémy s močením, malátnost, zadržování vody, apod) naštěstí nemám. Ledviny a vylučovací soustavu mám cca od puberty mírně citlivější, resp. při chůzi bos či bez trika v trenkách mě mimo vyloženě horkých teplot začnou ledviny mírně pobolívat a cítím to i na citlivějším močení. Jinými zdravotními problémy netrpím. Je mi 35 let.

Na internetu jsem se dozvěděl, že většinou je onemocnění ledvin je charakterizováno jinými příznaky (viz výše) či naopak prudkou bolestí ledvin a současně problémy s močením. Ale spíše méně intenzivnější bolest se většinou nevyskytuje. Zároveň jaksi nejsem schopen najít příčinu tohoto stavu. (Např. vědomé prochladnutí)

Chápu, že se nedá s určitostí odpovědět, nicméně mě zajímá: O jaký zdravotní problém ledvin se může jednat?

Na druhou stranu co lze vyloučit?

Může být příčina konzumace 2–3 šálků kávy denně a litru silného zeleného čaje obden? (Toto jsem již eliminoval)

Může být při uvedené mírně zvýšené citlivosti příčina prochladnutí po cvičení? Byť si nejsem vědom, že bych se vystavoval zimě, či mi byla zima.

Může být příčina úprava stravování v poslední době, kdy jsem vyřadil navečer sacharidy a tělo si musí tak poradit pouze víceméně s bílkovinami, větší množství na večer? (Ccca 50 gramů)

Může být příčina jednorázová konzumace šunky, která již možná byla po datu trvanlivosti? (Např. prošlé konzervanty v šunce mohou způsobit podráždění)

Díky za odpověď FZ.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 05. 2016

Dobrý den, zda ledviny jsou zdravé či nikoliv lze ověřit jen lékařským vyšetřením – vyšetření moči, krve, případně při nevyjasněných bolestech zad pomocí ultrazvuku nebo rentgenového vyšetření. Souvislost mezi jídlem a bolestmi ledvin není. Káva a silný čaj mohou vést k dehydrataci a je vhodné při pití kávy a čaje doplňovat tekutiny. Prochladnutí zad je častou příčinou bolestí zad, může vést k tzv lumbagu, svalovým spasmům. Ledviny jsou však vysoce prokrvené, chráněné tukovým pouzdrem a proto k jejich prochladnutí nedojde při běžné činnosti. Jsou citlivé osoby, které reagují na prochlazení močovými infekcemi, které se dají jednoduše ověřit vyšetřením moči.

Dobrý den mám dceru po operaci hydronefrozy IV.st. v pravo.před dvěmi lety měla vše v pořádku a ted to má prý horší vypadá to na přítomnost izotopů,budeme muset ještě na nějaké vyšetření a jak takové vyšetření probíhá?Děkuji za odpověd.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 05. 2016

Dobrý den. Myslím, že tak to řečeno nebylo, izotopy nejsou v žádné zvýšené míře přítomny. Zřejmě se jedná o doporučené scintigrafické vyšetření, při němž je podána dávka radioaktivního farmaka (izotopy) a následně je sledováno jeho vylučování ledvinami. Výsledek porovná funkci obou ledvin.

Dobrý den, při závodech na motorce jsem měl nehodu a zjistili mi, že mám lehce natrženou ledvinu cca 4mm (poraněni je 2.stupně). Zajímalo by mě za jak dlouho po takovém poranění mohu zase začít sportovat? Nebo hrozí fyzickou zátěží nějaké zhoršení stavu? Nemám žádné bolesti a cítím se jako by mi nic nebylo. Dnes je to cca 14dni od úrazu. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 05. 2016

Řekl bych, že po 6 týdnech můžete opět normálně sportovat.

Dobry den rada bych se zeptala me dceri se narodil syn a ma jednu ledvinu na spravnem miste a ta druha je v brisni dutine A pracuje jen 24 procet a ta druha na 76 mamonej srac

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 05. 2016

Je evidentní, že jedna ledvina je méně vyvinutá. Pokud ostatní výsledky jsou v pořádku a nesvědčí pro sníženou funkci ledvin jako celku, pak není důvod se obávat nějakých následků. Pouze v případě potíží – například vracející se záněty bude nutné situaci řešit.

Dobry den. Lecim se na zanet ledvin. 6 dni beru atb Xorimax 500 mg. Teploty uz nemam, ale ledviny a obkast mocovych cest v podbrisku me boli stale. Je to normalni? Dr.mi delala baketrialni vys.moci a dle vysledku mam spravna atb.a bakterie jiz v moci neni. Ale nemela bych tedy byt jiz bez obtizi? Podotykam ze zanetu ledvin predchazelo mesicni nachlazeni- zanet dutin a prudusek, ktery byl lecen atb.xorimax a Amoksiklav, ale chodila jsem s timto do prace. Tak nejak se mi to vylecilo ale porad jsem mela zvysenou teplotu a tak dr.provedla vysetreni moci a stanovila zanet ledvin. Nakonec mi bylo uz tak zle ze jsem si nechala napsat neschopenku. Jak jeem jiz uvadela tak jsem doma 6 dni s atb ale potize trvaji..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 05. 2016

Infekční zánět ledvin je závažné onemocnění a jeho léčba rekonvalescence trvá několik týdnů. 6 dní je krátká doba.

Dobrý den pane doktore,touto formou se chci zeptat zda mám nebo nemám nárok na nějaké lázně po odstranění ledviny (nádor na ledvině),v případě že ano jaké a kde,nemám tušení jak to chodí zda mám nárok,kdo to,nebo co hradí atd (nikdy jsem nemarodil),můj zamestnavatel navrhl že je i uhradí (když nebude hradit pojišťovna),uvažuje o zaplacení ale nemám tušení kam jed kde hledat jak a kde žádat a co je pro mé zdraví po operaci nejlepší,v každém případě když půjdu za zaměstnavatelem (vedením) potřebuji nějaký podklad čeho se mohu účastnit,kam jed a co to stojí,za odpověď mockrát děkuji a přeji krásný den s pozdravem Milan

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 05. 2016

Dobrý den. Nejnovější seznam indikací k lázeňské léčbě je uveden na stránkách ministerstva zdravotnictví: http://www.mzcr.cz/…_3241_3.html Vás se týká oddíl na straně 71: VIII/3

  • Stavy po operacích ledvin a močových cest včetně operací endovezikálních a stavů po komplikované prostatektomii a nefrolitotrypsii, doléčení po litotrypsii extrakorporálními rázovými vlnami (LERV).

K 21 dnů Do 6 měsíců po operaci ledvin a močových cest včetně operací endovezikálních a stavů po prostatektomii a nefrolitotrypsii

Doporučení ve své zprávě vám dá ošetřující urolog, lázeňský návrh pak vypíše Váš praktický lékař.

Dobrý den pane doktore,marně hledám dialyzační středisko v Řecku.Mohl by mi prosím někdo poradit?Jsem dialyzovaný pacient,nově zařazený,cítím se ale dobře,postupně se zařazuji do transpantačního programu. A jak v případě,že bych si HD v Řecku zajišťoval sám,jak postupovat,dě­kuji,M.D.

Dobrý den co je lepší peritoneální dialýza nebo hemodialýza ? Mamka ročník 47 se má rozhodnout tak nevíme jak děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 04. 2016

Dobrý den. Na tuto velmi jednoduchou otázku neexistuje podobně jednoduchá odpověď. Proto zde na ledviny.cz se snažíme v kapitole o náhradě funkce ledvin vysvětlit, jaká omezení přináší hemodialýza a jaká peritoneální dialýza. Obě metody ovlivňují denní program nemocného, jsou jinak snášeny, vyžadují jiné zapojení pacienta případně rodiny. Více si přečtete na http://www.ledviny.cz/…hrady-ledvin Protože obě metody dosahují stejných výsledků, alespoň v prvních 5 letech dialýzy to platí, neuslyšíte od lékaře, která metoda je lepší. Obě jsou srovnatelné. Proto při rozhodování je nutné přihlížet k dalším faktorům: Co si přeje pacient, jaký má životní styl, zda je ochoten a schopen si dialýzu provádět doma a profitovat tak z peritoneální dialýzy, nebo naopak se pacient nechce o nic starat a nechat dialýzu na sestřičkách v dialyzačním středisku. O tom jak se provádí peritoneální dialýza jsou pěkná videa na stránce: http://www.domaci-dialyza.cz/

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu.Delší dobu mě bolí pravá strana zad a pravá strana v podbříšku.Po gynekologické stránce jsem v pořádku.Mám vyoperované slepé střevo.Jsem hodně náchylná na prochladnutí moč.cest.Chodila jsem tenkrát po vyšetřeních a bylo mi řečeno že jsem v pořádku,ale bolesti pořad jsou.Mohlo by to prosím Vás být i od ledvin? Děkuji za odpověď Dana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 04. 2016

Dobrý den. Příčina bolesti v ledvinách je méně pravděpodobná – ledviny bolí v případě ztíženého odtoku moči, akutního zánětu, při přítomnosti kamene v močových cestách nebo v případě bloudivé ledviny.

Dobrý den prosím o radu.Mám babičku která byla na operaci s ledvinou,kde jí byla odebrána jelikož ji tvořil nádor,přitom jí byly udělány i nové močové cesty jelikož byly zasaženy též onemocněním.Babička trpí inkontinencí a přála by si koupit nějaké doplnky stravy,můžete mi něco doporučit.Děkuji Pavla Sedláčková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 04. 2016

Dobrý den. Rozdíl mezi léky a potravinovými doplňky je ten, že léky mají prokázanou účinnost v určitém procentu, zatímco u potravinových doplňků není žádná účinnost prokázaná, pouze deklarovaná bez ověření. Proto léčbu močové inkontinence je nutné řešit ve spolupráci urolog – gynekolog. Potravinové doplňky nic neřeší.

Dobrý den, jsem po transplantaci ledviny. Užívám imunosupresivní léky Advagraf. Několik měsíců mě bolí v bederní části zad. Je možné občas užívat nějaký lék proti bolesti? Jestli ano, jaký byste doporučil? Paní doktorka mi doporučila rehabilitace – zahřívací lampu, magnet, elektroléčbu, masáž…, je tato léčba vhodná, neublíží ledvině? Děkuji Daniela

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 04. 2016

Léky na bolest je nutné užívat s opatrností, podle funkce ledviny. Pokud je kreatinin v normě, nebo jen mírně zvýšený, běžná analgetika občas neuškodí. V opačném případě volit léky, které neovlivňují funkci ledvin – např. paracetamol, tramadol nebo jejich kombinaci. Fyzioterapie na funkci ledviny nemá negativní vliv.

Dobry den,

Mam 48 rokov, vyrazne nesportujem, nedrzim diety, stravujem sa normalne. Nefajcim. Moja hmotnost je 59 kg a vyska 172 cm. Pri preventivnej prehliadke mi bol zisteny kreatinin v krvi 86, 4, zvyseny cholesterol 7,4. TK normalny. Liecim sa na znizenu funkciu stitnej zlazy. Lekarka ma posiela na USG obliciek. Chcem sa spytat, ci povazujete hodnoty kreatininu za zvysene a ci naznacuju znizenu funkciu obliciek. Tiez by ma zaujimalo, ci to suvisi i so zvysenym cholesterolom ? Dakujem

Zuzana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 03. 2016

Kreatinin je normální, s cholesterolem to nesouvisí

Dobrý den, měl bych dotaz, připravuji se na závody v kulturistice a mam vyšší příjem bílkovin a celkově ten příjem byl celkem vysoký už i nekolik let co cvičím i z velké časti z masa a cvičím tři ze čtyř dní, při odběrech krve mi vyšla hodnota kreatininu 123 a S-urea 10,8. chtěl bych vědět váš názor na ty hodnoty, jak moc je třeba s tim něco dělat, mam tři týdny do závodů a jak moc můžou být ty ledviny zatíženy. Mě nefroložka řekla, že si mám bilkoviny stáhnout do 1g na kilo a nedávat žadný doplnky a na zavody nejít, ale co jsem četl na internetu, tak před odběrama krve právě kvuli kreatininu by se měla udajně omezit zátěž a přijem masa a kreatin pravděpodobně taky nebrat, což mi samozřejmě nikdo neřekl, tak je dle mého nazoru možný, že ty ledviny můžou fungovat správně ( to jestě ukáže rozbor moči) připadně jak moc tyto hodnoty ledviny zatěžují, nebo poškozují. Děkuji moc za odpověd

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 03. 2016

U osob, které podobně jako vy majá vysoký objem svalové hmoty a vysoký příjem bílkovin je zcela běžné, že hodnoty kreatininu a urey v krvi jsou vyšší než hodnoty, které jsou uváděny jako norma. Příčinou v takovém případě není snížená funkce ledvin, ale vysoká produkce kreatininu a močoviny v těle. Tyto lehce zvýšené hodnoty jsou pro tyto osoby „normální“, K ověření, zda tomu tak skutečně je, stačí doplnit odběry z krve rovněž o stanovení odpadů močoviny a kreatininu v moči za 24 hodin a provedení výpočtů funkce ledvin, která u vás s nejvyšší pravděpodobností potvrdí, že zvýšená hodnota v krvi není projevem oslabení ledvin. Pokud tomu tak je, nemáte žádné známky poškození ledvin (albumin, bílkovina nebo krev v moči), pak snížení příjmu bíllkovin, ukončení cvičení a ztráta svalové hmoty po nějaké době povedou k poklesu močoviny a kreatininu, ale to přece není Vaším sportovním cílem. Samotný nález vyšší hladiny močoviny a kreatininu bez zjištění funkce ledvin nemůže vést automaticky k doporučení na omezení bílkoviny ve stravě a ukončení sportovní aktivity. Zvýšený příjem bílkovin u silových sportů je nutný, ale zvyšování příjmu nad doporučovanou horní hranici k zlepšení výsledků nevede a naopak u některých jedinců může být příčinou problémů.

Dobrý den!

Mám v práci kolegyni, která je ve velkých problémech. Dle vlastních slov jedna její ledvina nepracuje, druhá pracuje z 5%, transplantace prý nepřipadá v úvahu (imunita, další zdravotní důvody) a hemodialýza prý také ne. Dle jejích slov je za vším imunologický problém, kdy její tělo „odmítá“ její ledviny a prý by odmítlo i transplantované ledvin(u).

Je na přísné dietě, kdy ji nevidím celý den nic jíst. Stále ještě chodí do práce (sedavé zaměstnání), i když se pohybuje velice ztěžka a pomalu.

Lečí se v místní nemocnici, prý experimentální léčba, ale zatím bez úspěchu nebo známek zlepšení. Spíše naopak.

Dlužno podotknout, že pracuji v Rumunsku, ne v Česku.

Dotaz:

  1. Jakou úroveň má, dle vašeho názoru, příslušná odborná péče v této zemi? Dostává se jí maxima možného. Z hlediska Rumunska asi ano, ale z evropského pohledu?
  2. I když je moje kolegyně bojovnice a nic nevzdává, v poslední době i ona sama má negativní poznámky. Jaké jsou její šance na lepší reakci na léčbu či případné uzdravení?

Děkuji za odpovědi, přestože vstupní informace jsou velice vágní.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 03. 2016

Dobry den. K základnímu onemocnění a jeho léčbě se nedá na základě popsaných příznaků vyjádřit. Rovněž možnost transplantace ve výjimečných případech není u některých onemocnění doporučována. Ovšem tvrdit, ze selhání ledvin se nedá léčit hemodialyzou je v rozvinutých zemích nesmysl. Naopak, pokud skautečně ledviny jako celek pracuji na 5%, je takový pacient již dávno připraven na dialyzu a je již dialyzovan. Protože neuvadíte žádné výsledky krevních testů, nelze se ke skutečně funkci vyjádřit Nicméně 5% funkce jsou hodnoty, kdy se je náhrada funkce ledvin dialyzou urgentní záležitostí, nezávisle na snaze ovlivnit jakoukoliv léčbou základní onemocnění. Dle starší statistiky se zdá, ze početně je zastoupeni dialyzovanych v populaci srovnatelné s ostatními evropskými zeměmi. http://www.era-edta-reg.org/…CKJ_2014.pdf

Podle výše uváděné zprávy se zda, ze v Rumunsku se provádí 4× méně transplantaci než v ČR. Ale dostupnost dialyzy se muže lišit regionálně. Z minulosti víme, a v některých zemích to muže platit do dnes, ze v případě omezene dostupnosti dialyzační léčby jsou přijímány tzv kontraindikace, tedy stavy, které uměle přístup na dialyzou znemožňují a pomáhají lékaři ve vyberu pacientů, kterým bude život zachraňujíci léčba nabídnuta a kdo zůstane bez pomoci. Zdravim.

Dobrý den,

zhruba před třemi měsíci jsem absolvoval fixaci zbloudilé pravé ledviny. Vše proběhlo bez problémů. Jak operace, tak rehabilitace v nemocnici i v domácím léčení. Bylo mi řečeno, že osm týdnů nemám tahat těžké věci a šetřit se. Sval v oblasti rány mám lehce vystouplý ven, žádný stahovací pás jsem nenosil. Před operací jsem dělal různé sporty, šerm, různé posilování, acroyogu. Po osmi týdnech od operace a po konzultaci s obvodním lékařem jsem začal s lehkým cvičením včetně břišních svalů a vrátil se k šermu. Nyní jsou to tři měsíce a rád bych zase začal dělat akroyogu a další silová cvičení. Lékař mi řekl, že jizva a sval je již touhle dobou pevně srostlý. Chci se zeptat jestli je již bezpečné dělat silový a acrobatický trenink a jaká jsou rizika (utržení, poranění té ledviny apod.).

Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 03. 2016

Cvičit již můžete bez omezeni. Myslím, ze rizika pro vlastní ledvinu jsou minimální, ale přesná čísla nevím. Je to dotaz na vašeho operátora.

Dobry den,

Rada bych se optala na pripadnou transplantaci ledvin me sestre (vek 35), ktera zjistila, ze ji prestavaji fungovat ledvin. Jsem od ni mladsi (vek 32), ledvinu bych ji rada darovala, ale tez v budoucnu zvazuji jeste potomka. Je mozne tehotenstvi s jednou ledvinou, kdyz bych byla darcem? Nebo to obnasi velike komlikace, ktere pak nedoporucuji otehotnet? Dekuji za odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 03. 2016

Dobrý den. Těhotenství s jednou ledvinou možné je. Současně je však i mírně vyšší riziko takového těhotenství. Jak velké riziko přítomnost jedné ledviny pro těhotenství uvádí např. tato studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC2747242/ Mirně vyšší riziko neznamá, že těhotenství nemůže proběhnout zcela bez problémů.

Dobry den pan doktor, moj otec ma 65 rokov, zlyhavaju mu oblicky, kreatim ma 310 chodí na dialyzu, ale ma slabe srdce – ma strojcek, dialyzu nezvláda psychicky a odmieta na ňu chodiť chcem sa poradit, aky je vas nazor odbornika, co sa stane ak odmietne dialyzu, ak prestane chodiť je možnosť inej liečby ? alebo je pravda, že ak prestane chodiť na dialyzu umrie? Dakujem

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 02. 2016

Dobrý den. Dialyzační léčba není léčbou, která by byla povinná a nikdo nemůže nikoho nutit, aby na dialýzu chodil. Na druhou stranu si pacient musí uvědomít, že pokud již nemočí vůbec vede ukončení dialýzy k úmrtí v průměru do 8 dní. U pacientů, kteří mají tzv. zbytkovou funkci ledvin nemusí ukončení dialýzy vést k úmrtí ihned, ale její ukončení povede k poklesu výkonnosti, nechutenství, dušnosti a s pokračujícím selháním ledvin se pacient dostává do letargie. Pokud má Váš otec kreatinin před dialýzou kolem 300, zdá se, že ještě má zbytkovou funkci ledvin zachovánu. Nemocní, kteří trpí řadou dalších onemocnění – například onkologické onemocnění, terminální selhání srdce (Pozor: přítomnost kardiostimulátoru nic nevypovídá o výkonnosti srdce !!), nemocní se selháním jater a podobně nemusí pozorovat po zahájení dialyzační léčby žádné zlepšení kvality života. Naopak, zátěž z vlastní procedury a dojíždění může vést ke zhoršení života. Velká část pacientů odmítá dialýzu z důvodu doprovázející deprese. Projevuje se poruchami spánku, smutkem, nechutenstvím, ztrátou životní motivace. Po pohovoru s pacientem při známkách deprese jsou nasazována antidepresiva s velmi dobrým efektem. Pokud pacient přes všechna opatření ukončí dialyzační léčbu, je snahou tzv konzervativní léčby zabránit převodnění podáváním léků na podporu močení u močících pacientů. V případě dušnosti a bolestí jsou podávány tišící léky. Je jasné, že taková konzervativní léčba se nemůže srovnávat s léčbou dialyzační. Proto je volena jen ve zcela vyjímečných případech, kdy stav pacienta je tak těžký, že ponechání jej doma, bez nutnosti transportu, je pro něj větším užitkem než pokračování v dialýze.

Dobrý den, od 20tt víme, že syn se narodi jen s jednou ledvinou. To se taky stalo, v únoru se nám narodil, hned od 1.dne má atb, kvůli tomu, aby nedostal do té jediné ledviny, kterou má infekci. Byli jsme na kontrolním utz, kde mu diagnostikovali hydronefrozu III st, s tím, že se to nelepší. Nyní má teprve 22. dnů a chystáme se na vyšetření kontrastní látkou, aby se zjistilo, zda se moč vrací do ledviny nebo ne:( Malý jinak nejeví, žádné známky nemoci, čurá pravidelně, je plně kojený a strašně se bojím co bude následovat. Dr už nás připravuje na to, že se bude muset přistoupit k operaci u dr Šmakala v Olomouci. Prosím o radu, co všechno operace obnáší a zda je nutná už tak v raném věku??Nevím, co všechno nás ještě čeká :(((((( Díky

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 02. 2016

Dobrý den, přesný postup Vám neřeknu, tuto problematiku řeší dětští urologové. V Olomouci je to určitě špičkové specializované pracoviště, které Vám navrhne nejlepší postup. Dle mých znalostí, zajištění antibiotiky u hydronefrozy je jednoznačně správným doporučeným postupem. III. stupeň hydronefrozy u jediné ledviny zřejmě bude vyžadovat operační řešení. Při jeho načasování bude přihlíženo k věku dítěte, stupni hydronefrózy a v neposlední řadě k funkci ledviny. Všechny tyto kroky mají vést k zachování funkce ledviny a jejímu zdravému růstu. Postup operace, její očekávaný přínos a případná rizika Vám rádi vysvětlí přímo v Olomouci. Držím palce.

DOBRÝ DEN. PROSÍM O RADU. MŮJ OTEC 75 LET . LÉČÍ SE ZE SRDCEM A MÁ VYSOKÝ KREATIN 250. A DRASLÍK JAK SE DÁ SNÍŽIT NEBO LÉČIT. LÉKAŘI ZATÍM NIC NEDOPORUČUJÍ. DĚKUJI RUTHOVÁ

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 02. 2016

Dobrý den. Samotný kreatinin se neléčí. Léčbou se snažíme ovlivnit faktory, které vedou k poklesu funkce: Vyloučení obstrukce močových cest, léčba vysokého krevního tlaku, léčba srdeční vady a podobně. Vysoký draslík bývá důsledekem selhání ledvin až ve velmi pokročilém stadiu selhání ledvin, což zřejmě ještě není případ pacienta s kreatininem 250. Příčin vyšší hladiny kalemie kromě jisté renální insuficience může být podíl některý léků, přítomnost metabolické acidozy. Řešit musí ošetřující lékař, který má k dispozici celou léčbu pacienta

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o názor na kombinovaný problém s polycystickou ledvinou a chybějící arterií v pupečníku. Jsem nyní ve 24.tt, ve 20.tt mi byla zjištěna 1 chybějící arterie v pupečníku, jinak vše OK, gen.screening v 12.tt také v pořádku, vše negat., vývoj plodu normální, dnes po 4 týdnech potvrzena absence 1 arterie + nový nález na ledvině „levá ledvina plodu polycysticky změněná, pravá ledvina a močový měchýř bpn.“ Sama jsem před týdnem podstoupila UZ vyšetření ledvin z důvodu dlouhodobě zvýšené hladiny bílkoviny v moči (od počátku těh.). Výsledek UZ negat, vše OK. Příčina bílkoviny v moči zatím nejasná. Můžete mi prosím napsat Váš názor na souvislost chybějící arterie a polycyst.ledvinky plodu a jaká ryzika pro miminko do budoucna se s těmito vadami dají očekávat? Případně doporučit nějaká další vyšetření? Pozn. žádné onemocnění ledvin se v rodině ani u příbuzenstva nevyskytuje, nebo o něm nevíme, 1.syn 2,5 roku naprosto zdravý. Velice předem děkuji za Vaši odpověď. Kalinová, Třebíč

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 02. 2016

Dobrý, chybění jedné pupečníkové arterie a polycystická degenerace ledviny jsou vývojové vady plodu. U samotné polycystické degenerace jedné ledviny je prognoza dobrá, zbývající ledvina ve většíně případů nebývá postižená. Více odpověď z 25.9.2015 http://www.ledviny.cz/…roman-kantor Bohužel k důsledkům chybějící pupečníkové tepny nebo zda plod nemá nějaké další vady se neumím vyjádřit.

Dobrý den, mám přítele,které mu je 39 let.Měl už 2 x transplantovanou ledvinu.Jedna vydržela cca 5 let a druhá přes 2 roky,obě zničila IGA nefropatie.Chci se zeptat,jestli se přítel může nechat transplantovat i po třetí. Jelikož mu bylo sděleno doktorkou na dialýze,že 9 pacientů 10 kvůli IGAnefropatii na transplantaci odmítají.Vím,že ne vždy se iga nefropatie může objevit.Chci vědět jak to tedy je.Jelikož doktor na jiné dialýze tvrdil ,že by na transplantaci jít měl.Přítele paní doktorka akorát rozhodila,proto chci vědět jak to opravdu je… Předem děkuji za odpověď,

Hurtová N.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 02. 2016

IgA nefropatie je onemocnění, které se v 13–53% vrací i v transplantované ledvině. Pokud při předchodzích 2 transplantacích byla příčinou IgA nefropatie, pak je velmi vysoká pravděpodobnost, že při třetí transplantaci se bude scénář opakovat. Posouzení, by mělo být provedeno v tranplantačním centru, kde byl pacient tranplantován. Při zvažování o zařazení do transplantačního programu by měla být brána v úvahu nejen příčina selhání ledvin, ale i celkový průběh potransplantačního období /výchozí funkce ledviny po bezprostředně po transplantaci/ délka, po kterou ledviny pracovaly dobře, rizika spojená s další transplantací. To vše probrat s pacientem a přihlédnout jak k celkovému zdravotnímu stavu, tak k jeho přáním.

Dobrý den, pane doktore, je mi 64 let a při poslední kontrole u kardiologa (chodím tam pravidelně každého půl roku kvůli paroxysmální fibrilaci síní) mi v laboratoři naměřili v krvi kreatinin 89 umol/l a kyselinu močovou 366 umol/l, urea byla v normě (5,8 mmol/l a nějaká eGFR dle rovnice Lund-malmo taky v normě (1ml/s) a všechny ostatní hodnoty také v normě. Do zprávy mi kardiolog napsal, že mám chronickou renální insuficienci lehkou, řekl mi ale, že je to ještě dobré. Já jsem z toho přesto trochu nervozní, protože jsem kvůli té fibrilaci síní na antikoagulaci a beru Pradaxu, při které je třeba mít ledviny v pořádku. Neměla bych si nechat ledviny podrobněji vyšetřit někde na nefrologii, nebo je to opravdu zbytečné? A mohu sama dělat něco pro to, aby se funkce ledvin dál nezhoršovala, třeba upravit jídelníček podle nějaké ledvinové diety (je třeba velký problém, když piju 2× denně slabou instantní kávu s trochou mléka a jím prakticky denně maso?)? Ještě bych dodala, že o dva měsíce později při kontrole na endokrinologii, kam také chodím pravidelně kvůli autoimunitnímu zánětu štítné žlázy, jsem měla kreatinin i kyselinu močovou zase v normě (75 a 340). Děkuji moc předem za odpověď. Jana D.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 02. 2016

Při uváděných hodnotách urey a kreatininu není redukce dávky Pradaxy nebo dokonce její vysazení indikováno. Můžete klidně užívat dále. Funkce ledvin je v pořádku. Další preventivní opatření nejsou nutná.

Dobrý den pane doktore, mám trošku delší a komplikovanější otázku. V roce 2008 jsem podstoupila nefrektomii v pravo pro AV malformaci. Od roku 2007 mě trápí vysoká hypertenze. jsem na maximální léčbě (10ti kombinace.) V roce 2014 jsem prodělala 2× po sobě akutní TIN levé ledviny. V roce 2015 v Ikem jsem podstoupila ablační sympatekomii renální tepny bez efektu. Pravá ledvina funguje docela dobře, jen jsou přítomny známky nefrosklerozy a porucha diastolické funkce levé komory. Jsem už docela bezradná, unavená a rozhodnutá pokud se tím tlak sníží pro odstranění ledviny a volila bych dialýzu. Konzultovala jsem to se svou paní doktorkou a ta také není proti. Chtěla jsem se zeptat zda je to správné rozhodnutí a zda je to vůbec možné..... Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 02. 2016

Rozhodnutí zbavit se funkční ledviny je velmi složité rozhodnutí a rozhodně se s takovým postupem nesetkáváme běžně. Z hlediska pohledu dialyzačního lékaře máme zkušenost, že prognoza pacienta s fungující ledvinou je výrazně lepší než pacienta bez funkce ledvin léčeného dialýzou. Navíc není jednoznačně doloženo, že odstranění ledviny povede k dobré kontrole krevního tlaku.

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zdali prodělaný reflux ledvin může vadit při darování plazmy. Operaci jsem podstoupil ve věku pár měsíců a dnes s tím problémy nemám žádné. Jednu ledvinu mám zmenšenou s funkcí okolo 15%, druhá pracuje bez problémů. Momentálně je mi 18 let. Předem děkuji za odpověď, Jurka.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 01. 2016

Dobrý den. Dávno vyřešený problém by neměl být překážkou darování plasmy.

Dobry Den , muj dotaz se tyka meho 4 mesicniho syna kteremu byla diagnostikovana hydronefroza obou ledvin .Uz odnarozeni mu podavam antibiotika 7,5ml kazdy den vecer . Byli jsme na spouste vysetreni – ultrazvuky , nuklearni medicina vysetreni a koncem tohoto mesice nas ceka dalsi vysetreni se zavadenim katru a vysetreni mocoveho mechyre . Jeho leva ledvina pracuje na 49% a prava na 53% takze ma delitaci na obou ledvinach . Chci se optat jestli je nejake velke riziko ze ledviny prestanou fungovat a jestli je na miste operace a nebo lepsi vyckavat a cekat jestli se to neupravi . Jsem z toho uz opravdu zoufala jelikoz zijeme v Anglii a pouze chodime na vysetreni a nikdo nam nic poradne ani nerekne . Dekuji predem za Vasi odpoved . S pozdravem Sarka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 01. 2016

Funkce 49 a 51% neznamená, že obě ledviny pracují na polovinu, ale že obě pracují stejně, tedy každá se podílí na celkové funkci ledvin přesně polovinou. Jaká je celková funkce ledvin se zjišťuje z vyšetření krve, případně krve a sbírané moči. Lékaři prováděnými vyšetřeními určují stupeň postižení. Podle stupně postižení pak doporučují další postup: pokud je postižení – tedy přetlak v ledvinách – menší, budou vyčkávat na konzervativní léčbě jak dosud. Pokud naopak stupeň postižení bude závažnější, případně se bude zhoršovat, nebo bude klesat funkce ledvin, doporučí operační řešení. Držím palce

Dobrý den, ve 20. týdnu těhotenství byla mému miminku zjištěna cystická dysplazie pravé ledviny. Na ledvině jsou dvě cysty, které se ale stále zvětšují. Chci se zeptat, jaká rizika to pro mé dítě může do budoucna znamenat? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 01. 2016

Podle vývoje cysty může dojít k oslabení až ztrátě funkce postižené ledviny. Druhá ledvina většinou zůstává funkční a dítě má normální vývoj.

Dobrý den, chci se zeptat, zda hematurie z transplantované ledviny je bez pozdějších následků na funkci štěpu. Jsem tři roky po transplantaci od živého dárce a doposud bez problémů. V současnosti mám krev v moči. Dle vyšetření urologem se nejedná o zánět močového měchýře, ale dle ultrazvuku cituji"o zvětšení ledviny a dle Dopplera překrvena s výraznými toky". Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 01. 2016

Provedené vyšetření nevyjasňuje příčinu přítomnosti krve v moči a proto i další prognozna není jasná. Podrovnější odpověď vám řeknou v transplantač­ním centru

Dobrý den, jsem 17 měsíců po nefrektomii ledviny pro nádor. Nadále jsem kontrolován diagnostikou PET/CT s podáváním kontrastní látky do žíly. Ohrožuje podání kontrastní látky do žíly funkci druhé ledviny a v jakých intervalech by diagnostika PET/CT kostí i měkkých tkání měla být? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 01. 2016

Podání látky ledvinu neohrožuje a frekvenci a ukončení vyšetření řídí onkolog.

Dobry den,mam dotaz zda se muze zit bez ledvin.Muj muz jednu ledvinu jiz nema a ted ho informovali,ze je treba odstranit i druhou.Chodi jiz rok na dialyzu a ta druha ledvina jiz take vypovedela funkci.Tu prvni vzali pred 10 lety neb tam byl nador zhoubny.Lecil se i na onkologii/bio­lecbou/musel lecbu ukoncit a sel na dialyzu.Take mu nasli i nador na slinivce brisni.Tak se tazi zda ma jeste nejakou sanci na ziti.Dekuji za Vasi odpoved.Doleza­lova Pisek

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 01. 2016

Dobrý den, pokud již manžel na dialýzu dochází, znamená to, že zbytková funkce ledviny jen zanedbatelná. Proto její odstranění nezmění nic na jeho další závislosti na dialýze. Prognóza nemocného a délka dožití je velmi individuální a závisí na dalších nemocech – tedy jak se bude chovat nádor na slinivce, jak je velký nádor na ledvině, zda pacient má přítomny metastázy apod.

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli je možné stát se dobrovolným anonymním dárcem ledviny. Mám na mysli darování cizímu člověku, se kterým by se všechny potřebné vzorky shodovaly. A je dárcovství možné, když beru léky na štítnou žlázu? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 01. 2016

Dobrý den. Ano, anonymní darování ledviny je možné. Díky takovým dárcům je pak možné provést tzv. řetězovou transplantaci ledvin. Více k tomuto tématu se dozvíte na stránkách IKEM, kde se u nás tyto řetězové transplantace provádějí pro celou ČR. http://www.ikem.cz/www?… nebo http://www.ikem-nefrologie.cz/…iveho-darce/ Pokud vážně o dárcovství uvažujete, spojte se se transplantační ambulancí IKEM. Kontakty: email: zivi.darci@ikem.cz tel.: 261365300 (koordinátorka transplantací od žijících dárců Bc. Renata Zámečníková) tel.: 261365300 (koordinátorka transplantací od žijících dárců Mgr. Tereza Neradová, DiS.)

Dobrý den, jsem rok a půl po transplantaci ledviny. Po roce problémů (bolesti, krvácení a otoky) zjistili, že mi po transplantaci zapomněli vytáhnout stent. Po vyndání přes transplantovanou ledvinu mi na urologii zjistili, že v močovém měchýři zůstává po vymočení 75 ml moči. Doporučili mi 2–4× denně po vymočení se docévkovat a močit nejpozději po 2 hodinách. Od té doby mám i přes dodržování veškerých hygienických zásad neustále záněty močového měchýře. Urolog tvrdí, že docévkování je nezbytné, ale mám obavy, aby neustálé záněty a braní antibiotik nepoškodilo transplantovanou ledvinu. Před tím, než jsem se začala cévkovat, jsem na záněty netrpěla. Je skutečně nutné se docévkovávat? Co by se stalo, kdyby tam zbytek moči zůstával? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 01. 2016

Dobrý den. Tzv. močové reziduum, tedy moč, která zůstává v močovém měchýři po vymočení, vede k nárůstu tlaku v močových cestách, který poškozuje ledviny, současně je rizikovým faktorem pro opakující se močové infekce. U konkrétního pacienta je nutno zvážit, co je větším rizikem, zda přítomnost močového rezidua, nebo opakující se močové infekce. Nelze vyloučit, že i případné vynechání cévkování nepovede k poklesu výskytu infekcí a současně se urychlí poškozování funkce ledviny. Po tomto zhodnocení dospěl Váš urolog k závěru, že reziduum je u vás příliš vysokým rizikem.

Dobrý den,

jak se mohu bránit v případě, že mi bylo odmítnuto zařazení na čekací listinu pro transplantaci ledviny z důvodu neochoty spolupracovat? Byla jsme neprve vyšetřena v Plzni, potom v Ikemu, kde mě poslali na do Prahy na vyšetření na psychiatrii, vyšetření dopadlo s negativním závěrem. Mohu se někde odvolat nebo požádat o nové vyšetření. S odmítnutím nesouhlasím a o transplantaci mám zájem.

Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 12. 2015

Dobrý den. Předně je nutné si uvědomit, že transplantace ledviny není něco, na co má pacient nárok nějak automaticky. Musí splňovat zdravotní kritéria a poslední slovo v zařazení pacienta na čekací listinu mají vždy lékaři transplantačního centra, u něhož má být pacient v čekací listině. Kromě posouzení fyzického stavu je nutné i přesvědčení lékaře, že daný pacient je schopen dodržovat nutný léčebný režim po transplantaci. V případě pochybností si může lékař vyžádat i psychiatrické nebo psychologické vyšetření, která však mají jen doporučující význam. Nenahradí rozhodnutí lékařů transplantačního centra. Pokud Vás odmítli zařadit jak v Plzni, tak v IKEMu, je třeba se ptát, co je k tomu vedlo. Primárně totiž lékaři v transplantačním centru se snaží vyjít co nejvíce vstříc pacientovi, ale ne za cenu možné ztráty orgánu, nespolupráce nebo příliš vysokého rizika pro pacienta. Pokud se závěrem nesouhlasíte, je nutné se s lékaři dohodnout na dalším postupu. Zda je rozhodnutí definitivní nebo jaké podmínky musíte splnit, aby své rozhodnutí změnili. Například u alkoholiků je to nějaká doba bez alkoholu, u pacientů po onkologickém onemocnění to jsou většinou 2 roky od vyléčení, u dialyzovaných například pravidelné docházky na dialýzu bez vynechání a užívání předepsané medikace a podobně.

Zdravim jsem po transplantaci 5rok s dobrou funkci štěpu,chtěl bych se zeptat jestly mužů brát proteiny a aminokyseliny BCCA.začal jsem chodit do posilovny a chtěl bych nabrat svalovou hmotu.děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 12. 2015

Pokud je funkce ledviny dobrá, nemáte proteinurii, pak rozumné užívání bílkovin a aminokyselin by nemělo škodit. Nemá smysl se však předávkovávat.

Dobrý den,mám nádor ledvin zachycený v začátku.Chci se zeptat jak dlouho po léčbě jemožné otěhotnět a jestli by se měli během léčby užívat vitamíny a jaký jako doplněk stravy na posílení imunity

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 12. 2015

Záleží na tom, zda nádor byl již odstraněn. Pokud nejsou známky recidivy onemocnění – doporučuje se vyčkat 2 roky po operaci, nemělo by těhotenství být překážkou. Vliv vitamínů a doplňků stravy na průběh léčby v případě vyvážené stravy nemá žádný vliv.

Vážený pane doktore,

mám babičku, které je 84 let. Dlouhodobě bere Multax (na srdce) a Walfarin (ředění krve). Občas byla v minulosti krátce hospitalizována kvůli kolísavosti tlaku. (Domnívám se ale, že je to spíš úzkost. Babička si myslí, že její maminka zemřela po té, co jí byly vysazeny prášky na srdce a ona má z toho strach. Zemřela v 85ti..).

Jinak byla ve výborné kondici (až na bolesti, které přináší stáří), ještě před 2ma měsíci jezdila na kole.

Asi před měsícem si začala stěžovat na bolest v noze, zad a kloubů. Obvodní lékařka jí předepsala Prednison (brala ho asi 2–3 týdny, přičemž první byly velké dávky a pak se snižovaly).

Asi na 3 dny se to zlepšilo, pak ale dostala teploty a byla hospitalizována a dostala nějaká širokospektrální antibiotika (nevím název). Po týdnu braní antibiotik, dobírání Prednisonu + Multax a Valfarin, přišly výsledky testů z krve. Diagnóza byla zánět močového měchýře. Antibiotika jí byla změněna (bohužel opět nevím název).

Po týdnu měla být propuštěna, ale má špatné hodnoty ledvin, navíc chytla nějakou střevní infekci, takže neudrží stolici. Dostává kapačky s vodou na zavodnění a dále nějaké opiátové náplasti (3 průhledné čtverečky) proti bolesti.

Jela jsem se na ní podívat a byla jsem v šoku – je to úplně jiný člověk: Má oteklý obličej (Prednison již týden nebere),špatně vidí (před týdnem četla časopis, teď si stěžuje, že je šero. Hadičku z kapačky uchopuje o 10 cm vedle – jakoby rozostření). Průjem přetrvává (jí jenom suchary). Na bolest si nestěžuje, protože pravděpodobně nic necítí. Mentálně normálně funguje, jenom je na tom strašně psychicky.

Je možné, aby Prednison při zánětu močového měchýře způsobil selhání ledvin?

Nevím jestli jsou to následky Prednisonu, ale pokud ano, je nějaká šance, že nežádoucí účinky odezní – začne alespoň znovu lépe vidět?

Bohužel mám jenom kusé informace (nejsem uvedena jako osoba, které může být sdělen zdravotní stav) od mamky (už jsem jí říkala, že je třeba se na všechno vyptat a ne se jen dohadovat).

Ještě jsem se chtěla zeptat, proč obvykle (moje zkušenost s dětmi) lékař při diagnóze nejprve zkusí nějaká antibiotika a pokud nezaberou pak se teprve odebírá krev a posílá se na rozbor?

Je to kvůli ceně laboratorního testu, nebo spíš snaha rychle pomoci?

Nemělo by být pravidlem, že mimo akutní a jasné případy by rozbor krve měl být podmínkou předepsáním antibiotik?

Omlouvám se za dlouhý e-mail a předem moc děkuji za odpověď.

Hezký den,

Dita Sládková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 11. 2015

Dobrý den, kortikoidy by neměly být příčinou selhání ledvin, s ovlivněním zraku po krátkodobém užívání kortikoidů jsem se nesetkal, ale myslím, že u babičky porucha zraku bude dána buď celkovým zhoršením stavu nebo nějakou jinou komplikací. Většinou se antibiotika nasazují podle klinického stavu potvrzeného výsledky odběrů – např. výsledek kultivace nebo známky zánětu v krvi (vyšší CRP, sedimentace apod). Odběr však nemusí být podmínkou nasazení antibiotik.

DOBRÝ DEN,JE MI 39 LET,MÁM 4 MĚSÍCE NOVOU LEDVINU,FUNGUJE DOBŘE,OBČAS KOLÍSÁNÍ KREAT..JEDNOU 120,JEDNOU 140,PAK ZAS 120 ..LEKAŘ ŘIKAL ŽE SE TO USADÍ.POSLED PAR DNŮ MI OTEKAJI KOTNÍKY,PRAVDA JE ZE JSEM HOODNĚ PILA MINERALKY,TAK JSEM TO OMEZILA,,MUJ DOTAZ JE NA TO,ZDA MOHU PÍT UROLOGICKÝ ČAJ,ABYCH VÍC ČURALA A NEBO CO PÍT A JÍST ABYCH VIC ČURALA A NEOTEKALA.DEKUJI pETRA nEDUCHALOVÁ.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 11. 2015

Urologický čaj v přiměřeném množství by neměl vadit. Pokud máte sklon k otoků, je na prvním místě pomoc v omezení příjmu soli a tekutin, na druhém místě podání močopudných léků, např. furosemidu po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem.

Dobrý den,jsem po transplantaci srdce již osmý rok.Nyní mám problémy se zubama a moje zubarka mi řekla, že se mě bojí a neví co může a nemůže dělat.No to taky nevím a ani nevím,kde se zeptat.Jen vím, že to nemůžu nechat dojít tak daleko,abych dostala zánět. Tak se ptám jak má zubarka pracovat a nebat se a jaké riziko mě hrozí. Mám obnažené krčmy a výplň mě již druhý den vypadne. Děkuji za odpověď. Eva

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 11. 2015

Dobrý den. Je třeba dbát na zdravotní stav zubů, neléčená paradentoza je riziková. Jinak se přistupuje při ošetřování zubů tak jak u ostatních pacientů s oslabenou imunitou: antibiotická prevence při zubních zákrocích.

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat, jak je to s dialyzovaným pacientem, který se nemůže vážit. Trochu vysvětlím. Mamka jezdí na dialýzu a protože přišla o nohu, tak na váhu nevstoupí, nepostaví se na tu zbylou, tak mamku dialyzují od oka. Ať jedeme kamkoliv na dovolenou a tam dochází na dialýzu a tam ji vždy váží na posteli, tak má třeba až 8 kilo nad suchou váhou. Mamka moc nepije, teď se i bojí jíst a to je diabetik na inzulínu. A proč nejí? Sestřička na domovské dialýze řekla, že moc přibejvá a přitom ji neváží, a tak mamka skoro nejí, protože na dialýze někdy potřebuje na mísu, má prostě rychlovku a některé sestře je to na obtíž, vadí ji, že musí k mamce přijít a ta spousta práce okolo.Sama jsem sestřička a vím, že je to minimum práce. Chci se zeptat, já si myslím, že to, že potřebuje na velkou během dialýzy může být zapříčiněno, když moc nepřibere a oni ji dají jako vždycky 3, 5 kg, tak si myslím, že ji třeba vezmou moc a jdou přes suchou váhu a tam to už mamka asi nezvládá. A to není jen takovýto problém. Já už jsem na tom tak, že bych mamku nejraději sebrala a někam se s ní odstěhovala, protože dialyzačních center není moc, ale je to vážně složité. Proč třeba jinde jde sebrat za jedné dialýzy i 4 kg, aby jí to během týdne dovolené stáhly na suchou váhu a neudělá se jí špatně ani od tlaku a ani nepotřebuje na stolici. Podotýkám, že vždycky se z dovolené vracíme na suché váze. Teď se jí stává, že se doma mamka posadí a motá se jí hlava, má nízký tlak, přitom ho jinak má vysoký. Může to být od toho, že málo jí a pije a stále jí berou 3,5 kg, tak už může být pod suchou váhou? A ještě se chci zeptat, zda má člověk nárok a právo dojíždět i dále na dialýzu, aby se nemusel stěhovat? Děkuji moc za rady. Erbenová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 10. 2015

Vážení pacienta před dialýzou a po dialýze je zcela zásadní pro řízení správné dialýzy. Minimální váhové přírůstky mezi dialýzami a tedy méně důležité sledování bývá vyjímečně u pacientů, kteří mají ještě výraznou zbytkovou diurézu v začátcích dialyzační léčby. U všech ostatních pacientů po několika dialýzách bez vážení bude váha s velkou pravděpodobností někde mimo suchou váhu, většinou směrem nahoru – jak píšete – i klidně + 8 kg. Pacienti bez dolních končetin nebo takoví, kteří nejsou schopni se postavit na váhu tvoří významný podíl dialyzovaných pacientů. Proto dialyzační střediska s tímto zcela samozřejmě počítají a řeší následovně:

  1. Používají váhy, které umožňují zvážení pacienta i s invalidním vozíkem, váha vozíku se jednoduše odečte
  2. Používají postele nebo ještě lépe dialyzační křesla opatřená váhou. Váha je před uložením pacienta vynulována, po uložení pacienta na křeslo/lůžko je váha zobrazena a ukazuje se v průběhu celé dialýzy. Takové váhy jsou dnes rovněž zcela standardním vybavením dialyzačního střediska vždy v přiměřeném počtu.

Může se tedy vyjímečně stát, že některou dialýzu pacient není zvážen a ultrafiltrace je nastavena odhadem, kdy sestřičky znají běžné váhové přírůstky pacienta, ale rozhodně by se nemělo jednat o běžnou praxi. Za velké váhové přírůstky mezi jednotlivými dialýzami může především přijatý objem vody, samotné jídlo má menší vliv, důležité je vysazení soli. Nepřiměřené omezovaní jídla může vést k podvýživě, která ohrožuje pacienta možná více, než nějaké kilo navíc. Pokud jsou opravdu váhové přírůstky velké, sestřičky s pacientem nebo rodinou rády proberou jídelníček a zaměří se na problematické části. Samozřejmě podmínkou je zájem pacienta o spolupráci. Zapojení ošetřujícího člena rodiny tento proces může pozitivně ovlivnit. Pokud lze dosáhnout suchou váhu na rekreační dialýze, musí být dosažena i na mateřské dialýze. Dialyzačních středisek v České republice není nikterak málo, hustota sítě dialyzačních středisek patří k jedněm z nejhustších na světě. Přesto mohou být regiony, kde není příliš na výběr. Závratě po dialýze a nízký krevní tlak mohou mít více příčin. Jednou z nich může být skutečně příliš nízká podialyzační váha. Další příčinou mohou být léky užívané na hypertenzi, které jsou užívány bez redukce dávky nebo bez vysazení, když je tlak nízký. Mohou je však způsobovat i jiné příčiny: srdeční vada, srdeční selhávání, poruchy srdečního rytmu, poruchy prokrvení mozku, diabetická neuropatie a řada dalších. Pacient sice má možnost volby zdravotnického zařízení Problém je, že zdravotní pojišťovna hradí dopravu do nejbližšího zdravotnického zařízení, které je schopno poskytovat potřebnou péči. Blízkost střediska je jistě výhodou a mělo by být otázkou prestiže každého dialyzačního střediska uzpůsobit dialyzační léčbu tak, aby vyhovovala všem jeho „spádovým“ pacientů a aby ji pacient snášel co nejlépe. Mám obavy, že bez váhy to ve 21. století opravdu nejde. Nedostatečná vybavenost dialyzačního střediska může být způsobena podfinancováním střediska v rámci nemocnice, v níž dialyzační středisko soupeří o zdroje s ostatními odděleními. Podpora personálu dialyzačního střediska v jeho oprávněných požadavcích na adekvátní vybavení střediska například dopisem pacientů a rodinných příslušníku vedení příslušné nemocnice může být impulsem k otevření komunikace mezi klienty a personálem střediska. Doporučuji konkrétní problémy probrat s vedoucí lékařkou/lékařem dialyzačního střediska. Dialyzační léčba svými omezeními zasahuje do života nejen pacienta, ale i příbuzných. Proto rozšíření komunikace mezi dialyzačním střediskem a pacientem o blízké příbuzné je u dlouhodobě léčených velkým přínosem a věřím, že ji na dialyzačním středisku uvítají. Pokud přesto narazíte na nepochopení, zkuste se před stěhováním poptat na nejbližším dalším dialyzačním středisku.

Dobrý den, v manželově rodině je zatížení polycystickými ledvinami. Manželova matka jimi trpí (nemá však žádné problémy s tím spojené), manželova sestra má nyní (ve 35 letech) natolik zvětšené ledviny, že jsou hmatné přes břišní stěnu, nemocí trpí i její roční dcera (zatím zjištěna cysta bez dalších příznaků). Ráda bych věděla, jaké je riziko, že by nemocí mohl trpět i náš dvouletý syn, prozatím nepodstoupil žádné vyšetření (pediatrička informována, nijak se touto informací nezabývala), a zároveň dcera (měla by se narodit za měsíc, při UZV cysty nezjištěny). Děkuji za odpověď,

Michaela Fikrová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 10. 2015

Dobrý den, nějak mi z Vašeho dotazu zcela vypadl Váš manžel. Je zajímavé, že se bojíte o své děti, dokonce ještě nenarozené, ale to, zda nemocí trpí Váš manžel Vás nezajímá, nebo to aspoň neuvádíte. Doporučuji začít u něj: pokud má dle ultrazvuku ledviny zdravé bez cyst, pak i Vaše společné děti budou zdravé. Pokud i manžel zdědil cysty, pak Vaše děti budou mít stejnou nemoc s 50-ti procentní pravděpodobností.

Dobrý den, dlouhodobě trpím křečemi v prstech u nohou, zejména při dlouhé chůzi a jízdě na kole či rodopedu (jezdím denně cca hodinu). Lékař mi předepsal hořčík 1× denně, Calcichew 1× denně a Vigantol 20 kapek týdně. Můžu vzít těch 20 kapek najednou nebo bych si to měl rozdělit do denních dávek? Nemůžu se předávkovat? Moc děkuji za odpověď. Martin.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 10. 2015

Dobrý den. Můžete vzít najednou. Dávka 500–1000 jednotek/den, tedy 1–2 kapky/den je bezpečná a nevyžaduje nějaké zvláštní sledování. Vaše dávka vit. D je téměř dvojnásobná: 1428 j z Vigantolu + 400 j z Calcichew. Dle doporučení výrobce Vigantolu, při podávání dávky nad 1000j/den by měla být prováděna kontrola hladiny vápníku v krvi.

Pokud Vám byla zjištěna nízká hladina vitaminu D, je substituční dávka vyšší než preventivní podávání. Proto Vám lékař ordinuje dávku individuálně.

Dobrý den, proč se po transpl.ledviny podává Prednison a ne Medrol, o kterém jsem se dočetla, že je šetrnější? Jsem po 3.transpl., lékař mi říkal, že tomto případě je nutné být se snižováním dávek Prednisonu opatrnější, jak to souvisí? Funkce je 2,5roku výborná. Děkuji:-).

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 09. 2015

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Je pravdou, že pacienti po transplantaci ledviny užívají prakticky vždy Prednison. V transplantologii nepracuji a proto nevím, proč je prednison preferovaný. Snažím se najít něco v literatuře. Našel jsem článek, kde dokunce Medrol (metyprednisolon) měl lepší profil než prednison http://onlinelibrary.wiley.com/…8.x/abstract Nicméně všude v literatuře je uváděn pro chronickou léčbu prednison.

Dobrý den, prosím o radu. Dcera 8 let trpí od 2 let na opakované záněty dolních močových cest. Reflux nebyl prokázán, ledviny fungují normálně jen na levé ledvině má rozšířenou pánvičku 8 mm a kalich 5–6 mm. Paní doktorka nás chce poslat na cystoskopii. Musí se tohle vyšetření provádět pod narkózou? A kdyby se našla zúžená močová trubice, jak se tohle řeší? Moc děkuji předem za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 09. 2015

Dobrý den, cystoskopické vyšetření provádí urolog, u dětí bych očekával, že to bude urolog, který se specializuje na dětské pacienty. Průběh a nutnost narkozy stejně tak další postup vám vysvětlí tento lékař. Držím palce

Dobrý den, čekáme dvojčata (dvojvaječná) a jednomu z nich byla ve 20. týdnu na UZ diagnostikována polycystická degenerace obou ledvin, ledviny jsou v podstatě nefunkční (prázdný močový měchýř, žádná plodová voda u tohoto plodu…) Těhotenství pokračuje, nyní jsem v 28. týdnu a doufám, že obě děti donosím do řádného termínu (2. plod se zdá v pořádku).

Bylo nám řečeno že dialýza ani transplantace ledvin není u novorozenců možná, tedy se máme smířit s tím, že postižené miminko brzy po porodu zemře.

Nechci nic zanedbat, proto bych si ráda ověřila, že je to skutečně tak. Opravdu neexistuje dialýza pro novorozence? Případně mi prosím poraďte, na jaké pracoviště/do které nemocnice bych se měla obrátit.

Předem děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 09. 2015

Dobrý den. Péči o nejmenší nefrologické pacienty se selháním ledvin v naší republice zajišťují 3 pracoviště, dětské kliniky v Motole v Praze, ve fakultní nemocnici v Brně a Ostravě. Zvládnutí léčby selhání ledvin u novorozence jistě není jednoduchá záležitost, ale dle dostupné literatury není zcela vyloučené. Psali jsme o tom v minulosti: http://www.ledviny.cz/…-novorozencu Pokud se plod s poškozenými ledvinami jinak vyvíjí normálně, rozhodně by měla proběhnout konzultace s některým z výše jmenovaných center ještě nyní v době před porodem tak, aby v případě plánovaného zahájení dialyzační léčby u novorozence nedošlo ke zbytečnému zdržení po porodu.

Dobrý den pane doktore, je mi 61 let, jako dárci krve mi 3× po sobě našli krev v moči. Při dnešním vyšetření ultrazvukem na urologii byly ledviny i močový měchýř v pořádku, v cévkované moči-moč.sed.-krev2+,ery 7. Je třeba další vyšetření na nefrologii, nebo je to v pořádku?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 09. 2015

Dobrý den. Nález červených krvinek v moči je relativně častý nález a může se za ním skrývat jak bezvýznamná drobná porucha, jejíž příčinu často nejsme schopni odhalit, ale stejně tak může být příčinou život ohrožující onkologické onemocnění. Mezi těmito krajními polohami je celá řada dalších příčin, od zvětšené prostaty, přes záněty močového měchýře, ledvin po přítomnost kamenů v močových cestách. Cílem vyšetření je vyloučit zásadní nález, urologické vyšetření včetně cystoskopie odhalí právě většinu závažných onemocnění. Pokud není přítomna v moči bílkovina, pacient netrpí celkovým onemocněním, například lupénkou, revmatoidním onemocněním a má normální odhadovanou funkci ledvin (v krvi normální hladinu kreatinu) pak další vyšetřování nefrologem již nemusí následovat. I při negativním kompletním urologickém vyšetření je však vhodné tyto pacienty nadále urologicky sledovat. Trvající mikroskopická hematurie totiž kromě banálních příčin může závanějšímu onemocnění předcházet i několik let. Proto je vhodné vyšetření po čase zopakovat.

Dobrý den, ráda bych věděla, kolik miligramu fosforu jsou přibližně schopny na sebe navázat vazače: Calcii carbonici 0,5 tbl a kolik Renvela 800 mg. Děkuji Milena

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 09. 2015

Děkuji za zajímavý dotaz. Většina literatury pojednává o porovnání shopnosti jednotlivých vazačů fosforu mezi sebou a tato schopnost je pak uváděna jako ekvivalentní dávka vazačů, většinou vztažena k 1 g calcium carbonici. Ze studií vyplývá, 2 tabletám CaCO3 – tedy 1 g odpovídá 1 a 2/3 tbl Renvely po 800 mg. A to odpovídá 500mg lanthan karbonátu, tedy Fosrenolu. Přesné množství fosforu, které naváže na sebe lék je proměnlivé, závisí na mnoha okolnostech, např. na pH v žaludku. Podrobný tabulka v souhrném článku na Renal Fellow Network: http://renalfellow.blogspot.cz/…nt-dose.html

Dobrý den, mám zánět ledvin a nasazena antibiotika cifloxinal 500 mg. Vím že se nesmí pít mléčné výrobky. Chci se informovat musím během léčby držet dietu? Děkuji za odpověd.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 09. 2015

V příbalovém letáku se píše, že mléčné potraviny MOHOU snížit absorbci ciprofloxacinu. O nějakých omezeních se nepíše. Proto je vhodné jíst mléčné potraviny 2 hodiny mimo dobu požití léku a další dietní opatření neřešit.

Dobry den, syn (10 let) ma od minuleho tydne zjistenu „totalne destrukturovanou polycystickou ledvinu“. Ma v ni viditelnych asi 8 cyst, nejvetsi maji 9, 6, 4, ostatni kolem2, 3. Ultrazvuk byl delan pro podezreni na slepe strevo, ale stezuje si uz tri roky na bolesti zad, briska, unavu. V moci ma trosku krev (misto hodnot pod 10 000 ma 17 000). Druha ledvina je zatim uplne v poradku.

To ze v druhe ledvine nic neni je normalni? Jedna se i pres to o polycysticke onemocneni ledvin? Nikdo v rodine ho ale nemame, ja mam za sebou nedavny UTZ bricha a exmanzel sice ne, ale cela jeho rodina z obou stran se doziva cca 90–95 let, nikdo nema zadne problemy.

A zbytek otazky; volala jsem na nefrologii a muzou nas vzit az v lednu. Vim ze ten stav neni akutni, ale mam strach jednak jestli to nemuze byt neco jineho (jeste horsiho?), a neni opravdu mozne mu nejak pomoct, kdyz ma bolesti bricha a zad? Nevim jestli se pokouset o drivejsi schuzku na nefrologii, nebo je to normalni. Chapu ze dal se bude nemoc sledovat v delsich intervalech, jen ted bych rada mela potvrzenou diagnozu a chtela bych (jako kazda matka:) aby ho nekdo videl.

Dekuju moc za informace, slibuju nejakou dobrou lahev vina od nas z Francie :))) iva

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 09. 2015

Tzv. multicystická degenerace leviny postihuje narozdíl od dědičné polycystické degenerace ledvin jen jednu ledvinu a je projevem její vývojové degenerace. Vyšetření ledvin většinou prokáže její nefunkčnost. Zatímco v minulosti bylo prováděno chirurgické odstranění této ledviny, v současnosti je preferován konzervativní postup, kdy věkem většinou poškozená ledvina zanikne zcela. Cílem vyšetření a sledování je vyloučit přítomnost vývojové vady druhé ledviny. Pěkný článek najdete v odborné literatuře: http://www.prolekare.cz/…ledviny-4520?…

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v 19 týdnu těhotenctvý jsem prvorodička, miminko má Hydronefrozu, Lokalizaci oboustraně, Levá pánvička A-P 13,0 mm Levá pánvička L 26, Pravá pánvička A-P 8,0 mm Pravá pánvička L 15,7 mm Prosím ohl byste mi říct jestli se to dá nějak léčit a jak ? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 08. 2015

Příčinou hydronefrozy dětí je nejčastěji vrozená vada močových cest. Podle typu a závažnosti se rozhoduje o dalším postupu. Při mírném postižení je dítě sledováno, případně léčeno preventivně antibiotiky. Při závažnějším poškození je stav řešen operačně.

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o vyjádření se k mému problému a možné léčbě. V březnu 2014 jsem podstoupila operaci nádoru na ledvině. Byla mi odebrána celá ledvina. Po třech měsících jsem opět nastoupila do zaměstnání. Cítila jsem se dobře, pouze pravá část boku, kde byla operace, jako by trnula. Nyní, v srpnu 2015 jsem měla kontrolní vyšetření CT s následujícím výsledkem: V zachycené části plic. parenchymu bez infiltrativníchi ložiskových změn. Játra jsou norm. velikosti, v S4 jaterního parenchymu je drobná hypodenzita, zřejmě cysta, velikosti 7 mm. Slezina, pankreas jsou norm. velikosti, bez ložiskových změn, žl. cesty jsou norm. šíře, žlučník je objemnější, bez denzní lithiasy. P nadledvinka není dobře identifikovatelná, levá je nezvětšená. Stp. nefrectomii vpravo pro TU, nyní jsou patrná tři meta ložiska, jedno je v lůžku po nefrectomii a je částečně hypodenzní, jeho velikost je cca 23 mm, další je v retroperitoneu vpravo nad lopatou kosto kyčelní, velikosti asi 25 mm a další je v podkoží zad vpravo, velikosti 31 mm. Vlevo se parenchym ledvinysytí rovnoměrně, ložiskové změny patrné nejsou, ledvina je bez dilatace dutého systému, bez kokrmentů. Ureter vlevo je štíhlý. Moč. měchýř je bez zřet. patol. změn, děloha je větší, zřejmě myopatosní, s hypodenzitami v oblasti děložních rohů. Incip. volná tekutina v dc.Douglasi cca 17 mm. Uzliny jsou nezvětšené. Přední stěna břišní je ztenčená ve střední části s naléhající střevní kličkou v rozsahu asi 47 mm. Ve skeletu bez zřet. meta změn spondylartrotické změny dist. úseku páteře. Hilátová hernie, velikosti asi 38 mm.

Z.: Tři meta ložiska viz. výše, zřejmě myomatosní děloha, jiné ložiskové změny nelze vyloučit. Předem děkuji za Vaši odpověď a doporučení léčky, popřípadě i doporučení zdravotnického zařízení, pokud možno v Brně.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 08. 2015

Dobrý den, pokud se jedná o metastázy, je nutno konzultovat nejlépe na onkologii, v Brně nejjlépe v Masarykově onkologickém ústavu na Žlutém kopci. www.mou.cz

Dobrý deň prajem, moja 2 ročná dcérka má za sebou kompletnú nefrektómiu na pravej strane a na ľavej strane parciálnu nefrektómiu z dôvodu bilaterálneho Wilmsovho tumoru so stredným stupňom rizika. Momentálne je 3 mesiace po operácii a jej súčasná čiastočná oblička pracuje cca na 60%, III štádium zlyhania obličiek. Pred operáciou ľavá oblička pracovala na 100%. Súčasné hodnoty kreatinínu kolíšu v rozmedzí od 70 do 100 umol/l(zo séra), urea kolíše v rozmedzí od 8 do 15 (zo séra). Podľa referenčných hodnôt, ktoré používa nemocnia je s hodnotou kreatinínu nad normu (normu udávajú 11 – 34 umol/l). Naposledy keď sme boli na kontrolnom odbere u našej obvodnej lekárky mala kreatinín 94 zo sera a bol v norme (norma 53–97umol/l). Je možné, že v prípade mojej dcéry boli aplikované referenčné hodnoty pre dospelého človeka. Sú pre dvojročné detičky iné referenčné hodnoty ako pre dospelých? Čítala som, že u detí sa obličky vyvýjajú aj po narodení. Je možné očakávať, že by došlo ešte k vývoju obličky v prípade dcérky a zlepšeniu jej funkcie? Zároveň by som sa chcela spýtať, pri akých hodnotách kreatinínu a urey u detí sa začína s dialýzou (viem, že situácia sa posudzuje individuálne, ale nejaké všeobecné hodnoty určite existujú)? Chcela by som poznať aj Váš názor na jej súčasnú liečbu, ktorá je: hypertenzia je liečená Lusopress 1/2 á 6 hod., Vapress 2×1/4, Ebrantil 2×10 mg, okrem toho berie Ketosteril 3×1 tbl denne, Milurit na viazanie kyseliny mocovej 2×150 mg denne, Calcium resonium 4×2g denne na viazanie draslika a vitacalcin 1 tbl denne na viazanie fosforu. Okrem toho Shollov roztok resp. bikarbonat 6×6 ml denne kvoli nizkej hodnote bikarbonatov v krvi. Okrem toho dostáva injekčne 3 x týždenne binokrit, nakoľko sme ešte v pooperačnej liečbe za účelom minimalizovania transfúzií a stimulácii tvorby červených krviniek. Nemôže niektorý z uvedených liekov zhoršiť zlyhanie obličky, prípadne ju nejak poškodiť? Dcérka je stále vo vývoji a má veľmi rada dojčenské mlieko, ktoré má nízky obsah bielkovín 1,9g na 100 ml, draslíka 70 mg/100 ml a fosforu 30 mg/l. Denne vypije 200 ml mliečka. Je táto dávka podľa Vás v poriadku čo sa týka príjmu bielkovín, draslíka fosforu? Snažím sa jej obmedzovať aj ďalšie bielkoviny v strave, máme nízkobielkovinové cestoviny, chlebík, aby sme čo najviac ochránili stávajúcu obličku. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 08. 2015

Dobrý den, dotaz směřuje na dětského nefrologa. Problematika dětské nefrologie a dopělé se liší, tak jak se liší i normy urey a kreatininu: např: http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/…xt/KVAES.htm Stadium 3 má do stadia 5 docela daleko, pokud je funkce 60%. Podle uváděné medikace je zřejmé, že je v rukou odborného nefrologa a další sledování, výsledky a prognozu vám řekne on. Obecně platí, že ledviny dětí mají schopnost s růstem zvyšovat svou funkci a proto do budoucna nelze vyloučit zlepšení výsledků. Dávkování bílkovin si u malých dětí nedokážu odhadnout, ale opět platí, jste v rukou odborného děstkého nefrologa, ten vám řekne více. Držím palce

Dobrý den, můj otec (63let) právě dnes podstupuje operaci, při které mu odstraní kvůli 6cm nádoru celou pravou ledvinu. Jak bude vypadat jeho návrat domů a do normálního režimu? Je nutná nějaká speciální strava, pohybová aktivita, nějaká omezení v běžném životě a jak dlouho bude trvat rekonvalescence. Moc Děkuji Nitschová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 08. 2015

Dobrý den. Velmi dobré otázky. V dnešní době je zvykem, že pacient před chirurgickým zákrokem je informován svým ošetřujícím lékařem nebo sestrou, podepisuje tzv. informovaný souhlas, v němž je procedura a rizika s ní spojená podrobně popsána. Rekonvalescence po nefrektomii je různá podle typu zákroku – zda se jedná o operaci klasickou nebo laparoskopickou. Dále záleží na kondici operovaného a jeho nemocech. Liší se také tím, zda je průběh normální, nebo je komplikován nějakou komplikací. Běžně rekonvalescence trvá 6 týdnů. Ztráta jedné ledviny není spojena s invalidizací nemocného a životní režim po ukončení rekonvalescence je bez omezení za předpokladu, že zbývající ledvina je zdravá a plně funkční.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat v kolika letech je již možné darovat orgán .Děkuji.Diessnerová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 08. 2015

Orgán lze darovat po dosažení dospělosti.

Dobrý den, už tři týdny jsem doma kvůli zánětu močových cest, beru Biseptol a asi v polovině užívání mě místo močového měchýře a nucení na močení začalo bolet v pravém podžebří, ale spíše směrem k zádům, bedrům, tam kde běžně lékaři zkouší poklepem zda nebolí ledviny..Již v minulosti, cca před deseti a dvanácti lety jsem prodělala vícekrát záněty močových cest, měla jsem v pravé ledvině písek a malé kamínky, které se podařilo rozpustit a od té doby mě vlastně ta „záda“ bolívají u každé prodělané nemoci, nachlazení, chřipce apod. Vždy jen na té pravé straně. Urolog konstatoval, že tkáň pravé ledviny je prý nějaká jiná, ale po vyšetření CT ledvin na kámen neobjevil žádný důvod potíží. Prý mám jen vrozeně zúžený močovod pod ledvinnou pánvičkou a s tím se nic nedělá..Po tomto výsledku mi moje obvodní lékařka řekla že to mohou být bolesti zad a že si mám vzít Ibalgin, popřípadě natřít mastí..Nevím zda se tedy může jednat o ledvinu, ale vím že už deset let kdykoliv se do toho místa jen ťuknu nebo někde zavadím, tak mě to bolí vevnitř tupou bolestí a po každém poklepání u doktora to bolí také,teď po prodělaném zánětu to bolí víc než kdy předtím..Moč a krev mám v pořádku, prý žádný zánět, ale přesto se chci zeptat jak poznám, že bolí ledvina a co to může znamenat? Jsem z kraje, kde si pacient připadá jako simulant, pokud mi nezaberou léky které se předepisují každému, je to divné ale nic se s tím nedělá..Vlastně mi nic nenašli, nic mi není, ale bolí to a mám být ještě tři týdny doma v klidu, tak proč? Děkuji za radu.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 07. 2015

Říká se že ledviny nebolí. Ano to platí pro většinu onemocnění ledvin a většina našich pacientů se selháním ledvin na dialyzačním středisku žádné bolesti ledvin nikdy neměla. Na druhou stranu víme, že onemocnění jako akutní zánět ledvin, bloudivá ledvina, pohybujcíí kámen, který ucpává odtok moči z ledviny, nádor ledviny může bolesti způsobovat a to často velmi kruté. Bolest ledviny od bolesti zad se někdy velmi těžko rozeznává. Většinou vyloučením výše uvedených onemocnění se případ uzavře jako bolesti zad „vertebrogenní“ – tedy „od páteře“ Popisované zúžení močovodu nemusí u některý pacientů působit žádné potíže, u jiných může být příčinou bolestí. Potíže často nekorelují se závažností zúžení. Intervence operační nebo endoskopická je doporučována při bolestech, opakovaných infekcích nebo obstrukci, která ohrožuje funkci ledviny. Link: např. http://emedicine.medscape.com/…469-overview#…

Dobrý den, může mi uškodit tento spalovač tuků?Viz.odkaz.Dva roky po 3.transplantaci se mi nedaří hubnout,přibrala jsem kvůli kortikoidům.Že­na,35let.Samoz­řejmě vyvážená strava a pohyb,toto jako podpůrný doplněk.Nechci však své ledvině,která funuje výborně, ublížit.http://www­.fitness.cz/fit­ness-authority/spalovace-tuku/fa-lipoburn-hair-formula-30tbl-s105243109# Děkuji..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 07. 2015

Odkazovaný výrobek deklaruje složení vitamínů a výtažků rostlin, zdá se neobsahuje látky, které by mohly negativně ovlivnit hladinu imunosupresiv a jejich užívání v přiměřeném množství by nemělo mít negativní dopad na vaši ledvinu. Otázkou však zůstává pozitivní přínos.

Dobry den.Mam chronicku pyelonefritidu a chronicku obličkovu chorobu bez GF 1.stadium.Narodila som sa s menšou ľavou obličkou zistili mi to až v troch rokoch mala som časte zapaly bielkoviny hnis.Vo štvrtom roku mi robili plastiku močovodu odumrel z dovodu tych zapalov a refluxu.v 10 rokoch mi zistili vysoky tlak na ktory sa doteraz liečim.zaujmave je,že dokazem mať tk napr.135/115 pulz 96 ale to len počas choroby,alebo vyčerpania.teraz mam 32 rokov.pred dvoma rokmi som prekonala hydronefrozu 3.stupna mala som zavedeny 2 tyzdne scent a antibiotika Vybrali mi ho,lebo sa mi stav dobre zlepšil.doktori boli prekvapení,že mam len mierny zapal v krvi.ale mala som v moci hnis krv bielkoviny a zimnicu.vydedu­kovali,že som to mala z viacerych prechladnutí bolo to cez zimu.môj problem je teraz taky,že odvtedy som viac zimomriva rychlo prechladnem.pra­cujem 13 hodin do desiatej večer a dalši den volno.alebo 2 dni a 2 dni volno.niekedy som velmi unavena nevyspata a začala som sa zavodnovat.nie vyrazne,ale ja to citim hlavne brucho,členky,vi­ečka.a malo cikam hlavne ked som unavena.Ked si poležim,tak vtedy sa mi da a je to taka ulava.niekedy idem raz az 2 krat v noci.pijem dost min.1,5 az 2,5 l denne aj ked som zavodnena.len to vymočim neskor.velmi mi pomaha urologicky čaj.asi pred mesiacom som bola na kontrole u nefrologičky­.tyžden pred obermi som mala 2 dni zimnicu,ale nie v kuse a bolel ma chrbat a pobolieval akokeby močovod,oblič­ka.išla som k obvodnej a v moči som mala len bielkovinu(tu mam vždy)a dala mi lieky na chrbticu.vôbec nezabrali.tak som pila urol.čaj a ibalgin.prešlo mi to.na odberoch na nefrologii som mala tiež moč dobry.Ale v krvi kyselinu močovu 590 kreatinin zvyšeny aj močovinu nad ramec.povedala som jej že som bola prechladnuta.tak spravila kontrolny odber krvi bolo to po tyždni a mala som dobre vysledky.chcela by som vediet prečo mam take stavy z čoho to je a ako tomu predchadzat.naj­horšie je to zavodnenie minule som mala za jeden den 3 kg naviac.pomohol az caj a oddych.bolieva ma z toho hlava a som unavena.vtedy je to najhoršie v praci.davam si pozor na stravu mam nadvahu,ale hlavne kvoli zdraviu.mastne vnutornosti su mi odporne.nemam mat z čoho kyselinu močovu vysoku.pečenove testy mam dobre,aj tuky v norme.dakujem za radu Gabika

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 07. 2015

Milá Gábika, potíže které popisujete jsou pro chronickou pyelonefritidu typické. Opakující se záněty tělo oslabují a to se projevuje příznaky které jste vypsala. Jsou pacienti, kteří musí celoživotně opakovaně užívat antibiotika, protože se infekce vrací. Urolog nebo nefrolog Vás sleduje, aby vždy vloučil potíže s vyprazdňováním moči, kdy zadržování moči v močových cestách je rizikovým faktorem pro vracející se močové infekce. Pokud oslabené ledviny zadrží vodu, je nutno zvýšit dávku diuretik. Kyselinu močovou obecně hůře vylučují lidské ledviny, natože ledviny nemocné, proto zvýšená hladina nezávisle na dietních opatřeních.

Dobrý večer pane doktore. Již od roku 2010 chodím na pravidelné kontroly na urologii – původně z důvodu menšího množství erytrocytů v moči (do 10), rok 2011 provedena cystoskopie, drobná dilatace uretry. Na sonu celou dobu drobný konkrement v oblasti levé ledviny. RTG negativní. CT břicha (děláno z jiného důvodu 2011) – drobný konkrement v dolním kalichu levé ledviny – bez známek hydronefrózy. Pan doktor si celou dobu myslel, že jde o kamínek, vždy sono kontrola po půl roce (vč. vyšetření moči), velikost kamenu stále stejná (cca 4×5mm). V moči někdy mírně erytrocyty, někdy ne.Ostatní vyšetření (bílkoviny atd) vždy v pořádku. Na včerejší kontrole pan doktor říkal, že nález nevypadá na kámen, že se od něj neodráží „typické odrazy“. Možná prý jde o kalcikace, nemám se znepokojovat, kontrola opět za půl roku. Nestihla jsem se na nic zeptat, mohl byste mi, prosím, napsat, zda jde o něco nebezpečného a jak kalcifikace mohou vznikat? Moc Vám děkuji za odpověď. Hana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

20. 06. 2015

Zatímco ledvinové kameny se tvoři v močových cestách, kalcifikace vznikají uvnitř ledvinové tkáně. Pokud nález je konstantní několik let, není důvodem k žádnému zákroku. Pokud by se jednalo o kalcifikaci uvnitř ledvinné tkáně, pak se s nálezem nedělá níc, pokud se jedná o kámen v močových cestách, který je dlouhdobě v klidu, bez ledvinových kolik, bez zvětšování objemu, rovněž je ponechán. Zobrazní CT přece jenom by mělo rozlišit, zda popisovaný útvar je součástí močových cest nebo je součástí ledvinové tkáně. Kalcifikace vznikají ukládáním vápenatých sloučenin do tkáně, často do oblasti jizev například po prodělaném zánětu.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je rozdíl v účinnosti mezi Renvelou a Fosrenolem? A zda jsou již nějaká dlouhodobá data o případné toxicitě lanthanu? A ještě bych se ráda optala, zda lze v zahraničí sehnat Renagel /který jsem snášela bez problémů, kdežto po Renvele mám nepříjemné zažívací obtíže/? Děkuji, Pavla

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

20. 06. 2015

Přestože se chemicky jedná o zcela rozdílné léky, účinnost obou léků je velmi podobná. Bezpečnost lantanu byla opakovaně zkoumána z obav před ukládáním do tkání. Dostupná data neprokazují problémy z jeho dlouhodobého užívání. O dostupnosti Renagelu nic nevím.

Dobrý den mam na vas nekolik otazek :) Čekam sve prvni miminko nyní jsem 33 tt..Byla jsem na velkem UTZ a u miminka byla zjištěna CISTYCKÁ DYSPLÁZIE LEVE LEDVINY -v.s. V miste leve ledviny nevidi typickou tkan je zde nekolik anechogenit největší průměr 31mm.a nad ni 3 menší o průměru 7–8mm Mam velký strach o sve miminko :( Muzete mi prosim odpovědět co to znamena pro miminko a co to pro nej znamena do budoucna? A jake vyšetření nas cekaji ? A jaky bude průběh? ? Muze se to jeste do porodu zlepšit? ? Mam velke obavy :( predem dekuji za odpověď Nikol

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 06. 2015

Dobrý den, vývojová vada levé ledviny se nijak nezlepší. Další osud dítěte závisí na tom, jak se vyvine pravá ledvina. Pokud bude zdravá, pak dítě bude bez problémů žít s jednou zdravou ledvinou. Určitě dítě bude sledováno – kontrolní ultrazvuky, odběry krve. Držím palce

Dobry den, jiz jsem se zde jednou ptala,ale popíšu své potíže znovu. Ve dvou letech mi diagnostikovali sníženou funkci ledvin a reflux,v pěti letech sem podstoupila plastiku močového měchýře a močových cest. Při dalších vyšetřeních mi zjjistili,že pravá ledvina mi funguje na 30 procent a leva ledvina na 45 procent. Mám časté záněty ledvin – vrací se mi moč zpět do ledvin,a ledviny mě i po vyléčení zánětu bolí prakticky pořád. K mému dotazu, je potřeba plastika po 25 letech vyměnit? Nebo mi vydrží po celý život? A druhý dotaz,pokud mi ledviny fungukí na tak málo procent, mám se do budoucna obávat nějakých vážnějších komplikací ? Myslím tím v nejhorším případě dyalíze atd? Předem děkuji za odpověď. Mili.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 06. 2015

Plastika se nedá vyměnit. Zda je vhodné další operační řešení a další plastická operace močových cest musí posoudit váš urolog, který se o vás stará a zná výsledky vyšetření. Z údajů o procentech bohužel nelze odvodit, jak vám ledviny pracují. To se pozná z vyšetření krve – hladina močoviny, kreatininu v krvi, případně přesněji z výpočtů provedených z odběrů krve a moči sbírané za 24 hodin. Ano, trvající a neléčený reflux může být příčinou selhání ledvin. Proto musíte znát jejich funkci nyní.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co si dialyzovaný pacient může koupit v lékárně během období chřipek, aby případně snížil riziko nákazy tímto onemocněním?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 06. 2015

Dobrý den, prokázanou prevencí chřipky z lékárny je očkování proti chřipce, které je každoročně oslabeným pacientům nabízeno v podzimních měsících na dialyzačních střediscích. Další prevencí je izolace od nemocných chřipkou. Pokud nelze izolaci realizovat, částečně pomoci může rouška nasazená na ústech v místě vyššího výskytu smrkajících lidí a důsledná hygiena rukou.

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je možné brát současně tři preparáty s obsahem vitamínu D – jedná se o lék Vigantol 15 kapek týdně, Rocaltrol 0,25 pondělí až pátek a Calcichew D3 Lemon 400 každý den 1 tableta.

Za odpověď děkuji.

VJ

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 06. 2015

Dobrý den. Možné je jistě všechno a jak píšete, vidíte, že je užívate normálně. Je však otázkou, proč užívat 3 různé preparáty vitaminu D. Vigantol a Calcichew D3 obsahují cholecalciferol. Stejný cholecalciferol vzniká v kůži při opalování. Podle některých studií se zdá, že význam pro organismus má tato forma vitaminu D i bez další úpravy v těle a proto nyní řada nefrologů a lékařů doporučuje doplňovat nízké hladiny vitaminu D tímto vitamínem i u pacientů se selháním ledvin. Zatím však nemáme jednoznačná data o prospěšnosti tohoto postupu, nicméně se zdá, že určitě tato malá dávka neškodí. Preparát Calcichew navíc obsahuje vápník a proto je nutné sledování hladiny vápníku v krvil, aby nedocházelo k jeho vysokým hladinám. Z cholecalciferolu vzniká účinný vitamin D calcitriol v těle chemickou úpravou v játrech a ledvinách. Calcitriol je obsažen v Rocaltrolu. U pacientů s poškozením funkce ledvin je poškozena konečná přeměna cholecalciferolu na calcitriol v ledvinách, nedostatek calcitriolu je pak nahrazován Rocaltrolem. Trochu mi uniká důvod víkendové pauzy v užívání Rocaltrolu.

Dobrý deň.Pán doktor,chcem sa spýtať či je zvýšené CRP /hodnota 48/ kontraindikácia k podávaniu Mircera100mg?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 06. 2015

Dobrý den. Zvýšené CRP jako známka zánětu může být příčinou horší odpovědi organismu na podaný erytropoetin. To neznamená, že erytropoetin není v případě výskytu infekce podáván. V dokumentaci k přípravku není žádná taková kontraindikace podání léku vyjmenovaná. http://www.ema.europa.eu/…00033672.pdf

Dobrý den mám dotaz ohledně syna, je mu 7 let více jak rok hraje hokej on hokejem žije nemá žádné zdravotní komplikace nedávno při nesouvisejícím vyšetření ultrazvukem bylo zjištěno že mu schází pravá ledvina další vyšetření na dětské nefrologii v Olomouci potvrdila pravá ledvina není levá je velikosti dospělých a zcela funkční a v pořádku.Paní doktorka napsala do správy vyhnout se kontaktním sportům ale ústně hokej dovolila. Je pro syna vhodné a možné hrát hokej.Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 06. 2015

Vše je otázkou osobních preferencí. Doporučuji však se rozhodnout na základě relevantních dat. Na základě velkých studií, je známo, že poranění ledviny při tzv kontaktních sportech je mírně častější než při gaučingu, na druhou stranu znám celou řadu mladých lidí, kteří byli zbytečně omezování ve sportovních aktivitách – např. ježdění na koni, krasobruslení apod. právě z obavy před poraněním ledviny. Jaký to mělo dopad na jejich psychiku a sebehodnocení, zvláště v období puberty se nemusím rozepisovat. Proto zvažte, co je pro rozvoj vašeho syna důležitější: žit plnohodnotným životem byť s teoretickým a k tomu malým rizikem případného úrazu nebo jej úzkostlivě chránit před možnými riziky? Snad vám napoví článek z novin: http://hokej.idnes.cz/…-/hokej.aspx?…

Podobný dotaz v poradně: http://www.ledviny.cz/…a/dotaz/1233

článek porovnávající různá rizika, např. u kontaktních sportů je 5× vyšší riziko poranění hlavy než ledviny http://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC2645886/

Studie potvrzující bezpečnost kontaktních sportů pro děti s 1 ledvinou: http://scopeblog.stanford.edu/…-study-says/

Z vyjádření transplantačních lékařů víme, že dárci, kteří provozovali bojové sporty s údery do oblasti ledvin, mají okolí ledvin často tuhé po zhojení četných hematomů v oblasti, nicméně bez většího vlivu na funkci ledvin Host radiožurnálu 4.6.2015 prof . Teplan – závěr pořadu – 25. minuta: http://hledani.rozhlas.cz/iRadio/?…

Dobrý den pane doktore,

jelikož mě dole pobolívaly záda, častěji jsem močil, i v noci, moč byla stále tmavší a zvláštně zapáchala navštívil jsem urologa.Řezání pri močení nepociťuji.

V moči mi našli zánět, označený H++. Při sono vyšetření mi ve zprávě bylo diagnostiková­no:hypotonie kalichů obou ledvin, jinak jsou obě ledviny bez patologického nálezu. Jen pro info:Před 25 lety jsem prodělal zánět ledvin.

Od urologa jsem dostal Cotrimoxazol(což jak jsem zjistil, nejsou antibiotika, ale chemoterapeuti­ka)piju hodně vody, ale po jeho dobrání nadále bolesti v zádech přetrvávají. Navštívil jsem tedy praktického doktora, kde mi v moči zjistily zvýšené leukocyty (záda stále bolí, hlavně při předklonění) a čekám teď na přesné hodnoty výsledků.

Chci se tedy zeptat jelikož k urologovi jsem objednán na kontrolu až za 2 měsíce, jaká antibiotika by byly případně nejlepší si nechat předepsat od praktického doktora na zánět ledvin a dále jestli hypotonie kalichů obou ledvin je snad něco vážnějšího, případně z čeho to může být a čemu se tedy do budoucna vyvarovat.

Moc děkuji, Pavel

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 06. 2015

Antibiotika nebo chemoterapeutika je jen slovíčkaření. Pravdou je, že v případě neznámého původce zánětu močových cest je Cotrimoxazol lékem prvním volby. Pokud odběr moči na kultivaci ukáže, že příčinou zánětu je bakterie, která není na cotrimoxazol citlivá, je nutno nahradit jiným lékem.

při PD mám bílkovinové sraženiny v dialyzačním roztoku při výtoku, ucpal již jednou i kateter, který musel pak být operativně vyměněn. Lze nějak tyto sraženiny omezit, zabránit jejich vzniku a pod. Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 06. 2015

Dobrý den, v případě tvorby bílkovinných sraženin je doporučováno přidávat do vaků Heparin.

Dobrý den Jsem po transplantaci ledviny již 13 let.Před rokem jsem musel nechat zůžit průtok fistulí jelikož jsem měl průtok 5l za min.po zůžení průtok 2,5 l/min.Teď na kontrole lékař znovu posílá na zůžení,prý je to pro srdce náročné.Kontrolu na srdce mám v pořádku.Bojím se abych nakonec o fistuli nepřišel. Jaký průtok je tedy optimální? děkuji Jaromír

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 06. 2015

Dobrý den, optimální průtok se uvádí kolem 750ml/minutu. U AV fistule, která je našita v loketní jamce bývá průtok často vyšší – 1000–1500, ale ještě vyšší hodnoty jsou důvodem k omezení průtoku.

Dobrý den, od podzimu 2014 jsem přibrala 30kg, mám mírné otoky dolních končetin a denně vypiju cca 3 litry vody. Jsem unavená a mám závratě, nechutenství, cokoliv sním, je mi z toho špatně, proto raději nejím. Lékařka mi udělala krevní testy kde mi vyšlo: glukóza-6,0, cholesterol-6,3, trigliceroly-2,10, KRE 82, GFR 1,18 a krevní tlak mám 150/90. dostala jsem Betaxu, kterou mám užívat při zvýšeném tlaku dle potřeby. Mám si upravit jídelníček abych zhubla a hodně pít abych si čistila ledviny – to je doporučení mé lékařky :-( , protože jsem jinak zdravá. Na internetu jsem si našla informace o metabolickém syndromu a nevím na koho se obrátit, aby mi vysvětlil zda jsem opravdu zdravá, nebo mám navštívit internistu, nefrologa, diabetologa.....? Velmi Vám děkuji za radu, J.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 06. 2015

Funkčně ledviny vypadají dobře, pokud v moči není přítomna krev a bílkovina, nefrolog vám zřejmě nepomůže. Přibrání na váze bez změny životního režimu může souviset s hormonálními poruchami – např. štítná žláza, proto by bylo vhodné obrátit se na šikovného internistu s širokým rozhledem.

Dobrý den, cítím se stále unavená bolí mě snad každý sval na těle při jakémkoliv pohybu. Hodně se potím a takto trpím i při spánku, často mě bolí hlava a páteř. Je mi 52 a jsem v přechodu. Děkuji za radu.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

24. 05. 2015

Jako nefrolog vám neumím poradit, začal bych návštěvou svého praktického lékaře.

Dobrý den, matka, 84 let, chodí jen s obtížemi a venku na vozíku, který ale musí tlačit jiná osoba (srdeční vady, ortopedické problémy s páteří a kyčlemi, silná osteoporoza) nyní v nemocnici, bude muset cca 3× týdně na dialýzu. (již 2×měla v nemocnici) Bydlíme v rodinném doku, kde je ale šest schodů. A matka než je s pomocí francouzských holí sleze (plazí se s nimi jen po bytě, jinak vozík), je doslova vyřízená, nahoru ani nemluvím, musí někdo za ní po čtyřech a ty její nohy postupně za patu na schody vyzvedávat, další ji vpředu jistit aby nepřepadla… Já i bratr jsme též OZP, nijak viditelně, ale vozík s matkou bychom skopce jen těžko udrželi a nahoru zase možná ani neutlačili. (dát prkna jako nájezd) Je možné požadovat sanitku, která má vybavení tzv schodolezem? Taková totiž pro matku přijela když ji museli odvézt do nemocnice že se jí udělalo špatně. Na dotaz mi ošetřující lékařka sdělila, že tu dopravu si musíme nějak zařídit sami, tu ze schodů… že sousedi a tak …
jenže – proboha kdo vám bude kde pomáhat, když je v práci, a jinak to tu jsou v okolí stejní staří mrzáci jak máti. Žádní prachatí zazobanci nejsme, abychom si mohli soukromě jednat platit lidi na snášení a vynášení, a taky jak by matku kdo že mordoval, aby nakonec máti nebyla už jen pouhým „slezením schodů“ natolik vyčerpaná,aby tu cestu na dialýzu a vůbec že přežila. Prý že tu dopravu také všechny pojišťovny nehradí, my máme 207…Dosio plošinu, zvedací, na vozík, má, ale zas ty naše nešťasný schody do baráku… a potom, jedna cesta údajně za 50Kč, tj. stovka jednaou tam i zpět – to je dvanáct stovek za měsíc a když i s průvodcem tak za dvojnásobek (máti sama vozík nezvládne) – vím nejsme jediný, jiný taky platěj, nebo… Jsme z HK Poraďte prosím, jestli zde je vůbec nějaká rada možná, kolečkové křeslo se schodolezem prý údajně má snad jedna jediná sanitka v Hradci, takže (určitě nebude čekat jen pro nás) Omlouvám se, ale zatím se mi dostávalo jen nabídek kontaktů na lidi, kteří by jako máti chodili oblékat – což nepotřebujeme, to zvládnem vlastními silami v rodině, to by bylo jen vyhazování peněz, a určitě ne málo.Jinak? " to musíte si zařídit sami" Mám hrůzu z toho ,že jí nebudu umět a nedokážu pomoct, aby se k tomu doktorovi vůbec dostala ještě živá,té dialýzy schopná. Děkuji za jakoukoli radu.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 05. 2015

Schodolez není dle mých znalostí zdaleka běžnou součástí vybavení sanitního vozu. Pokud si rodina neví rady, doporučujeme obrátit se na sociální odbor spádové obce o radu, jak situaci řešit. Možností je více – lze řešit pomocí asistenta cestou doprovolnických organizací, zapůjčení pomůcek, vybudováním schodolezu doma, změnou bydliště. Věřím že Vám vyjdou vstříc a poradí, jak situaci zvládnout. Současně posouzením stavu bezmocnosti nemocné bude pacientce dán stupeň bezmocnosti, který je spojen s finanční dotací. Její použití je určeno právě na zvýšené náklady např. na dopravu a pomoc dalších osob v ošetřování. To vám rovněž poradí na výše zmíněném sociálním odboru.

Vážený pane doktore/doktorko.Je mi 42 let.V roce 2005 jsem se podrobil operaci výměny kyčelního kloubu,1 rok jsem pobíral plný invalidní důchod a po roce částečný inv.důchod až do roku 2010,kdy mě byl ze dne na den odebrán.V roce 2014 jsem měl další operaci druhého kyčelního kloubu,mám nárok na nějaký důchod nebo jsem uplně zdráv.Mimo tohoto hendykepu mám ještě bronchiální astma.Prosím o vaše vyjádření.Děkuji Miloslav.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 05. 2015

Vážený pane, ptáte se na serveru, věnovanému onemocnění ledvin na to, zda jste zdravý po výměně kyčlí. Myslím, že díky výměně kyčlí se vám vrátila vaše před tím omezená pohyblivost a zmizely bolesti kyčlí. To vás vrací ve Vašich 42 letech zpět mezi své vrstevníky. Díky moderní medicíně nyní můžete žít plnohodnotný život bez omezení. Blahopřeji. Vaši pracovní schopnost posoudí posudkový lékař lépe než nefrolog.

Manžel podstupuje 3/4 roku 3 x týdně dialýzu. Zpočátku ji snášel velmi špatně, pak se stav upravil, ale nyní asi 3 týdny má velké problémy se stabilitou, motá se mu hlava, je hrozně zeslabený a tlak se pohybuje od 80/39 do 85/45. Po příjezdu z poslední dialýzy dialýze omdlel. Prosím o radu, primář dialyzačního oddělení tvrdí, že krevní rozbor je uspokojivý. Děkuji. Pieszková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 05. 2015

Dobrý den, velmi často se stává, že po zahájení dialýzy se stav pacienta zlepší, začne lépe jíst, začne klesat tlak. V takovém případě stačí redukovat léky užíváné ke kontrole hypertenze a opatrně začít navyšovat suchou váhu, pokud pacient nemá známky převodnění. Pokud tato opatření nestačí, je nutno pátrat po dalších příčinách nízkého tlaku – vyloučit srdeční selhání a podobně

Dobrý den, jsem v 35. týdnu těhotenství. Asi od poloviny těhotenství mám téměř neustále mikroskopickou přítomnost krve v moči (dle testovacích papírků na gynekologii i doma). Gynekoložka mě léčila antibiotiky pro podezření ze zánětu močových cest. Bílkoviny v moči, ani žádné jiné bolesti jsem ale neměla. Tento týden jsem byla na urologii, kde mi pan doktor dělal utz ledvin a močového měchýře. Vše bylo v pořádku, v cévkované moči bylo přítomno prý jen malé množství červených krvinek. Říkal, ať to neřeším, že je to možná způsobeno těhotenstvím, že se uvidí po šestinedělí. Pokud bude nález přetrvávat mám jít na podrobnější vyšetření ledvin. Myslíte, že krev v moči může být způsobena jen těhotenstvím nebo se mám obávat nějakého onemocnění ledvin? Děkuji moc za odpověď. Hana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 04. 2015

Dobrý den, myslím, že rada urologa je zcela adekvátní. Držím palce

Dobrý den. Jsem po transplantaci ledviny. Asi půl roku mě bolí v zádech v bederní oblasti a lékařka mi doporučila magnetoterape­utickou léčbu. Dnes jsem na „magnetech“ byla poprvé, lehla jsem si do takového kruhu, kde magnety působí po celém obvodu. Chtěla bych se zeptat, jestli to nemůže nějak ledvině ublížit?
Děkuji Daniela

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 04. 2015

Nejsou známy žádné vedlejší účinky, účinky léčebné jsou rovně sporné.

Dobrý den, jak rychle dochází k poklesu kreatininu v krvi po zahájení peritoneální dialýzy ? Lze pokles za 40hodin o 100 umol/l považovat za zdařilý výsledek ? děkuji Marešová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 04. 2015

Hladina kreatinu není ukazatelem účinnosti peritonealni dialyzy. Naopak velmi často mají pacienti v důsledku zlepšení stavu výživy kreatinin vyšší než před zahájením léčby. Účinnost dialyzy je vypočítávána z hladiny močoviny v krvi a ztrát močoviny močí a dialyzačním roztokem. Samotné hodnoty močoviny a kreatininu tak jsou jen orientačními hodnotami.

Dobrý den. Nedávno jedna moje příbuzná začala podstupovat dialýzy. Zatím má pouze katetr pod krkem na hrudníku. Tenhle týden by jí měli voperovat do ruky fistuli. Bohužel, zatím jsme se dočkali pouze neúplných informací od ošetřujících lékařů. Resp. od lékařky jsme se dozvěděli jen to, že se nemáme bát a že je to jen malý zákrok.

Dívali jsme se na internet a bohužel snad všichni lidé na obrázcích mají ruku, kde je fistule voperována, velice nepříjemě a snad i nechutně vypadající. Něco jsme si o tom přečetli a vyplývá nám, že žíla se velice zvětší a zesílí kvůli průtoku krve. Musím říct, že to v nás vyvolalo silné obavy právě z onoho vzhledu. Moje otázky zní: Opravdu budou žíly na ruce vypadat takhle nechutně ? ( silně se zvětšují a zase zmenšují podle toho, kde je více krve a vůbec jsou hodně velké, dělají se takové „boule“ ad.)

(trošku předem jasná otázka) Bolí to v době hojení nebo snad i po zhojení ?

Je možné si hrudný katetr nechat udělat na delší dobu ?

Jsme celkem obeznámeni se základními možnosti dialýzy, ale ohledně fistulí zatím moc ne. Neexistuje nějaká možnost fistule nebo něčeho podobně pohodlného, co by nevypadalo tak nepříjemě ?

Prosil bych, abyste nám především co nejpřesněji popsali právě tu „vzhledovou“ otázku. Prosím vás také o to, abyste odpověděli co nejdříve, protože voperování bude začátkem týdne. Děkuji vám.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 04. 2015

Když v roce 1966 pánové Cimino a Brescia objevili arteriovenózní spojku – fistuli, mohlo dojít k masivní a dlouhodobé dialyzační léčbě. Od té doby nebylo vynalezeno nic dokonalejšího. (http://en.wikipedia.org/…mino_fistula) O významu a volbě postupu nejlepšího cévního přístupu lze na internetu najít řadu úplných informací, mimo jiné i na našem serveru: http://www.ledviny.cz/hemodialyza#…

Mohlo by se zdát, že tváří v tvář smrtelnému onemocnění selháním ledvin, je přítomnost rozšířené žíly na předlokti zanedbatelnou cenou za zachování života. Ale občas se stává, že pro někoho je tato cena příliš vysoká a hledá jiné možnosti. Cévní chirurg se vždy snaží o našití spojky co nejdále od srdce. Fistule na předloktí mám menší sklon k rozšiřování než fistule na paži. Přesto po letech píchání, zvláště při používání žebříčkového způsobu napichování – dochází k rozvoji aneurysmat – rozšíření. Jako prevence vzniku těchto aneurysmat je vhodné použití techniky „knoflíkové dírky“ Principem této metody je, že místo vpichu je stále stejné. Výhodou je menší rozvoj aneurysmat, menší bolestivost vpichu. Podmínkou je, že tato metoda je na středisku zavedena a zvládnuta. Nevýhodou je vyšší riziko vzniku infekčních komplikací. ( http://www.ledviny.cz/…a/dotaz/1070 ) V případě rozvoje extrémních aneurysmat jsou používány operační techniky k jejich odstranění: https://vimeo.com/…7/2cabc4c8af

Dobrý den, v poslední době mám potíže s močovým měchýřem, bolest v podbříšku, několikrát vystřelovala i do zad. Časté močení a pocit stále plného měchýře. Využívala jsem CIFLOXINAL. Dnes vyšetření cystoskopie – sliznice bez TU či jiných patologických změn, steny m.m. trabekulizovány nejsou, P ústí klidné a zvykle umístěné ureterální ústí, L ústí cysticky vyklenuté a vzhledu ureterokely, pulsuje a mění velikost. Prosím o vyjádření. Je dobré užívat brusinky či čaj. Děkuji Zdenka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

20. 04. 2015

Výsledek vyšetření dopadl dobře, sklon k infekcím tím není vyloučen. Brusinková šťáva má jisté preventivní účinky na močové infekce.

Dobrý den,můj syn bral MINIRIN MELT 120 necelé dva roky na noční pomočování,mezitím jsme upravovali dávkování.Pomocná látka je kyselina citrónová a dávali jsme mu to dvě hodiny před spaním,takže po čištění zubů.Chtěla bych se zeptat jestli to může mít vliv na kvalitu chrupu.Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 04. 2015

Je vysoce nepravděpodobné, že by to mělo mít vliv na chrup. V nežádoucích účincích léků není taková možnost zmiňována.

Dobrý den, Vážený pane doktore,doktorko, postupuji léčbu neplodnosti metodou IVF, tzn. hormonální stimulací, kde vlivem užití hormonálních léků, často trpím zánětem močových cest .V poslední době opět při podezření na zánět močového měchýře jsem navštívila obvodní lékařku. Po několikadenní kultivaci bylo zjištěno, že mám v moči nález, bylo mi předepsáno antimykotikum Mycomax 150 mg, zatím 3 ks, vždy jednou za týden. Nyní, po třech týdnech sice došlo ke zlepšení příznaků,ale zatím ne k úplnému vymizení.(moč je trochu zakalená, je pálení při močení) Navštívila jsem urologa, který předepsal nitrofurantoin a provedl odběr na kultivaci a výsledek je sterilní. Problémy mám stále velké, stále cítím močový měchýř, moč je zakalená a při močení je velké pálení. V lednu jsem podstoupila revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství v 10. týdnu po IVF. Protože mne čeká další příprava na IVF, potřebuji být zcela vyléčena. Už nevím, co bych proto měla udělat, aby léčba byla rychle účinná . Užívám Wobenzyn, manosu a výtažek z grepových semínek.

Moc Vás prosím o Váš názor na můj problém. Předem Vám moc děkuji za Vaši laskavost a za odpověď.

S úctou Lucie

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 04. 2015

Záněty močových cest, zvláště opakované a úporné léčí většinou urolog, často onemocnění vyžaduje opakovanou léčbu antibiotiky, nejlépe na základě funkce výsledku kultivace. Pokud je mi známo, z fytoterapie má prokázaný účinek užívání brusinek.

Dobrý den, trpím dlouhou dobu neúměrným svěděním kůže a bolestmi kostí. Snažila jsem se získat nějaké informace na internetu a pojala jsem podezření, zda nemohu trpět ledvinnou kostní nemocí. Jsem po operaci štítné žlázy, léčím se s vysokým krevním tlakem. I přes anticholesterelovou dietu a pohybem přiměřeným mému věku (denní procházky cca 3 km) se mi cholesterol nedaří udržet pod 7. Trpím ranní velkou ztuhlostí, takřka nemohu chodit, někdy dojde i na Ataralgin, ale snažím se rozhýbat pomalými cviky. Kromě vysokého cholesterolu mívám i hladinu fosforu vyšší (1,43 i více), naopak nízkou hladinu vitamínu D. Vynechala jsem med, ryby, houby apod. Trpím úporným svěděním kůže, bolestí kostí a kloubů, ledvinovým pískem a kaménky, při operaci štítné žlázy mi bylo sděleno, že mám kalcifikaci, při mamografu v nálezu kalcifikace. Jednou z největších obtíží je pálení a bolení očí. Navštěvuji očního lékaře, ale žádné kapky ani masti nepomáhají, oči mám stále nepřiměřeně zarudlé, každý se mi dotazuje, zda nemám zánět spojivek apod. Při denzitometrii mi byla zjištěna osteoporóza, zmenšila jsem se ze 168 cm na 162,5 cm. Beru Vigantol, umělé přípravky s vápnem užívat nechci – vzhledem k tvorbě kaménků, řeším příjem vápna konzumací tvrdých sýrů (pravidelně denně). Jsem rovněž po operaci žlučníku – nález – cholesterolové krystaly. Ani po operaci není moje zažívání v pořádku, bolívá mi pravé podžebří, jako bych žlučník měla, někdy mám i bolest vlevo. Mám chabé svalstvo, ačkoli jsem cvičívala a nyní dost chodím. Špatně spím, někdy jsem nucena brát Diazepam na uklidnění, přepadají mě úzkosti. Celoživotně jsem trpěla zácpou. Prosím o odpověď, zda tyto moje potíže spolu nemohou nějakým způsobem souviset. Předem velice děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 04. 2015

Bohužel ve vašem dotazu není zmínka o funkci ledvin. Pokud je funkce dobrá, není ledvinová kostní nemoc, která se rozvíjí jako důsledek snížené funkce ledvin, možná.

Dobrý den pane doktore, v současné době jsem v zahraničí a několik dní mě trápí zánět močových cest. Lěčiva dostupná z lékárny jsem již dobrala a došlo pouze ke zmírnění příznaků. Poslední dva dny se k pálení při močení přidala bolest zad (ledvin). Známá je zdravotní sestra a dala my antibiotika Gentamicin. Vzhledem k tomu že do ČR odjíždím až ve čtvrtek, chtěla bych tyto antibiotika začít užívat. Doporučil byste to? Předem děkuji za zodpovězení dotazu

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 04. 2015

Gentamycin jsou antibiotika podávaná nitrožilně nebo nitrosvalově. Bývají používána k léčbě močových infekcí, ale nikoliv jako lék první volby. Před zahájením antibiotické léčby je vhodný odběr moci na kultivační vyšetření a zahájena léčba běžnými antibiotiky. Podle výsledku kultivace a efektu léčby jsou antibiotika ponechána nebo změněna. Nitrožilní antibiotika jsou použita jako lék první volby jen v případě těžkého průběhu onrmocnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda dialyzovaní pacienti mohou při rýmě používat jakékoliv nosní kapky či spreje, jako např. Olynth, Quixx, Nasivin apod. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 03. 2015

Mohou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda a případně kde si mám dále nechat dovyšetřit funkci ledvin, nebo zda je vše v pořádku. Dnes jsem si vyzvedla u sestřičky na poliklinice výsledky z preventivního vyš. „den ledvin“, ale nic mi k tomu neřekla. Kreatinin mám v normě- 64, glukoza na horní hranici normy- 5,6, ale specifická hustota moče je 1,006, kde norma laboratoře uvádí 1,015–1,025. Při odběru jsem byla na lačno a první ranní moč. Vím o sobě, že hodně málo piji. Ještě mě napadlo, zda na výsledky nemůže mít vliv, že téměř nejím maso, vejce ani mléčné výrobky. Je mi 39 let. Děkuji moc za odpověď. Petra S.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 03. 2015

Dobrý den, výsledky jsou v pořádku. Nižší hustota moči svědčí o tom, že není příliš „zahuštěná“ a neznamená nic patologického.

Zvýšené hodnoty kreatininu

Mám hodnotu 140 kreatininu. Jinak močovina, nebo kyselina močová je v normě. Jak lze snížit hodnotu, abych byla v normě. Užívám valsacor, furon a concor na tlak, milurit 300. Má to vliv na hodnotu kreatininu? Chci se zbavit varfarinu a dostat modernější léky. Jak na to? Děkuji!

Věra Havlíčková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 03. 2015

Dobrý den, snížení kreatininu je závislé na funkci ledvin, a tu u chronického postižení funkce ledvin zvýšit neumíme. Aby nedocházelo ke zvyšování kreatininu, je nutná dobrá kontrola tlaku. Uváděné léky, pokud jsou užívány dlouhodobě hladinu kreatininu nezvyšují.

Dobrý den,manžel byl hospitalizován v nemocnici s urosepsí.Při sonu ledvin mu byla zjištěna typická oviodní renální cysta vel.26×19mm.Prosím o odpověd,zda se musí sledovat v urologické poradně.Děkuji za odpověd. Pragerová Věra,Dolní Světlá

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 03. 2015

Dobrý den. Vzhledem k k urosepsi by měl urolog vyloučit překážku v močových cestách, močové reziduum. Při negativním výsledku a stabilním UZ nálezu může rozhodnout o ukončení sledování.

Dobrý den pane doktore,

mám za sebou cca 10 pyelonefritid, včetně spec. TBC ren. l. dx. Odléčena 4kombinací antituberkulotik po dobu 1 roku. Měla jsem být sledována na nefrologii, ale nechala jsem to být…

Opakovaně mám krev v moči, při poslední kontrole (cca 5 let zpět) kreatinin 568. Vysoký tlak na léčbě do 170/115. Jsem v poslední době hodně unavená, otékají mi nohy od půlky lýtek a dost málo močím – max. 2× denně. Měla bych jít k lékaři nebo jsem hypochondr? Děkuji, s pozdravem Gábina.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 03. 2015

S kreatininem 568 před 5 lety se dá předpokládat, že všechny vaše potíže vyplývají z otravy krve při selhání ledvin a pro přežití potřebujete urychleně kontrolu na nefrologii a s největší pravděpodobností urgentní zahájení dialyzační léčby. NEČEKEJTE!!!

Dobry den, jak se divate na pravidelnou pritomnost doprovodu (pribuzny, osoba blizka) u luzka pacienta behem hemodialyzy? (tj. cca 4–5hod.) Ma na to hemodialyzovany pravo nebo si to „ridi“ kazda hd podle svych zvyklosti? Dekuji predem za odpoved :)

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 03. 2015

Pacienti dialyzačních středisek jsou dospělí lidé, kteří 4–5ti hodinovou dialýzu zvládnou bez nutnosti přítomnosti svých příbuzných. Řízení návštěv je v kompetenci vedení dialyzačního střediska. Musí vzít v potaz zájmy dialyzovaného pacienta, dále musí brát v úvahu velikost prostoru dialyzačního sálu, počet a skladbu pacientů a musí brát ohled i na již tak omezené soukromí ostatních pacientů. Souhlas s trvalou přítomnosti další osoby si lze představit v individuálních případech, kdy to vyžaduje změněný psychický stav pacienta a přítomnost příbuzného umožní provedení bezproblémové dialýzy. Přítomnost rodinných příslušníku se může měnit i dle kulturních zvyklostí jednotlivých zemí, u nás běžná není.

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu ohledně léku Colchicum-Dispert. S manželem (37 let) se snažíme o početí. Manžela občas chytne dnový záchvat (1× za rok) a v tu chvíli si bere Colchicum-Dispert. U tohoto léku je však uvedeno, že má vliv na spermie a je tedy nutné plánování těhotenství odložit na 6 měsíců. Včera si manžel kvůli zánětu vzal pouze 2 tablety (1 tableta obsahuje 0,52–2,42 mg colchici extractum siccum normatum) a náš dotaz tedy zní, zda i při užití takto malého množství je nutné čekat 6 měsíců s těhotenstvím, aby nebyl ohrožen plod.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 02. 2015

Pokud je u léku prokázaný mutagenní vliv na spermie, pak nelze tento vliv zcela vyloučit ani při malé dávce. U zanedbatelné dávky bude i riziko zřejmě menší, ale nikdo vám nevypočítá o kolik. Rozhodnutí je na Vás.

Dobrý den, narodila se nám holčička, u které se již během těhotenství řešil problém s ledvinami. Po narození na kontrole se zjistilo, že jedna ledvina chybí, zdravá ledvina se zvětšila a kompenzuje tu chybějící. Pravidelně chodíme na kontroly a jsme sledovány. Ve 2. měsících proběhlo očkování hexavakcínou, nyní ve 3. měsících nás čeká hexa + prevenar. Bojím se o malou, chtěla bych se optat, zda to nemůže být pro tu zdravou ledvinu zátěž? I vzhledem k hliníku, který je ve vakcínách obsažen. Můžeme být v klidu? Velice děkuji za zodpovězení..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 02. 2015

Dobrý den, první co se musíte zeptat dětského lékaře je, jak funguje ledvina. Pokud je kompenzatorně zvětšená, její funkce je normální a nejsou známky nějakého jiného poškození – například vesikouretrální reflux, pak nejsou žádné důvody k obavám z budoucnosti. Holčička se bude vyvíjet jako každé jiné zdravé dítě. Pokud lékaři doporučí občasné kontroly, pak určitě nebudou na škodu, ale opět, pokud výsledky budou dobré, není nutné zatěžovat dítě a rodinu obavami a přehnanou péčí. Jinými slovy: samotná nepřítomnost jedné z ledvin není důvodem k obavám a do budoucna více škody může udělat přehnaná úzkostlivá péče než samotná nepřítomnost ledviny, která nijak dítě neomezuje. Jsou i velké studie, které prokazují, že lidé s jednou ledvinou nemají vyšší riziko vyplývající z provozování různých sportů. Proto nemá smysl takovým lidem zakazovat sport, tělesnou činnost a podobně. Očkování pak nijak s počtem ledvin nesouvisí, ani hliník, který při normální funkci ledviny z těla je vyloučen. V ambulanci občas potkávám dospělé mladé lidi, kteří měli své dospívání komplikováno různými zákazy a omezeními v jejich koníčcích a sportech jenom proto, že jim v dětství zjistili přítomnost jedné ledviny. Psychické následky z nesplněných snů a vyloučení z kolektivu (úlevy z tělesné výchovy, zákazy táborů, turistiky, sportu) jsou pak jediným skutečným poškozením dítěte. Držím palce, ať kontroly dopadnou dobře a přeju hodně radosti z malého človíčka.

Dobrý den pane doktore,chtěl jsem se zeptat na nevhodnější formu fyzické aktivity po transplantaci ledviny.Mám spíše na mysli posilování ve fitness centru.Jsem 7 let po transplantaci,zatím vše ok.Kreatinin se pohybuje do 150.Děkuji za odpověď.Lukáš.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 02. 2015

Nejvhodnější fyzickou aktivitou je aktivita aerobní, která snižuje kardiovaskulární rizika. Ale jakákoliv aktivita je lepší než žádná. Pokud tedy jde o posilování ve fitness, pak bych z tohoto hlediska doporučoval spíše činnosti s menší zátěží a větším počtem opakování. Ideální běhací pás, rotoped, orbitreg, posilování s malou zátěží. Myslím, že nejlepší a nejdostupnější fyzická aktivita je chůze, kolo, plavání, běžky, nordic walking. Ale záleží na vašich cílech a zájmech. Vzhledem k mírně snížené funkci ledvin – kreatinin 150, vyhýbal bych se snaze o nabrání co největšího objemu svaloviny, nejsou z toho pohledu ani vhodné proteinové doplňky.

Dobrý deň. Najskôr sa chcem podakovať za odpoved ohľadom manžela/ zápach teľa/, zároveň Vás prosím ak by ste mi mohli odpovedať, či ma manžel dostatočnú dialýzu 2× týždenne 3 hodiny pri hodnotách kreatín 520 umol/l po dialýze 290 umol/l, Urea 28 mg /100ml po dial. 14.40mg/100ml , Kt/V 0,71, Výsledky su z 01 mesiaca 2015. Dialýzovaný je od 06,2014 začali ho dialyzovať pri hodnotách kreatín 300, Urea 17, Váha 83 kg. Terajšia sucha váha 76 kg, pred dialýzou 78– 79 kg. Prosím Vás ak by ste mi odpísali či je dialýza dostačujúca, alebo či ma byt inak upravená. Za moje vybavenie prozby moc dakujem . N.P.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 02. 2015

Dobrý den, kreatinin 520 je opravdu dost vysoký, pokles urey během jedné procedury nedostatečný, Kt/V 0,71 je naprosto nedostatečné. Platí tedy to co jsem psal: dialyzovat 3× týdně, prodloužit dialýzu nejméně na 4 hodiny a zkontrolovat při dalších měsíčních odběrech a pokud bude Kt/V stále pod 1,2 prodloužit dialýzu. Samozřejmě předpokládáme dobré průtoky krve při dialýze.

Dobry den, chcela by som sa spytat, preco moj manzel ktory chodi na dialyzu 2× tyzdenne 3 hodiny velmi zapacha po mocovine / zapacha telo aj moc./ Prestane zapachat az ked sa poriadne napije. Ak by ste mi vedeli dat odpoved dakujem. Zapach je nesmierne velky

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 02. 2015

Dobrý den. Zápach po močovině je dán chronickou otravou zplodinami metabolismu, které u pacienta se selháním ledvin jsou zadržovány v těle. Jejich vysoká koncentrace v potu, slinách vede k popisovanému zápachu. Prvním zásadním předpokladem k odstranění nebo zmírnění těchto nepříjemných doprovodných příznaků nemoci je dostatečná dialyzační dávka. Dávka 3 hodiny a 2× týdně je opravdu velmi nízká. Na našich pracovištích neordinujeme kratší dialýzu než 4 hodiny s tím, že velká část hmotnějších pacientů ma dialýzu 4,5 nebo 5 a někdy i více hodin. Rovněž frekvence 2× týdně je ordinována vyjímečně u pacientů, kteří s dialýzou teprve začínají a mají tedy významnou zbytkovou funkci ledvin. Tu však měsíčně kontrolujeme a při jejím poklesu přidáváme třetí dialýzu. Teprve po splnění podmínky dostatečné dialýzy možno pátrat dále: nutno vyloučit onemocnění chrupu, paradentozy, onemocnění jater, zkoušet upravovat jídelníček. Někteří pacient cucají mentolové bonbony nebo žvýkačky, které jim zpříjemňují dech. Je nutné se zeptat ošetřujího lékaře, zda má pacient dostatečnou dialýzu, zda není nutno přidat třetí dialýzu, jakou má pacient zbytkovou funkci ledvin a jaké dosahuje při měsíčních kontrolách Kt/V (ukazatel účinnosti dialýzy – nemá být nižší než 1,2)

Dobrý den, byl mi zjištěn kreatin v séru o hodnotě 130 umol/l a urea cca 8.7 mmol/L. Vzhledem k „fitness stylu“ života jsem velmi aktivní a přijímám zvýšené množství bílkovin (cca 2.5g/kg). Mám 91kg/ 191cm / 6% tuku. Mám se obávat a nějak výrazněji tyto hodnoty řešit?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 02. 2015

U chlapů s velkým objemem svaloviny a vysokým obratem bílkovin, přesně jak popisujete, velmi často hladina kreatininu je vyšší než laboratorní norma, aniž by to znamenalo, že se jedná o poškození funkce ledvin. Bez sběru moči a určení funkce výpočtem z krve a vzorku sbírané moči to sice nebudete vědět na 100%, ale pokud jste jinak zdravý, nemáte cukrovku, máte normální krevní tlak, v moči negativní nález – tedy bez přítomnosti bílkoviny nebo červených krvinek a nález kreatininu při popisovaném životním stylu je opakovaný a stabilní, pak bych poškození ledvin vyloučil i bez zmiňovaného sběru moči.

Dobry den pane doktore,mam prosbu,po vysetreni moci za 24h.me lekarka zdelila ze ledviny pracuji o 15% mene,pitny rezim dodrzuji 2/5l.Ledviny se ozyvaji slabou bolesti,prikladala jsem to k bolesti patere,prosim o radu jak dale postupovat,hodnoty moce mam zkreslene asi dva roky,az nyni jsem na toto byla upozornena,prosim poradte mi, s pozdravem Novakova M.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 02. 2015

Funkce ledvin snížená o 15% je stále v mezích normy a pokud v moči není přítomen nějaký patologický nález – například bílkovina, červené krvinky nebo zánět, pak zřejmě budete jen občas kontrolována bez dalších opatření. Pokud máte močový nález – jak píšete zkreslené výsledky – je třeba zjistit, co za tím stojí.

Dobrý den, moje dcera 7let trpí na infekce dolních močových cest od 2 let. Nikdy neměla zánět ledvin. Byla na dynamické scintigrafii, ledviny pracují dobře jedna 48% druhá 52%. Jen z levé ledviny je horší odtok, po podání diuretik moč odešla.Žádná překážka nebyla zjištěna. Byla i na vyšetření jestli nemá reflux, to se taky nepotvrdilo. Na ultrazvuku 3 roky zpětně měla rozšířenou pánvičku 8 mm, letos ledviny symetrické velikosti dx82mm.sin93mm,hlad­kých kontur,parenchym homogenní,šíře 12mm,centr.echo­komplexy vpravo bez dilatace, vlevo výraznější hypotonie, pánvička 25×12 mm šíře odstupů kalichů 5–6 mm,zobrazen i subren.ureter šíře 3–4mm. MM hladkých stěn,anechogenní náplně,po vymočení zůstává výraznější residuum 15.8 m3,v.s. po předchozím přeplnění. Nyní je zatím bez potíží. Můžu se zeptat jestli jsou ty nálezy na ultrazvuku moc špatné? A by se dělo, kdyby se to zhoršovalo? A jak mám dceří pomoci, aby se ji pánvička více nerozšiřovala. Moc děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 01. 2015

Ledviny pracují rovnoměrně (52 a 48% je minimální rozdíl), tedy popisované rozšíření močových cest nemá negativní vliv na funkci ledviny. Sledování patří do rukou urologa, který bude sledovat, zda nedochází ke zhoršování nálezu. Pokud by se nález zhoršoval, urolog podle závažnosti vám doporučí další postup, ale k tomu se necítím kompetentní se vyjadřovat, zvláště když není zřejmá příčina – není zůžené místo – překážka, není reflux – vracení moči do močovodu. Proto určitě nyní žádné zákroky nepřichází v úvahu. Myslím, že vy sama nejste schopna nijak ovlivnit průběh nemoci kromě časné léčby močových infekcí u lékaře.

Dobrý den,mohu bylinkami (např.kapky Renol) pomoci ke zlepšení funkce ledvin?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 01. 2015

Uvedený preparát (informace o něm jsem našel na webu http://www.energy.sk/…nu_x328x.asp ) je směskou výtažku celé řady rostlin. Není registrovaným lékem, proto nemá prokázané léčebné účinky. Pojem bioinformační přípravek mi z lékařské literatury není znám. Obory lidské činnosti označované jako psychotronika, krystaloterapie a biorezonance nejsou vědecké, tedy ověřitelné metody. Pracují s lidskou důvěřivostí, magickým myšlením a zneužívají tendenci lidí v nouzi chytat se jakékoliv naděje. Aby jakýkoliv preparát byl uznán léčivem, musí nezávislé studie prokázat jeho účinnost. Každý registrovaný lék má prokázanou účinnost, tedy lze o něm zjistit, o kolik procent užívání léku vede ke snížení příznaků nemoci, vyléčení, oddálení konečných důsledků nemoci apod oproti placebu. To je rozdíl oproti nejrůznějším potravinovým doplňkům, u nichž tyto údaje nelze zjistit. Navzdory tomu, že výrobce uvádí celou řadu pozitivních účinků.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co se děje se šantem když přestane a je horký. Když jsem přijela z dialýzy měla jsem šant zavázán ale cítila jsem jako kdyby mě tam něco píchlo, po dnu jsem sundala obvaz a našla jsem červený puntík a od té doby mi šant přestává brnět a je velmi horký. Můžete mi prosím poradit co s tím?

Děkuji Pečenková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 01. 2015

Je třeba neprodleně se dostavit na dialyzační středisko. Tam lékař rozhodne podle klinického stavu, zda se jedná o zánět v místě vpichu, nebo trombozu – uzávěr – fistule. Podle toho pak doporučí další postup. Pokud se jedná o zánět, nasadí antibiotika, pokud bude uzávěr fistule, je třeba odeslat na spolupracující cévním centrum, kde se pokusí o záchranu ostraněním sraženiny případně rozšíření zúženého místa, které je nejčastější příčinou vzniku trombózy. NEČEKEJTE AŽ DEN SVÉ DIALÝZY. Uzávěr i infekci je nutné řešit co nejdříve, aby v den dialýzy byla připraven cévní přístup – buď opravená fistule nebo zavedena akutní dialyzační kanyla.

Dobrý den, mám k vám dotaz, je mi 20 let a ve dvou letech jsem podstoupil operaci ledviny ( ve zprávách je to popsáno jako plastika hydronefrózy (levá) ). Chodíval jsem celkem často na kontroly, vše bylo v pořádku, problémy jsem s ledvinou taky moc neměl ( pouze před rokem, zánět, zahnáno antibiotiky ). Chtěl bych se zeptat, zda je kvůli tomuto zákroku do budoucna nějáké omezení, například zda se někdy v budoucnu nebudu muset na další operaci, cvičím ve fitness centru a dodržuji zvýšený příjem bílkovin (tj. 1,5–2 g na kilo tělesné váhy), dočetl jsem se že lidé s onemocněním ledvin by měli dávky bílkovin spíše snížit, platí to i pro mě ? Nemůže mi tento příjem živin resp. mé ledvině uškodit ?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 01. 2015

Dobrý den, pokud operace byla úspěšná a funkce ledvin je v současné době normální, bez přítomnosti bílkoviny nebo albuminu v moči, máte normální krevní tlak, pak pro vás riziko z posilování a zvýšeného příjmu bílkovin nehrozí.

Dobrý večer, chtěla bych se poradit. Když je špatná krev v moči, bolest zad, tmavá moč. Vyšetření tlustého střeva a ledvin, má se člověk bát. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 12. 2014

Dobrý den, nevím, zda bát se něco pomůže. Spíš jde o to, jaké máte potíže, jaké jsou konkrétní výsledky, zeptal bych se lékaře, za jakým účelem jsou vyšetření ordinována. Vždy, když pacient projde nějakým doporučeným vyšetřením, je třeba se zeptat jak dopadlo, co ukázalo a co bude dál. Dosavadní vámi uvedené informace k takovým závěrům nestačí. Držím palce.

Dobrý den. Jemi 52 let mám geneticky /po otci/ danou cystickou degeneraci ledvin a jater. Pravidelně /cca 1× ročně/ docházím na gastroenterologii a do nefrologické poradny. Přestože mám játra výrazně zvětšená, /zasahují částečně do krajiny pánevní/, testy jsou zatím v pořádku vyjma lehce zvýšeného cholesterolu .Neustále mám pocit plného břicha. Co mi dělá starosti jsou ledviny a časté záněty močového měchyře.Před týdnem jsem dobrala dvě balení Triprimu a po týdnu v práci mám zánět zpět a nasazena antibiotika Zinnat 500 mg. /urea12,5,krea 128, chol 7,15 v moči bílkovina a krev1. Většinou po dobrání antibiotik mám při necévkovaném odběru moči nález negativní, ale po týdnu se příznaky vrací a na urologii při odběru cévkou se opět prokáže zánět. Léčím se od dětství a spousta antibiotik mi nepomáhá. Lékař ke kterému jsem dřív chodila mi říkal že při zánětu v případě cyst je lepší aplikovat antibiotika nitrožilně, ovšem při poslední hospitalizaci kdy jsem měla zánět i v ledvině mi díky špatným žílám které mám tenké a praskají, po dvou dnech kanylu vyjmuli a antibiotika píchali do hyžďí. Už víckrát se mi při hospitalizaci stalo že jako první mi nasadí Gentamicin který ještě nikdy nezabral a po pár dnech dostávám jiná antibiotika. Chtěla bych vědět jestli platí to že je lepší při zánětu a teplotě aplikovat antibiotika do žíly a proč a zda je možné odmítnout lékařem naordinované antibiotikum o kterém vím že jsem ho v minulosti dostala a nezabralo mi. Nebo je možné že na některý druh zánětu nezabere a na jiný by mohl? Zřejmě záleží na tom jaké bakterie ten zánět způsobí? Od poslední kontroly na gastrologii se mi některé cysty na játrech zvětšily z cca 5,5 na 6,3 cm a na kontrolu jdu za půl roku .Dá se ovlivnit nějakou dietou zhoršující se stav jater a ledvin? Pamatuji si že něž můj otec v 46 letech zemřel, držel bezbílkovinou dietu a docházel až do konce na dialýzu. Je mi jasné že se zřejmě v budoucnu dialýze nevyhnu ale dá se ten proces nějak oddálit? Snažím se, pokud je mi dobře plavat, jezdím do práce téměř celý rok na kole a v zimě občas na lyže. Poslední dobou se cítím opravdu unavená, ale nerada bych se sportovních aktivit vzdala. Díky za odpovědi Jitka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 12. 2014

Milá Jitko, růst cyst a pozvolnou ztrátu funkce ledvin v současné době nedokážeme zastavit. Léčba infekce a kontrola krevního tlaku jsou nástroje ke zpomalení rychlosti postupu nemoci. Účinnost antibiotické léčby nezávisí jen na antibiotiku, ale na citlivosti bakterie na určité antibiotikum. U polycystických ledvin opakující se záněty cyst mohou být problematické i tím, že zánět v uzavřených cystách může být způsoben jinou bakterií, než která se prokáže v moči. Cesta podání antibiotika pak závisí na zvoleném antibiotiku, např. jmenovaný gentamycin lze podat jen injekčně, nikoliv tabletově. Injekční podání je preferováno u těžkých zánětů s vysokou teplotou s celkovými projevy infekce jako schvácenost, zvracení a podobně, protože injekční podání zajistí dostupnost antibiotika v cílové tkání okamžitě. Obecně nelze tvrdit, že když mi jednou antibiotikum nezabralo, pak již nezabere nikdy. Takto to nefunguje. Nízkobílkovinná dieta u vás nyní nemá opodstanění, v minulosti se užívala k oddálení projevů uremie, vašich sportovních aktivit se nevzdávejte, ale je pravda, že některým pacientům může prochlazení v bazénu vést k opakovaným zánětům močových cest. Je to třeba odzkoušet, po plavání se nezdržovat a zamířit do teplé sprchy. Držím palce

http://implantablekidney.org/ uvádějí, že do 6 ti let by to mohlo být hotovo. Že by to ca za rok zkoušeli na zvířatech… Původní vynálezce začátkem roku zemřel, tak teď by s nimi ve vývoji měla pokračovat kalifornská univerzita. Mně se zdá , že by to mělo fungovat, je to v podstatě stejný princip jako umělá ledvina.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 12. 2014

Teoreticky to určitě fungovat bude, to problém není. Problémem je praktické vyřešení celé řady otázek: od způsobu napojení krevního oběhu na dialyzační systém, způsob heparinizace krve v systému, přes systém výměny sorbentů, membrán, po odvod filtrované tekutiny a doplňování ultrafiltrátu.

Dobrý den, prosím Vás o názor na tuto http://implantablekidney.org/ v USA vyvýjenou umělou transplantovatelnou ledvinu. Mně to připadá geniálně jednoduché a funkční. Oproti tomu je tato http://www.nephronplus.eu/ nositelná umělá ledvina , co nevytváří ani moč, jen tunelování evropských dotací. Děkuji čekám na transplantaci a chodím na dialýzu, nemočím a sním o něčem takovém.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 12. 2014

Dobrý den, bohužel ať studuji stránky implantableki­ney.org z různých pohledů, nikde nevidím informaci ani o úspěšném pokusu na zvířeti, natož u lidí. Jedinou informací je to, že si společnost nechala patentovat velikost a tvar krabičky s filtrem. K funkční náhradě funkce ledvin je však ještě velmi daleko. Z druhých stránek lze vyčíst snad ještě méně… Z odborných zdrojů vím, že prototyp přenosné ledviny zkoušeli v Itálii u prof. Ronca a není to žádné malé zařízení http://scielo.isciii.es/scielo.php?…

Dobry den, maminka se uz 4 roky leci na nefrologii s chronickym onemocnenim ledvin..je to vede pod znackou N189..jen by me zajimalo cim se da snizit Urea a Kreatinin v moci?co by mela maminka pro to udelat aby neskoncila na dialyze.. Dekuji za Vasi odpoved s pozdravem Szoboszlaiova

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 12. 2014

Dobrý den. Nechápu Váš dotaz proč chcete snižovaž močovinu a kreatinin v moči. Hladina močoviny a kreatininu v krvi souvisí mimo jiné s hodonotu funkce ledvin. Z vašeho dotazu není zřejmé, jaká je funkce ledvin. V současné době místo nic neříkajícího N189 se používá označní N 181 až N 185, kdy poslední číslo znamená stupeň poškození funkce podle změřené glomerulární filtrace. Sledování a léčba v nefrologické ambulanci má tyto cíle:

  1. léčba onemocnění, které vede k poškození funkce ledvin, pokud taková léčba existuje
  2. pokud není dostupná léčba, která vede k vyléčení, pak léčba a kontrola rizikových faktorů, které nemoc urychlují – jako např. léčba aterosklerozy, krevního tlaku, cukrovky, močových infekcí, močových obstrukcí apodobně
  3. pokud zvolená opatření nevedou k zastavní nemoci, pak příprava pacienta od stupně 4 k léčbě náhradou funkce ledvin buď transplantací, nebo dialýzou a to buď peritoneální dialýzou nebo hemodialýzou.

Dobrý den, po operaci megaureteru levé ledviny v 5 letech věku mi fungují ledviny v poměru levá: 14 a pravá: 86 %. Poslední 2 roky se mi opakovaně vrací buď zánět dolích cest močových, nebo větší výskyt e.colli v moči. Užíval jsem už 2× Urovaxom. Globální funkce ledvin je v pořádku: Clear. krea 2,67 ml/s, Korigovaná clear.: 101,11 ml/min, S_kreatinin 89umol/l, tlak mám při užívání 40mg/d telmisartanu do 130/80, KM při 100mg alopurinolu/d 452…urolog mi navrhuje zvážit nefrektomii levé ledviny. Je mi 41 let, sportuji a žiji v podstatě bez omezení, za poslení rok a půl jsem měl však velký stres v práci a málo odpočinku, chtěl bych se zeptat jestli se mám ještě pokusit posílit imunitu, více odpočívat a doufat, že si tělo pak s e.colli poradí samo, popř. jaká je vaše zkušenost s podobnými případy po provedení nefrektomie: myslím tím hodnoty TK, KM a GF? a vůbec kvality života? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 12. 2014

Po odbrání ledviny zůstane funkce pravé ledviny na úrovni 1,44 ml/s (počítáno z korigované clearance) což je stále normální funkce ledvin. Pokud levá ledvina je příčinou opakovaných zánětů a zdrojem infekce, pak její odstranění může vést k poklesu četnosti nebo dokonce k vymizení močových infekcí. Pokud ovšem je zdrojem infekce např. chronická cystitida – zánět moč. měchýře, pak operace sama probléme nevyřeší. Z toho vyplývá, že pravá ledvina vám chybět nebude a pokud ošetřující urolog odstranění ledviny doporučuje, má k tomu zřejmě důvod.

Dobrý den,prosila bych Vás o radu.Tatínek se léčí s chron.onem.ledvin-ANCA,krea 405.Může užívat Schindleho minerály,odmítá dialýzu.Existují nějaké čaje,doplnky stravy pro zlepšení funkce ledvin?Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 11. 2014

Dobrý den, bohužel mi zcela uniká důvod, proč by měl váš otec s těžkým selháním ledvin užívat tento produkt a zatěžovat organismus příjmem stopových prvků, z nichž část neumí ledviny dostatečně vyloučit. Pokud otec odmítá dialýzu, je třeba s ošetřujícím nefrologem probrat možnosti konzervativní léčby – tedy léčby, která selhání ledvin neléčí, ale částečně může oddálit terminální projevy selhání ledvin a pomoci v průběhu umírání na uremii potlačovat některé nepříjemné projevy jako dušnost, zvracení a průjmy. Před tím, než se pacient rozhodne nepřipravovat se na žádnou formu náhrady funkce ledvin – tedy hemodialýzu, peritoneální dialýzu a u vhodných pacientů na transplantaci ledviny, musí si uvědomit, že selhání ledvin pod 10% funkce s sebou nese pozvolné umírání. V případě, že pacient je takto rozhodnut, je vhodné využít institut dříve vysloveného přání (http://www.mzcr.cz/…_2561_1.html) Pokud není přání doložitelné, může se stát, že v případě zhoršení stavu a případné hospitalizace lékař rozhodne na základě posouzení zdravotního stavu a výsledku o zahájení dialýzy. Samozřejmě neznám pozadí, proč se váš otec rozhodl nepřipravovat na dialýzu, ale většinou důvodem, proč se takto pacient rozhoduje, je neléčená deprese, pocit, že nechce být na obtíž a neznalost toho, co takové léčba dialýzou obnáší. Čaje a doplňky stravy na zlepšení funkce ledvin neexistují. Samotná nemoc ANCA asociované vaskulitidy je doprávzená vysokou úmrtností, kterou výrazně snižuje agresivní léčba imunosupresivními léky. I přes tuto léčbu je prognoza závažná.

Dobrý deň pan doktor.Chcel by som sa Vás opýtať,čo si myslíte o dialyze a vegetarianskej strave.Je to nemožne chodiť na dialyzu a byť na vegetarianskej strave???

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 11. 2014

Dobrý den. Ano, je to možné, vegetarianskou stravu a dialýzu lze jistě kombinovat. Je však třeba mít na paměti některá omezení. Např. pacient, který nemočí a má sklon k vysoké hladině draslíku před dialýzou se musí vyvarovat jídel s vysokým obsahem draslíku. Ten je obsažen hlavně v ovoci, ale také ve zdrojích bohatých na bílkoviny: soji, luštěninách. Pokud vegetarián jí vejce a mléčné výrobky, neměl by být problém s dostatečným příjmem bílkoviny. Obecně na bílkoviny je vázán fosfor, a proto je třeba dávat pozor na potraviny s vysokým obsahem fosforu, ale u rostlinných zdrojů fosforu je výhoda, že v rostlinné stravě je fosfor vázán v kyselině fytové, tedy hůře vstřebalený pro člověka. Pěkné povídání najdete na stránkách DaVity:http://www.davita.com/…sease/e/5346 nebo na May Clinic: http://www.mayoclinic.org/…faq-20058205

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,maminka má po náročné operaci a přišla o ledvinu. Teď nám řekly,ze i druhá ledvina není v pořádku a já mám o maminku velký strach. Rozhodla jsem se ze mamince ledvinu daruji.Co proto mohu udělat? A pomůže jí to?! Děkuji za odpověď a pomoc. Mullerova Renata

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 11. 2014

Dobrý den. Nepíšete, zda maminka je léčena dialýzou či nikoliv. Pokud snížená funkce její ledviny nevyžaduje nyní léčbu náhradou funkce ledvin, tedy některou z forem dialýzy, pak ani není důvod k transplantaci. Pokud je funkce ledviny velmi nízká a a upaní je dialýza plánována, pak je možno otevřít otázku transplantace od žijícího dárce. Podmínkou je zdravotní stav příjemce, zda dovoluje zařazení do transplantačního programu. To musí posoudit ošetřující nefrolog, který zná celkový zdravotní stav, ví co bylo příčinou břišní operace a podobně.

Dobrý den. Začátkem srpna jsem dostala zánět močových cest. Zaléčen byl Nolicinem, poté Augmentin. Po léčbě kultivace negativní, 2 týdny jsem byla bez problémů. Poté se potíže objevily (časté močení, podráždění močových cest) před menstruací a po menstruaci se zase zmírnily. Navštívila jsem PL, který zjistil papírkem trošku krve v moči a dal mi atb. Já jsem je ale nebrala a navštívila jsem raději urologa. Pan profesor zjistil papírkem prý stopičku krve. Udělal mi sono ledvin, který bylo v pořádku stejně jako v srpnu na pohotovosti. Poté kultivaci, byla negativní z moči i stěrů. Ještě čekám na výsledek cytologie moči. Problémy se opět vrátily před další menstruací. Už jsem skončila u psychiatra. Změnila jsem urologa a konečně mi byl udělán i moč sediment. Zde zasílám výsledky:pH 5.0 | |*| | 4.5–5.5 – Specifická hmotnost 1008 | |*| | 1000–1040 kg/m3 U Bílkovina negativ. U Glukosa negativ. Urobilinogen negativ. Ketolátky negativ. U Bilirubin negativ. U Hemoglobin 1 | | | | arb.j. Nitrity negativ. U Erytrocyty 12 | | |+ | 0–10 počet/µl U Leukocyty 1 | |*| | 0–20 počet/µl Epit.dlaždicovité 6 | |*| | 0–10 počet/µl U Hlen četný Takže mám stále krev v moči. Čeká mne cystoskopie. Problémy odezněly opět po menzes (tuk tuk tuk). Kultivace opět negativní. Ještě čekám na výsledky stěru ureaplasma a chlamydie. A sono opět negativní. Užívám urovaxom.

Už začínám mít strach z onemocnění ledvin. Snažíme se o miminko, je mi 37 let a nerada bych podstupovala nějaké radiační vyšetření. Jeden dr. říká, že hematurie může přetrvávat po zánětu dlouho, druhý říká, že to tak není. Všude čtu, že se takto mohou projevovat nemoci ledvin. Prosím, můžete mi poradit? Jsem už zoufalá.

Děkuji, Petra

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 10. 2014

Pokud UZ vyšetření a cystoskopie budou negativní a funkce ledvin je v normě, pak je nějaké zásadní onemocnění ledvin a močových cest málo pravděpodobné. To se nedá říci v okamžiku zjištění mikroskopické hematurie, proto jsou tato vyšetření nutná.

Dobry den,dneska jsem se dozvedela ze moje babicka umira.byla hospitalizovana v nemocnici s rakovinou plic,kde zjistili ze ma metastaze tak prodelala 15 chemo,mezi tim ji selhali ledviny a srdicko se zalilo vodou,v chemo lecbe pokracovat bohuzel nemuzou jelikoz se jeji stav zhorsuje a posilaji ji do hospicu!Rada bych jen vedela jakou ma sanci,jestli i tak bude brat nejake prasky nebo se jen bude cekat az ledviny selzou!nevim co mam delat,ziju v Anglii a rada bych babicku videla nez bude pozde ale nikdo neni schopen mi rict jak dlouho bude zit,coz chapu, a nechci aby nejak trpela!!Prosim napiste mi co mam cekat!Dekuji Lucie

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 10. 2014

Dobrý den. Zpráva o konečném stadiu rakoviny je smutnou zprávou. Pokud Vaší babičce lékaři nabídli ošetřování v hospici, lze očekávat, že úmrtí může nastoupit v nejbližších dnech. Průměrná délka hospitalizace v hospici je 32 dní / rajhrad.charita.cz / Její stav nyní vyžaduje především lidský přístup, tlumení bolestí, dušností a doprovázení. Na tyto služby jsou právě v zařízeních typu hospic připraveni nejlépe. Léčbu selhání ledvin hemodialýzou, pokud jsou ledviny selhané, lékaři nedoporučili zřejmě právě pro pokročilý stav rakoviny, která sama povede k úmrtí a samotná dialýza by byla další zátěží na poslední cestě nemocné. O postupech paliativní medicíny se dočtete na www.paliativnimedicina.cz . Samozřejmě výše popsané jsou jen moje úvahy, které vyvozuji na základě Vaší informace, skutečnost se může lišit a přesněji Vám ji vyloží ošetřující lékař, který má k dispozici zdravotní dokumentaci a zná stav Vaší babičky.

Dobry den, memu partnerovi je 39 let a byla mu zjistena Polycystoza se sek.hypertenzi (insuficience st.3 a/b ) . Vzhledem k tomu, ze tuto nemoc nelze vylecit, tak by me zajimalo, jaky by mel mit partner jidelnicek ?????? Ma vyssi hladinu vapniku a bilkovin. Prosim o radu, jak by mel vypadat jidelnicek a ktere potraviny, muze jist bez omezeni (ovoce, zelenina atd). Dekuji. S pozdravem Kolarova

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 10. 2014

Nejsou známá žádná data, která by prokazovala souvislost mezi vývojem polycystických ledvin a stravou. Doporučuje se kontrolovaný příjem soli kolm 6g/den – lze kontrolovat ze sběru moči za 24 hodin v nefrologické ambulanci a dostatek tekutin tak, aby diuréza dosahovala aspoň 3 litrů. Další dietní opatření ve stadiu 3a,b nejsou nutná.

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné, aby vazače fosforu Renvela 800 a Calcium carbonicum 500 mohly být za problémy se stolicí (obtížně, hodně tuhá) u dialyzovaného pacienta. Na dotaz v DS má tyto vazače na týden vynechat, co to bude dělat. Nebude to však vadit právě kvůli tomu fosforu? Děkuji Vám

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 10. 2014

Ano, u některých pacientů léky mohou vyvolávat průjmy, u jiných zácpu. Vysazení léků povede k vyšším hladinám fosforu v krvi před dialýzou.

Dobrý den :) Je mi 26 let, 180 cm,88 kg.Léčím se s chronickou glomerulonefritidou 5 let a s chronickou hepatitidou B 3 roky.Kreatinin se mi pohybuje Mezi 140–180,Urea 7–9, kyselina močová kolem 500.Hepatitida je u me léčena entecavirem baraclude a je stabilizovaná.Chtěl bych vás poprosit o radu. 1.Nevím si rady s dietou. V nemocnici mi k tomu nic neříkají a mám pocit,že by pro to určite šlo alespoň něco udělat.Čerpám z internetu, ale mám v tom trochu zmatek.

2.Rád si pochutnám na kafi, je to problém?

3. Lze transplantovat ledvinu, když je v t ěle zároveň chron.hepatitida B? Děkuji vám za odpověď a za práci, kterou nám pomáháte! Kuba.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 10. 2014

Dobrý den, zmatky v tom budou, protože význam diety u vašeho onemocnění je omezený. Omezení tučných, dráždivých jídel, jídel s vysokým obsahem fruktozy a zákaz alkoholu z důvodu hepatitidy závisí na funkčním stavu jater. Pokud je nemoc kontrolována, nejsou známky zánětu jaterní tkáně pak snad kromě zákazu alkoholu žádná další opatření nejsou nutná. Totéž platí pro stabiní chronickou glomerulonefritidu. Tedy shrnuto: je třeba se stravovat zdravě, dodoržovat obecná doporučení – dostatek zeleniny, bílkovin, přiměřeně tuky, vyvarovat se rychlých cukrů. Pravidelný pohyb a pitný režim bez alkoholu. Zásadnější omezení a doporučení pak závisí na stupni nemoci.

Dobrý den, chtěl bych užívat kreatin monohydrát za účelem zvýšení výkonnosti, vzhledem k tomu, že cvičím silově 10 let, potýkám se s výkonnostní stagnací, proto se ptám, zda mi suplementace kreatinem nemůže nějak uškodit. Robert

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 10. 2014

Dle EFSA je dlouhodobé užívání 3g kreatinu bezpečné. Užívání kreatiniu u silového cvičení může zvýšit výkonnost u silových anaerobních sportů. U zdravých jedinců tedy není důvod se obávat jeho užívání. Existují případy akutního selhání ledvin po zahájení užívání kreatinuJedná se však o jednotlivé případy, nikoliv všeobecné pravidlo. V popisovaném případu pacient užíval 5g/den. http://www.nejm.org/…903113401017

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz ohledně sportovní výživy. Zajímalo by mě, zda je kreatin škodlivý ? všude je psáno něco jiného, tak jsem poměrně zoufalý :) předem děkuji za odpoveď a přeji hezký den, Robert

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 10. 2014

Nevím proč jste z kreatinu zoufalý a nevím k čemu jej potřebujete. Sportovec při racionální stravě žádný kreatin nepotřebuje.

Dobrý den, můj 5,5 letý syn má hypotonii ledvinové pánvičky.Sledován sonograficky, zatím je to v normě. Denně vypije 2,5–3 l . jeden doktor říká,že je to dobře, druhý, že je to dost a mohlo by jít o cukrovku? jak se to dá zjistit? Děkuji Felen

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 10. 2014

Cukrovka se jednoduše zjistí z odběru krve.

Dobrý den, jsem po třetí transplantaci ledviny, mám nárok na lázně a které lázně toto mají v kompetenci? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 10. 2014

Na tuto otázku vám odpoví ošetřující lékař v transplantačním centru.

Dobrý den, setkáváte se často u žen po transplantaci se záněty moč.cest způsobených používáním menstruačních tamponů?Mi se toto stalo,ovšem vyřazení jejich používání si neumím představit.Před­pokládám,že i při intimním styku je potřeba ještě důslednejší hygieny,než u zdravého člověka..Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 09. 2014

Dobrý den, obecně platí, že náchylnost k močovým infekcím je po transplantaci vyšší, proto je třeba mít rizikové faktory pod kontrolou. U žen se sklonem k zánětům močových cest se doporučuje po styku jít vymočit.

Dobrý den,mému tatínkovi (r.1950)na jaře zjistili nemocALS bere na to RILUZOL PMCS,ale měsíc na to protože má jen 1 ledvinu a ta začala selhávat mu řekli že bude chodit na dialýzu,jezdí na středisko na dialýzu 3krát týdně ale vůbec si tam (Karlovy Vary) neví rady co dávat za léky když je nemocný na ALS.Otázka mého tatínka je( Co nemoc ALS a dialýza dohromady) .děkuji Hanka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 09. 2014

Dobrý den. Bohužel nemám s touto nemocí zkušenost, dle příbalového letáku file:///C:/User­s/kantrocz/Dow­nloads/riluzol-pmcs-50-mg-potahovane-tablety-spc.pdf by se lék u selhání ledvin neměl podávat, protože nebyly provedeny studie. Lék je z 90% vylučován ledvinami, proto lze u selhání ledvin předpokládat jeho zadržování a vyšší hladiny. Dialýza je procedura, která nahrazuje funkci ledvin. Je otázka do budoucna, jak řešit dojíždění na dialýzu v době, kdy se začne zhoršovat dušnost a pacient se stane závislým na dýchacím přístroji. Skloubení těchto dvou život udržujících procedůr bude velmi náročné a zkušenosti v rámci ČR budou velmi omezené, pokud vůbec nějaké jsou. Jejich ambulantní zajištění v místě domova bude extrémně náročné, ne-li zcela nerealizovatelné. Při rozhodování o pokračování v dialýze a zajištění dýchacím přístrojem bude mít neposlední slovo přání nemocného, resp. jeho předem vyslovené přání, které je u takto závažných nevyléčitelných nemocí vhodným vodítkem pro další péči a léčbu.

Vážený pane doktore, jsem již rok po nefrektomii ledviny ( odstranění nádoru). Fyzicky se cítím dobře a běhám vytrvalostní běh. Náhodou jsem si všiml, že po velké námaze ( např. po půlmaratonu) je první moč zbarvena jakoby do růžova nebo do hněda.Po doplnění tekutin moč přechází po několika hodinách po běhu do normální barvy.Neškodí jedné ledvině tato zátěž? Neškodí ji deficit tekutin kterému během běhu nemohu zabránit? Se srdečným poděkováním za Vaši radu. jš

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 09. 2014

Dobrý den, pokud jsou kontrolní výsledky u lékaře v normě – normální hladina kreatininu, urey v krvi, normální močový nález, pak můžete běhat bez obav. Zdravá ledvina, byť jedna, si s přechodnou dehydratací poradí, zahustí adekvátně moč, proto první porce je tmavší barvy naprosto přírozeně i u sportovců s 2 ledvinami.

Dobrý den, tatínek je po operaci AAA, následně mu akutně selhaly ledviny, jedna je nefunkční, byla při operaci zasvorkována ale druhá je prokrvená. Lékaři nám dávali šanci, že se ledvina může rozběhnout.Tatínek je už 7 týdnů na dialýze. Do konce 5 týdne vůbec nemočil, jen asi 100ml za den. Nyní už druhý týden močí, ze začátku okolo 500 ml, poté 800ml a nyní už 1,1 litru. Stále chodí na dialýzu 3× týdně po 4,5h. Navýšili mu pití na 1,6 litru za den. Chci se zeptat, jestli je to opravdu náznak toho, že se ledvina vzpamatovala a začíná fungovat ? Lékaři tatínkovi tvrdí, že se žádné vyšetření nedělá dokud nemočí alespoň litr. Postupují správně ? Proč mu nezačnou dělat testy, nebo je ještě brzy ? Bohužel nemáme žádné informace od doktorů z dialýzy, mluví jen s tatínkem a ten nám toho moc neřekne. Lékařům důvěřuje. Já se jen bojím, aby se něco nezanedbalo. Po operaci AAA nám lékaři řekli, že je šance na obnovení funkce ledviny po akutním selhání, ale že je malá. Definitivní selhání to prý bude až po 3 měsících na dialýze, což bude okolo 20. října. Děkuji za odpověď. Šlingrová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 09. 2014

Dobrý den, pokud množství moči roste, je to dobré znamení. To, zda ledvina nebo ledviny tímto množstvím moči očišťují tělo natolik, že lze uspusit od dialýzy lze orientačně zjistit z údaje o výšce kreatininu v krvi před dialýzou. Pokud kreatinin je stále stejně vysoký, jak na začátku dialyzační léčby, pak nelze usuzovat na zásadní zlepšení funkce ledvin i přes obnovu diurézy. Pokud však výrazně klesá a pohybuje se kolem 200–300 nebo níže, pak určitě stojí za to zkontrolovat funkci ledvin ze sběru moči, který je vhodné provést 24 hodin v den delší mezidialyzační pauzy – v neděli nebo pondělí, podle toho, jak je pacient dialyzován. Pokud je pacient léčen kolegy z dialyzačního oddělení, pak vám nestojí nic v cestě, pokud jste mezi pověřenými osobami, obrátit se o informaci a názor přímo na lékaře dialyzačního střediska. Na střediscích bývají zvykem pravidelné měsíční kontroly, u pacientů, kteří močí i včetně stanovení zbytkové funkce ledvin. U hospitalizovaného pacienta, vedeného jako akutní selhání ledvin, tedy s neuzavřenou diagnozou, kde je určitá šance na zlepšení funkce a možnost ukončení dialyzační léčby mohou být kontroly prováděny častěji dle zvážení lékaře, zvláště dojde-li k výraznému zlepšení diurézy. U hospitalizovaných pacientů jsou kontroly krve určitě častější než u ambulantních dialyzovaných pacientů Držím palce a nebojte se zeptat přímo na dialýze. Po sedmi týdnech ještě není otázka konečného poškození ledvin definitivě uzavřena.

Dobrý den, jsem po transpl.ledviny, půjčila jsem člověku,který potřeboval,ana­tomický polštář,ten člověk má meningitidu,pokud povlak z polštáře vyperu,udu jej moci opětovně bez rizika použít? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 09. 2014

Samozřejmě záleží na příčině meningitidy, tím je dáno i riziko infekce. Vyprání a vysušení by mělo stačit.

Hezký den, jsem v 23. týdnu těhotenství. Na UZ mi byla zjištěna zvětšená ledvinová pánvička – nejprve KPS vpravo 30 mm, vlevo KPS 20 mm, po čtrnácti dnech (tento pátek) mi byly ledviny znovu kontrolovány: výsledek – ledviny matka KPS vpravo 35mm, vlevo bpn.Nikde se nemůžu dočíst kolik má měřit zdravá pánvička u dospělého. Velmi mě znepokojuje velký nárůst za posledních 14 dní. Nikdy jsem netrpěla žádnými problémy, co se ledvin týče. Jaký byste navrhoval další postup? Lékař říkal (na genetice), že se musí ledvina pozorovat, nic víc. Mnohokrát děkuji za odpověď.

A. Jánětová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 09. 2014

Rozšiřování pánvičky i močovodů je v těhotenství běžným jevem. Typicky častěji vpravo. Příčin je více. První je vliv hormonu progesteronu, pravá strana z důvodů anatomických poměrů. Pokud nejsou bolesti, není infekční komplikace a známky neprůchodnosti močovodu, nejsou nutná další opatření kromě sledování.

Dobrý den, mohla bych poprosit o radu, jaký jídelníček manželovi nastavit po nefrektomii. Je 9 dní po opetraci a bylo mu řečeno, že může jíst vše a dělat také vše – bez omezení. Dělá dosti namáhavou práci, mám starost, aby nechtěl jít brzy do práce. Moc děkuji za odpověď, Eva

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 08. 2014

Není důvod po nefrektomii provádět změny v jídelníčku. Pokud byla nefrektomie prováděna laparoskopicky, hojení a pracovní schopnost je rychlé, při klasické nefrektomii by měl být klidový režim o něco delší – asi 2 měsíce, ale přesně to sdělil jistě oštřující urolog.

Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat zda není vhodne na ledviny používat potraviny kde je fosforečnan vápenatý a stearan hořečnatý.někd jsem našla příspěvek v diskuzi,že dokonce stearn hořečnatý způsobuje rakovinu. A chtěla jsem se ještě prosím zeptat existuje nějaká prevence na ochranu ledvin??Na internetu jsem našla tento přípravek na ledviny http://www.domacilekarna.cz/…ek/8/irc-vet je sice pro zvířata,ale chci se zeptat zda by podle složení mohl přípravek pomoci našemu kocourku,který má chronické selhání ledvin.Budu nesmírně ráda když mi odepíšete moc děkuji a předem děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 08. 2014

Dobrý den. Stearan je bezpečná látka http://cs.wikipedia.org/…%8Dnat%C3%BD Fosforečnan vápenatý je používán jako protispékavá látka, je otázka jeho vstřebatelnosti. Teoreticky vyšší dávky by mohly navýšit zátěž fosforem u selhání ledvin, ale otázkou zůstává jeho vstřebatelnost, jedná se o nerozpustnou sůl. Vámi uváděný preparát dle mého soudu nemá žádný měřitelný vliv na průběh selhání ledvin. Prevenci na ochranu ledvin je věnován celý web Ledviny.cz, jsou jí věnovány jednotlivé Světové dny ledvin www.svetovydenledvin.cz/http://www.worldkidneyday.org/

Dobry den, mam 21 rokov. Od mojich 18tich rokov prekonavam pravidlene 2krat do roka zapal obliciek/mocovych ciest. Za posledny rok sa to zvysilo a prekonala som tento zapal 5-krat. Tri krat som bola hospitalizovana. Lekari nevedia, co mi to sposobuje. Po vysledkoch DMSA skenu sa ukazalo ze lava oblicka sa zjazvuje a funguje len na 30%. Prava oblicka iba ukazuje znamky po zapaloch. Chcela by som sa opytat ako je to s cvicenim (fitness), stravou a tehotenstvom? Mozte mi poradit co by mohlo byt dovodom tych castych a opakujucich sa zapalov? (anatomicky dovod sa vylucil) Dakujem

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 08. 2014

Pokud vyšetření neprokáží anatomické změny v močových cestách, neumíme v současné době říct, proč některé ženy trpí opakovanými záněty močových cest a ledvin. Víme, které rizikové faktory jsou s tím spojené: četnost pohlavního styku, spermicidní antikoncepční látky, ženy se sklonem k vaginální kolonizací infekcí, způsobující močové infekce, anatomické poměry, u nichž je menší vzdálenost mezi vaginou a končeníkem. Je navrhována řada opatření stran změny návyků, přestože u některých jejich účinnost není nezávisle prokázána, ale na druhou stranu není důvod se obávat, že by mohly způsobit újmu. Jsou to např. návyk časného močení po pohlavním styku, zvýšený příjem tekutin, pití brusinkové štávy. Tam, kde tato opatření jsou nedostatečná, doporučuje se preventivní užívání antibiotik, jako např. trimetoprim_:sul­famethoxazol (Biseptol), nitrofurantoin, ciprofloxaxin. Jsou různé režimy – buď se užívájí na večer, nebo jen po pohlavním styku, různě dlouho. Jindy jsou ženy poučeny, mají antibiotikum k dispozici a zahájí léčbu antibiotiky samy ihned při prvních obtížích. Užívání speciálních vakcín nebo imunostimulantů může mít rovněž svou podpůrnou roli, ale přesvědčivá data scházejí. Jedná se tedy o obsáhlou a většinou celoživotní problematiku, podud dle DMSA je již průkaz oslabení funkce jedné a přítomnost jizev na druhé straně ledviny, je nutná úzká spolupráce s ošetřujícím lékařem, stojí za zvážení buď preventivní podávání antibiotik, pokud zánět u vás probíhají skrytě a bez větších příznaků. Pokud počínající infekci sama na sobě poznáte, lze zvážit časné nasazení antibiotik při objevení příznaků. Většinou infekce totiž přicházejí o víkendu, kdy lékař není dostupný.

Jsem 6 rok dialyzovana, 3 krat tydne. Odbery dle lekaru jsou pekne, P kolem dvou. Vsak mam velke paleni kuze, az bolestivost kuze, bez znamek vyrazky. Nemuzu spat, spatna snasenlivost behem dialyzy, neklid, nasledkem svedeni, paleni. Byla bych rada kdyby se to zacalo resit, pomoci. Psychicky jsem v poradku a byla jsem v poradku. Sedativa rozhodne nepomahaji a leky psychiatrcke jeste vic ublizuji. Tri roky trva toto utrpeni, byla bych rada kdyby byla snaha to resit.Jsem pacientka dialyzy FNsP Brno Bohunice. Nemocna jsem od svych 18let, a rozhodne nemam na uplatek , snad jednoho milionu.Dodrzuji vse co mam,dietu,pitny rezim, vysetreni jsou v poradku. Dekuji za radu apochopeni . ILona Kronowetterova, Ry­sava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 08. 2014

Správně uvádíte, že prvním předpokladem musí být dobrá kontrola fosforu. Hladina 2 není ideální, lepší je pod 1,76. Stejně důležitá je celková dialyzační dávka, zda je dosahována dostatečná dialyzační dávka, zda není vhodná jako metoda volby hemodiafiltrace, která je na svědění obecně účinnější, zda je v pořádku hladina parathormonu apodobně.

Dobrý den,

ráda bych se zeptala co znamená hodnota kreatininu v krvi 22 u 9 měsíčního syna. Hodnoty mají být 62–106. Vyšetření jsme podstoupili z důvodu málo počůranych plen. Za 24 hodin 2 – 3 ks.

Děkuji Poláčková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 07. 2014

Hodnota znamená normální hladinu kreatininu, která u malých dětí výrazně nižší, než u dospělých. (více na http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/…xt/KVAES.htm )

Dobrý den, při dialýze jsem rala nízkou dávku Citalopramu.Po trnsplantaci, kdy je vše v naprostém pořádku,jsem jej nechala vysadit, ale mám pocit,že deprese se vrací, je to možné? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 07. 2014

Dobrý den, projevy deprese samozřejmě mohou se objevit i u pacienta po transplantaci. Dokonce s nasazením vyšší dávky kortikoidů se mohou objevit i další psychické poruchy.

Chtěla bych darovat ledvinu, odhodlávám se k tomu, zatím nevím jestli jsem na to zdravá, je mi 52 let, jsem žena, jaké je zdravotní riziko u mne jako u dárce, co mě čeká ?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 07. 2014

Pokud chcete darovat konkrétní osobě, obraťte se na dialyzační středisko, ve kterém je daná osoba v nefrologické péči. Tam jsou schopni provést základní vyšetření. Pokud budou výsledky v pořádku, pak vás doporučí do transplantačního centra. Pokud máte nutkání darovat ledvinu a nemáte konkrétního příjemce, doporučuji se obrátit na Transplant centrum v IKEMu. Tito dárci umožňují spuštění tzv řetězových transplantací. Více se dozvíte na http://www.ikem-nefrologie.cz/…iveho-darce/

Dobrý den, Mohu se zeptat kolik draslíku a fosforu má v sobe Energy drink? At hledám jak hledám nikde nemohu najít… ani na obalu nejsou napsány tyto hodnoty.

A je tedy ED vhodný při vyšším/vysokém fosforu a draslíku?

Předem děkuji za odpoveď Libor P.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 07. 2014

Obsah draslíku a fosforu nepatří mezi povinně zveřejňované údaje. Pokud nenapíše výrobce, není jak zjistit. Napište výrobci.

Dobrý den.Moc prosím o radu pro mého tatínka.Před dvěma lety trpěl slabostí, bolestí kostí a kloubů, zácpa, časté močení, zhubl.Žádné onem. nebylo zjištěno, až vyšetření krve ukázalo na oslabení funkce ledvin.Dle ord. lékaře užívá 1/2 Furonu, jinak léky nemá.Je to aktivní člověk, jezdí na kole, jí zdravě, možná méně pije.Je štíhlý až hubený.Jeho zdravotní stav se zlepšil, doposud se cítil v dobré kondici, krevní testy pře čtvrt rokem byly v pořádku. Před měsícem se mu opět přitížilo, zhubl 5kg, je unavený, bolesti kostí, únava, zácpa, nechutenství, bledý, potichu mluví, močí častěji.Neví, jestli více pít, aby nezatížil ledviny.U lékaře nic nezjištěno. Laboratorní výsledky:KreatininS 151umol/l, Kys. moč. 384umol/l, SodíkS 142,5mmol/l,D­raslíkS 3,19mmol/l,Chloridy 105,2mmoll/l,Cho­lesterol 4,68mmolúl,HDL Cholesterol 1,73mmolúl, Glukoza 5,8mmol/l Index aterogenity 1,71 0 –3 Močovina 12,6mmol/l,Tr­iacylglycer 1,23, LDL CholesterolqS 2,39mmol/l, C-reakt.protein 0,7mg/l Dále užívá jen Furon 1/2tbl., je hodně vyčerpaný, snaží se dodržovat Dietu při ledvinné nedostatečnos­ti(žádné luštěniny, zrní, ořechy, mléko, žloutky,méně soli).Prakt.lékař řekl, že k nefrologovi stačí, když půjde v srpnu a žádná léč. opatření nedoporučil. Můžeme být v klidu?Nemám urgovat vyšetření a léčbu?Je Dieta vhodná?Kolik by měl vypít tekutin?Otci je 68 let a doposud to byl aktivní, zdravý člověk, teď se cítí velmi špatně.Prosím o odbornou radu, jak postupovat.Moc Vám děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 07. 2014

Výsledky vyšetření ukazují na sníženou funkci ledvin, odhadem je funkce 40ml/min, tedy v 3. pásmu chronické ledvinné nedostačnosti. Samotný stupeň oslabení ledvin by větší pokles fyczické aktivity a hubnutí neměl způsobovat. Zůstává však otázkou, co oslabení ledvin způsobuje, jaká je příčina a jak rychle postupuje. Příznaky, které popisujete – hubnutí, slabost, pokles aktivity, bolesti kostí spíše svědčí pro nějaké onemocnění, po němž by stálo za to pátrat. Z důvodu selhávání ledvin nyní nějaká zásadní dieta není nutná, naopak nízká hladina cholesterolu může svědčit pro podvýživu. Zřejmě vzhledem k popisovaným potížím a věku by mělo proběhnout celkové interní vyšetření (vyločení krevního onemocnění, onemocnění tlustého střeva, prostaty apod)

Dobrý den.V r.2003 mě byla odebrána ledvina, Gravitz. Letos v lednu druhá, taktéž G. Jezdím na dialýzu, ale můj problém je ten, že pocit'uji nucení na močení a samozřejmě močit nemohu. Zlobí to v noci, přes den a můj lékař na dialýze mě řekl, že neví co by to mohlo být. Ví prosím někdo jak se problému zbavit? Děkuji Jarmila

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 07. 2014

Za nucením k močení může být např. přítomnost chronického zánětu močového měchýře, běžné vyšetření moči na kultivaci u vás nelze provést, proto pokud potíže trvají delší dobu bylo by vhodné se obrátit na ošetřujícího urologa. Ten je schopen provést potřebná vyšetření.

Dobrý den, začal jsem chodit na HD do nemocnice u Sv Anny v Brně. Existuje seznam nebo mapa dialyzačních středisek v místech po ČR?To pro případ když bych jel na dovolenou mimo náš okres Brno venkov. Děkuji a odpověď. Tesař.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 06. 2014

Samozřejmě. Máte možnost volby: na našich stránkách www.ledviny.cz: máte mapku přímo na první stránce dole, stačí rozkliknout http://www.ledviny.cz/…ni-strediska Další mapka je na stránkách České nefrologické společnosti: http://www.nefrol.cz/mapa

Dobrý den, ráda bych využívala cvičení ve Vacushapu,viz. odkaz.,je možno vybrat ze dvou intenzit podtlaku, je to po transpl.ledviny vhodné, či naprosto nevhodné? Ještě jsem toto nevyzkoušela, mám dát na subjektivní pocit?Své ledviny si vážím a nehodlám ji ohrozit.Děkuji za názor. http://www.vacushape.cz/kontraindikace

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 06. 2014

Dobrý den, mě by zajímalo, co od toho podtlaku očekáváte? Není lepší vzít trekingové hole a vyrazit na procházku do lesa? Nebo sednout na kolo a vyrazit na projížďku? Myslím, že je to mnohem zábavnější, než pohyby v bedně. Transplantované ledvině by zřejmě mírný podtlak neměl nijak vadit. Ale data na to nemám.

Dobrý den,jsem taky pacient s ledvinami, jednu mi doktoři vzali a druhou mám už po druhé operaci.Zatím funguje doufám že dlouho a že nebudu potřebovat dialýzu. Čtu a dívám se na dotazy a jedno mi chybí. Pacient který chodí na dialýzu může vykonávat práci? Nedovedu si představit, že bych náhle nemohl jíti do práce nebo na zahradu. Jsem vášnivý houbař a taky mám rád slunko a koupání.Omlouvám se za svůj dotaz ale o /práci/ pacienta který chodí na dialýzu jsem ve vašich dotazech nenašel. Děkuji Jaroslav

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 06. 2014

Pane Jaroslave, díky za výborný dotaz. Odpověď bude složitější v tom, že každý pacient je jiný a nelze tedy poskytnout jeden návod. Obecně lze říci, že snahou je, aby selhání ledvin výrazně neomezovalo pacienta v jeho běženém životě. Díky moderní terapii – například erytropoetin, díky kontrole krevního tlaku, překyselení organismu se nám celkem daří udržet pacienty v dobré kondici až do období těsně před dialýzou. To, zda pacient je schopen vykonávat nadále svou práci, ovlivňuje jednak charakter práce a jednak to, zda má pacient nějaká další onemocnění. U dialýzy je situace komplikovaná tím, že jak peritoneální dialýza, tak hemodialýza potřebují nějaký čas. Pokud charakter práce a její časový rozvrh umožní skloubení s dialýzou, doporučujeme pacientům si práci udržet. Ale nejdůležitější je Vaše chuť pracovat a proto si myslím, že Vaše středisko udělá vše pro to, aby jste mohl dialyzační léčbu skloubit s prací. Držím palce

Dobrý den, jsem dva měsíce po resekci ledviny (nádor na ledvině a odstraněná 1/3 ledviny) cítím se výborně a začínám pozvolna běžný život, jen nevím zda mohu chodit na sluníčko a po dalších dvou měsících třeba na dovolenou k moři nebo navštěvovat saunu. Musím držet dietu a 100% abstinova ? Děkuji za odpověď a hezký den.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 06. 2014

Dobrý den, po zhojení jizvy a ústupu bolesti by jste měl žít normálním životem jak dosud bez dalších omezení. Chybění 1/3 ledviny vás v ničem neomezuje. Samozřejmě za předpokladu, že nemoc je zcela vyléčena a zbývající 1 a 2/3 ledviny fungují normálně.

Dobrý den, měla bych dotaz nefunnguje mi jedna ledvina 3× tydne chodim na dializu ,chtěla jsem se zeptat jak to je ze sexem ,mužu si nějak ubližit jestli budu provozovat sex.diky za odpověd

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 06. 2014

Sexem si neublížíte, tedy pokud provozujete bezpečný sex – se stálým partnerem, který netrpí přenosným infekčním onemocněním

Chtela bych se jen zeptat. Muze clovek , ktery nemoci, za dva a pul dne pribrat jen 2 kg? Muze, kdyz se hodne omezuje, neji a pije opravdu minimalne. Vsak na dialyze mi pridali Pul kila suche vahy na vic. Takze jsem ted pribrala k dialyze jen 1, 5 kg . Je to mozne.? Nemam prujem, nezvracim a hlavne nemocum, nemam ledviny. Dekuji Ilona Rysava, FNsP Brno Bohunice, dialyza, zdravotni sestra ARO

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 06. 2014

Ano je to možné.

Dobry den, jsem pacientka 36 let, uz skoro 5 let dochazim 3× tydne a na dialyzu a priblizne poslednich 6 mesicu mam po kazde dialyze zvysenou teplotu – 37,5…vyjimecne az 38. Teplota stoupne asi 2 az 3 hodiny po skonceni dialyzy a k veceru ustoupi. Ve dnech kdy nemam dialyzu teplota nikdy neni. Vsechna vysetreni a odbery krve byly negativni, preventivne jsem byla prelecena tremi antibiotiky a teplota se presto nadale objevuje. Muze to byt nejaka reakce organismu na dialyzu? Uz jste se s tim nekdy setkali? Predem dekuji za odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 05. 2014

Dobrý den, takovou komplikaci jsem zatím neřešil a nalezení příčiny asi nebude úplně jednoduché

Dobry den, chcem sa informovat na tzv. gombikovu metodu pichania. Ako prebieha hodnotenie pacienta, ci je tato metoda pre neho vhodnejsi a vyhodnejsia. Kvoli aneurizmom, mala som s nimi velke problemy, by mohla pomoct. Obavy mam z infekcii, nejake studie ich uvadzaju ako dovod, pre ktory sa neosvedcila. Som 7 rokov na HD, prava ruka je uz na av fistulu nepouzitelna. Je sanca, ze mi vznikne nova na lavej. Moj stav so zilami nie je dobry, nemam rezervy. Takisto mam zavazne zdr. komplikacie, som vyse 20 rokov na imunosupresii (pre transplantaciu srdca v detstve), mam velke problemy s infekciami, prekonala som niekolko nemocnicnych nakaz. Sucasne som imobilna, pre mitochondrialnu myopatiu, velmi chuda, mam minimum svalovej hmoty. Mam zle hojenie ran. Moze mat gombikova metoda pre mna napriek tomu benefity ci je riskantna? Dakujem za skoru odpoved a vas odborny nazor. Ospravedlnujem sa, ak tato otazka prisla viackrat, vypadol mi internet pocas pisania.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 05. 2014

Dobrý den. Knoflíkovou metodu napichování používáme u některých pacientů. Řízení napichování AV fistule patří do rukou zkušených sester dialyzačního střediska, na našich střediscích se cévním přístupům věnuje vždy koordinátorka cévních přístupů, která určuje strategii napichování AV fistule. Na jiných střediscích o tom rozhoduje vrchní sestra, jinde do toho mluví i lékaři a lékařky. Metodu knoflíkové dírky volíme u těch pacientů, u nichž je obtížné napichování AV fistule např. z důvodu krátkého dostupného úseku napichované žíly, tam, kde je sklon k tvorbě aneurysmat, žíla je hlouběji a je hůře přístupná. Po vytvoření napichovacícho kanálku jsou používany tupé jehly a zavádění jehel je spojeno s menším výskytem komplikací ve smyslu propíchnutí žíly, hematomu, minutí žíly. Podmínkou úspěšného napichování touto technikou je, že tato metodika je na středisku používána a není pro sestřičky novinkou. Riziko infekcí u této techniky je dle statistik vyšší než u napichování žebříčkovou metodou. Proto rozhodování o tom, jak napichovat vaši AV fistuli je komplexní a musí být provedeno u vás na vašem středisku. Nelze doporučit na dálku, nelze preferovat jednu nebo druhou techniku napichování bez vyhodnocení očekávaných rizik a přínosů a zkušeností personálu a stavu AV fistule konkrétního pacienta a jeho celkového stavu.

Dobrý den Pane Doktore chtěla bych se zeptat před 4 lety jsem byla na ultrazvuku ledvin a jater ,nepiji jen příležitostně a nekouřím vísledky byly chronický zánět ledvin a zvětšená játra na otázku u mé obvodní lékařky jestli mě někam pošle mi bylo řečeno že podle čísla to je v normě .pro stálé bolesti břicha jsem byla loni zase na ultrazvuku a lékař mi řekl že se ledviny zhoršují trvala jsem na doporučení k jinému lékaři a jsem ted jako pacient na Nefruologii Vypočtené hodnoty mám Exkr.frakceH20…1220,0­0%,FG podle MDRD 1…95,07 ml/.V moči mi bylo naměřeno U_Kreatinin0,01-mmol/l,SU_Leukocyty 458+. Kultivace moči:Staphylococcus aureus10ˇ4 CFU/ml .Už v dětství mi bylo zjištěno chronické pyelonefritidy měla jsem jít v 10 letech na operaci ,ale nevim proč sem nešla.mělo jít o plastiku pánvičky, můj dotaz se týká je možné i ted tu operaci podstoupit abych neskončila na dialíze .Měla jsem ted 2× za sebou po veliké zátěži a nastydnutí třes který trval 2 hodiny a teplotu 38 stupnů po 2 panadolech v odstupu 4 hodin teploty a třes ustoupili .Mívám opakované záněty ženských rodidel což jsem nemívala .Doporučeno mi bylo hodně pít a Brusinky .je možná i jiná léčba než čekat na dialízu . Na další kontrolu jdu 23.6..a to kdy ten den mi bude 52 Předem vám děkuji za odpověd Rešlová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 05. 2014

Dobrý den, pokud se opakují záněty ledviny, je vhodné doplnit urologické vyšetření, které posoudí tvar, velikost a změny na ledvinách a močových cestách a podle toho se postupuje dále. Výsledky funkce ledvin v současné době nesvědčí pro sníženou funkci ledvin, proto není řeč o žádné dialýze.

Dobrý den, mnoho lidí s transplantovanou ledvinou více pije a tím pádem i více močí,má osobní zkušenost je při měření před lékařskou kontrolou,stan­dartně 4–5l.Funguje mechanismus zpracování tekutin jinak,než u lidí s vlastními ledvinami? A dále,mohu s transplantovanou ledvinou darovat,pokud ne krev,pak alespoň plazmu? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 05. 2014

Dobře fungující transplantovaná ledvina hospodaří s vodou stejně jako každá jiná ledvina. Samozřejmě zbytečnou vodní zátěž ve formě 4–5 litrů se bude snažit vymočit. Darování krve není vzhledem k užívání imunosupresivní léčby vhodné.

Dobrý den,chci se zeptat 3krát týdně dojíždím na dialýzu a zajímá mě,jestli si mám vystavit neschopenku a jestli mám na ni nárok zatím mi ji žádný lékař nedal.Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 05. 2014

Chronická dialýza je stav trvalý, proto nelze dojíždění na dialýzu vyřešit neschopenkou, která může pracovní neschopnost řešit pouze na omezenou dobu – například po zahájení dialyzační léčby. Pokud nelze kombinovat dialyzační léčbu s pracovním zařazením, je nutno požádat praktického lékaře o přezkum zdravotního stavu a zvážit zařazení do invalidního důchodu.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená asketická ledvina a jestli je běžné, že se dilatuje ledvina při zavedeném stentu. Moc děkuji za odpověď Liba M.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 05. 2014

Dobrý den, pojem asketická ledvina nevím co znamená. Dilatace svědčí pro ztížený odtok moči, je třeba pátrat po příčině. Pokud dilatace nepřetrvává z doby před zavedením stentu.

Vážený pane doktore, můj dotaz se týká ročního syna, který v 10 měsících prodělal zánět ledvin. Na ATB reagoval rychle a dobře. Následně mu ale na UTZ zjistili tento nález: „Obě ledviny mají normální polohu, velikost vpravo 95mm se zúžením parenchymu na 4mm, dilatací dutého systému – kalichy až 18mm, pánvička 19mm, PU přechod nepřehledný bez dilatace. Levá ledvina velikost 72mm, parenchym šíře 11mm, se zachovalou kortikomedulární diferencí. Dutý systém je štíhlý, litiázu neprokazaná. Perirenální tuk norm.echogenity.“ Lékař nasadil Sumetrolim na 6 dní, pak kontorola. Prý se jedná o hydronefritidu. Chce nás poslat na izotopové vyšetření a dle jeho slov bude velmi pravděpodobně nutná operace… Jaký je prosím váš názor? Jsou ta čísla na p.ledvině opravdu tak alarmující? Jak se rozlišují jednotlivé stupně hydronefritidy? Je vždy nutná klasická operace nebo je ev. možná i laparoskopie? Moc Vám děkuji za odpověď. Eliška

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 05. 2014

Dobrý den. Hydronefroza je najčastější vývojová vada ledvin. Je otázkou, co je její příčinou. Nejčastěji se jedná o důsledek tzv. vesikouretrálního refuluxu, tedy stavu, kdy funkční uzávěr mezi močovým měchýřem a močovodem je nefunkční a moč se tlačí z močového měchýře zpět do močovodu. Trvajícím tlakem dochází k poškozování ledviny, jejím projevem je rozšíření pánvičky a kalichů ledviny, po delší době zánik funkční ledvinné tkáně – tedy redukce síly parenchymu. Přesná čísla normálních hodnot u malých dějí neznám, ale 4mm je velmi málo. Proto ta úvaha o scintigrafickém vyšetření, které prokáže velikost zachovalé funkce postižené ledviny. Podle funkce pak bude odborným pracovištěm doporučen další postup. Léčba patří do rukou specialistů – dětských urologů.

Chtela bych se jen zeptat. Kdyz ma nekdo oteklou jednou tak nohu maji cervenou a bolestivou co to muze byt? Na dialyze udelali ultrazvukove vysetreni a to je vse. Pacientce se udelalo spatne v noci a nemohla dychat. Nemohla to byt embolie plicni? Nastesti se to zvladlo.Ale bylo by asi potreba udelat angiografii cev DK a pokud je tam trombus vytahnoutho. Primar Bouda na angiografii to dela se 100 procentni uspenosti.Rozhodne by se to nemelo nechat.Je to tak ? Dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 04. 2014

Otok a zarudnutí dolní končetiny může mít více příčin. Tromboza hlubokých žil, u níž hrozí embolie nebývá doprovázena zarudnutím. Příčinou zarudnutí může být infekce. Infekce kůže a podkoží může být doprovázena sepsí, která se rovněž může projevovat slabostí a dušnosti. Proto nelze z vaších údajů rozhodnout, o co se jednalo a jaký se měl volit postup.

Dobrý den, mám polycystozu ledvin. Kreatin 510, močovina 16. Loni po porodu se stav zhoršil, a proto mě nefrolog poslal na ct břicha k posouzení, jestli bych mohla mít peritoneální dialýzu. Závěrem bylo, že v břiše není téměř rezerva a podmínkou by bylo vyprázdnění trakčníku a částečné vyklenutí břicha. Proto mi nefrolog řekl, že peritoneální dialýzu nemůžu mít, pouze v případě odstranění ledviny. Na základě této zprávy mě odmítli zařadit na čekací listinu bez předem provedené nefrektomie. Sama jsem si teď domluvila konzultaci v transplantačním centru, kde mě prohlédla nefroložka a podle ní tam místo na ledvinu je. Nejvíc mě udivilo, že mi řekla, že dokonce nevidí důvod, proč bych neměla zvládnout peritoneální dialýzu, když jsem bez problémů zvládla těhotenství. Samozřejmě bych vypadala jako těhotná, ale vypouklé břicho je v tomto případě asi normální. Kdo dokáže správně posoudit, jestli bych peritoneální dialýzu zvládla nebo ne? Můj nefrolog, chirurg, ten kdo popisoval ct? A mohlo mít význam, že jsem byla čerstvě po porodu?(děloha 8,5cm)

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 04. 2014

Bohužel názory lékařů na možnost peritoneální dialýzy a transplantace ledviny u pacientů s polycystickými ledvinami se různí. Jsou transplantační centra, která jednoznačně vyžadují odstranění alespoň jedné polycystické ledviny před zařazením do čekací listiny nebo před transplantací od žijícího dárce. Tento požadavek je však v rozporu s požadavky na zachování zbytkové funkce polycystických ledvin během dialýzy co nejdéle. Pokud pacient nechce přijít o zbytkovou funkci ledvin, nechce podstupovat nefrektomii, stojí za zvážení konzultovat nespádové transplantační centrum. Nebo je možné vyčkat po zahájení dialýzy poklesu diurézy a ztrátě funkce ledviny a teprve poté podstoupit nefrektomii a zařazení do čekací listiny.

Polycystické ledviny jsou považovány za relativní kontraindikaci peritoneální dialýzy, protože bývají spojeny s vyšším výskytem kýly. Pokud je pacient motivován a peritoneální dialýzu chce, má smysl jí alespoň vyzkoušet. Argument paní doktorky o tom, že když jste zvládla bez problému těhotenství, měla byste pohodlně tolerovat 2 litry dialyzačního roztoku při peritonální dialýze, zní zcela logicky.

Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat zda mohu chodit darovat krev, nebo krevní plasmu pokud mám jednu ledvinu. Nemám problémy s ledvinou, i když je pouze jedna. Také jsem se dozvěděla mnoho pozitivních zpráv vzhledem k mým koníčkům (hasiči, koně, …), ale na to darování jsem se zapomněla zeptat. :-/ Můj imunitní systém je také dobrý. Všem nemocem, hlavně chřipka, angína,…, se statečně vyhýbám i dva roky v kuse. Po otci mám velmi dobrý imunitní systém. Děkuji za odpověď. :-)

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 04. 2014

Při normální funkci jedné ledviny a normálním močovém nálezu nestojí v darování krve nic v cestě. Užijte si to. :-) Zdravím

Mohu mému vnukovi s Alportovým syndromem darovat ledvinu, když je mi 65let? Máme stejnou krevní skupinu.Matka i sestra mají shodnou diagnosu,otec má jinou krevní skupinu. Děkuji Sacherová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 04. 2014

Věk by neměl být překážkou, důležité, zda jste zdravá a zda funkce vašich ledvin je v pořádku. To vše odhalí předtransplantační vyšetření, obraťte se na lékaře dialyzačního střediska, v němž je vnuk dialyzován nebo je na dialázu připravován.

Dobrý den, bílkovina 1,5g/24h, mikro krve, jinak renální fce normální, k vyšetření biopsií ke zvážení. Jinak časté únavy a dlouhotrvající mírně zvýšené teploty. Pokud by se prokázal nějaký typ GN, tak jsem se nikde nedočetl délku léčby imunosupresivy? Podává se vždy jako prevence, funguje jako zaléčení a potom je možné vysazení? Děkuji za odpověď. PS: pro mě jako pro sportovce je v momentálním stavu stejně nepředstavitelné nasazení kortikoidů a s tím spojené ochabování svalstva, katabolických stavů atd., psychický dopad na mě by byl značný, takže východisko?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 04. 2014

Před indikací biopsie je u proteinurie nutné kompletní interní vyšetření se zaměžením na vyloučení tzv sekndární příčiny. Především jde o vyloučení onkologického onemocnění, tedy nutno vyšetřit zažívací trakt, prostatu, rtg plic, dále vyloučit tzv systémové onemocnění – tedy provedení odběrů na různé typy autoprotilátek. Pokud jsou tato vyšetření negativní, pak malá proteinurie by možná nebyla indikací k biopsii, ale jsou-li současně přítomny celkové příznaky jako u vás – zvýšené teploty a současně i mikroskopická hematurie, pak pro rozhodování o dalším postupu biopsie je přínosem. Doporučená léčba – tedy i rozhodnutí o imunosupresi, její délka a dávkování je závislé na bioptickém výsledků. Stejně tak lze předvídat i její úspěsnost. Léčebné protokoly lze najít např. v mezinárodních doporučeních z roku 2012: http://kdigo.org/…/guidelines/ v dokumentu Glomerulonephritis. V rozvaze, zda léčbu zahajovat či nikoliv vždy stojí proti sobě očekávaný přínos léčby a vedlejší účinky léčby. Přání a životní styl nemocného v tom hrají nemalou roli. Nakonec přání a souhlas nemocného je nutnou podmínkou i při samotném provedení biopsie.

Dobrý den, prosím o radu. Je nutné kontrolovat každý rok na nefrologii dítě (ultrazvuk, rozbor moči), které prodělalo v 6 měsících akutní pyelonefritidu? Nyní je mu 7 let a od té doby neměl žádný problém, přesto jsme každý rok zváni znovu na kontrolu. Bohužel otázky rodičů se v tomto zařízení považují za nepřípustné „prostě přijďte, odborníci jsme tady snad my“, což ve mně samozřejmě nebudí vůbec důvěru a mám chuť se tam již neukázat. Nerada bych ale ohrozila synovo zdraví, proto prosím o názor… Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 04. 2014

Je to škoda, když odborník není ochoten svému klientovi zdůvodnit, proč jej každý rok obtěžuje kontrolními odběry a vyšetřením. Samozřejmě nemůžu znát přesný důvod, proč syn tato vyšetření podstupuje. Pokud je popisován nějaký patologický nález – například přítomnost vesikouretrálního refluxu – tedy rozšíření močovodu, nebo je přítomnost bílkoviny v moči apodobně, pak jistě mají kontroly nějaký smysl. Pokud se však ve zprávách opakuje normální nález, nemají asi kontroly opadstatnění a naopak u malého dítěte mohou mít zbytečné prohlídky nepříznivý vliv na psychiku dítěte. Pokud nemáte důvěru v ošetřujícího lékaře, proberte nálezy s praktickým lékařem, případně jiným lékařem z oboru.

dobry den pane dr. kantor-kolik stoji a kde se da zakoupit plne automaticka brisni dializa.nebo zapujcit dekuji za odpoved ps na dializu chodim 3 mesice a mam toho plne bryle

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 04. 2014

Automatizovanou peritoneální dialýzu indikuje Váš ošetřující lékař dialyzačního střediska na základě výsledku tzv. PET testu, který je prováděn 1–2 měsíce po zahájení peritoneální dialýzy – charakteru CAPD. Pokud to výsledky PET testu splňují kriteria určena pojišťovnou: najdete např. http://www.bodnik.cz/sezview/top.php?… Pokud tedy splňujete tyto podmínky, dialyzační středisko vám přístroj, zaškolení a materiál zajistí a stejně tak následné kontroly. Jeden den automatizované peritoneální dialýzy je odhonocen 4325 body, tedy kolem 4000 korun v závislosti na hodnotě bodu.

Dobrý den, dovoluji si poslat námět, jak možná zvýšit počet živých dárců ledvin. Čekám na transplantaci, ale představa, že budu objíždět své příbuzné, ačkoli spolu dobře vycházíme, s dotazem, zda by mi nemohli dát ledvinu......takže čekám na ledvinu od mrtvého dárce. Navíc je obtížné vysvětlovat, že dnes už není třeba stejná krevní skupina atd… VELMI by nám nemocným pomohlo, kdybychom mohli předat lékařům kontakty na ev. možné dárce z řad příbuzných, kterým by poté přišla OD LÉKAŘŮ informace, nikoli samozřejmě žádost. S tím, že jsou osloveni s touto informací jako příbuzní toho a toho člověka, který čeká na ledvinu a se stručným vysvětlením ,co to znamená pro dárce. Pevně věřím, že pak by počet dárců velmi stoupl. Sám nemocný zpravidla nenajde sílu hledat ledvinu pro sebe, už jen říct okolí o své nemoci je těžké… Pro situaci, kdy není jako dárce manžel, dítě, kteří s nemocným přímo žijí a o nemoci vědí, by to byla obrovská pomoc. Přitom náklady by byly zanedbatelné. Na osvětu je vynakládá hodně peněz, tohle by snad mohlo být cílenou osvětou… Děkuji za zvážení, věřím, že by to zachránilo život moha lidem.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 03. 2014

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz a námět. Rozhodnutí darovat orgán osobě blízké je osobní rozhodnutí. Chápu, že potřebnému – tedy pacientovi – se těžko oslovuje své příbuzné a známé s žádostí o darování ledviny. Na druhou stranu podmínkou darování ledviny je dobrovolné rozhodnutí dárce. Na dárce nemůže být vyvíjen nátlak a rozhodnutí musí vycházet z vnitřního přesvědčení dárce. Ze strany nás, zdravotnických pracovníků, můžeme udělat vše pro šíření objektivních informací: o výhodách transplantace ledviny před jinými metodami náhrady funkce ledvin, o výhodách transplantace od žijícího dárce oproti transplantaci od dárce zemřelého, o případných rizicích pro příjemce i pro dárce. To je i důvod existence těchto stránek www.ledviny.cz, které již 15 let tyto informace zveřejňují, proto se každoročně druhý čtvrtek března pořádá Světový den ledvin. Dialyzační střediska pořádají setkání pacientů s rodinnými příslušníky. Vydáváme pacientské časopisy. Na druhou stranu obecná propagace je něco jiného než cílené oslovení konkrétního potenciálního dárce „ze seznamu“. Mám pocit, že tento návrh již překračuje právě tu tenkou hranici mezi svobodným rozhodnutím potenciálního dárce a rozhodnutím pod nátlakem. Je ale možné, že ne každý to cítí zrovna takto.

Dobrý den, mám syn 2,5 měsíce byla jsem s ním na vyšetření a Dg.Hydronefróza gr.II-III a dilatace ureteru vlevo 7mm-bez VUR, Náplň pravé pánvičky a močovodu, ureterokéla sin susp. levá ledvina délka 5cm,parenchym šíře 9mm, je naplněn horní kalich-7mm, dolní kalich 5mm,pánvička apir 5mm, aper 6m. Při dolním kalichu a distálněji pod nim jsou dva hyperechogenní kroužky. Pravá ledvina je 5,1 cm, parenchym šíře 10mm, horní kalich 3mm, dolní je šíře 4–5m, pánvička apir 2.3. Můžete mi to trošku blíže vysvětlit co to pro mého syna znamená? Mám strach aby to nebylo moc vážne. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 03. 2014

Bohužel obor dětské nefrologie a urologie není mým oborem. Na druhou stranu se jedná o závažný nález, který jistě vyžaduje buď další léčbu nebo alespoň další sledování a proto si neumím představit, že by lékař, který vás na toto vyšetření odeslal, vám nevysvětlil, co to znamená, jaký je další postup a plán. Pokud to opravdu neprovedl ani po cíleném dotazu, je třeba vyhledat jiného dětského nefrologa nebo urologa.

Dobrý den, dcera 17 let má v nejbližších měsících podstoupit operaci ledvin, kdy jí bude část pravé ledviny odebrána. Pravá ledvina funguje na 11% a na separované funkci ledvin se pravá ledvina podílí 22%, levá ledvina 78%.Chtěla bych se prosím zeptat zda by jste doporučili následnou lázeňskou péči a pokud ano tak které lázně jsou na tento stav specializovány­.Předem velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Ludmila

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 03. 2014

Vyhláška hovoří, že lázeňskou léčbu po operaci ledvin indikuje urolog do 6 měsíců po operaci. Dle seznamu to jsou jen Mariánské lázně. ( http://www.lecebne-lazne.cz/…-1997-sb.pdf ) Je otázkou, co od lázeňské léčby očekáváte? Lázeňská léčba nijak neovlivní funkci zbývajících ledvin, samotná operace ledvin – nevíme z jaké indikace – nevyžaduje úpravu životních návyků, jejichž změně by mohl být pobyt v lázních snad nápomocen. Operace a následná rekonvalescence určitě znemožní dceři navštěvovat školu na několik týdnů, bude mít co dohánět. Další výpadek pobytem v lázních tak může život dceři více zkomplikovat než pomoci. Samozřejmě jsme každý jiný, pro někoho pobyt v lázních může být příjemným odpočinkem, pro jiného ztraceným časem.

Dobrý den, jsem v 22 týdnu těhotenství a na genetickém vyšetření mi bylo sděleno, že miminku funguje levá ledvina a ta pravá nefunguje, protože se při vývinu nespojila s močovou trubicí a tudíž už nikdy fungovat nebude. Moc by mě zajímalo jaké nás čeká po porodu vyšetření a četnost těchto vyšetření a taky co to obnáší pro miminko a co pro rodiče

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 03. 2014

Těžko předvídat, tuto problematiku řeší specializovaná dětská urologická pracoviště. Bude záležet na vývoji dítěte. Pokud ledvina nebude mít odtok moči, lze předpokládat, že se řádně nevyvine a zbude po ní jen nefunkční zmenšená tkáň. Pokud vývoj druhé ledviny bude v pořádku, ledvina se přizpůsobí svou funkcí a plně nahradí chybějící ledvinu. V tom případě pak nebudou nutná žádná další opatření. Po porodu určitě krevní odběry budou pátrat po tom, jak ledvina funguje a ultrazvukem se zkontroluje stav zaniklé a funkční ledviny. S jedinou funkční ledvinou žije celá řada lidí a pokud fungují bez potíží, není nutné takové jedince stigmatizovat a omezovat v jejich životě. Z dětství si pamatuji stejně starého kluka, který celé dětství prožil s řadou omezení, protože měl jen jednu ledvinu. Nesměl sportovat, nesměl se nachladit, na výletech na něj učitelky dávaly pozor a matka na něj stále dohlížela. Když po se desítkách let objevil u mě jako pacient, měl zcela normálně fungující zdravou ledvinu, která jej nijak neomezovala, ale omezené dětství mu již nikdo nevrátil. Držím palce

dobrý den.jsem diabetik a již rok praktikuji urinoterapii dle dr.Partikové.užívám veškerou ranní(od cca 2hod)urinu cca 1/2 l.prosím o sdělení názoru z pohledu diabetologa.děkuji za odpověď. Antonín

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 03. 2014

Dobrý den, přečetl jsem si článek paní Partykové na http://www.urinoterapie.eu/…oterapie.htm a nevycházím z údivu, co vše jsou lidi schopni podstupovat. Docela nechutné.

Dobrý den, je mi 25 let, mám chronickou glomerulonefritis ověřenou ve 12 letech biopsií. Kontrolována, protože můj děda zemřel na selhání ledvin, léky jsem však na to nikdy nebrala. Nemám žádné potíže. Při poslední kontrole mi klesl GF na 0,8 ml/s. Na kontrolu chodím dvakrát ročně už od mala a vždy byl GF větší než 1,4 ml/s. Nyní Kreatinin 80 umol/l, Urea 4,8 mmol/l, albumin 45,9 g/l. Nevím, proč tak najednou tak GF kleslo. Je pravda, že jsem byla během ledna a února nachlazená, jestli se to mohlo projevit? Co dělat, aby se to opět zlepšilo a nemusela jsem na zvažovanou rebiopsii. Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 03. 2014

Dobrý den, při kreatiniu 80 se domnívám, že GF ve skutečnosti neklesla, ale došlo k chybě při výpočtu glomerulární filtrace. Příčin může být celá řada: neúplný sběr moči, špatně zadané množství moči, chyba při zadání výšky, váhy, nebo chybné zadání intervalu, během něhož se sbírala moč (např. sbírala jste 12 hodin ale v laboratoři zapsali 24 hodin) Stačí překlep laborantky nebo sestřičky, případně lékaře a chyba je na světě. Ve výsledkové listině tyto údaje zkontrolujte. Glomerulární filtrace dle výpočtu z rovnice CKD-EPI vám nyní vychází na 1,47 ml/s a není důvod se domnívat, proč by to nemělo odpovídat skutečnosti.

Dobrý deň Chcem Vás poprosiť o radu .Moja manželka má polycistické obličky štádium 4.Lab.výsledky :Urea =18,26 ,Kreatín 305,80,GFR Cock0,32ml/s,GFR MDRD 0,25ml/s. Teraz jej aplikovali fistulu,ale operacia sa nepodarila,a zákrok je nutne opakovať.Niekde som čítal,že k oddialeniu dialyzy pomáha Natrium bicarbonat alebo citrusové plody. Manželka má 52r.Ináč sa cíti dobre,akurát je trochu unavená. ďakujem za odpoveď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 02. 2014

Natrium hydrogencarbonicum, případně úprava stravy směrem k většímu zastoupení vegetariánkých prvků je používáno u pacientů s pokročilým selháním ledvin ke kompenzaci překyselení organismu. Překyselení je dáno zhoršeným vylučováním kyselin ledvinami. Natrium bicarbonicum v nefrologické ambulanci ordinujeme celé řadě pacientů a dávku upravujeme podle výsledků acidobazické rovnováhy, kterou pravidelně kontrolujeme. Existují práce, které uvádějí jisté zpomalení zhoršování funkce ledvin. Je to ovšem údaj statistický a nelze z toho vyvozovat, že nasazením natrium bicarbonicum u konkrétního pacienta oddálím zahájení dialýzy. Je zřejmé, že u vaší paní je rychlost nemoci dána především samotným genetickým onemocněním.

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či by som mohol mojej priateľke, ktorá chodí na dialýzu darovať obličku. Má 23 rokov a trpí Alportovým syndrómom. Ja mám 28 rokov a som úplne zdravý až na to, že mám poruchu štítnej žľazy (vnútornú). Beriem 1 krát denne Euthyrox 50. Prosím o skorú odpoveď. Vopred veľmi pekne ďakujem.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 02. 2014

V doporučeních pro vyšetření dárců není snížená funkce štítné žlázy posuzována jako samostatná kontraindikace k darování ledviny. Proto si myslím, že by to nemuselo být překážkou. Běžný postup je, že případný dárce se obrátí na ošetřujícího nefrologa příjemce, který pak zprostředkuje další vyšetření a doporučení do transplantačního centra.

Dobrý den.Já bych se chtěla prosím zeptat. Měla jsem více jak 2roky peritoneální katetr, nyní jsem téměř rok po kombinované transpntaci/sli­nivka a ledvina/ a zároveň s operací pupeční kýly. Asi 14dní po Tx mi dělali revizi břicha. Mohu tedy mít s velkou pravděpodobností srůsty a tedy neprůchodnost vaječníků ??? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 02. 2014

Možné je všechno, zvláště pokud během léčby dialýzou proběhla epizoda peritonitidy. Jinak bych tuto souvislost neviděl jako samozřejmou. Zda vaječníky fungují nebo ne zřejmě dá zjistit odborným gynekologickým vyšetřením.

Dobrý den, můžete mi prosím napsat jaké vyšetření je třeba provést před zařazením do čekací listiny na transplantaci ledvin? Možná jsem to napsala špatně omlouvám se neznám ty správné názvy.Tatínek o tom uvažuje ,ale má strach z vyšetření. Jako dcera nemůžu darovat tatínkovi ledvinu, pouze manželka , sourozenci a cizí dárci,? Děkuji za odpověď Pelcová Lenka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 02. 2014

O vyšetření před transplantací se dozvíte více na stránce Koordinačního střediska transplantací http://www.kst.cz/web/?… , ale konkrétní vyšetření a možnost zařazení nemocného do transplantačního programu, stejně tak možnost příbuzenské transplantace, jakož i vstupní vyšetření potenciálního dárce ledviny zásadně konzultujte s ošetřujícím nefrologem Vašeho otce, který je kompetentní osobou v procesu přípravy k transplantaci. Dcery jsou stejně potenciálními dárci ledviny jako synové nebo manželky či jiní příbuzní či jiní nepříbuzní dárci.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na jednu pro mě dost závažnou otázku. Před půl rokem mi diagnostikovali chronickou renální insuficienci pátého stupně.V dnešní domě jsem udržován již čtyři měsíce na peritoneální dialýze.I přes problémy,které s ní zažívám,po třetí výměna katetru,se cítím celkem dobře.Mé výsledky se snížili na přijatelnou hodnotu urea 19,2 a kreatinin 430.Po biopsii ledvin bylo zjištěno,že ledviny fungují pod jedno procento a regenerace,či uzdravení je zcela nemožné.Do dnešního dne nemocnice stále oddaluje všechna nutná vyšetření k zařazení na Waiting list.Zdá se mi,že čekat půl roku,což se tak i děje,aby mi udělali veškerá vyšetření a mohl být odtransplantován,mě připadá minimálně neetické.Chci se tímto zeptat,zda je možnost nebo způsob,jak toto popohnat,nebo se nechat přijmout do jiné nemocnice v jiném regionu,kde by došlo k urychlení této záležitosti ?Děkuji a jsem s pozdravem David

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 01. 2014

Rychlost vyšetření závisí na dostupných kapacitách jednotlivých ambulancí – echografické, ultrazvukové a další vyšetření. U některých nemocí pacient nemůže být zařazen do transplantačního programu ihned po zahájení dialýzy z důvodu aktivity onemocnění – např. u ANCA asociované vaskulitidy apodobně. Zda je to váš případ, vám řekne ošetřující lékař. Některá transplantační centra chtějí posuzují zařazení pacienta na základě výsledků, které jsou dodány z dialyzačního střediska, jiná trasnplantační centra, např. IKEM si pacient zve k sobě a potřebná vyšetření si provádějí sami. Existuje svobodná volba lékaře, tedy i transplantačního centra, ale pojišťovna v případě větší vzdálenosti nemusí akceptovat např. náklady na dopravu do vzdálenějšího centra.

Vážení lékaři,prosím o radu.Jsem pacientka po transplantaci ledviny/1,5ro­ku/.Asi 4měsíce užívám na vysoký tlak m.j. i CYNT.Jsem šťastná,tlak je v normě,ale po tomto léku mám zácpu.Mohu užívat EMULIPS a OK Alfa plus?Lze cynt nahradit jiným?Samozřejmostí je správná strava a pravidelnost,ale to na mě opravdu neplatí.Děkuji Vám za odpověď,zdravím a přeji vše dobré! J.M.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 01. 2014

Dobrý den, to je zajímavé, protože v příbalovém letáku jsou stran zažívacího traktu vyjmenovány komplikace právě opačné: Sucho v ústech Průjem, Nausea, zvracení, dyspepsie. Potravinové doplňky, které uvádíte, se nezdá, že by obsahovaly složky, které by negativně ovlivňovaly užívaná imunosupresiva, proto se zdá, že by nemusely uškodit. Na zácpu doporučujeme užívání laktulozy, na níž nevzniká návyk.

Dobrý den,

již několik let se potýkám s otoky nohou od kolen dolů, před časem jsem absolvovala operaci, po které se můj operatér pustil do hledání původu těchto otoků.

Cévní vyšetření mi dopadlo dobře.

Nyní jsme se zaměřili na ledviny, neboť již několik let mám problém s alkoholem, kdy po jeho užití oteču po celém těle, otoky zrudnou a svědí, objevují se nejvíce v obličeji a odezní až po několika dnech. Navíc mi v předoperačním vyšetření vyšla zvýšená přítomnost bílkovin v moči a byl odhalen zánět močových cest. I po zaléčení zánětu antibiotiky jsem byla upozorněna, že se mi moč trochu krystalizuje.

Nyní mi praktický lékař, po vyžádání odeslání na kompletní vyšetření ledvin na doporučení operatéra, sdělil, že rozbor moči a krve v předoperačním vyšetření dopadl dobře a není takového vyšetření třeba. Ráda bych se zeptala, zda takovéto vyšetření moči a krve v předoperačním vyšetření opravdu odhalí problém s ledvinami nebo zda může kompletní nefrologické vyšetření odhalit něco, na co předoperační vyšetření nepoukáže?

Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 01. 2014

Pokud vyšetření moči a krve dopadlo dobře, tedy bez patologického nálezu, není další vyšetřování nutné.

Dobrý den, jsem skoro 3 měsíce po resekci ledviny a jsem stále unvená, jiné probly nemám, může to být od té resekce ledviny. Na kontrolu jsem pozvaná n konci ledna na UZV rentgen plic Teď jsem dostala kašel, na který moc netrpím, teploty nemám,může to mít souvislost? Děkuji Lišková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 01. 2014

Dobrý den, samotná resekce ledviny, pokud probíhá bez komplikací, nevede k trvalé únavnosti. Je otázka, co bylo příčinou resekce, jaká máte další onemocnění apod.

Dobrý den,můj dotaz se týká těhotenství a dilatace pánviček plodu. Jsem ve 31.tt a miminku(holčičce) zjistili dilataci ledv.pánviček. Výsledky jsou zde: Levá ledvina A-P 40mm Levá ledvina Tr 29mm Levá ledvina 50mm Objem levé ledviny 30,4cm3 Levá pánvička A-P 15,0mm Levá pánvička Tr 17,6mm Levá pánvička L 17,9 Pravá ledvina A-P 32mm Pravá ledvina Tr 28mm Pravá ledvina L 50mm Objem praví ledviny 23,5cm3 Pravá pánvička A-P 17,8mm Pravá pánvička Tr 11,1mm Pravá pánvička L 11.0m

Diagnoza zní Hydronefroza, lokalizace oboustranně, dilatace vlevo středně závažná, dilatace vpravo také. Pane doktore, mohl byste mi prosím laicky vysvětlit co tato diagnoza znamená a zdali hrozí miminku nějaké nebezpečí?? Jak se bude postupovat po porodu?? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 01. 2014

Dobrý den. Obávám se, že lékařem, který Vám tyto otázky musí zodpovědět je Váš ošetřující lékař, který Vám doporučí vhodné urologické pracoviště, které se zabývá léčbou vrozené hydronefrozy u dětí. Jedná se o jednu z nejčastějších vrozených vývojových vad močové soustavy, při níž v důsledku vadného vývoje vyústění močovodu do močového měchýře dochází k přetlaku v močovodu nebo obou močovodech a to vede k rozšiřování močových cest a může vést k poškozování funkce ledvin. Díky nitroděložnímu ultrazvukovému vyšetření a vyšetření dětí po porodu jsou dnes tyto vady diagnostikovány včas a jsou pak adkevátně léčeny na specializovaných dětských urologických klinikách.

Mám chronické onemocnění ledvin CKD IIIb. stupně (G3bA1), nyní již stacionární, v.s. kombinace ICHL, vaskulární nefroskleróza a chron. TIN při recid. IMC. V lab. nálezu byl zjištěn draslík 5.3. Existuje, prosím, konkrétní přehled ovoce a zeleniny i s obsahem draslíku, kterých se mám vyvarovat? Děkuji. J. Spáčilová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 01. 2014

Dobrý den. Mírné zvýšení draslíku Vás nyní nijak neohrožuje. Ve stádiiu IIIb bývá trvalé zvýšení draslíku a nutnost omezení příjmu draslíku vzácné. Je proto nutné, aby Váš lékař zkontroloval užívanou medikaci – některé léky draslík zvyšují, zkontrolovat, zda nedochází k metabolické acidoze, u níž je draslík zvýšen druhotně. Teprve po vyčerpání těchto kroků, bude-li draslík stále vysoký má smysl omezování v dietě. Naopak u pacientů na dialýze je omezení příjmu draslíku základem léčby. Určitě na internetu najdete řadu výživových tabulek s obsahem draslíku. Jedna ze starších je tady: http://old.ledviny.cz/…/kalium.html nebo http://www.nefrologie.eu/…ain/read.cgi?…

Dobrý den,mám nízkou hladinu hemoglobinu( 70), po 6 týdnech si pravidelně píchám mirceru 200, ale stejně to není lepší. Ještě nejsem na dialýze a mám strach, jak to bude, až mě na ni převedou. Peritoneální d. nemůžu mít a už teď mám velké problémy. Stačí, abych šla na nákup a cestou zpět už mě hodně bolí svaly na nohou a jsem schopná jít jen velmi pomalu. Někdy musím i zastavit, abych si odpočinula. Je to jako kdybych právě doběhla maraton. I můj nefrolog si všiml, že mnohem pomaleji mluvím a reaguji. Jsem stále unavená, ale v noci spát nemůžu. Potřebovala bych se unavit pohybem, ale ten už moc nezvládám. Dokonce pro mě občas bývá unavující se jít najíst a napít. Je možné dostat transfuzi a od jakých hodnot? Jak se to řeší na dialýze? Hubnu a za poslední 3 měsíce se mi snížil albumin z 50 na 43. Sice to zatím není problém, ale pokud se přestanu hýbat, tak by to nemuselo být dobré. Je mi 30 a byla jsem zvyklá na dostatek pohyu. Oproti minulé kontrole před 6týdny mi stoupl kreatin z 350 na 420 a močovina ze 14 na 18. Přesto mám jít na kontrolu až za 2,5 měsíce. Zdá se Vám to v pořádku? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 01. 2014

Dobrý den, potíže které popisujete mohou být opravdu projevem těžké anemie. Je otázkou, proč je anemie až takto pokročilá a proč nezabírá vysoká dávka Mircery. Jsou v pořádku zásoby železa (hladina ferritinu a saturace transferrinu?, je dostatečná zásoba vit. B12, kyseliny listové?) nejsou přítomny ztráty krve? – stav po operaci, krvácení do zažívaího traktu, není překyselení organismu? Slabost a svalová úvana mohou být projevem vysokého draslíku, nepřesahuje draslík hodnoty 6 a více? Hodnoty kreatininu 420 odpovídají dle odhadu funkci 0,18–0,20, ale při nechutenství, omezení fyzické aktivity a vynechání masa ve stravě může ověření funkce ledvin z přesného sběru moči prokázat výrazně nižší funkci, než ukazuje pouhý odhad vypočítaný z krevních hodnot. Navíc výsledky z moči za 24 hodin prokáží, jak jste na tom s výživou, příjmem bílkovin, zda omezení bílkovin není příliš velké. To vše by pak znamenalo, že další oddalování dialýzy nemá smysl a bez zahájení dialýzy se stav nezlepší. Předpokládám, že již máte funkční arteriovenózní fistuli, aby bylo možno zahájit dialýzu ihned bez nutnosti zavádět katétr. Samozřejme nic nevím o Vašem základním onemocnění, případně dalších onemocněních. Jak vidíte, za každou odpovědí se otvírají další a další otázky. To je důvod, proč se medicína nedá dělat na dálku přes internet, ale jen intenzivní komunikací se svým ošetřujícím lékařem. Držím Vám palce.

Dobrý den pane doktore, dovolím si následující dotaz, jehož zodpovězení má pro mne velký význam. Jsem 3 měsíce po nefrektomii L, i přes tento handycap se chci vrátit cíleně k mému hobby, a sice k vytrvalostnímu běhu ( rozumějte nyní do vzdálenosti půlmaratonu), který provozuji již hodně let. Moje otázka se týká toho, zda při velké ztrátě tekutin pocením během výkonu netrpí ledvina. Samozřejmě dbám na dobré zavodnění před sportem, s sebou na běh mám i láhev na doplňování tekutin (o objemu cca 0,5 litru) a hned po běhu tekutiny spořádaně doplňuji. Ale po dobu sportu, řekněme po dobu 100 minut, deficit tekutin tělo má. Děkuji srdečně za Vaše zodpovězení.jš

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 01. 2014

Zdravá ledvina netrpí a maraton určitě snese. Jen do toho. Za 100 minut během běhu v našich podmínkách nezdehydratujete, a zdravá ledvina si umí s tím poradit.

Pěkný den, reaguji na článek o odkyselení, je vhodné krom správné životosprávy zařadit i nějaké preparáty k odkyselení, o kterém se nyní tolik píše? A pokud ano,jaké jsou pro nás,o transpl. vhodné? Děkuji:-).

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 12. 2013

Bohužel nesleduji reklamní sdělení výrobců potravinových doplňků, proto nevím, o jakých preparátech k odkyselení se nyní tolik píše. Jsou studie, které prokazují příznivý efekt stravy, která vede k malé tvorbě kyselin, ale nasazení léku – natrium hydrogencarbonicum uvažujeme v nefrologické ambulanci podle výsledků rozboru krve. Jen malá část onemocnění ledvin je spojena se ztrátami NaHCO3, tedy bikarbonátu z krve a tím zakyselení organismu, kdy je natrium hydrogencarbonicum podáváno v relativně vysokých dávkách i při jinak dobré funkci ledvin. Teprve s výrazným snížením funkce ledvin je přistupováno k podávání natrium hydrogencarbonicum ke kompenzaci snížené schopnosti ledvin odstraňovat z organismu kyseliny.

Dobrý den,mamka dojíždí již 4,5roku na dialýzu. Měla problémy i s cévami DK, které jsou pravidelně kontrolovány na kontrolním Doppleru co půl roku. Nicméně v posledních měsících má mamka problémy s dýcháním, zvláště ve večerních hodinách, po 22hod. Jelikož pravidelně s přestávkami dostává erytropoetin, nepřičítám to problému s transportem kyslíku ve tkáních, takže se ptám – proč se mamka zvláště večer dusí, nemůže dýchat? Vodu na plicích nemá, jezdí 4 x týdně na dialýzu kvůli tomu. Takže kde je problém:?Mamce je 67let. Děkuji, Lenka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 12. 2013

Dialýza 4× týdně určitě neuškodí, ale není to standardní léčba. Jedním z důvodů, proč je přidána čtvrtá dialýza bývají velké váhové přírustky. Váhové přírůstky bývají větší u pacientů s žízní, u těch, co již nemočí. Přírůstek by měl v optimálním případě dosahovat 2,5% váhy pacienta – tedy kolem 2 kg. Někteří pacienti však nedokáží přes opakované poučení o dietních opatřeních tyto přírůstky mít pod kontrolou, a pak se setkáváme s přírůstky i 6 i více kg od minulé dilaýzy. Takový přírůstek samozřejmě vede k převodnění a dušnosti. Dalším důvodem je stanovení suché váhy, tedy váhy, se kterou pacient opouští dialýzu. Jde o to, aby pacient po dialýze neměl žádnou přebytečnou vodu. Léčba erytropoetinem zlepšuje krevní obraz, to ale automaticky neznamená, že pacient opravdu má hladinu hemoglobinu nad 100. Jindy dušnost a slabost bývá spojena s vysokou hladinou draslíku. Dalším faktorem může být hyperkinetická arteriovenózní fistule – tedy stav, kdy tepenno žilní spojkou, která je používaná k napojení dialýzy, protéká příliš mnoho krve – tedy kolem 1500 a více ml/minutu. To byly důvody dialyzační. Samozřejmě dušnost má celou řadu jiných příčin. Jako první je nutno myslet na onemocnění srdce – chlopenní vady, kardiální dysfunkce – lze odhalit pomocí echografického vyšetření. Dále ischemická choroba srdeční, plicní embolie, onemocnění průdušek a řada dalších. Rozhodně údaj o nočních dušnostech je nutno nejdříve řešit s lékařem na středisku a po vyloučení příčin spojených s dialyzační léčbou je nutno hledat pomoc dále.

Dobrý den,pane doktore, již jednou jsem se ptala na možnost odstranění „buvolího hrbu“ po užívaní kortikoidů, kdy jste odpověděl, že jedinou možností je plastická chirurgie.Je možné,aby toto hradila pojišťovna? Děkuji za odpověď.

Pokludová.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 12. 2013

Na to vám neumím odpovědět, na to Vám může odpovědět plastický chirurg, pokud se na takovou operaci dá.

Dobry den, chtěla jsem se zeptat,bylo mi provedeno vyšetřeni krve, byla mi naměřena urea 7,5 a bilirubin 20 jinak vše v pořadku je to nějaky problém děkuji za odpověd

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

20. 12. 2013

Nevidím v tom problém.

Dobrý den. Je mi 25let a minulí rok jsem mela problém z tlustým střevem (stolicí) a brali mě šílené křeče do levého boku i zad na té straně. Ten samí večer jsem mela peploty 39 a zimnici. Následující den jsem šla k lékaři a ten udělal odběr nezdálo se mu to . ten samí den volal at manžel příjde pro papíry a ja okamžite jedu do nemocnice. Tam mi dělali ruzné višetření a pak že si me tam nechají a ja pro svou ješitnost a strach z nemocnic a ješte tím že jsem mela doma 3mesíční dceru požadala o reverz. Byla jsem i na sonu . Prý ta ledvina je menší než má být. Tot vše mi řekli. V listech na propuštení musela tchýně podepsat též že na vlastni ryziko odcházim a že hrozí smrt. Brala jsem leky antibiotika ,že musim hodně pít atd a kdybi zvíšená teplota nebo zimnice okamžite erzetu a dat jim zprávu co jsem dostala. Naštestí k tomu nedošlo ale ted se to vrátilo . Lekař mi napsal antibiotika a dobrala jsem je měla jsem je na 5dnu a záda bolí když si sedám nebo ohnu. Potřebuji radu. Nechci spochybnovat zdejší lekaře ale oni tady jsou jak kdxbi tu byli za trest . Jak se říka šup šup at mužu domu… Děkuji moc zato že mi snad odpovíte

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 12. 2013

Bohužel mi tedy není jasné, zda se léčíte na zánět střeva nebo opakovaný zánět ledviny. Léčebné přístupy se zásadně liší u obou onemocnění. U opakovaných zánětů ledvin urolog musí vyloučit překážku v močových cestách, která může být příčinou opakování zánětů, pokud moč odchází bez potíží, pak se opakovanému podávání antibiotik vyhnout nelze. Důležitý je důsledný pitný režim a nasazení antibiolik brzo. Pokud se jedná o onemocnění střeva, je nutno se léčit u gastroenterologa.

Dobrý den,po transplantaci jsem vlivem PREDNISONU přibrala cca15kg,brala jsem 20,15,10 a nyní 7,5mg,jsem z těch kil nešťastná,je při této dávce už reálné hubnout,začnu li s nízkoenergetickou stravou a cvičením?Je reálné dát dolů za týden při tomto užívání cca 0,75Kg? Děkuji..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 12. 2013

Nejsem specialista na hubnutí, proto vám neřeknu jak a jak rychle dosáhnout hubnutí, jen bych nedoporučoval žádné drastické diety, hladovění a příliš rychlé hubnutí. Naopak pohyb, především aerobní cvičení, pokud tomu nestojí nějaká zdravotní omezení, jsou určitě na místě.

Dobrý den,je možné těhotenství po třetí transplantaci,je li ledvina v břišní dutině,po pravé straně?Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 12. 2013

Možné je všechno, ale především konzultujte tuto otázku se svým nefrologem, který zná vás a vaší nemoc.

Dobrý večer, moje maminka má 16 let transplantovanou ledvinu, je jí 52 let, mám strach, že ledvina brzo selže, doufám, tedy, že ne, ale pořád se dost bojím, maminka chodila 10 let na dialýzu, tak si už užila svoje. Kdyby se náhodou toto stalo, chtěla bych, aby byla opět transplantovaná, ledvinu bych jí darovala, co to prosím vše obnáší? má to i pro mě nějaká rizika?Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 12. 2013

Dobrý den, nerozumím Vašemu dotazu. Buď má maminka dobrou funkci ledviny – tedy nízké hodnoty kreatininu, které se dlouhodobě nemění, pak tedy selhání ledviny v blízké době nehrozí, nebo naopak má nízkou funkci ledviny, rostoucí hladinu kreatininu a pak je svým ošetřujícím lékařem informována o dalším postpu – tedy o nutnosti přípravy k náhradě funkce buď dialýzou, nebo transplantací. Proto doporučuju ujasnit si, o který případ jde a pak teprve řešit další. Pravdou je, že ještě nedávno jsme informovali dárce ledviny, že rizika jsou zcela nepatrná, ale poslední velká studie z Norska ukazuje, že dárci mají po létech od darování ledviny vyšší riziko kardiovaskulárních komplikací, než ostatní populace. Riziko narůstá s dobou po transplantaci. Proto nemá většího významu u dárců ve věku kolem 50–60 let, ale u mladších dárců má význam větší. Ale to vše jsou jen statická data, důležité je vlastní rozhodnutí dárce.

Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se Vás prosím zeptat. Můžou imunosupresivní léky snižovat otěhotnění??? /Když je jinak vše po gynekologické stránce v pořádku/ Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 12. 2013

Jistě, a u některých imunosupresivních léků je otěhotnění přímo zakázané a nezodpovědé, protože jejich užívání může vést kromě zhoršené schopnosti otěhotnět také k samovolným potratům nebo k poškození plodu. Proto pacientka léčená imunosupresivními léky by měla používat účinnou antikoncepci a plánované těhotenství konzultovat s ošetřujícím lékařem. S lékařem pak posoudíte vhodnost těhotenství, jeho rizika pro plod, pro vývoj Vaší nemoci, pro níž imunosupresiva užíváte. V případě plánovaného těhotenství je upravena léčba tak, aby byly minimalizovány vedlejší dopady léků.

Dobrý den, mám za sebou třetí transplantaci,má onemocnění ledvin vliv na kvalitu vlasů?Jsem žena,37let a vlasy mi velmi zřídly a jsou velmi jemné,jaké dodat prvky?Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 12. 2013

Podobný dotaz se tu nyní opakuje a tak nevím, zda nejde o stejnou tazatelku, ale platí co jsem psal v předchozím příspěvku: Bohužel problémy s vypadáváním vlasů je nespecifickým projevem řady chronických onemocnění a nemá proto jediné řešení. Základem je určitě celkově dobrý stav nemocného – dostatečná dialyzační dávka, dobrá nutrice, léčba zánětlivých stavů. Není jednoduchý recept, jak vypadávání vlasů zastavit

Vážený pane doktore, je mi 59 roků, ještě letos jsem pravidelně běhal dlouhé tratě a jezdil na kole.Vloni jsem absoloval radikální prostatektomii, letos překvapivě mně byl při UZ břicha objeven nádor L ledviny ( velikost do 6 cm, po provedené nefrektomii v 10/2013 klasifikace T1b,II-III).Dovolím si následující dotazy: 1.je statisticky vysoká pravděpodobnost „napadení“ druhé ledviny? 2. je u mne nutná další léčba? ( jsem v péči onkologa pouze pro sledování PSA). 3. mám omezit stravu, příjem bílkovin ad.? 4.kontroly krve a moči nyní v normě, kreatinin je na hodnotě 125– je to normální hodnota v mé situaci? 5.mohu začít postupně běhat a při dobrém stavu začít v příštím roce např.půlmaratony? 6.čeká mne kontrolní kolonoskopie – bojím se o svoji jednu ledvinu – nepoškodím ji vypitím 4 l roztoku Fortrans? Děkuji srdečně za Vaše odpovědi, v úctě Jaromír Š. :

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 12. 2013

Dobrý den, zkusím odpovědět po řadě:

  1. U 3% pacientů po léčbě nádoru jedné ledviny se objeví nádor na druhé ledvině. Z toho vyplývá požadavek na trvalé sledování – pravidelné kontroly ultrazvukem. Sledování by mělo probíhat v rámci kontrol u vašeho urologa.
  2. Základem léčby je chirurgické odstranění nádoru. U stadia I je to léčba definitivní, o potřebě jiných opatření rozhoduje onkolog.
  3. Omezování bílkovin nemá u normálně fungující zbývající ledviny opodstatnění.
  4. Mírně zvýšený kreatinin může být odrazem toho, že na očišťování zůstala jedna ledvina. Funkci ledviny nejste schopen ovlivnit. Důležité je, aby hladina kreatininu zůstávala stabilní a nerostla.
  5. Pokud se cítíte dobře, běhejte. Ledvině neuškodíte a sobě jen pomůžete.
  6. Fortrans sám o sobě nepoškodí zbývající ledvinu. Je však nutné si uvědomit, že tekutina přípravného roztoku při pití během přípravy ke kolonoskopii vámi jen prochází, proto nezapomínejte i na pitný režim, jakkoliv to zní paradoxně.

Držím palce přeji hodně naběhaných kilometrů.

Jaký je rozdíl mezi KREATININEM a KREATINEM? Je KREATININ schopnost funkce ledvin v závislosti na pohlaví, věku a hmotnosti? Je KREATIN medikament k posílení funkce ledvin?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 12. 2013

Kreatin je sloučenina, která je součástí svalových buněk a jeho fosforylovaná forma je zdrojem energie pro svalovou činnost. Kreatinin vzniká degradací kreatinu. Jeho produkce je v těle relativně konstantní a jeho produkce je v přímé úměře s množstvím svalové hmoty. Je vylučován ledvinami. Proto koncentrace v krvi je na jedné straně určována rychlostí jeho tvorby (čím více svalů, tím více, množství svalů závisí na pohlaví, věku, hmotnosti…) a na druhé straně filtrační schopností ledvin (čím nižší funkce, tím vyšší hladina kreatininu v krvi) Kreatin nijak nesouvisí s posílením nebo neposílením ledvin. Kreatin je používán jako legální potravinový doplněk k růstu svalové hmoty.

Dá se toho hodně najít na internetu: http://www.wikiskripta.eu/….php/Kreatin http://cs.wikipedia.org/wiki/Kreatin http://www.wikiskripta.eu/…hp/Kreatinin

Dobrý den pane doktore. Já bych se prosím chtěla zeptat,zda-li lék prograf a cellcept se řadí do teratogenních léků ??? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 12. 2013

U tacrolimu, účinné látky Prografu, máme málo dat týkajících se jeho bezpečnosti. Ze 100 těhotenství u 84 žen léčených tacrolimem, z nichž 27 % bylo příjemkyněmi ledviny (ostatní byly po transplantaci jater) se narodilo 68 živých dětí. Zbývajícící těhotenství byla ukončena předčasně – 12 spontánně a 12 umělým přerušením těhotenství. Průměrně úspěšná těhotenství trvala 35 týdnů, tzn. že téměř 60% porodů bylo předčasných. Pouze čtyři děti měly vrozené vady, ale anatomické poruchy byly různé. Lék tedy není považován za teratogen. Naopak mykofenolát mofetilu, účinná látka Cellceptu, je teratogenní a jeho nasazení musí předcházet vyloučení těhotenství, během jeho užívání a nejméně 6 týdnu po ukončení jeho užívání je nutná účinná antikoncepce. V případě plánovaného rodičovství je nutno se poradit s ošetřujícím lékařem a imunusupresivní léčbu upravit.

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o vyjadrenie k sonu, doktorka na sone ma upozornila, že o 10 rokov môžu ladviny prestať pracovať, ale obvodný lekár ma už na ďalšie vyšetrenie neposlal, že podľa krvi ladviny pracujú dobre. Záver zo sona: Obe obličky primeranej veľkosti, parenchým vľavo výraznejšie redukovaný, vpravo mierne, v centr. echokomplexe bilat. cystické anechogénne lézie veľkosti do 20 mm. DS bilat. nedilatovaný. Z: hepatopathia-parenchým charakteru steatozy, cysty heparu, v.s. chron. nefritické zmeny, parapelvické cysty obličiek.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 12. 2013

Dobrý den, ultrazvukový nález odhaluje určité změny ve velikosti a struktuře ledvin. Z krevních odběrů lze zjistit velikost funkce ledvin. Změny ve struktuře ledvin samozřejmě mohou vést v průběhu následujících let ke snižování funkce ledvin, ale tento stav lze sledovat právě z krevních a močových odběrů, které praktický lékař určitě bude opakovat. Zřejmě nejsou nyní kontroly nutné příliš často – zdá se, že roční interval by mohl stačit, ale přesněji i s ohledem na všechna onemocnění a celkový stav vám řekne váš lékař.

Dobrý den,při odběru krve mi zjistili zvýšené urea 8,5 a krea 118,léčím se na ischem chorobu srdce a beru tablety na tlak.Prosila bych poradit ,jak se dají tato hodnoty snížít a co mi hrozí.Děkuji.Jiřina

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 11. 2013

Ischemická choroba srdeční a hypertenze často jsou doprovázeny nefrosklerozou – ztvrdnutí (skleróza) tepen a tepének ledviny, obv. jako následek aterosklerózy a hypertenze. Pokud je hypertenze a faktory aterosklérozy (vynechání kouření, kontrola lipidů, diabetu, apod) pod kontrolou, poškozování ledvin postupuje pomalu. Naopak nekontrolovaná hypertenze může vést k selhání ledvin během několika měsíců. Samozřejmě je nutné vyloučit i jiné možné příčiny onemocnění ledvin.

Kazdych 14 dnu chodim na ultrazvuk shantu, se kterym nemam problemy. Jeto treba? Ultrazvuk bricha ci kultivaci mocoveho mechyre nemam odebranou uz 3 mesic. Ultrazvuk bricha neni delany uz hodne dlouho. Jo , lekari se soustredi na neco jineho. Ze by michteli zavest katetr? Jeste ze se tak snazi !Dekuji za vasi libivou odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 11. 2013

Ultrazvukové kontroly AV fistule co 14 dní nejsou běžným postupem, proto musí být nějaký důvod, proč je toto vyšetření tak často opakováno. Je to většinou u pacientů, kteří mají opakované uzávěry nebo zužování fistule, vyžadují opakované intervence k zachování funkčnosti AV fistule. Cílem tedy je předejít zániku funkce a tak se vyhnout zavádění katetru. Tedy přesně opačně než píšete: Lékaři Vám nechtějí zavést katetr, chtějí zachránit a udržet funkční AV fistuli co nejdéle. Ultrazvuk břicha a kultivace s tím nijak nesouvisí a pokud nejsou potíže, není důvod je provádět.

Dobrý den. Může se transplantovaná ledvina/např od dětského dárce dospělému příjemci/ ještě vyvíjet a tudíž zesílet její funkce… ? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 11. 2013

Ano, dětská ledvina po transplantaci bude dále růst.

Dobrý den, je mi 50 let. Již od mládí mám stále v moči krev. jedná se o množství K1-K2.Všechna vyšetření na urologii -sono,bakterio­logické,RTG ledvin,močový měchýř,krev jsou negativní. Při poslední kontrole byla přítomna i bílkovina. Je třeba provést nějaká podrobnější vyšetření ledvin ? Děkuji Vám za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 11. 2013

Pokud je přítomna mikroskopická hematurie od mládí, bez snížené funkce ledvin a s normálním urologickým nálezem, jedná se o benigní, tedy nezávažný nález. Nová přítomnost bílkoviny však může svědčit pro nějaký nový problém. Je otázkou, zda bílkovina byla opakovaně a kolik jí bylo v moči za 24 hodin. Dle dlouhodobého průběhu, opakovaných kontrol a dle přidružených onemocnění váš nefrolog rozhodne, zda nález bude zatím jen kontrolován, nebo zda bude indikováno další vyšetření, napr. biopsie ledvin, nebo jiné vyšetření.

Muze sestra bez vedomi pacienta pichnout pacientce na dialyze antikoncepci? Je mi 5O let , vzadnem pripade nehodlam mit deti, tehotenstvi nehrozi,partner deti mit nemuze. Prestoi jsem uz po druhe dostala neco co mi zastavilo menzes. Bohuzel vedlejsi priznaky toho leku jsou katastrofalni­.Urputne svdeni kuze,rozjete vysledky stitne zlazy,a problemy s cevama. Dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

24. 11. 2013

Dobrý den. Nikdy žádná sestra na dialýze nepíchla pacientce hormonální antikoncepci bez vědomí lékaře a věřím, že nepíchala antikoncepci ani s vědomím lékaře, protože případná hormonální léčba je v rukou gynekologa. U pacientek se selháním ledvin jsou poruchy menstruačního cyklu zcela běžné. V 50 letech je častá menopauza.

Dobry den som dializovana pacientka mam 22rokov a trpim alportovym sindromom.Chcela by som sa spitat ako by sa dalo zistit či som zaradena na transplantačnu listinu (na urgentny prijem)moja lekarka tvrdí že som, ale žiadne doklady som otom nedostala a any žiadne potvrdenie ako by som si mohla overit či som naozaj zaradena na urgentny prijem a ako by sa dalo zistit kolka som v poradovniku­.Ďakujem za pomoc.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 11. 2013

Dobrý den, čekací listina v ČR je spravována centrálně Koordinačním střediskem transplantací v Praze. Běžně pacient nedostává žádné písemné potvrzení o zařazení na čekací listinu, to je předmětem zápisů v dokumentaci na dialyzačním středisku, ale samozřejmě na vyžádání je v lékařské zprávě tato skutečnost uváděna. Na každé středisko, kromě on-line přístupu do registru, přichází jednou za měsíc poštou tištěný výpis všech pacientů zařazených v daném středisku na čekací listinu. V případě potřeby může lékař nechat nahlédnout pacienta do tohoto výpisu, samozřejmě bez zpřístupnění dat o ostatních pacientech. Na stránkách Koordinačního střediska transplantací http://www.kst.cz/web/?… najdete tuto vyčerpávající odpověď na vaši otázku:

Jak si může čekatel na transplantaci ověřit, zda je zapsán na čekací listině? První a hlavní osobou, se kterou je čekatel v nejčastějším kontaktu a zná nejlépe jeho aktuální stav, je ošetřující lékař na dialýze, kam čekatel na transplantaci ledviny dochází. Ten čekatele informuje o zařazení na čekací listinu, všech změnách a jejich důvodech (dočasné vyřazení, opětovné zařazení, trvalé vyřazení). Dále se čekatel může s tímto dotazem obrátit i na transplantační centrum, které bude transplantaci provádět. Pacienty čekající na jiný orgán než ledvinu informuje odborný lékař na transplantačním centru v jehož jsou péči (hepatolog, kardiolog,…). Další možností je dotaz přímo na Koordinačním středisku transplantací, které čekací listiny spravuje. Lze tak učinit buď osobně nebo písemně (v tomto případě bude odpověď doručena formou doporučeného dopisu do vlastních rukou) na adrese:

Koordinační středisko transplantací Ruská 85 100 05 Praha 10 tel: + 420 271 019 352

Vzhledem k tomu, že musí být zachována ochrana osobních údajů v souladu s platnou právní úpravou podle zákona č. 101/2000 Sb. (ochrana osobních údajů) a zákona č. 20/1966 Sb. (zdravotní dokumentace), lze poskytnout údaje o stavu zařazení na čekací listině pouze osobě, které se toto zařazení týká (nebo jejímu zákonnému zástupci).

Dobrý den,po první sérii dialýz mi začaly řídnout vlasy,po 1.transpl. zhoustly,poté opět začaly řídnout a nyní,po třetí úspěšné transpl.už jsou velmi jemné a řídké,jako ženu mne to trápí,má na vlasy toto vše vliv?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 11. 2013

Bohužel problémy s vypadáváním vlasů je nespecifickým projevem řady chronických onemocnění a nemá proto jediné řešení. Základem je určitě celkově dobrý stav nemocného – dostatečná dialyzační dávka, dobrá nutrice, léčba zánětlivých stavů.

Dobrý den, prosím Vás je vůbec teoreticky možné, když už vůbec nemočím, dialýza 3× týdně, že se mně fosfor snížil tak, že teď ho mám málo a mám jíst více potravin s fosforem? Dříve jsem bral vazače fosfátů a měl fosforu moc. Není to spíše chyba , nepřesnost, rozboru krve, nebo že jsem v den odběru vůbec nejedl? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 11. 2013

To, zda se jedná o laboratorní chybu lze vysledovat z dlouhodobého trendu, pokud je hladina fosforu nízká opakovaně, lze laboratorní chybu vyloučit. Doplňování fosforu ve stravě potřebují jen pacienti, kteří jsou dialyzováni denně a mají dlouhé noční dialýzy, což jistě není váš případ. Nízké hladiny fosforu běžně vidíme u pacientů, kteří z nejrůznějších důvodu nejedí. Běžně na dialýze je takových pacientů 10–20 procent. U těchto pacientů není řešením přidávání fosforu do stravy, ale řešení celkového stavu, zjištění, co je příčinou nechutenství. Může se jednat o onemocnění zažívacího traktu, depresi, zánět, srdeční selhávání, nedostatečnou dialýzu. Tuto příčinu je nutnost řešit. To že nejíte celý den před dialýzou rovněž může mít vliv na hladinu fosforu.

dobrý den,prosím o radu zda je správně postupováno jsem 11let po transplantaci ledviny od zemřelého dárce a po 13letech mi teď ze dne na den přestal fungovat av shunt který momentálně nepotřebuji ale v budoucnu jistě budu.Pro velké bolesti jsem navštívila pana doktora ten si shunt poslechl a potvrdil jeho nefunkčnost s tím že se shunt nevydělává a nic se stím nedělá,na bolest jsem dostala lék od bolesti a mast lioton 100.000.Bojím se případné sraženiny zda nemohu mít tromb a následnou plicní embolii…Bolest malinko povolila, ale na dotek stále bolí.Děkuji za odpověď zda je tento postup obvyklý.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 11. 2013

Léčba samotné trombozy AV fistule je v pořádku, bolesti jsou přechodné, pokud nedojde k rozvoji infekce v trombu, nejsou nutná další opatření. Riziko embolie u uzávěru AV fistule je minimální. Otázkou však zůstává, zda se nemělo pokusit o záchranu AV fistule. Na to není jednoznačná odpověď. Pokud ledvina funguje na 100% a není v nejbližších letech předpoklad dialýzy, pak není nutné o fistuli bojovat. Pokud však je kreatinin zvýšený, pak naopak zachování AV fistule má význam.

Dobrý den, je mi 68 let, před rokem mi diagnostikovali revmatoidní artritidu a artrózu. 3 krát týdně užívám Metypred 4mg – 1a půl tablety, 1 krát týdně Trexan 2,5 mg – 3tablety, 1 krát týdně Acidum folicum, při bolestech Artrilom. Cvičím, snažím se hlavně o správnou dietu, ale někdy tápu. Hledám rady na internetu, ale často jsou rozporuplné – co jeden doporučuje, jiný zavrhuje. Týká se to celé řady potravin, např řepkového oleje. Možná existuje nějaká literatura, která by pomohla ve sporných případech, základní zásady znám. Koupila jsem si rybí olej, potřebovala bych ještě poradit s výběrem kloubní výživy, aby byla kvalitní a cenově dostupná. Revmatoložka mne také nabádala, abych si hlídala plíce a ledviny, ale jak? Jaké jsou možnosti prevence? Vím, že se revmatoidní artritida vyléčit nedá, co se ale dá ještě udělat, aby se nemoc výrazně nezhoršovala? Za radu mnohokrát děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 10. 2013

U části pacientů s revmatoidní artritidou může skutečně docházet k poškozování ledvin. Příčin je více. Jednak je to samotný zánětlivý proces vlastního onemocnění, ukládání imunokomplexů v ledvinné tkání, dále to jsou vedlejší účinky léků, které při dlouhodobém užívání mohou poškozovat ledviny. Jako u všech takových stavů prevnece znamená ovlivňovat ty faktory, které ovlivnit lze: kontrolovat krevní tlak, dodržovat optimální pitný režim, léčit základní onemocnění, nekouřit. Samozřejmě součástí četných krevníh odběrů které vás s čekají jsou pravidelně kontrolovány moč a krev, kde případné poškození ledvin je odhaleno včas.

Jsem 6 rok na dialyze, nemam ledviny. Dostavam pravidelne Zemplar , vitamin D. Bohuzel mam plno vedlejsich ucinku.Je to paleni kuze, ktere je nesnesitelne, celkem velky neklid , nespavost.Ted mi byl delan ultrazvuk cev na DK a bylo zjisteno ze mam ulozeny kalcifikace pod kuzi v oblastech dolnich koncetin, do poloviny lytek, ukazuje se to jako cerna loziska.Musim brat tento lek? Nemelo by se to podavat omezene a pod kontrolou?Ty problemy jsou celkem velke. Dekuji Ilona Rysava, FNsP Brno Bohunice Dialyza

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 10. 2013

Myslím, že kalcifikace nejsou důsledkem užívání jmenovaných léků. Spíše bych čekal, že léky používate za účelem kontroly hyperparathyreozy.

Dobrý den, jsem po laparoskopické ablaci cysty pr. ledviny a chtěla bych se zeptat, jak dlouhá je po tomto výkonu rekonvalescence. V nemocnici mi nic neřekli., jen mi vyndali stehy a dali zprávu a tím to ukončili. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 10. 2013

Nefrolog nemůže nahrazovat urologa a při vytahování stehů jste se měla informace domáhat. Myslím si, že výhodou laparoskopické operace je právě rychlá rekonvalescence. Zřejmě nemáte větší jizvy, proto si myslím, že s vymizením bolestí je možno začít pozvolna zatěžovat. Pěkné poučení o laparoskopické operaci cysty ledviny mají kolegové z urologické kliniky v Ostravě: http://www.fno.cz/…y_IS_r01.pdf

Dobry den,je mi 31 let a jsem dva mesice po nefrektomii ledviny kvuli nadoru APA Ca renal papilar tipo 1…Po nefrektomii jsem mela uz dvakrat pyelonefritidu A zvyseny obsah creatininu 1,39..pred nefrektomii jsem na zanety netrpela tak proc ted?? Co delat v pripade, ze se zanety budou opakovat ?? Dekuji za odpoved .

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 10. 2013

Odebráním jedné ledviny dochází k poklesu celkové funkce ledvin, které se projeví mírným nárůstem kreatininu. Pokud je zbývající ledvina oslabována opakovaným zánětem, rovněž to kondici ledviny nepřidá. Proč se objevují záněty ledviny až po operaci není zcela jasné, může to souviset s oslabením způsobeným operací a rekonvalescencí. Prevencí opakovaných zánětů ledvin je předcházení prochlazení, dostatečný příjem tekutin, urolog musí vyloučit případné potíže s odtokem moči. Při opakování zánětů nezbývá než příznaky nepodceňovat a co nejdříve zahájit léčbu antibiotiky.

Dobrý den, v rámci posílení imunity v podzimním počasí začala jsem si dělat nápoj z mixované čerstvé červené řepy s mrkví a jablkem a očekávala, jak jsem si nastudovala, červeně zbarvenou moč. Nápoj popíjím zatím 2 dny ( 1×denně), leč červené či alespoň zarudlé moči jsem si nevšimla . Mám se tím znepokojovat ? Znamená to něco ? S ledvinami jsem nikdy neměla problém, každé dva roky absolvuji u prak. lékaře obvyklou prev.prohlídku a moč byla vždy v pořádku. Je mi 50 let. Děkuji za odpověď Ing.Pavla

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 10. 2013

Toto pozorování není důvodem ke zneklidnění.

výoperovaný žaludek mamto mapojene na tenke střevo přimo do jicnu posledni době mam problemý se stravou maduvamě á mám časte teplotý .jak se mam stravovat jsem už zoufala poradte mi .kdýž nejim je mi lip .býla jsem operovana 7.6.2012 .letos jsem býla operovana na kilu 28.2.2013. od te doby mam větší problemy děkují szuscikova

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 10. 2013

Bohužel tato otázka by měla být směřována na odborníky na gastroenterologii, u pooperačních stavů, kdy chybí žaludek je určitě nutriční poradenství na místě. Dle mého názoru kromě popisovaných potíží vám hrozí rozvoj podvýživy. Zkuste se poptat v okolí, takových odborných ambulancí není mnoho, našel jsem jednu v Ostravě: http://nemocnicevitkovice.agel.cz/…logicka.html (podle vašeho slezského příjmení předpokládám že jste z oblasti Slezska a severní Moravy)

Dobrý den, jsem 2 roky po Tx, zpočátku mírné komplikace – krea kolem 200, po půlroce stabilně v průměru 136. Aktuálně opět nárůst krea na 172. Beru zoloft 50 mg, musím každodenně čelit stressovým situacím doma i v zaměstnání. Také se obávám budoucnosti. Ráda bych se zeptala, zda stres a depresivita mohou negativně ovlivňovat funkci ledviny po Tx.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 10. 2013

Dlouhodobý stres může vést k vysokému tlaku a to není pro vývoj funkce příznivé. Přímá souvislost mezi depresí a funkcí ledvin není, ale deprese negativně ovlivňuje postoje nemocného, je rizikem pro rozvoj malnutrice. Řada pacientů s interním onemocněním trpí depresivním příznaky. Jejich léčba např. antidepresivy, nebo jinými postupy vede ke zlepšení kvality života.

Dobrý den pane doktore, při odběrech krve a moči mi naměřili hodnotu kreatininu v krvi 98 a lehce zvýšenou přítomnost krve a bílkoviny v moči. Lékař mě poslal znovu na odběr krve s tím, že mám příliš vysokou hodnotu kreatininu v krvi. Můžete mi prosím poradit, zda-li je to možné, jak mám do 14ti dnů snížit hodnotu kreatininu v krvi? Zajímalo by mě jaká je normální hodnota kreatininu v krvi u 30ti leté ženy a zda-li mé naměřené hodnoty opravdu naznačují špatnou funkci ledvin. Děkuji M.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 09. 2013

Hladina 98 u ženy ve věku 30 let může být zcela v normě a funkce ledvin nemusí být nijak snížena. Co je závažnějším údajem, je přítomnost bílkoviny a krve současně v moči. Tento nález vyžaduje alespoň základní interní vyšetření a podle závažnosti nálezu rozhodnutí, zda nález bude vyžadovat další vyšetření podrobnější nebo kontrolní sledování v následujících letech. Rady na snížení kreatininu nemají žádný význam. Takto to nefunguje. Buď máte onemocnění ledvin (krev a bílkovina v moči) pak je nutno provést vyšetření, nebo máte ledviny zdravé, a hodnota kreatininu Vás nemusí zajímat.

Dobrý večer, mam maminku 69let a ma cukrovku, jezdi už tři roky na dialýzu(ledvin) jezdí dvakrat týdně na tři a pul hodiny. ted chtějí aby jezdila třikrát týdně. pořád se moc zavodnuje. mi nevíme proč, kdyz uz moc tak vypije tak 250ml vody za celí den a to neji polevky ani omáčky. je problém když sní za den jeden jogurt?dekuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 09. 2013

Pokud klesá zbytková funkce ledvin, pacient má potíže s převodněním, pak není důvod oddalovat třetí dialýzu v týdnu. Výživa je velmi důležitá a omezování příjmu tekutin má své limity. Obávám se, že dialyzační dávka 2×3,5 hodiny je nedostatečná, pokud pacientka nemá významnou zbytkovou funkci ledvin.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může zapříčinit snížení váhy u hemodialyzovaných pacientů. I přesto, že hodnotu albuminu mají v pořádku. Je možné, aby se snížená váha vyskytla i na začátku této léčby? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 09. 2013

Velmi často pacienti vstupují na dialýzu převodnění, proto v úvodu dialyzační léčby dochází k odstraňování přebytečné váhy, suchá váha se snižuje. Pokud pacient na dialýze prospívá, netrpí jinými komplikacemi – např. infekce, srdeční selhávání, srdeční vada, jaterní selhávání, deprese, apodobně, pak typicky po určité době na dialýze začne pacient lépe jíst, začne přibírat a v ideálním případě váha naroste na hodnoty, na jaké pacient býval zvyklý, když býval zdravý. Bohužel část pacientů trpí výše uvedenými nebo jinými zdravotním komplikacemi a proto mohou přes veškerou snahu dál ztrácet váhu. Někteří pacienti pokračují v dietách, které drželi před dialýzou a nyní nejsou nutné. Tam je vhodné nutriční poradenství, nejlépe specializovanou sestrou, která probere během dialýzy s pacientem jeho jídelníček a doporučí jeho úpravu. Nízká hladina albuminu jde ruku v ruce s nedostatečnou výživou, zánětlivými stavy, selháváním jater, srdeční nedostatečností, ale je to příznak relativně pozdní, proto změny váhy, zvláště v souvislosti s hledáním suché váhy, mohou probíhat i při normální hladině albuminu.

Chodím téměř 3 roky na dialýzu a největší má potíž je,že se po dialýze se strašně potím. V pokoji je 15st. a na mně vyrazí ledový pot.Začne to někdy už v sanitce.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 09. 2013

Pocení není zrovna typickým projevem selhání ledvin a dialyzační léčby. Někdy pocení doprovází poklesy krevního tlaku, poklesy krevního tlaku.

Dobrý den, moje maminka byla na transplantaci ledviny. Ledvina od začátku neplnila svoji funkci. Maminka musela brát spousty léků, po kterých jí bylo zle. Od známého lékaře jsme se pomocí lékařské zprávy dozvěděli že ledvina kterou dostala se neshoduje v 90% kritérií které se mají shodovat vzhledem k pacientovi. Někdo zřejmě udělal chybu, tahle ledvina byla určená pro někoho jiného. Mamince je stále zle. Ted jsem vypozorovala že jí roste břicho na té straně kde má tu novo ledvinu a břicho má poměrně tvrdé. Mám obavy a bojím se co se bude dál. Velice Vám děkuji za radu. Ivana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 09. 2013

Dobrý den. Z Vašeho dotazu není jasné, co si představujete pod pojmem neplnila svou funkci. Pokud by transplantovaná ledvina neplnila svou funkci, maminka by dál docházela na dialýzu. Pokud byla ledvina funkční, pak je otázkou, zda pracovala na 100% – maminka má normální nebo lehce zvýšený kreatinin, nebo má omezenou funkci – kreatinin je zvýšen více. Po transplantaci zásadně pacient užívá spoustu léků, část z nich proto, aby tělo ledvinu neodmítlo. Ledviny se transplantují dle krevní skupiny a dle výsledků HLA typizace. V ideálním případě – jednovaječná dvojčata, nebo u sourozenců s pravděpodobností 25% může dojít ke 100% shodě ve všech 6 posuzovaných znacích – tedy 6 shod. Při výběru je s výhodou, když shod je co nejvíc, ale běžně jsou ledviny transplantovány s 3, 2, 1 nebo žádnou shodou. V současné době jsou země, kde se ke shodám v HLA systému nepřihlíží vůbec (Španělsko) a výsledky přežívání díky vývoji imunosupresivní léčby jsou výborné. Jinými slovy, tvrzení, že někdo udělal chybu a dal vaší mamince nesprávnou ledvinu se nezakládá na pravdě a je zcela mimo realitu. Transplantovaná ledvina je uložena těsně pod kůží a je hmatná jako tuhý útvar. U huběnějších lidí může i mírně deformovat tvar břicha. To je kosmetická vada, nic víc. Co bude dál? Při pravidelných kontrolách v transplantační poradně je kontrolována ledvina lékařem a ultrazvukem, samozřejmě se ptáte, zda je vše v pořádku. Pokud zatvrdnutí vzniklo náhle, je doprovázeno bolestí, apod, kontrolu vyhledáte co nejdříve, pokud je to stav dlouhodobý, pak zřejmě o něm lékař ví. Dále se dozvíte z odběru od lékaře, jak ledvina pracuje. Část transplantovaných ledvin časem ztrácí svou funkci v důsledku tzv chronické rejekce a v tom případě je nutné se dostatečně brzo chystat na dialýzu.

Dobry den, pred tyzdnom som bola na sono brucha a oblieciek a nalez znie : susp angiolipom lavej oblicky v rozmere 5 mm. Bola som odoslana na vysetrenie ku nefrologovi, ale ten uz 3 tyzdne neordinuje, preto sa obraciam s otazkou na vas co by malo nasledovat aka liecba ,ci operacia,alebo ake komplikacie sposobuje tento angiolipom, neviem ci to suvisi s tym ale pri sedeni pocitujem palivu bolest na lavej strane chrbta, .Dakujem

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 08. 2013

Dobrý den, angiolipom je tukový nádorek, většinou nevyžaduje žádnou cílenou léčbu, jen občasné ultrazvukové kontroly. Je málo pravděpodobné, že by 5 mm velký angiolipom způsoboval potíže. Nefrolog může maximálně vyloučit snížení funkce ledvin, které je málo pravděpodobné, ale další sledování by mělo zůstat v rukou urologa.

Dobrý den pane doktore .Já bych se Vás prosím chtěla zeptat,jaké hodnoty kreatininu a močoviny by měly být,aby bylo vhodné u ženy těhotenství. A stejný dotaz mám u ledviny transplantované/?/ Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 08. 2013

Hodnoty urey a kreatininu by měly odpovídat normální funkci ledvin, tedy normálním hodnotám dle laboratoře. Zvýšení urey a kreatininu nad normu signalizuje pokles funkce ledvin pod 50% normy a tento nález je spojen s vyšší rizikem těhotenství. Mírné zvýšení je spojeno s rizikem menším ovšem při každém dalším nárůstu se rizika zvyšují. Rizikovost těhotenství není spojena jen s výškou kreatininu, ale s příčinou poškození ledvin. Zda příčinou je glomerulonefritida s vysokým odpadem bílkoviny v moči, zda pacientka trpí hypertenzí a podobně. Proto případné těhotenství doporučuji konzultovat se svým ošetřujícím nefrologem. Ten samozřejmě nemůže o těhotenství a vašich plánech rozhodovat, ale může Vás seznámit s pravděpodobným průběhem a případnými komplikacemi těhotenství.

Dobrý den, v souvislosti se žlučníkovými potížemi mě bylo na UZ vyšetření z 8.8.2013 di­agnostikováno: „Korová cysta pravé ledviny“. Naznačuje to nějaký zdravotní problém? Je mi 56 let. Nemám pocit nějakých obtíží s ledvinami. Ale můj 57letý bratr má velké zdravotní obtíže s ledvinami – údajně jej čeká v brzkém horizontu dialýza – detaily nevím.

Děkuji moc za reakci na mail.

Marie

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 08. 2013

Cysta je dutý útvar vyplněný tekutinou. Výskyt cyst na ledvinách se zvyšuje s přibývajícím věkem a jsou-li ojedinělé, pak většinou nečiní žádné potíže.

Dobrý den. Mám takový problém, na preventivní prohlídce mi byla zjištěna krev v moči a slabě i bílkovina, lékařka mi předepsala antibiotika, po 14 dnech kontrola, bílkovina zmizela a krev pořád setrvávala v množství 300. Lékařka mi vzala krev a moč na sediment, vše v pořádku a bez bakterií. Dále mě poslala na urologii kde mi pan doktor udělal sono, vše bylo v pořádku. Řekl mi že mám 2 měsíce vyčkat dokud neustanou horka a nebudu mít takovou zátěž na organismus, a hodně pít a pokud tam krev bude stále tak mě pošle na nefrologii. Pro informaci je mi 30 let, výška 190 cm a 120 kg, v práci mám větší zátěž na pravou polovinu těla, a taky na bedra. Teď v letních měsících je v práci horko takže se dosti potím a zároveň průvan což určitě dobré není. Co jsem zpozoroval sám na sobě pomocí testovacích papírků tak po ránu je krve v moči o poznání méně než po nějaké fyzické aktivitě. Může mít nějakou souvislost že je tělo namáháno tukovou zásobou kterou mám a do toho když přidám fyzickou zátěž? Děkuju za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 08. 2013

Dobrý den. Obezita je určitě rizikovým faktorem pro onemocnění ledvin. Prodělaný infekční zánět rovněž může být příčinou přechodné přítomnosti bílkoviny a krve v moči, ale jak Vám doporučili, je nutné nález „pohlídat“, aby se vyloučil přechod do chronického stavu. Zátěž jedné nebo druhé strany by neměla mít vliv, ale po fyzické zátěži se může přechodně nález zhoršit.

Dobrý den, mám glomerulonefritidu už třetí rok a kreatinin 300. 7 měsíců jím makrobiotickou stravu = bezlepkové obilniny, zeleninu a hrst luštěnin denně(bílkoviny). Při 1. kontrole se výsledky dost zlepšily, ale od té doby se plynule kreatinin a urea horší. Teď mi lékaři zakazují zeleninu a luštěniny (draslík). Vůbec nevím, co mám jíst.Je mi 44 let, měřím 160cm a vážím 46kg. Prosím, poraďte mi, co dál. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 08. 2013

Dobrý den. Při Vaší váze, stylu stravování a výsledcích urey a kreatininu je nutno znát skutečnou funkci ledvin ze sbírané moči za 24 hodin – tedy výpočet Kt/V, který by měl být přes 2, Glomerulární filtrace jako průměr klearance kreatininu a clearance urey, a nPCR – normalizovaná produkce katabolické bílkoviny. Mám velmi vážné poderzření, že všechny tyto parametry budou u Vás potvrzovat velmi pokročilý 5. stupeň selhání ledvin, tedy období, kdy již máte být připravena na některou formu náhrady funkce ledvin (Transplantace od živého dárce, peritoneální nebo hemo-dialýza, příprava k zařezení do čekací listiny na transplantaci od zemřelého dárce). Problémy s rostoucím draslíkem jsou toho dalším projevem. Pozor, vegeteriánská strava dokáže skutečně přechodně vést k poklesu urey a kreatininu, ale nemá vliv na funkci ledvin! Příprava na náhradu funkce ledvin a její zahájení se musí řídit funkcí ledvin a klinickým stavem nemocného, nikoliv hladinou močoviny a kreatinu v krvi.

Dobrý den, obracím se na vás otázkou, od jakého věku lze zavést peritoneální dialýzu. Mám dceru, která má 3.5 roku a od půl roku se léčí s oboustranným nádorem v ledvinách. Jednu ledvinu ji vzali minulý rok a tento rok to vypadá stejně, už ji vzali kousek z druhé, ale podle výsledků ji budou muset vzít i zbývající část a tím pádem se budeme muset připravit na dialýzy. Já bych chtěla určitě z důvodů, že čekám tento měsíc další dítě preferovat léčení doma. Jen každá lékař mi v Brně tvrdí něco jiného, a tak se chci jen zeptat, jestli je to vůbec tedy možné u tak malého dítěte. Její váha je cca pořád kolem 14–15kg a výška cca 98 cm. Děkuji moc za odpověď. Přeji pěkný den Kuková.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 08. 2013

Dobrý den. Bohužel problematika malých dětí je velmi specifická. Proto jsou u nás 3 specializovaná dětská nefrologická centra – Ostrava, Brno a Praha Motol, kde se těmto pacientům věnují a kde jedině jsou schopni Vám kvalifikovaně odpovědět na Vaše dotazy. Pokud mi je známo, je u dětí peritoneální dialýza preferovanou metodou, ale samozřejmě posouzení u konkrétního pacienta je nutné provést individuálně podle dalších okolností – jako například provedení nefrektomie. Držím palce. Budete potřebovat hodně sil a podpory v péči o vaše dítě.

Malé množství moče. Dobrý den, prosím vás o radu či vysvětlení mého problému.Od roku 2004 jsem sledován v nefrologické poradně pro pyelonefritis chiornica I.sin. 1.7.2013 jsem měl krevní hodnoty v normě, ale v ranní močí jsem měl zvýšený kreatinin na 26,9. Paní doktorka nefroložka tento údaj nepovažuje v rámci celkového vyšetření za důležitý.nicméně na kontroly chodívám cca 1/2 za rok. Glomerular. filtrace dle MDRD jsem 1.7. 2013 měl 1,966 v předešlých kontrolách byly hodnoty 2,2 nebo 2,6 v tomto rozmezí jsem se pohyboval. Co mě děsí a paní doktorce jsem řekl že močím málo. Nicméně paní doktorka měla na stole vysledky krve a ranní moče tak tento můj poznatek neřešila. Rád bych znal Váš názor v těchto horkých týdnech vypijí cca 3–4 litry převážně čisté vody a vymočím max. 900ml – 1100ml.za 24h. Mám velký strach že mi postupně a rychle selhávají ledviny. Moč si pro svou kontrolu měřím a zapisuji do deníku. Prosím vás o radu zda – li se tím mám množstvím vymočené močí dál měřit či případně urgentně vyhledat nefrologa. Předem Vám děkuji za Váš názor . S pozdravem Mirek

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 08. 2013

Pokud neotékáte a močíte kolem 1 litru za den, pak je vidět, že ledviny dovedou dobře moč koncetrovat, glomelurání filtraci máte v normě, proto vám rozhodně nemohou selhávat ledvin. Kreatinin 26 mmol/l v moči svědčí právě o vysoké koncentraci moče. Pokud tedy málo močíte, více pijte a své lékařce důvěřujte. Nefrologa nyní k ničemu nepotřebujete. Méně se pozorujte a užívejte života.

Dobrý den, mám dotaz. Můj přítel má nádor má bulku v břiše pod prsama, je možné při tomto onemocnění dál vykonávat činnost dobrobolného hasiče? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 07. 2013

Samotná bulka zřejmě Vašeho přítele nyní neomezuje, ale je nutné mít jistotu, že se nejedná o projev závažného onemocní a to bez návštěvy lékaře nepůjde.

Dobrý den, mohu půl roku po transpl.ledvi­ny,stab.funkce,kre­at.cca 80,užívat tento čaj a tuto proceduru,viz.níže? Děkuji:-). http://www.figurestudio.cz/…cka-masaz-11 ..http://www.le­karna.cz/ryor-lymfodren-bylinny-caj-20×1–5g/

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 07. 2013

Je otázka k čemu tyto procedury. Provedení lymfodrenáží by nemělo vadit, ale záleží, kam až sahá to nafukovací zařízení. Pokud by mělo docházet i k útlaku v oblasti jizvy a transplantované ledviny, pak by to nebylo vhodné. Zmiňovaný čaj obsahuje řadu bylin: Ibišek květ, Pampeliška list, Vřes, Měsíček, Jetel luční květ, Třapatka květ, Pýr oddenek, Citronella. Problém fytoterapeutik spočívá v tom, že mají celou řadu účinků. Některé z nich, jako např. Echinacea (Třapatka) obsahují látky, které kolidují s efektem imunosupresivní léků s nepředvídatelným efektem. Proto pravidelné užívání fytoterapeutik u pacientů užívajících imunosupresiva není žádoucí.

Dobrý den. Pane doktore ještě prosím o názor. Jak jsem vám již psal, mám polycystickou chorobu ledvin. Dle posledních výsledků (24 hod. moč) mám GF korig 1,82 ml/s. Kretinin v séru 71,0, kreatinin v moči 14,2 mmol/24 hod, množství 2600ml, váha 95 kg, výška 182cm. Významně nižší mám však ureu v moči za 24 hod – 327,00 mmol/24 hod., celková bílkovina v moči 0,08 g/24 hod. a rovněž mě znepokojuje relativně průdký pokles GF za poslední dva roky z 2,07 až na 1,82. Odběry dělám poctivě. Jenom můj laický výpočet, jestliže použiji rozšířený vzorec pro výpočet GF, kde se používá i urea v moči, tak dostanu GF ještě menší – někde kolem 1,4. Prosím o názor. Někde jsem se dočetl, že i u rychle probíhající polycystózy ledvin není ten roční pokles GF zase tak rychlý.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 07. 2013

Při hladině kreatininu 71 výpočet GF jen z krve je orientační nepoužívá se ke sledování poklesu funkce. Číselný výsledek je jen orientační, proto někteří doporučují neuvádět absolutní hodnotu, ale jen GF>1ml/s. Proto nyní nejsou důvodu ke znepokojování, ledviny zatím pracují normálně.

Dobrý den. Mám prosbičku. Trpím polycystickou chorobou ledvin. Zatím dle výsledků GF 1,82 ml/s zatím dobré. Je mi 52 let, tak věřím, že ještě nějaký rok vydržím. Jenom prosbu. Loni jsem, vzhledem k tomu, že jsem byl v zahraničí nemohl absolvovat 24 hod. odběr. A i když letos mám výsledky dobré, klesla mi GF od roku 2011 do letoška z 2,10 ml/s na uváděných 1,82 ml/s. Trochu mě to znejistilo, vzhledem k tomu, že odběr 24 hod. moče provádím dost pečlivě. Čím si to vysvětlit ? A druhý dotaz. Jak z množství kreatinu za 24 hod (můj výsledek 14,2 mmol/24 hod.) se počítá koncentrace kreatinu v mmol/l. Počítám si GF i laicky doma z výsledků, ale zatímco kreatin v séru, dobu odběru a množství moče mám, nikdy nevím jak zjistit požadovanou koncentraci kreatinu v moči.

Pěkné dny a děkuji za Vaši ochotu pomáhat lidem s postiženými ledvinami.

Zdraví Jirka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 07. 2013

Dobrý den. Začneme odzadu: laboratoř stanovuje koncentraci kreatininu v moči – mmol/l, tu vynásobí objemem moči v litrech a tak dostanete odpad kreatinu za 24 hodin. Pokud máte k dispozici odpad kreatininu za 24 hodin, dělíte množstvím moči, a máte koncentraci. Funkce 2,1 nebo 1,82 je z pohledu přesnosti metody prakticky totéž, samozřejmě až budete mít řadu čísel v průběhu 5 let, budete vidět trend, zda skutečně dochází ke snižování funkce nebo ne. Při polycystických ledvinách samozřejmě lze pokles funkce očekávat. Ale tím, že se budete nad tím příliš starat nic nezměníte, je třeba se těšit z faktu, že zatím ledviny pracují na 100%. Prognoza věku selhání ledvin u polycystických ledvin kopíruje podoné případy v rodině a jsou projevem konkrétní genetické mutace: v některých rodinách dochází k selhání ledvin ve věku kolme 40, v jiných kolem 50, a v dalších kolem 70. Léčba a kontrola krevního tlaku se zdá může selhání mírně odsunout, dle posledních zpráv může mít podobný efekt i dlouhodbě udržovaný velký obratu tekutin – jinými slovy udržování diurézy na 3 a více litrech. Tato informace však není ověřena. Určitě ještě nějaký rok vydržíte :-)

Dobry den, rad bych se zeptal na nastup ulevy pri pouzivani prasku MeteoSpasmyl, dnes jsem byl na ultrazvuku nic zavaznyho nezjitili jen spatne traveni a velka plynatost, dnes jsem si vzal prvni prasek je to tak 6h a bolest je stale stejna. Dekuji za odpoved

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 07. 2013

S lékem nemám zkušenosti. Zkuste si přečíst informaci pro pacienty.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,je to spíše asi dotaz pro nutriční terapeutku, webové stránky „VÍM CO JÍM“,mohu se jimi řídit? Protože mám pana Havlíčka ráda, zdá se mi tento pořad přínosný. Děkuji, Marcela H.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 07. 2013

Dobrý den, podíval jsem se na stránky. Myslím, že jsou tu uvedené rady týkající se složení potravin a to je vždy dobré vědět, co vlastně jíme, z čeho jsou potraviny složené. Složení potravin je vhodné dodržovat u řady onemocnění, u některých stavů, napříkladě vysoká hladina draslíku u dialyzovaných pacientů nutí přímo některé potraviny vyřadit z jídelníčku..

Dobrý den, moje otázka je trochu zvláštní, ale byla bych moc ráda, kdyby jste mě odpověděli. Užívám imunosupresivní léky po transplantaci ledviny a stalo se mě, že jsem nechala v autě, které stálo celý den na slunci a bylo tam nejméně 50°C, dvě platička léků. Nevím tedy, zda je mohu užívat? Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 07. 2013

Každý lék má na obalu uvedeno, za jakých podmínek má být skladován. Samozřejmě citlivost na vysokou teplotu má kažký lék jinou, ale myslím, že fungující ledvina je příliš drahou, než abyste zkoušela na sobě, zda lék ze zadního skla auta je ještě funikční nebo ne. Proto doporučuji takový lék znehodnotit a vyžádat si předpis nového balení léku.

Dobrý den, ještě jednou téma Prednison.Dochází- li při jeho užívání po úspěšné transplantaci k zadržování vody v těle, bylo by řešením užívat např.Furon? Diuréza je dostatečná,dle příjmu tekutin-kolem 4000ml, ale..proč a jaký mechanismus způsobuje zadržování vody Prednison? Děkuji:-).

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 07. 2013

Prednison je kortikoid, tedy látka s hormonálními účinky. Umělé kortikoidy mají v různém stupni vyjádřeny účinky glukortikoidů a mineralokortikoidů – hormonů kůry nadledvinek. Jedním z projevů mineralokortikoidů je zadžování tekutiny v těle. Podání diuretik je prostředkem, jak od otoků pomoci. Ale je třeba odlišit, zda otoky jsou skutečně způsobeny prednisonem. Je to i otázka funkce transplantované ledviny, přijmu soli a tekutin.

Dobrý den, manžel jezdí na dyalýzu od září 2012.V současné době se mu ztrácejí zuby.Horní řezáky už mu takřka zmizely, prosím je to vlivem dyalýzy a co s tím.Bolí ho dásně a nemůže nic ukousnout.Prosím poraďte,jaké má být řešení.Je mu 73 let.Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 06. 2013

Přímá souvislost mezi selháním ledvin a vypadáváním zubů není. Na druhou stranu je vhodné mít chrup dobře ošetřen, v případě přítomnosti např. těžké paradentozy nebo přítomnosti infekčních ložisek v kořenech zubů je lepší odstranění postižených zubů. Tato infekční ložiska mohou být zdrojem chronického zánětu a přispívat ke zhoršování stavu nemocného.

Dobrý den,během půlročního užívání prednisonu po transplantaci,nej­dříve 20mg,poté 15mg denně jsem přibrala 11kg, dnes mi dávka byla snížena na 10mg,je reálné při rozumném straování a cvičení při této dávce začít kila shazovat?Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 06. 2013

Dobrý den. Bohužel váhový přírůstek při užívání prednisonu je běžnou komplikací. Nyní při dávce 10mg je šance na opatrné snižování váhy. Pokud nejsou nějaké kontraindikace, pak určitě začít úpravou jídelníčku a zařazení aerobních fyzických aktivit. Držím palce.

Dobry den, mamina/lekarka internistka/ je polroka na peritonealnej dialyze a ma s tym spojene vyrazne gastrointestinalne tazkosti, ktore potom stazuju vypustanie, ktore niekedy trva az 90min apod. Je velmi nafuknuta,az s krcmi v bruchu. Skusali sme Simeticon, resp. Espumisan, Meteospasmyl apod. bylinkove caje, ale nic nezabera. Velmi by nam pomohlo ak mate skusenosti s riesenim podobnych tazkosti, co zabera na ich odlahcenie, prip. nevedeli by ste nam poskytnut kontakt na nejakeho dietologa ? Dakujeme velmi pekne vopred za odpoved!

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 06. 2013

Dobrý den, příčin pocitu nafouklého břicha samozřejmě může být více. Ale je-li spojeno s dlouhým vypouštěním, je nutno pátrat po tom, zda je katetr uložen na svém místě v malé pánvi – na to stačí běžný rentgenový snímek břicha. Pokud je poloha správná, pak je otázkou, zda katetr není přicpán, zda není zarostlý do peritonea apodobně. K tomu lze použít pomocné vyšetřenovací metody jako jsou CT nebo je někdy nutné provést laparoskopické vyšetření.

Mám zjištěny v každé ledvině v horním pólu angiomyolipomy 14 mm a 18 mm, problémy celkově – denně pálení při močení, avšak při kultivaci ranní moč v pořádku. Tudíž jsem jen sledována. Jeden angiolip. se objevil cca do měsíce po druhém. Denně mám bolesti břicha (těsně pod pupíkem). Jaká bývá prognóza do budoucna, nekuřačka,téměř žáden alkhol, BMI 27, diabet. ne, ale prodělála několikrát borelióza a souvislé infekce (plic. chlam., mononukl.). Stabilní bolesti hlavy (léčba neurologicky). Může být vzniklý stav i následkem dlouhodobého užívání lamotriginu, ev. nedostatku železa? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 06. 2013

Pálení při močení s přítomností angiolipomu nesouvisí. Pokud je kultivační nález negativní, měl by provést vyšetření urolog, aby vyloučil přítomnost zúžení močové trubice nebo provedl stěry na Chlamydie. Souvislost pálení při močení a lamotriginem nevidím

Když mám od malička jednu ledvinu, můžu pít normálně alkohol?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 06. 2013

Alkohol patří mezi návykové látky. Vznik závislosti a vedlejší projevy požití alkoholu nejsou ovlivněny tím, zda má člověk ledvinu jednu nebo dně

Dobrý den, Začal jsem užívat jeden z gainerů obsahující creatin (creapure), který by měl byt na trhu jeden z nejlepších a kvalitních. V gaineru je ho tam malé procento a neberu nějak velké dávky. Při pravidelném cvičení a náhodných testů mi byla zjištěna vyšší hodna kreatininu(99,5), UREA(8.23) a CK(8,99), dále vyšší hodnoty u Hemokoagulace… Pobolívá mě v oblasti boků a hrudní kosti. Děkuji za radu

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 06. 2013

Radu nemám, hladina kreatininu 99,5 nic špatného nesignalizuje. Zvýšená hodnota kreatinkinázy může svědčit na poškození svalů např. nadměrnou zátěží.

Dobrý deň pri odbere krvi mi zistili kreatinín 127, som aktívny 3× do týždňa cvičím v posilňovni a 2× do týždňa behám. Mám vyšší príjem bielkovín v strave. Chcem sa spýtať či je túto hladinu možné znížiť? Nejakou úpravou stravy? Potreboval by som ju čo najskôr dostať pod 110.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 05. 2013

Dobrý den. Kreatinin vzniká jako odpadní metabolit ve svalech. Čím více svalů, tím více kreatininu. Dále se dostává do organismu s výživou – čím více masa případně bílkovinných potravinových doplňků, tím více kreatininu v těle. Pokud máte zdravé ledviny – pak snížení dosáhnete úpravou jídelníčku. Svalů se ze dne na den nezbavíte. Pokud ovšem je kreatinin důsledkem snížené funkce ledvin, pak je problém jinde. Samotný kreatinin není toxický, proto nechápu v čem je rozdíl mezi hladinou 127 a 110.

Dobrý den, po léčbě ledvin kortikoidy z dětství mi zůstal tzv. buvolí hrb,nyní je mi 35 a jakožto ženě mi to není příjemné. Dá se toho zbavit? Moc děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 05. 2013

Zdá se, že jedinou možností je vyšetření a konzultace u plastického chirurga. Sám od sebe nezmizí.

Dobrý den,mám 15letého syna s diagnózou Alportův syndrom. Užívá léky na vysoký krevní tlak, které mají upravit i bílkovinu v moči. Nedá se dělat ještě něco jiného,abychom snížili bílkovinu v moči, která poškozuje ledviny? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 05. 2013

Dobrý den. Přítomnost bílkoviny v moči u tohoto onemocnění není příčinou zhoršování funkce ledvin, ale známkou poškozování ledvin, které je dáno přítomností vadného kolagenu, který je produkován na základě genetické vady. Snaha o snížení proteinurie vychází z předpokladu, že nižší proteinurie svědčí pro menší poškozování ledvin. Vysoké ztráty bílkovin – řádově několik gramů denně ohoržují paicenta tzv. nefrotickým syndromem – nedostatek bílkovin v krvi, otoky nohou, hypertenze apod. Je známo, že co nejlepší kontrola krevního tlaku snižuje proteinurii a zpomaluje rychlost probíhajících nevratných změn. Bohužel u onemocnění Alportovým syndromem nemoc nedokáže dosud žádné známé opatření zastavit. U Alporotova syndromu další opatření na snížení proteinurie nejsou.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zda mladý člověk léčen peritoneální dialýzou, může provozovat nějakou sportovní činnost. A pokud ano, tak jaké sporty mohou nebo nemohou provozovat? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Alena S.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 05. 2013

Tak určitě. Peritoneální dialýza dává pacientovi v mnoha směrech větší volnost a možnost úpravy trávení volného času. Zvláště je-li zvolena automatická peritoneální dialýza, která je prováděna přes noc a pacient má přes den „volno“. Sporty samozřejmě musí brát ohled na přítomnost peritoneálního katetru. Ten trvale vystupupuje z těla a prudké a silné zatahání by mohlo vést k poranění výstupu katetru. Proto jistě kontaktní sporty typu římsko-řeckého zápasu nebudou tou správnou volbou. Naopak aerobní sportovní činnost typu jízdy na kole, nordic walking, turistiky, joggingu, možná i běhu jsou tou nejvhodnější sportovní činností. A jiné sporty samozřejmě dle uvážení a kondice. Plavání může být problém, voda v bazénu nesmí přijít do styku s výstupem katetru ale dá se řešit kolostomickým krytím, ale může být problém s estetickým hlediskem, jak se pohybovat s pytlíkem na břiše v plavkách po koupališti. Naopak koupání v moři není zakazováno.

Dobrý den, Pro podezření na špatnou funkci ledvin jsem si vyžádal test na cystatin C Dnes jsem obdržel tyto výsledky: S_Cystatin C výsledek: 0,52 mg/l GF Cystatin 4,22 ml/s

Prosím Váš komentář k těmto výsledkům. Subj. vnímám mírné otoky nohou, krku, váčky pod očima, sucho v ústech a pálení jazyka, bolest v bederní oblasti, bolesti kloubů dolních končetin, menší potřeba močit (dříve jsem musel i několikrát v noci, teď necítím potřebu ani ráno). Asi před měsícem jsem byl na urologii, ale protože kreatinin jsem měl tenkrát v normě (88) lékař mě považoval za zdravého a objednal na kontrolu až za rok.

Jaký mám zvolit další postup? Děkuji!

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 04. 2013

Dobrý den. Funkce ledvin je normální, pokud je i močový nález v normě – tedy bez přítomnosti krve a bílkoviny v moči, a současně negativní urologické vyšetření, pak je významnější onemocnění ledvin vyloučeno. Otoky, bolesti zad a pálení jazyka nejsou příznaky typické pro onemocnění ledvin. Výsledek kreatininu 88 u muže je pro odhad funkce dostatečný a stanovení cystatinu se jeví jako nadbytečné.

Dobrý den ! pacientce je 64 roků a byla u ní zjišteno hypertenzní postižení ledvin ve stadiu CKD 1 s převahou poruchy tulburálních funkcí, bez pozitivného močového nálezu.Clearancu kreatininu Cocroft-Gault 98,88,korigovaná 102,39. Hrozí pacienntce dialýza, nebo jniné komplikace? Za odpověď děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 04. 2013

CKD 1 znamená 100% funkce, náhrada funkce ledvin je indikována při poklesu funkce pod 10% normy. (více viz http://www.ledviny.cz/…alni-selhani ) Vidíte tu v součané době nějaký důvod k dialýze?

Dobrý den ráda bych se Vás zeptala v unoru jsem měla po roce zánět močových cest po 10dnech jsem měla ukončit léčbu ant. Nitrofurantoin vše bylo v pořádku ale po 14dnech se objevilo pálení po vymočení někdy jsem chodila hodně čurat nekdy slabší proud, ale bez problému přidala se ale bolest v bokách zašla jsem k obvodnímu dr. ten poslal moč na kultivaci tam vše v porádku po dalším týdnu mě poslal na urolog. zde mě paní doktorka poslala na vyšetření N301 než mi paní doktorka na urologii řekne co to znamená ráda bych se Vás zeptala je mi 27let a mám strach aby nešlo o něco vážného:-( prosím o popis cituji: Vylučovací urolografie: Stíny ledvin jsou uloženy v obvyklé lokalizaci ,jsou přiměřeného tvaru a velikosti.Po aplikaci kontrastní látky lomeron35,obě ledviny vylučují.Oboustraně nejsou ledviny zcela dorotovanépanvičky jsou ampulárního typu a uložené extrarentálně.Vlevo je krátký krček kalíšku pro střední část,není napřímený imprese od cysty???Dobře se neplní ani krček kalíšku pro dolní pol-imprese od cysty také v.s.Jinak není dutý system rozšířený,kresb kalíšku je pravidelná konkrement nevidím.Oba euretery jsou štíhlé v celé průběhu.Oboustraně jsou v náplni projsnění,některá zpusobena sumací s plynovým obsahem kliček,vlevo při odstupu ureteru z pánvičky nevylučují aberantní cevu,nebo vazivový proužek.Zřejmě i prohloubenými peristaltickými vlnami.M m. je naplněný homogenně.Po mikci zbývají v měchýři stopy kontrastu. Závěr: Nedorotované ledviny s extrarenalními palvičkami bilat. Intratrenální cysty I.sin. susp. Hladká imprese na ureteru po odstupu y pánvičky I.sin. Prohloubená peristaltika ureterů-vegativně v.s. Jiné změny neprokazuji ...... Omlouvám se za obsahlý text ale ty cysty mě znepokojují:-(hlavně aby nešlo o něco vážného děkuji Vám moc za odpověd a přeju krásný jarní den s pozdravem Hlasova

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 04. 2013

Dobrý den, infekce močových cest spustila sérii vyšetření, která prokázala určitou anomálii ve vývoji ledvin a přítomnost cyst v ledvině, o nichž byste bez vyšetření nevěděla. Proto je dobře, že půjdete za urologem, který vám vše vysvětlí, řekne, zda tento nález má vliv na funkci vaších ledvin či nikoliv a navrhne další postup – zda jen nutné sledování, kontrolu funkce apodobně.

DOBRY DEN JSEM 15 ROKU PO TRANSPLANTACI LEDVINY,MAM JIT PŘED KOMISY OHLEDNĚ INVALID,DUCHODU MAM STRACH ŽE O NĚJ PŘIJDU .A PRACI NEZVLADNU ANI NENAJDU TADY NENI PRO ZDRAVI .JEŠTĚ MAM DNU.MYOM V DĚLOZE,ZHORŠILY OČI, A JSEM POZOROVANA NA MAMOGRAFU ,DĚKUJU HLAVAČOVA

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 04. 2013

Dobrý den. Posouzení pracovní schopnosti přísluší posudkovým lékařům, kteří se řídí svými předpisy. Pravdou je, že přítomnost transplantovaného orgánu – ledviny – sama o sobě nevytváří dlouhodobě stav, kdy by pacient nebyl schopen práce. Cílem práce lékařů je taková léčba, která vede buď k vyléčení nemoci nebo navození stavu, který se blíží co nejvíce normálnímu stavu. Takovou léčbou je transplantace ledviny. Transplantace narozdíl od dialýzy výrazně méně omezuje nemocného, ve většině případů vrací pacienta zpět do normálního života, kdy jediným omezením je nutnost pravidelně užívat léky a docházet na lékařské kontroly. Na druhou stranu to neznamená, že pacient po transplantaci nemůže trpět i dalšími nemocemi. Proto posudkový lékař všechny tyto nemoci a jejich dopad na funkční stav nemocného posoudí a rozhodne, zda je pacient schopen práci vykonávat bez omezení, nebo s omezením – v tom případě je pacient zajištěn částečným invalidním důchodem. To, zda pacient s určitým zdravotním omezením najde uplatnění na trhu práce je jiná otázka, kterou lékař řešit nemůže. Přeji hodně štěstí a spokojenosti a dlouho fungující ledvinku

Dobrý den, jsem po odejmutí ledviny s tumorem 8310/32 C 64.Kdo mi může poradit se stravováním? Můžu rekreačně sportovat, eventuelně kdy začít? Děkuji. m.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 04. 2013

Samozřejmě Váš lékař. Kdo jiný. Pokud funguje zbývající ledvina normálně, nemáte nějakou další onkologickou léčbu, pak dieta normální a fyzická zátěž rovněž normální a bez omezení.

Dobrý den. Mám H-S purpuru, v posl. době nekrvácím do kůže, ale mám časté břišní koliky, gastro vyš. opakovaně negativní. Občas anémie, krev v moči, někdy i bílkoviny, IgA pos. Hematolog a osteolog mi nedoporučili brát prednison. Při ataku beru dithiaden 3 tbl.+cezeru,in­j.Buscopan. Poslední 3 týdny mám koliky denně. Bolest začne v epigastriu, spíše vpravo, přechází do zad. Nauzea, později průjem, ale kruté bolesti v zádech /kolem pasu/, v podžebří. V moči jen stopa krve.SONO negativní, krev na slinivku neg. Na nefro. je to prý zbytečné, když tato vyš. mám negativní. Opět jsem odeslána na gastrologii na konzultaci. Bojím se, abych neměla krvácení do ledvin při H-S purpuře. Lékařka mi napsala Buscopan inj.+dithiaden. Prý asi patřím mezi těch pár pacientů, kteří mají tyto potíže. Můžu se sama obj. na nefro.ambulanci bez doporučení lékaře? Tyto problémy se mi totiž stupňují, teď to trvá už 3 týdny. Poraďte, prosím. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 04. 2013

Dobrý den, pokud jsou výsledky funkce ledvin v pořádku, pak zřejmě nefrolog vám nyní příliš nepomůže. Břišní koliky mohou být projevem této nemoci a užití kortikoidů je v tomto případě sporné. Jsou práce, ukazující jejich přínos, ale i studie toto popírající. Pokud jsou potíže úporné a opakované, pak použití kortikoidů může být jedním z východisek, jak pacientovi ulevit, samozřejmě při vědomí všech možných vedlejších účinků léčby. Velké bolesti mohou být způsobené i náhlou příhodou břišní – tzv intususcepcí, která si vynutí chirurgický zákrok.

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně ledvin.Je mi 48 let a od roku 2002 chodím ročně na gastrologii na kontroly se žlučníkem.Před půl rokem lékař objevil na pravé ledvině nález (cysta x rozšířená ledv.pánvička?)a odeslal mě na urologii.Urolog zkonstatoval jasná cysta vpravo 1,8cm x 1,5cm.V ordinaci mi ale zjistil lakmus.papírkem krev v moči.Byla jsem odeslána na IVU. Na IVU bylo zjištěno: pyelektasie vpravo při gracilní junkci,bez obstrukcí,bez lithiasy. MM v čase a po mikci vyprázdněn.Žádné potíže nemám,moč kult.neg.,vyš.krve neg.Dle sděleni urologa,krev v moči mám prý kvůli rozšířené ledv.pánvičce(prý vrozené)a doporučil kontrolu za rok.Je možné, že si rozšířené (vrozené)ledv­.pánvičky žádný lékař doposud nevšiml? Ta krev v moči se tedy řešit nemusí??? Mě to znepokojuje. Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 03. 2013

Dobrý den. Přítomnost krve v moči je dvůdodem k vyšetření především struktury močových cest a ledvin, tedy to jak vypadají, zda tam není přítomen proces, který by pacienta ohrožoval – např. nádor. Toto vše máte pečlivě vyšetřeno, onemocnění, které by vás ohrožovalo potvrzeno nebylo. Přítomnost mikroskopického množství krve v moči tedy lze vysvětlit přítomností rozšíření pánviček. Pokud je funkce ledvin v pořádku (stačí orientačně hladina kreatininu v krvi), je kontrola po roce rozumným opatřením.

Mnohokrát děkuji vám všem,kteří se na těchto stránkách podílíte,mi osobně už několikrát pomohly. Děkuji:-), Monika.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 03. 2013

Dobrý den Moniko, díky za Vaše slova, určitě nás těší a poskytují nám zpětnou vazbu, že naše snažení má trochu význam. Vše dobré

dobry den prosimvas mam kretin 400 mam dotaz muzu uzivat urinal akut

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 03. 2013

Dobrý den, Urinal akut je fytoterapeutický přípravek s vysokou koncetrací látek z brusinek. Látky z brusinek mají určitou schopnost působit protizánětlivě v močových cestách. Při kreatininu 400 se nacházíte již v 5. stupni selhání ledvin a je proto těžko předvídatelné, jak velká část účinných látek se dostane do moči a jaké dosáhnou koncentrace a tím účinnosti v prevenci infekce. Na druhou stranu se domnívám že máte-li kreatinin 400, není Urinal akut tím zásadním co nyní potřebujete. Nyní potřebujete být v přípravě na některý typ náhrady funkce ledvin – tedy přípravu k transplantaci a přípravu k dialýze – ať hemodialýze nebo peritoneální dialýze.

Dobrý den,byl jsem minulý týden na stánku Budějovická, kde jsem také dostal testovací proužek na moč. Po testu ranní moči bylo vše negatiní, kromě položky specifická hmotnost. Ta byla až na konci stupnice 1030. Je nutné podrobné vyšetření a jak postupovat? Jsem z Příbrami, ročník 1963. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 03. 2013

Vyšší specifická hmotnost svědčí pro vysoku koncentraci ledvin. Při omezení příjmu tekutin dochází k zahušťování moči, což je jednou ze základních vlastností ledvin. Pokud vypijete hodně tekutin, moč se naředí a specifická hmotnost klesne. Vyšetření tedy prokazuje dobrou koncentrační schopnost ledvin. Další vyšetření není nutné.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda chronické onemocnění močového měchýře, příp. močových cest, může nějakým způsobem následně ovlivnit funkci ledvin nebo zde není žádná souvislost. Předem moc děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 03. 2013

Pokud je infekce omezena na močový měchýř, pak ledviny by měly být v pořádku. JIndy je zánět močových cest spojen se zánětem ledvin.

Dobrý den. Musí nedostatečnou funkci ledvin vždy provázet nadlimitní množství kreatininu v krvi? Od jakého stupně poškození? Má na laboratorní výsledky v tomto směru vliv strava – např. vegetariánství? Děkuji za odpověď i za Vaše stránky :-)

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 03. 2013

Lehce zvýšená hladina kreatininu oproti normě bývá běžně u osob s vyšším podílem svalové hmoty, u osob s vysokým podílem masa ve stravě. Vegetariánská strava vede k nižšímu obratu kreatininu a tím i poklesu jeho hladiny. Hladiny těmito faktory jsou ovlivněny v každém stadiu, samozřejmě u dobře pracujících ledvin jsou pak absolutní rozdíly v hladině kreatininu malé, u závažnějšího postižení funkce mohou mít tyto faktory významný vliv. Proto někteří pacienti potřebují dialýzu již při kreatininu 300 (lidé imobilní, diabetici, s nechutenstvím) a jiní při kreatininu 600 na dialýzu nemusí (aktivní chlapi, s převahou svaloviny, preferující maso ve stravě) Kreatinin je proto jen pomocným faktorem, na jehož základě umíme vypočítat odhadovanou funkci ledvin, která odpovídá realitě u většiny pacientů. Bohužel u části pacientů se bez sběru moči pro přesnější posouzení funkce ledvin neobejdeme.

Je nepřítomnost bílkoviny (případně krve) v moči dostatečným důkazem o plnohodnotném fungování ledvin? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 03. 2013

Rozhodně ne. Velká část nemocí ledvin je doprovázena přítomností krve nebo bílkoviny. Přesto existují stavy, kdy funkce ledvin klesá, někdy i do stadia selhání ledvin s nutností dialýzy, aniž by krev nebo bílkovina byla přítomna. Často takový nález vidíme u starších nemocných s nefrosklerózou. Proto k posouzení funkce ledvin je nutné stanovit v krvi hladinu kreatininu, jehož hodnoty vypovídají o funkci ledvin. V rámci vyšetření při světovém dni ledvin není možné stanovovat hladinu kreatininu v krvi. Není na to „papírková“ metoda dostupná z jedné kapky krve jak například stavvení glukozy v krvi. Proto vyšetření netvrdí, že odhalí funkci ledvin, ale jen rizikové faktory a pravděpodobnost onemocnění ledvin.

Dobry den, muj syn (6 mesicu) se narodil jen s jednou ledvinou. Myslite si, ze je mozne ted po zime s nim zacit chodit na plavani kojencu? Jedna se o plavani ve specialnim bazenu jen pro plavani s malymi detmi a jejich maminkami. Vim, ze bychom se meli vyvarovat infekcim. A pokud je plavani pro kojence pro nej nevhodne, jak to pak je s plavanim az bude vetsi (rybniky, jezera, bazeny pro verejnost, atd..) Ma vodu moc rad a bylo by mi lito, ho o to pripravit… dekuji predem za vasi odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 03. 2013

Pokud je jedna ledvina zdravá, nejsou na ultrazvuku žádné další anomalie např. ve vývodných močových cestách, pak není důvod kluka omezovat. Přílišné ochranářství a zdůrazňování jeho „jinakosti“ může vyvolat více škody než užitku. I podle studií se ukazuje, že omezování ve sportu není opodstatněné. S plaváním kojenců mám jen ty nejlepší zkušenosti, celkem 3× :-)

Dobrý den, po 10 letech užívání jsem přestala brát inhalační kortikosteroid (konkrétně Symbicort 200/6 1× denně). Zajímalo by mě, za jak dlouho se vrátí produkce hormonů v nadledvinkách na svojí původní hodnotu a celkově za jak dlouho se moje tělo vrátí do normálu, tak jako bylo před tím, než jsem začala Symbicort užívat. Dá se tento proces nějak urychlit?

Předem mockrát děkuji za odpověď, Míša Babáková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 03. 2013

Inhalační kortikoidy neovlivňují tvorbu hormonů v nadledvinkách. V tom spočívá jejich obrovská výhoda

Mám kreatinin 624, ureu19, GF:0,13 Můj lékař plánuje léčbu CAPD. Nyní mi při gastroskopii našli skluznou brániční kýlu. Někde jsem četla, že je každá kýla absolutní kontraindikace k PD. Je to pravda, nebo se to dá odstranit při laparoskopickém zavedení PDkatetru? AV Schunt nemám. Díky za odpověď. Marková Lenka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 03. 2013

Není každá kýla absolutní kontraindikací peritoneální dialýzy. Kýly, které lze operačně vyřešit lze řešit buď před nebo současně se zavedením peritonálního katetru nejsou kontraindikací. Bohužel brániční kýla je uváděnou kontrainidikací peritoneální dilaýzy.

Dobrý den, asi před šesti týdny jsem venku prochladl (možná to s problémem nesouvisí) a dva dny na to jsem začal u sebe pozorovat velice časté močení (i 3× za hodinu) velkých porcí moče. Zároveň mi vyschlo v ústech, měl jsem suchý jazyk, patro, špatně se mi mluvilo, cítil jsem velkou žízeň. Při tom se přes den začaly objevovat divné návaly nevolnosti, točení hlavy. Navštívil jsem mého obvodního lékaře, který mě poslal na vyšetření krve a moče s podezřením na cukrovku. Tu ovšem vyšetření nepotvrdilo. Byl jsem taktéž vyšetřován na urologii (sono močového měchýře, ledvin – bez nálezu) s výsledkem – hyperaktivní močový měchýř. Byly mi předepsány: Spasmed, následně Vericare. Po čtrnácti dnech užívání těchto léků se frekvence mikcí ustálila na čísle 8× za den. V noci na WC nechodím. Několik dní jsem si měřil porce, které vymočím a většinou to bylo 400 ml, někdy i 500 ml najednou. Byl jsem poslán i na oční vyšetření (podezření na Sjögrenův syndrom), i toto však bylo vyvráceno. přesto, že se frekvence močení snížila (na cca. 8× za den), stále pociťuji sucho v ústech (jazyk a dásně již mám povleklé slinami, ale stále si např. nedokážu odplivnout). Při jídle potíže s polykáním nemám. Za den vypiji cca. 2,5 litrů vody. Po mém naléhání mě obvodní lékař objednal na endokrinologické vyšetření (podezření na žíznivku). I tento lékař však nezpozoroval žádné příznaky výše uvedeného onemocnění. Nechal si jen udělat vyšetření osmolality séra a moče, do mé další návštěvy si mám vést záznamy o čase a množství příjmu tekutin. Osmolalita séra byla v normé, osmolalita moči byla nízká. Doporučil mi méně pít. Obvodní lékař mě propustil s informací, že jsem zdravý. Sucho v ústech, točení hlavy a nevolnost však přetrvává…..– již 2 měsíce.

Byla mi dělána i kultivace moči s negativním výsledkem. Při močení nemám žádné pocity pálení, řezání,… atd… Bolest ledvin nepociťuji.

Prosím tedy o radu, co by mé výše uvedené problémy mohlo způsobovat a jaká vyšetření mám ještě vyžadovat. Díky.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 02. 2013

Těžko říct, ale myslím že močení 8× za den, celkem 2 litry bez nutnosti močit v noci odpovídá normálnímu stavu. Pocity sucha v ústech pokud pacient netrpí dehydratací může mít řadu příčin. Na netu najdete řadu z nich, např. http://zdravi.doktorka.cz/…-xerostomie/

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat: máte tady článek transplantace bez imunosuprese..,tak jsem se chtěl zeptat, kdy bude uvedena do praxe?? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 02. 2013

Jak je v článku uvedeno, zkouší se různé postupy u zvířecích modelů, ale v humánní medicíně zatím nic takového nemáme. Proto nelze zbožné přání naplánovat a podat časový předpoklad realizace, byť je teoretický postup sebelépe popsán. Bohužel.

Dobrý den,rád bych se zeptal čím to je ,že se po snídani začnu hodně potit. S jakým vyšetřením začít nejdříve. Děkuji Marek

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 02. 2013

Základním vyšetřením u svého praktického lékaře.

Dobry den p. Mudr. Kantor, moja dcera sa narodila s diagnozou AR polycysticke ochorenie obliciek. Momentalne je v nemocnici kvoli sledovaniu jej zdravotneho stavu a nastaveniu liecby. Posledna hodnota jej kreatininu bola 202. Prosim Vas, od akej hodnoty kreatininu je pre nu nevyhnutna dialyza? Narodena je 10.01.2013. Vopred dakujem za odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 02. 2013

Dobrý den, bohužel normy kreatininu u novorozenců se výrazně liší od normy dospělých. Proto se obávám, že hodnota kreatininu 200 pro novorozence svědčí pro těžké poškození funkce ledvin. Problematika selhání ledvin u novorozenců je velmi specifická záležitost, která je řešena na specializovaných pracovištích. Proto rozhodnutí zda a od kdy zahájit náhradu ledvin patří do kompetence těchto pracovišť. V České republice jsou děti dialyzovány v Ostravě, Brně a v Praze Motole, kde je i prováděna transplantace.

Dobrý den prosím chtěl bych poradit. Chodím na hemodialýzu od prosince 2012, jsem silný diabetik a mám onemocnění očí z cukrovky. Má dialýza závažnější vliv na mé oči? (které začínají více slepnout). Můžu úplně oslepnout a za jak dlouho? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 01. 2013

Dobrý den. Postižení očí – sítnice a ledvin patří mezi projevy pozdních komplikací cukrovky. Příčinou je právě léta trvající cukrovka, která poškozuje nejjemnější krevní cévy v těle – např. právě v očích a ledvinách, kde cévy vytvářejí jemné glomeruly – filtry, v nichž vzniká moč filtrací krve. Kromě přítomnosti cukrovky na rychlost a tíži poškození spolupůsobí přítomnost rodinné zátěže, vysoký krevní tlak, vysoká hladina tuků, kuřáctví. Zahájením dialýzy všechny tyto příčiny trvají. Proto úbytek zraku může pokračovat. Rozvoj slepoty nelze vyloučit, ale za jak dlouho nelze předpovědět. Během dialýzy je podáván heparin jako prevence srážení krve během procedury, který může vést ke zvýšenému výskytu krvácení do sítnice. Proto se na dialýze u diabetiků snažíme podávat co nejnižší potřebnou dávku, případně nahrazujeme heparin tzv. nízkomolekulárním heparinem, který v malé dávce může být mírně šetrnější. Sledování na oční ambulanci je nezbytné, v některých případech oční lékař může indikovat ošetření laseroterapií případně operační léčbu tam, kde to je možné. Oční lékař/ka musí rovněž vyloučit jiná onemocnění, než poškození očí cukrovkou – například šedý nebo zelený zákal.

doby den pane doktore mam kreatin 380 mam zhodit posiliju s cikama muzu pouzivat http://www.nutrisport.cz/…gainer-3-6kg

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 01. 2013

Bílkovinné doplňky jsou naprosto nevhodné u selhání ledvin. Ze sběru moči za 24 hodin je Váš nefrolog schopen spočítat, kolik přijímáte gramů bílkovin na kg váhy a den. Při kreatininu 380, tedy v období, kdy se připravujete na některou z metod náhrady funkce ledvin, je doporučováno omezení bílkovin na hodnoty kolem 0,6 g/kg a den. Při tomto omezení bílkovin jsou pak doplňována ketoanaloga aminokyselin (Ketosteril). Kondiční posilování s cílem zhubnout rozhodně není důvodem k tomu, aby cvičící užíval proteinové doplňky. Cvičení by mělo být dynamické – tedy s malou zátěží a větším počtem opakování. Pro samotné hubnutí a zlepšení kondice a prevence kardiovaskulárních onemocnění má větší význam než posilování aerobní cvičení v nižším pásmu tepové frekvence- rychlejší chůze, nordic walkig, jogging, plavání, kolo, nyní v zimě běžky. Hodně zdaru.

Dobrý den, můj dotaz se týká příčiny smrti mého otce. Zemřel již v roce 1966, když mi bylo 6 let. Nyní se mi dostal do rukou úmrtní list, kde je uvedena příčina smrti Nephrosclerosis maligna. Matka mi vždy říkala, že zemřel na mozkovou mrtvici, krvácení do mozku, ale toto není mrtvice, že? Mám pocit, že jde spíše o ledviny, můžete mi vysvětlit oč jde?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 01. 2013

Dobrý den, taková diagnóza se dnes již nepoužívá, ale odhadoval bych, že se jednalo o maligní – tedy v té době neléčitelné onemocnění ledvin, které zřejmě vedlo k jejich selhání, mohlo být doprovázeno i vysokým krevním tlakem. Při neléčeném selhání ledvin se objevuje i porucha krvácení, proto je možné, že posledním projevem nemoci mohla být i mrtvice s krvácením do mozku při vysokém krevním tlaku – v té době nebyla dostupná efektivní léčba vysokého tlaku. K mrtvici by zřejmě nedošlo, pokud by pacient neměl selhání ledvin. V roce 1966 bohužel dialyzační léčba nebyla dostupná a selhání ledvin bylo onemocněním smrtelným.

Dobrý den,náhodou mi byl zjištěn nějaký ůtvar na levé ledvině a původně jsem se měla rozhodnout, zda ho odstranit, nebo pozorovat.Chtěla bych laparoskopicky a prý to nejde.Na MR mám nález :V proximální polovině levé ledviny ventrálně se nachází ložisko o velikosti 25mm.Naivně je prakticky izointenzní s okolím parenchymem.Pos­tkontrastně se nepravidelně vysycuje .zejm.z periférie. MR obraz má charakter spíše tumorozního ložiska ,než komplikované cysty. Zvětšené uzliny neprokazuje. Na nukleární medicíně. Mofrologie ledviny ve stejné výšce, bilaterálně funkce parenchymu i drenáž v normě. Jsem z toho zmatená, můžete mi prosím sdělit co to vůbec mám a na koho bych se měla obratit, v které nemocnici jsou na to specialisti, abych se poradila zda je to na operaci, protože mi najednou pan doktor řekl termín operace a že si mám vyřídit předoperační vyšetření..a nic mi nevysvětlil. Jsem z Brna. Děkuji Milena

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 01. 2013

Dobrý den, posouzení dalšího postupu patří do rukou urologa. Podle charakteru a velikosti ložiska v ledvině je schopen doporučit další správný postup. Samozřejmě navrhovaný postup musí svému pacientovi vysvětlit, proč jej doporučuje, jaká jsou rizika zvoleného postupu a jaká jsou rizika, když se zvolí jiný postup. Na základě těchto informací se pacient rozhoduje o svém souhlasu s navrženým postupem. Bez vysvětlení lékařem nelze provést další rozhodnutí. Poroto, pokud Vám navržený postup a nález není jasný, musíte se nebát zeptat ošetřujícho lékaře.

nedávno jsem měl kolaps; příznaky tetánie; nyní se stavy opakují;ovládám se, dýchám pomalu; dusím se; když tento stav neodeznívá můžu volat sanitu? při těchto stavech značná neochota lékařů pomoci;děkuji za radu;

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 01. 2013

Dobrý den, léčba tetanie nepatří do oboru nefrologie ale neurologie. Pokud trpíte tetanií, je nutná léčba u neurologa, který vás vybaví léky, poučením co dělat v případě záchvatu.

Dobrý den, prosím o radu ohledně přílivové per. dialýzy. jak jsem už jednou psal , tak mně při konci vypouštění dost bolí-píchne břicho. Jak jste radil, tak mně doporučili přílivovou dialýzu a mám doma cycler, ale použil jsem ho jen jednou a zase mně to bolí , když se končí vypouštění . Je normální , že je na cycleru nastaveno např. vypouštění 1500ml a cycler přesto vypustí 1900ml , tedy až do té mé bolesti? je to cycler Fresenius. Jsem z toho úplně bezradný a jsem v koncích svých sil.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 12. 2012

Dobrý den, bohužel bude třeba zkoušet nastavovat cycler tak, až bolesti ustoupí. Někdy trvající bolesti však vedou k opuštění metody nebo chirurgické revizi uložení katetru. S přílivovou dialýzou a nastavením cycleru Vám poradí na středisku, případě ve spolupráci s Hot linkou dodavatelské firmy.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké mohou být přičiny a prognóza mého stavu. Před 2 měsíci mně byla odstraněna jedna ledvina,v jejímž středu se vytvořil zhoubný nádor. Poslední 3 týdny chodím na tes krve s výsledkem 119, 125, a poslední 134umol/l kreatininu v krvi. Před zákrokem 74umol/l. Pitný režim dodržuji a fyzickou zátěž nemám. Děkuji Vám za odpověď. Mikulecký

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 12. 2012

Po odstranění jedné ledviny se funkce ledvin snížila na polovinu a to je nejspíše důvodem, proč je u vás lehce zvýšená hladina kreatininu. Zda malé zvyšování hladiny kreatininu při po sobě následujících kontrolách je způsobeno zhoršující se funkcí ledvin nebo jen tím, že po rekonvalescenci lépe jíte, nelze určit. Přesnější by bylo sledování funkce ledvin z 24– hodinového sběru moči. Mírné kolísání kreatininu + – 20 by nemělo být důvodem ke znepokojení. Pokud by růst kreatininu dále pokračoval, bude nutno pátrat po příčině.

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda může časté močení signalizovat problém s ledvinami. Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 11. 2012

Časté močení může mít více příčin. Příčinou mohou být potíže v močových cestách – nejčastěji zánět močových cest, nebo poruchy svěrače, dále to může být větší produkce moči například při cukrovce. Ledviny s problémem souviset mohou i nemusí. Bez podrobnějšího vyšetření příčiny častějšího močení tedy nelze souvislost prokázat.

zdravim p.DR zajima me jak se postupuje u lidi co jsou bezdomovci a skonci u vas a treba 20 let nepracovali.maji narok na lecbu ?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 11. 2012

Dobrý den. Na léčbu má nárok každý pacient s platným pojištěním. Zatím jsem ve své praxi tuto otázku nemusel řešit, ale domnívám se, že hustě utkaná sociální síť v našem státě by nedovolila takovému klientovi propadnout skrz. Jinou otázkou je, zda by takový klient o naše služby stál.

Dobrý den pane doktore, při půnočnim polykání ATB jsem ho špatně spolkla a uvízl mi. Cítím ho jako za hrudní kostí.Snažim se pít a polykat ale nejde mi ho spolknout. Co mám dělat? Rozpustí se? Může tam něco poškodit? Na operaci jít nemůžu tak co s tim?Jedlá soda by mi pomohla?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 11. 2012
  1. Tableta se dříve nebo později rozpustí a pokud normálně jíte, pak tam už žádnou uvízlou tabletu nemáte
  2. Některé léky mohou sliznici jícnu podráždit, proto se tyto léky musí hodně zapíjet a pacient je poučen, že má tablety jíst vsedě. Takových léků je jen několik
  3. Jakou operaci? Těleso uvízlé v jícnu se nejdříve ze všeho zkontroluje gastroskopicky, případně se i vytáhne.

4 Jedlá soda se používá jako domácí lék při pálení žáhy, běžně však používáme modernější a účinnější léky.

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vhodnosti sportovních aktivit po nefrektomii ledviny. Má život s jednou ledvinou nějaký vliv na fyzickou výkonnost? Popřípadě je třeba dbát při nabírání fyzičky na něco zvláštní zřetel? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

24. 11. 2012

Dobrý den, jedna zdravá ledvina vám k životu stačí a nijak vás neomezuje. Viz http://www.ledviny.cz/…na/dotaz/404

Dobrý den, prosím vás, z peritonální dialýzy mně po 6měsích poslali na 5× hemodyalýzu, protože mně peritonálka špatně funguje. Problém je v tom, že jsem před tím, než jsem tam poprvé šel, 3 dny zvracel a nic nejedl a během 3 dnů zhubnul z 84,5kg na 78kg a oni mně naměřili suchou váhu 76kg. lékaři jsem říkal ať mně tu suchou váhu zvětší, ale on mně pouze řekl, že za den můžu zhubnot pouze 0,5kg. Druhá dialýza dopadla tak, že jsem jim omdlel a měl 15minut velké křeče do nohou a břicha.Další argument pro to, že suchá váha 76kg je nesmysl je to že ve svých 20ti letech, kdy jsem byl dokonale štíhlý vážil 73kg, teď mně je 42 a štíhlý nejsem. Viděl bych to na 78kg suché váhy??? Mám 176cm. děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 11. 2012

Dobrý den. Stanovení suché váhy je velké umění a pro její správné určení je férová komunikace mezi pacientem a lékařem základní podmínkou. Lékař musí svému pacientovi vysvětlit důvody, které jej vedou ke snižování (otoky, dušnosti pacienta, vysoký krevní tlak) nebo zvyšování suché (nízký krevní tlak, křeče a poklesy tlaku během dialýzy) váhy. Stejně tak pacient hlásí změny, které pozoruje – např. měl průjmy, málo jedl, nebo naopak mu začalo chutnat a více jí, měl slabosti a křeče na konci dialýzy či doma po dialýze. Proto určit na dálku, zda máte mít suchou váhu 76 nebo 78 nelze a musíte si to vyříkat s ošetřujícím lékařem. Údaje o hypotenzi během dialýzy mohou svědčit pro to, že suchá by se mohla navýšit. Ale problémem může být i příliš rychlé snižování suché váhy po přechodu z peritoneální dialýzy. Zdravím.

Pěkný den všem, Jak funguje systém v čekací listině? Předpokládám, že „první v pořadí“ jsou lidé jejichž stav je akutní a pak ostatní a tam pak rozhodne největší shoda příjemce a dárce .Je to tak? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 11. 2012

Dobrý den. Pořadí na čekací listině na ledvinu nefunguje jak čekací listina na přidělení bytu. Vždy, když se objeví nová dárcovská ledvina, jsou provedeny testy dárce – tzv. HLA typizace, krevní skupina, podle výsledků je počítačem dle naprogramovaných kritérií – mimo jiné délka na čekací listině, bilance ledvin spádového trasnplantačního centra a další – vytvořen aktuální „pořadník“

Existuje tzv. zařazení do urgentního pořadí, tedy jak píšete, jejichž stav je akutní. Jsou to pacienti, u nichž není dále možné pokračovat v dialyzační léčbě – tedy nemožnost peritoneální dialýzy například pro četné srůsty a nemožnost hemodialýzy např. pro zánik všech dostupných cévních přístupu a nejsou kontraindikováni k transplantaci. Toto zařazení musí být schváleno transplantačním centrem a používáno je zcela vyjímečné. Všichni ostatní pacienti, u nichž je možnost v dialýze pokračovat jsou „stejně akutní“, proto další přihlédnutí ke zdravotnímu stavu není na místě. Transplantace není v tomto případě život zachraňující zákrok.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Již jsem psal Peritonální dialýza a, že mně před 3 měsíci vysadili Rasilez a od té doby mám tlak ca 180/110 a nedaří se ho snížit. Teď ještě zjistili, že se mně zhoršily výsledky kreatinu na 1600. Nemůže to být tím tlakem, protože když byl tlak s Rasilezem 140/90 tak jsem měl 4 měsíce kreatin v pořádku? Teď zkouším místo 4 výměn denně výměn 5 (peritonální dialýza). Lékař říká že nic jiného než 5 výměn dělat nejde a pak ještě přidat 1 týdně hemodyalýzu. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 11. 2012

Dobrý den. Zvýšený krevní tlak nezpůsobuje nedostatečnou dialýzu. Naopak, nedostatečná dialýza může vést k nedostatečnému odstraňování vody, soli a to pak k vysokému krevnímu tlaku. Kreatinin 1600 se zdá vysoký, ale samotná hladina kreatininu nic neříká o účinnosti peritoneální dialýzy. Ta se posuzuje pomocí výpočtů z odpadů močoviny a kreatininu do moči a dialyzačního roztoku. Vypočítává se tzv Kt/V, které by mělo být nejméně 1,7 a týdenní klearance kreatininu, která by měla být nejméně 50 litrů přepočteno na 1,73 m2 povrchu těla. A samozřejmě k posouzení účinnosti peritoneální dialýzy je nutno posoudit množství ultrafiltrace a schopnost nemocného udržet suchou váhu. Přidání 5. výměny může být přechodným řešením nedostatečné dialýzy a ultrafiltrace. U problému s nedostatečnou ultrafiltrací je kromě roztoků s vyšší koncetrací glukozy s výhodou používán na noc roztok s icodextrinem (Extraneal), který zvýší ultrafiltraci, ale nezmění účinnost dialýzy. Kombinace peritoneální dialýzy a hemodialýzy je takový kočkopes, není to standardní řešení, ale u některých jedinců může na přechodnou dobu vyřešit problém. Odkaz: http://www.kdigo.org/…argets_3.php

Dobrý den. Jsem již 1/2 roku na peritonální dialýze a před 2,5 měsící mně vysadili Rasilez při němž jsem měl tlak ca 145/95 a teď mám tlak 190/110. Teď na tlak beru Gopten, Lusopress, Cynt a nepomáhá to . Lékař se vymlouvá na to že mám v sobě navíc vodu (nesmysl!) . Co s tím, tyto léky jsem si téměř vyhádal, protože ti mí lékaři vysoký tlak zlehčovali s komentářem že se moc pozoruji. Má smysl brát tři léky na tlak, když nefungují? Vůbec nevím co dělat. Připadám si jak idiot, prosit se ať se mnou něco dělají!!! P: jiné zdravotní obtíže nemám

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 11. 2012

Dobrý den. Rasilez byl velmi nadějný lék na léčbu hypertenze a na zpomalení progrese renálního poškození u diabetické nefropatie. Bohužel výskyt vedlejších účinků vedl k doporučení ukončit léčbu tímto lékem a Rasilez byl stažen z distribuce. Více na stránkách SUKLu: http://www.sukl.cz/…asilez-hct-1 Hyperhydratace – převodnění – je nejčastější příčinou hypertenze u dialyzovaného pacienta. Je-li hyperhydratace přítomna, je nutno vysazením soli, omezením příjmu tekutin, úpravou diuretické léčby a úpravou předpisu peritoneální dialýzy dosáhnout „suché váhy“. Pokud toto opatření nevede k normalizaci tlaku, je dále upravována medikace. Bohužel řada pacientů má rezistentní hypertenzi, u níž ani léčba několika preparáty najednou nevede k žádoucí kontrole tlaku.

Jsem 5 let dialyzovana, stridave jsem a nejsem zarazena v programu. Dieta je zla a tim se i poskozuje psychika a vznika nenavist k tem co to prodluzuji. Co misto aby pomahali nici viru v to ze bude lip. Proto je dulezite spolupracovat s lidmi a pomahat jim aby co nejdrive byli zarazeni a transplantovani. Pokud toto lekari nedelaji meli by odejit. Psychika je dulezita a u onemocneni ledvin o to vic, ze se musi dodrzovat prisna dieta a rezim. Je nas hodne co bojujeme s tim co je s onemocnenim, s nasim zdravotnictvim i s tim, ze nas malo kdo zamestna a penez je malo. Vsak vymahani uplatku z rad lekaru by melo byt trestny a lekarum by meli byt brany diplomy. Ilona Rysava, pacientka dialyzy FNsP Brno, Bohunice

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 11. 2012

Dobrý den paní Ryšavá, máte pravdu, že život s dialýzou klade zvýšené nároky na psychiku. Bohužel chronické selhání ledvin je doživotní stav a je těžké se naučit s ním žít. Transplantace je jednou z metod léčby chronického selhání ledvin. Bohužel na čekací listině je v naší republice zařazeno v průměru jen 11% pacientů, kteří se léčí dialýzou. Ostatní, tedy téměř 90% nejsou pro přítomnost nejrůznějších přidružených onemocnění vůbec na čekací listinu zařazeni. Transplantaci si nelze vymoci, posouzení zdravotního stavu a souhlas s transplantací musí vyjádřit ošetřující nefrolog a spádové transplantační centrum. Ti musí být přesvědčeni o tom, že transplantace je možná a neohrozí život pacienta. Pokud pacient nesouhlasí se závěrem ošetřujícího lékaře, má právo si vyžádat konzultaci u druhého odborníka.

Dobrý den,mám špatné výsledky moči pH,krev v moči,leukocyty chemicky,erytro­cyty,leukocyty,e­pit.dlaždicovi­té a navíc jsem byla na gynekologii a zjistila paní doktorka že mám zvýšenou hladinu fosforu.Nevím co to znamená můžete mě to vysvětlit mám bolesti v zádech ale při močení nepocituji žádné pálení ani bolení jen častěj chodím na záchod. Děkuji Bernátíková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 10. 2012

Bohužel z popisovaných výsledků nelze dělat nějaké závěry. Častější močení může mít řadů důvodů – od přítomnosti zánětu, přes zúžení močové trubice, až po gynekologický zá­nět.

Dobrý den,prosím o zodpovězení dvou dotazů.Normoter­mická perfuze( psali jste o ní zde na stránkách).Provádí se vždy,anebo jen na vybraných transpl.centrech?A dá­le,Prednison a jeho užívání po transplantaci­.Dočetla jsem se,že jsou „dvě skupiny“ lékařů,jedni jej považují za nezbytný,druzí ne.Já jej po druhé transplantaci v podstatě nebrala,ač mi byl předepsán(trauma nabírání na váze z dětství).Ledvinka fungovala téměř 20let.Jistě,jsem si vědoma,jak to bylo nezodpovědné,nic­méně vše bylo v pořádku.Možná y s Prednisonem ledvina fungovala ještě déle,těžko říci.Spouštěčem jejího selhávání byl silný,dlouhodobější citový prolém. Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 10. 2012

Dobrý den. Článek o normotermické perfuzi ledvin pojednává o prvních výsledcích na 17 ledvinách, u nichž je před napojením transplantované ledviny provedeno propláchování a zahřátí krví pomocí krevních pump mimo tělo pacienta. Dle reportáže Kidney Risearch UK vede tato metoda k ověření, zda ledvina je funkční před vlastní transplantací a údajně nedochází k opožděnenému nástupu funkce. Narozdíl od autorů reportáže se nedomnívám, že tato metoda přípravy trasnplantované ledviny nepovede k dramatickému nárůstu počtu transplantací. Jedná se v každém případě o experiment, který není v současné době běžnou klinickou praxí. Video: http://www.youtube.com/watch?… Prednison byl nedílnou součástí imunosupresivní terapie dlouhá léta, nyní s vývojem nových léků jeho užití po transplantaci nebývá pravidlem.

Muj muz mi chce dat ledvinu, vysledky ma v poradku, ted i zhubl ,a vse se mu upravilo. Takze mu bylo receno, ze je to mozne. Bohuzel jsem byla vyrazena z transplantcniho programu o co tedy jde? Jde to i bez zarazeni a nebo se mam obratit do ciziny. Tak jak pred 18 lety, kdyz me odmitli osetrit ledviny co byly poskozene.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 10. 2012

Dobrý den. K příbuzenské transplantaci je nutno splnit mimo jiné 2 podmínky: Vhodný dárce, u nějž odebrání ledviny nezhorší jeho prognozu do budoucna a vhodný příjemce, u nějž je transplantace indikována. Pokud Váš ošetřující lékař vás kontraidikuje k transplantaci, pak má k tomu nějaký důvod. Pokud s názorem svého ošetřujícího lékaře nesouhlasíte, doporučuji se objednat ve spádovém transplantačním centru s výsledky ke konzultaci. Pokud se tam doporučení ošetřujícího lékaře potvrdí, nemá smysl dále hledat, v zahraničí jak u nás a je vhodné dopučení akceptovat.

Zdravím Vás a prosím o radu, manželovi při léčbě malárie selhaly ledviny. Nyní po dvou týdnech léčby je krevní obraz v pořádku, jen zůstal jediný problém ,že ledviny nejsou schopny vylučovat draslík a v krvi zůstává vysoké procento draslíku. Lékaři mysleli, že budou dialýzu dávat každý druhý den, ale bohužel musí být manžel stále každý den připojován na dialýzu. Můžete mi nastínit úspěšnost léčby tohoto problému, co s tím souvisí a případně jakou speciální stravu mu přidávat. Může jíst vše a netrpí nechutenstvím, je v dobré psychické pohodě. Děkuji. Táńa

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 10. 2012

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Trochu mi není jasné, zda tedy trvá nadále závislost na dialýze, či nikoliv. Zda selhání ledvin bylo jen přechodné, nebo nyní přechází do chronického stadia. Zadržování draslíku totiž často doporovází selhání ledvin, pokud již pacient nemočí. V tom případě musí mezi dialýzami dodržovat určitá omezení – vyhábat se potravinám s vysokým obsahem draslíku. U malárie při rozpadu červených krvinek navíc může docházet k uvolňování draslíku ve vyšší míře.

Dobrý večer, mám dotaz ohledně problémům s ledvinama. Jsem muž, 47let, amatersky dost sportuju. Letos v červnu zjištěna sarkoidoza plic, nasazen prednison 40mg, snižováno na současných 10mg, pravidelné měsíční kontrolní odběry krve; ale na poslední kontrole 17.9. zjištěna vysoká hodnota kreatininu 210 za dva dny 248( s horečkou 38.5) a za další 2 dny 200 (dále už bez teplot), následovala hospitalizace na nefrologickém oddělení cca 1týden s tím, ře kratinin pomalu klesal a při propuštění na hodnotě 190; další kontrola po týdnu s hodnotou 170, za další týden 180. Prozatimní závěr: renální insuficience nejasné etilogie, biopsie zatím není nutná. Nevím zda je to správně – jak rychle to má klesat, hrozí poškození ledvin? Pro lepší posouzení můžu případně poslat lékařskou zprávu do emailu. Děkuji. František

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 10. 2012

Dobrý den, poškození ledvin v rámci sarkoidozy není vyloučeno. Mechanismus je různorodý – může se jednat o poškození z vysokého vylučování vápníku při hyperkalcemii, v ledvinách se může rozvíjet sekundární glomerulopatie. Nejčastější příčinou poškození funkce ledvin u sarkoidozy je hyperkalcemická nefropatie, která může vést až k selhání ledvin. Další vývoj bude záviset na tom, jak se bude dařit kontrolovat nemoc současnou léčbou, jaké budou hodnoty vápníku v krvi a jeho odpady. Funkci ledvin bude nutno dlouhodobě sledovat. To, zda dojde k zlepšení nebo zhoršení funkce ledvin ukáže čas. Horečka samozřejmě mohla být projevem infekčního zánětu ledvin a močových cest, ale bez dalších výsledků lze jen spekulovat

Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o radu. Mému synovi bude v prosinci 11 let. Měří 134cm a váží 25kg…Docházíme 1× ročně na endokrinologii, ale žádnéprobléy, ani se štítou žlázou nemá. Jeho výživa je přiměřená k dnešním možnostem-spíš bych řekla že jí až moc. Včera jsem narazila na článek o chronickém selhání ledvin.Jsou tam popsány některé příznaky,které syn má a to především časté bolesti hlavy, častější močení-cca 1× za hodinu a bledá kůže.Myslíte že by toto mohla být příčina jeho velmi nízké váhy a malého vzrůstu? Jediné testy které se zatím dělali byli ty na endokrinologii.Jeho otec je vysoký 180cm mohutnější postavy, já 168cm spíše drobnější štíhlé postavy.Budu Vám moc vděčná za odpověď. Potůčková

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 10. 2012

Pokud má syn normální hladinu močoviny a kreatininu v krvi, pak nemá chronické selhání ledvin.

Dobry den pán doktor. Som dialiovaný pacient už dva roky. Po podaní dialízy mi býva špatne skoro až do druheho dna. Čím to vlastne je, že si to telo nevie zvyknut. Poom sa chcem opýtať čo je vyhodnejšie pre pacienta AV fistula, alebo kanyla. Za odpoved veľmi pekne dakujem.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 10. 2012

Dobrý den. Důvodů, proč je pacientovi po dialýze špatně je celá řada. Velmi záleží, s čím vším se pacient léčí. Víme, že dialýzu snášejí hůře diabetici, protože mají poruchu regulace krevního tlaku a prokrvení. Dále hůře snášejí dialýzu kardiaci – pacienti, kteří mají chlopenní vadu. Vždy je třeba pátrat po tom, jak se vyvíjejí krevní tlaky během dialýzy, zda je pacient převodněný a zda je dobře nastavena suchá váha. Suchá váha se nedá změřit jedním měřením, je to trochu umění ji správně určit. Když pacient málo jí, je třeba ji rychle snižovat, naopak, když se mu daří lépe, více jí, má nizké tlaky, je nutné suchou váhu zvyšovat. AV fistule je jednoznačně výhodnější než kanyla. Především proto, že pacienta neohrožuje infekcí. Umožňuje pacientovi běžnou hygienu a život bez větších omezení. Proto se vždy snažíme o AV fistuli jako první volbu. Bohužel pacientů se špatným stavem žil nebo těžkým srdečním selháváním přibývá a proto i přibývá pacientů, kteří jsou dialyzování přes permanentní dialyzační katétr. Z pohledu pacienta se může katétr zdát i jako pohodlnější řešení: při napojení nepociťuje bolest z jehel, během dialýzy má volné obě ruce. Přesto budeme ve většině případů se snažit o našití funkční AV fistule, protože pacienta ohrožuje méně než katétr.

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať, ako sa prejavuje sekundárna glomerulonefritída pri reumatoidnej artritíde. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 10. 2012

Postižení ledvin různého stupně u pacientů s revmatoidní artritidou se vyskytuje dle literatury od 5 do 50% pacientů. Příčina poškození ledvin u revmatoidní artritidy a tedy i projevy postižení jsou různé. Od poškození léky – při užívání penicilaminu a analgetik, přes chronickou proliferativní, membranózní glomerulonefritidu, poškození amyloidem při chronickém zánětu až po vaskulitidu. V moči se může objevovat středně těžká až těžká protenurie, která bývá spojena s membranozní glonerulonefritidou nebo sekundární amyloidozou. Přítomnost krve a granulárních válců bývá spojena s fokálně sklerotizující glomerulonefritidou a revmatoidní vaskulitidou. Negativní močový nález nevylučuje přítomnost analgetické ledviny. Jinými slovy, projevy i důsledky postižení ledvin při revmatické artritidě jsou různorodé.

Mam dotaz. Jdu na vysetreni se srdickem za pomoci kontrastni latky. Bylo mi receno, ze pred zakrokem musim byt dialyzovana. Jak je to po zakroku, kdyz dostanu kontrastni latku? Tento zakrok jsem absolvovala uz jednou a byla jsem hned dialyzovana. Ted mi bylo receno, ze kdyz nemam ledviny kontrastni latka nevadi. Na dialyzu jdu az pak ve ctvrtek. Dekuji Ilona Rysava ,FNsP Bohunice Brno

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 09. 2012

Dobrý večer. Dialýzu po koronarografickém vyšetření jsme v minulosti také prováděli bezprostředně po vyšetření. Báli jsme se tehdy převodnění a edému plic, které mohlo podáním kontrastní látky vzniknout. Později s novými kotrastními látkami, tzv. izoosmolárními kontrastními látkami, toto riziko vymizelo. To nás v našem Kardiocentru v Nemocnici Podlesí a u nás na dialýze B. Braun Avitum v Třinci vedlo ke změně zaběhnutých postupů. Dnes, pokud je na to čas, plánujeme koronarografické vyšetření a další angiologická vyšetření spojená s podáním kontrastní látky na dny mezi dialýzami. Pacient tak není zatěžován prodlužováním doby strávené na lůžku. Kontrastní látka pacientovi na dialýze nijak neškodí.

a jeste jeden dotaz. lekarka nadialyze mi tvrdi, ze me nemuzou dat narkozu, kdybych mela byt transplantovana jelikoz mam 2–3 stupne chlopnovou vadu . pritom internistka souhlas k transplantaci a tim i k narkoze dala. Dekuji Ilona Rsava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 09. 2012

O transplantaci nerozhoduje internista, ale ošetřující nefrolog. Závažná vada bez předchozího chirurgického řešení kontraindikuje trasnplantaci ledviny.

Chtela jsemse jeste zeptat. Jakcasto se chodi na kontrolu ultrazvuk ze shuntem.Ten mi funguje v poradku, a ultrazvuk mi pisi dost casto. Mam ted delsi dobu problemy z brichem a ultrazvuk mi nikdo nenapsal. Musi byt jen urcity pocet ultrazvuku za urcite období ? Dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 09. 2012

Není na to předpis, pravidelné sledování průtoků AV fistulí je vhodné a je doporučováno. Ultrazvuk břicha ordinuje lékař, pokud čeká, že mu vyšetření v něčem pomůže

Dobrý den, prosím Vás, už 4 měsíce si provádím PD a ke konci vypouštění (ca od 2000do 2300ml) mně to vždy bolí, tedy musím tento konec vypouštění pomocí přimáčklé svorky, pomalu vypouštět. Máte s tím nějakou zkušenost, u nás mně ze začátku říkali že to bude jen podrážděné po operaci a teď je ediná odpověď mlčení nebo jen že to nikdo jiný bolestivé nemá. Mám to brát za normální stav, se kterým už nic nejde udělat? (prý mám ten katetr hezky hluboko a to je správně)

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

20. 09. 2012

Určitý stupeň bolesti na konci vypouštění bývá obvyklý. Pacienti jej popisují jako určitý tlak v podbřišku, který je známkou vypuštěného břicha. Bohužel u některých pacientů je bolestivost větší a její intenzita pro pacienta neúměrná. V takovém případě se doporučuje tzv přílivová, anglicky tidal dialýza za použití automatizované dialýzy pomocí cycleru. Při této formě dialýzy nedochází k úplnému vypouštění dialyzátu z břicha, ale jen určité části dialyzátu, která je nahrazen novým. Bolest se pak neobjevuje. Odkaz: http://www.advancesinpd.com/…-2tidal.html

Dobry den, som dialyzovany pacient od maja 2012, mam voperovanu AV fistulu. Mojim problemom je, ze ku koncu dialyzy, na ktoru chodim 2× tyzdenne po 3 hodiny, mam po dvoch az 2,5 hodine velke az neznesitelne bolesti v ruke. Neviem ako by som tomu mohol zabranit. Viete mi prosim poradit, ci takato moznost je a co je pravdepodobnou pricinou takejto bolesti. Bolo by treba skontrolovat aj fistulu? Dakujem.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 09. 2012

Dobrý den. První co mě napadlo bylo, zda se nejedná o tzv steal syndrom – stav, kdy je krev odebírána z ruky na úkor prokrvení koncových částí ruky. Proti tomu však svědčí to, že bolesti míváte jen během dialýzy. Moji pacienti mají někdy podobné potíže a těžko se s tím něco dá dělat, protože většinou na ultrazvukovém vyšetření nebo angiografii se nic zajímavého nenajde. Tak jsem zkusil Google. Na foru společnosti DaVita http://forums.davita.com/showthread.php?… jsem našel uživatele wswann, který měl velmi podobné potíže, jaké popisujete vy. A pomohla mu úplně jednoduchá rada sestřičky jeho dialyzačního střediska – aby držel ruku blíže k tělu. Pacient měl pocit, že musí držet ruku nataženou na stole. Tato malá změna mu zcela změnila průběh dialýzy. Bolesti náhle vymizely. Vyzkoušejte.

Vůbec celá jeho odpověď v diskusi se mi velmi líbila, zvláště věta: A pak jsem udělal to, co bychom měli dělat my všichni, řekl jsem (o svých potížích) sestře na středisku… Jednu věc, kterou jsem se naučil ve světě Dialýzy je klást spoustu otázek, a pokud to není v pořádku, ptát se více.

Vážený pane doktore,před 3 měsíci mně byla odstraněna pravá ledvina,v jejímž středu se vytvořil zhoubný nádor. Zobrazovací metody neprokázaly další zhoubné bujení. Subjektivně se cítím dobře, ale při posledním odběru krve dosáhla hodnota kreatininu v krvi 149,1umol/l. Jak lze tuto hodnotu snížit?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 09. 2012

Zvýšený kreatinin může být známkou toho, že funkce zbývající ledviny je mírně snížená. Časem se může funkce zvýšit, ale nemusí. Při léčbě a sledování pacientů s chronickým onemocněním ledvin se snažíme dostupnými prostředky zabránit snížení funkce ledvin, U Vás je třeba chránit vaši jednu ledvinu: je nutno mít pod kontrolou krevní tlak, v případě cukrovky cukr, kontrolovat, zda není překážka v odtoku moči a podobně. Kreatinin je ukazatelem funkce ledvin. Snižování kreatininu může být výsledkem zlepšení funkce ledviny, ke kterému může u vaší ledviny ještě dojít, ale přímo se hladina kreatininu nedá ovlivnit. Snížený příjem masa a ztráta svaloviny fyzickou nečinností mohou vést ke snížení kreatininu, ale to jistě není žádoucí.

Chtela jsemse zeptat, jak to je.Ted dostali ledvinu pacienti, kteri nebyli ani rok v transplantacnim programu. Jsou zdravu a nemusi byt uprednostneny. Jak je to mozne? Nebo jste museli nektere s delsi cekaci dobou vyradit? Dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 08. 2012

Zásady přidělení ledviny jsou popsány na stránkách Koordinačního střediska tranplantací http://www.kst.cz/web/?… Přednostní přidělování ledvin se týká pouze dětských pacientů a pacientů, kteří čekají na kombinovanou transplantaci ledviny a slinivky. U transplantací ledvin sice existuje tzv. urgentní pořadí, kdy opravdu neexistuje jiná možnost léčby – napříklade nemožnost zavést peritoneální dialýzu a ztráta cévního přístupu, ale tato možnost je využita zcela ojediněle a sporadicky. Srdeční vada není důvodem k upřednostnění pacienta.

Kdo musi zaradit do programu , kdyz jsem byla docasne vyrazena v Brne? Bylo mi receno, ze musim cekat az prijde doktor Navratil z dovolene a pak me v Hradci znovu zaradi.Musim si tam pry zajet.Vyrazena jsem byla behem dne a na zarazeni musim cekat.A prave ted byly ledviny z Brna. Neni tozamer ? dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 08. 2012

Pochybuji, že by to byl záměr, zeptejte se svého lékaře, ten Vám řekne, proč je tento postup takový a ne jiný. Přidělení ledviny po odběru je prováděno na koordinačním středisku transplantací v Praze. Je jedno kde se ledvina odbere, přidělí se podle klíče v Koordinačním středisku transplantaci

Moc se omlouvam, ale jsete bych se chtela zeptat.Na srdce jsem dostala napsany lek Godasal 100, Ted jsem zacala krvacet, menzes uz 5 let nemam.Nemuze to byt po nem? Nemeli by se kontrolovat krvacive faktory? Slasela jsem , ze ten lek neni vhodny pro dialyzovane. Dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

26. 08. 2012

Běžně nejsou u podávání kyseliny acetylsalicylové krvácivé faktory kontrolovány. Pokud se objeví krvácení, je nutno individuálně posoudit vysazení léku nebo snížení jeho dávky.

dobry den pan doktor, mam 31 rokov, na konci maja tohto roku som mal uraz na bicykli pri ktorom som mal natrhnutu lavu ladvinu. pri sone v nemocnici mi zistili, ze prava ladvina nefunguje od narodenia. Z toho vyplyva ze ta zranena ladvina ja jedina funkcna. Ladvina sa uzdravila a momentalne pracuje v poriadku. Som aktivny sportovec, viac ako 12 rokov sutazne zavodim na bickykli a v triatlone. Chcel by som sa spytat, ci fyzicka zataz negativne vplyva na zivotnost alebo funkciu ladvin? Mozem sportovat, pokial sa ladvina zotavi do 100% funkcnosti? Dakujem za odpoved, Palo

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 08. 2012

Dobrý den. Pokud Vám vaše ledvinka zůstane neporušena, s normální funkcí, pak můžete sporotovat bez omezení. Fyzická zátěž zdravé ledvině nijak nevadí a i pacientům se sníženou funkcí ledvin pravidelná pohybová aktivitia prospívá. V minulosti jsme neměli zcela jasno, zda pacientům s jednou ledvinou můžeme doporučit „rizikové“ sporty. Zranění jediné ledviny u např. kontaktních sportů by mohlo vést ke ztrátě funkce a nutnosti dialýzy. Nedávno publikovaná studie, o níž píšeme v jednom z našich článků ( http://www.ledviny.cz/…nou-ledvinou ) však naše obavy prakticky rozptýlila. Studie prokazuje velmi nízké procento výskytu poranění ledvin ledvin při sportu. Proto Vám po zhojení úrazu nic nestojí v cestě vrátit se k plnému tréninku a soutěžím. Držím palce a přeji hodně výher a radosti ze sportu.

Dobry den mam sniženou hodnotu kreatinu 37 co to pro mě znamena? Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 08. 2012

S největší pravděpodobností nic. O tom, co ovlivňuje hladinu kreatininu v krvi si počtěte na http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/…xt/KVAES.htm

Dobry den pan doktor, moj otec ma 85 rokov, nic ho neboli, ale mu zlyhavaju oblicky, mal by zacat chodit na dialyzu, ale ma slabe srdce – ma strojcek, chcem sa poradit, aky je vas nazor odbornika, co sa stane ak odmietne dialyzu, alebo by mal chodit na dialyzu? Dakujem

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 08. 2012

Dobrý den, dialyzační léčba je doporučována pacientům, jejich funkce klesá pod hodnoty 0,17ml/s a mají uremické projevy, nebo mají funkci pod 0,1 nezávisle na projevech uremie. Samozřejmě se vždy jedná o doporučení lékaře a k zahájení léčby je nutným předpokladem souhlas pacienta. Pokud pacient nechce dialýzu, jsou mu vysvětleny možnosti tzv konzervativní léčby, tedy kontrola váhy pomocí omezení soli, tekutin, užíváním diuretik. Podle současných pozorování sice počet pacientů nad 80let na dialýze pozvolna přibývá, ale některé práce ukazují, že samotná dialýza u části těchto pacientů nijak neprodlužuje život ani nezlepšuje jeho kvalitu. Proto zahájení dialýzy musí vycházet s posouzení celkového stavu nemocného. Někdy doporučujeme u pacientů, kteří trpí řadou dalších závažných nemocí a objeví se u nich potřeba dialýzy, dialýzu vyzkoušet. Doporučuje se zkusit dialýzu 6 týdnů nebo 3 měsíce, poté zhodnotit, zda má pro nemocného přínos, zda jej příliš nezatěžuje a rozhodnout se, jak dál. Pacient má vždy právo dialýzu ukončit. Držím palce.

Dobrý den, jsem 10 let po transplantaci ledviny a mám hydrokélu neboli vodní kýlu v okolí varlete nebo šourku. Jáké jsou prosím možnosti léčby, v případě chirurgického zákroku, jak je dlouhá léčba, případně, jestli je možné zákrok provést ambulantně ? Co tento chirurgický zákrok obnáší ? Moc Vám děkuji za odpověď. Jirka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 07. 2012

Bohužel nejsem urolog, proto s léčbou nemám zkušenost. Na internetu však najdete hodně pojednání o operaci hydrokély, například na stránkách Kroměřížské nemocnice: http://www.nem-km.cz/…u-dospelych/

Dostala jsem na kardiologii nasazeny tri leky Rosucard, Tritace, Godasal. Jsem trikrat tydne dialyzovana, nemocim. Precetla jsem si, ze ani jeden se nehodi pri dialyze. Co delat? Jak lecit nemocne srdce, kdyz ledviny nefunguji? Bylo mi receno, co nejdrive transplantovat. Bohuzel lekarky na dialyze me po 5 letech z transplantacniho programu vyradily. Umrit?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

29. 07. 2012

Dobrý den, bohužel celá řada léků má ve své dokumentaci uvedeno, že se nemají používat při selhání ledvin. U některých léků je to pravda, u některých léků je to psáno z opatrnosti. Lék Rosucard má výslovně uvedeno, že je kontraindikován u těžšího selhání ledvin, lze jej nahradit jinými léky ze skupiny statinů, například léky obashující látku atorvastatin nemusí být redukovány. Tritace je možno podávat dialyzovaným pacientům v nižší dávce. Godasal má sice uvedeno v příbalovém létáku, že je kontraindikován u selhání ledvin, ale studie prokazují, že v dnešní době dobře dialyzovaní pacienti nemají sklon ke krvácivým komplikacím, ale naopak k trombozám. Podávání kyseliny acetylosalicylové (Godasal) i ACE inhibitorů (Tritace) u pacientů se selháním ledvin a kardiovaskulárními komplikacemi je doporučováno (viz např. přehledný článek http://circ.ahajournals.org/…16/e114.full) Bohužel samotná transplantace není léčebnou metodou kardiovaskulárních komplikací. Transplantace sama o sobě nevyléčí ischemickou chorobu srdeční, ani srdeční vadu. Naopak, pokud je kardiální onemocnění závažné, může samotná trasnplantace pacienta ohrozit na životě, proto je zdravý kardiovaskulární aparát podmínkou zařazení pacienta do transplantačního programu.

Dobrý den, zajímalo by mne, při jaké hodnotě fosforu v krvi, je nutno podávat lék Renagel. Děkuji. Linda Hánská

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 07. 2012

Dobrý den, snahou je udržet hladinu fosforu v normě, tedy do 1,78 mmol/l. Na prvním místě je nutno zavést dietní opatření – vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem fosforu. Poté přidat vazače fosforu. Renagel je jedním z řady vazačů fosforů. Další jsou preparáty Fosrenol, Calcium carbonicum, Osvaren

Dobrý den, zajímalo by mě jen tak pro zajímavost, člověk který chodí dejme tomu od 15 cti let na HD, může chodit třeba do 60 ti let? Samozřejmě počítám, že nebude na WL ale teoreticky by to šlo nebo by pak byly nějaké problémy? Předem děkuji za odpověď. Jiří B.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 07. 2012

Doba 45 let na dialýze je určitě úctyhodná a pokud si do vyhledávače dáte dotaz longest dialysis, objeví se řada příkladů pacientů dlouhodobě dialyzovaných. Problémy určitě budou. Po dlouhé době na dialýze je pacient ohrožen výskytem komplikací. U dlouhodobě dialyzovaných se objevuje ischemická choroba srdeční, kostní nemoc, bolesti kloubů a páteře a podobně. Rozhodně však není dobré se nemoci poddávat. K mým oblíbeným pacientským vzorům, jak dlouhodobě vzdorovat nemoci patří Shad Ireland, od dětství dialyzovaný, který se v roce 2004 stal prvním železným dialyzovaným mužem, když absolvoval po více než 20 letech na dialýze. Příští rok to bude již 30 let na dialýze a chce se nominovat na Kona triatlon na Havaji. http://ironshad.com/home/?p=33

Omlouvam se , ze pisi caste dotazy, ale jsem nestastna z toho co se deje v Brne ohledne transplantaci. Nejprve me vubec nechtely zaradit do transplantacniho programu, pry mam mykozy.Na gynekologii pri tom bylo vsechno v poradku.Pak z nich vylezlo , ze snad proto , ze nemam mocovy mechyr, mam plastiku. Tak jsem si sama kontaktovala Hradec, tam pry se o to zajimaji. A ti me zaradili.5 let chodim na dialyzu a postupne se mi zhorsuje zdravotni stav, nasledkem spatne dialyzy.Tedf mi sestra oznamila, ze me vyradily z transplantacniho programu, ze mam srdecni vadu.Lekarem z kardologie mi vsak bylo receno, ze bych spis mela byt uprednostnena.Co delat, jak se branit. Je mi 47 let a chci zit. Dekuji. Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 06. 2012

Dobrý den paní Ryšavá, z Vašich dotazů je jasné, že Váš zdravotní stav není jednoduchý, zdravotních potíží máte celou řadu a proto neexistuje jediná správná odpověď a postup, jak u Vás vše skloubit a navrhnout nejlepší postup. Navíc postup, který je navržen dnes nemusí zítra být tím nejlepším. Proto nemám jiné rady, než intenzivně komunikovat se svým ošetřujícím nefrologem, nechat si vysvětlit všechna pro a proti a dohodnout se na společném postupu. S přáním všeho nejlepšího RK

Dobrý den, prosím,kde na netu si mohu prohlédnout typy a parametry peritoneálních katetrů?Chci si před jeho zavedením zjistit,jaké mám možnosti a samozřejmě bych si jej,pokud by daná nemocnice neměla smlouvu s vybranou firmou i zaplatila.Je li to jen malinko možné,prosím o odkaz co nejdříve,na zákrok jdu již 26.6.,velmi děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 06. 2012

Je nutno hledat na strankach vyrobcu: Baxter, Fresenius. Jen si nejsem jisty, zda na webu jsou vystaveny cele katalogy. Na vic ve zdravotnickem zarizeni, kde jste objednana s nejvetsi pravdepodobnosti mmaji na sklade vyrobky jednoho vyrobce, jehoz system pro peritonealni dialyzu pouzivaji. Nedoporucuje se kombinovat systemy ruznych vyrobcu. Rozhodne bych si katetr nevybiral katetr podle katalogu na netu, ale poradil bych se s lekarem a sestrou vaseho dialyzacniho strediska,

Dobrý den, jsem pacient po Goodpausterovým syndromu, dnes už na peritoneální dialýze..Chtějí mě každou chvíli zařadit do čekaci listiny..,a tady jsem se právě dočetl, že v budoucnu po transplantaci ledvin by se po nějaké době mohly vysadit imunosupresiva..Tak bych se Vás právě chtěl zeptat, za jakou dobu si myslíte, že by se tato metoda dala provést? Ptám se proto, že jsem měl dysplastický junkční névus a po těch imunos. bych byl samozřejmě ještě náchylnější na rakovinu atd. Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 06. 2012

Dobrý den, zřejmě jste četl článek http://www.ledviny.cz/…sivnich-leku , kde se uvádí, že by se po transplantaci mohly vysadit imunosupresiva. Ovšem také se tam píše, že se jedná o studii, sice se slibnými výsledky, ale rozhodně se nejedná o dostupnou metodu, alespoň prozatím. Příprava před touto transplantací zahrnuje celotělové ozáření, chemoterapii a podání kmenových buněk dárce po transplantaci. Jak je vidět, určitě se nejedná o jednoduchou a bezrizikovou proceduru, proto na výsledky a případné zavedení do praxe si budeme muset ještě počkat.

Dobrý den,byla mi odstraněna nadledvina,ale ted mi nemůžou najít ledvinu. Mám obavy , jestli mi nevzali i ledvinu.Je možné že by v těle nikde nebyla.Na operaci jsem byla v roce 2005.Děkuji za odpověd.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 06. 2012

Dobrý den, možné je všechno, ale vše je taky dokumentované. Pokud jste ležela v nemocnici v roce 2005, má propouštěcí zprávu váš praktický lékař. V propouštěcí zprávě je napsáno, co Vám během operace operovali, zda nadledvinu odebírali samotnou nebo zda museli odebrat i s ledvinou. Kromě toho, po operačním zákroku při vizitách ošetřující lékař svému pacientovi vysvětluje, co se při operaci dělo, jak to probíhalo, ale je možné, že po 7 letech si člověk už nemůže vzpomenout.

Dobrý den,velmi vás prosím opětovně o radu.Lze ,aby dialyzační katetr u PD byl co nejkratší a případně nastavován nějakou spojovací hadičkou při samotné dialýze?A pokud ne,proč?Je člověku při PD tak špatně jako u HD?A jak funguje vylučování nadbytečných tekutin u PD,pokud člověk močí třeba jen 500ml denně?Velmi Vám děkuji za cennou radu..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 06. 2012

Delka hadicky je dana soctem delky peritonealniho katetru a na nem nasazenehu tzv transfersetu. Delka katetru se pri zavadeni da zkratit, ale nejmene 10 cm musi presahovat, aby se dalo manipulovat s koncem katetru pri nasazovani spojky k transfersetu. Transfer sety od firmy Baxter mají 10 nebo 15 cm. Tedy nejakych 25 cm hadicky bude couhat vzdy, pokud nekdo nevymsli něco jineho. Cloveku nebyva PD tak spatne jako na HOD. Velikost ultrafiltrace je upravovana pouzitim roztoku s vyssim obsahem glukozy, roztokem s icodextrinem, upravou frekvence vymen.

Dobrý den, cítí se člověk zpravidla lépe na PD než na HD?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 06. 2012

Peritoneální dialýza probíhá pozvolna, proto není pacientem nijak významně pociťována. Naopak při hemodialýze dochází k rychlým změnám během 4–5 hodin, proto může být doprovázena poklesy tlaku, křečemi, slabostí, někteří pacienti musí po dialýze doma odpočívat. Proto se dá říci, že je peritoneální dialýza lépe snášena než hemodialýza. Podmínkou však zústává, že dialýza – je jedno zda peritoneální nebo hemodialýza – je dostatečně účinná. Účinnost dialýzy je pravidelně kontrolována – hemodialýza zpravidla jednou měsíčně, peritoneální dialýza co 2 měsíce. Při poklesu účinnosti dialýzy, což se může u peritoneální dialýzy stát například tím, že poklesne zbytková funkce ledvin, dojde k projevům nedostatečné dialýzy. Pacient se cítí unavený, slabý, má poruchy spánku, nechutenství, neklidné nohy. V takovém případě je nutná úprava režimu výměn peritoneální dialýzy, v některých případech převod na hemodialýzu.

Dobrý den, píšete,že u PD se hladina kreatininu příliš neřeší, proč tedy nemůžu být bez dialýzy při hladině 460 krea., když jinak nemám žádné problémy? A dále,je možné,teoretic­ky"dostat" novou ledvinu, třeba za dva týdny? Záleží to vždy na největší shodě anebo na pořadníku? Jak funguje vylučování a stahování nadbytečné vody z těla u PD,je li výdej moči malý? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

21. 06. 2012

Dobrý den, to je ale otázek.

  1. Při dialýze dochází k odstraňování řady látek, které běžně neměříme. Ukazatelem účinnosti dialýzy jsou výsledky výpočtů založených na vyloučeném množství močoviny, případně kreatininu. Samotná hladina nerozhoduje. Stejně tak zařazení do dialýzy se řídí výsledkem funkce ledvin, nikoliv hladinou kreatininu.
  2. Je možné teoreticky dostat ledvinu za 2 týdny po zařazení do čekací listiny. Pořadí čekatelů pro každý odebraný orgán je generováno při každém odběru podle daného algoritmu vždy nově. Proto není pevné pořadí čekatelů, proto někdo čeká 2 týdny a někdo několik let
  3. Záleží to hodně na podobnosti – shodě, ale i na jiných parametrech. Přesný popis najdete na stránce Koordinačního střediska transplantací: http://www.kst.cz/web/?…
  4. Vylučování vody se snažíme prvotně podpořit pomocí zbytkové funkce ledvin podáváním furosemidu. Pokud lék již nezabírá, voda má tendenci se zadržovat a dialyzační předpis s nejnižší koncentrací glukozy i při dodržování v omezení soli a vody ve stravě nezajišťuje vyrovnanou bilanci, upravujeme dialyzační schéma. Podavájí se roztoky s vyšším obsahem glukozy, nebo je přídána výměna s icodextrinem, nebo je upravena fekvence výměn podle charakteru peritonea. U některých pacientů při ztrátě diurézy a nezvladatelné hyperhydrataci je nutno změnit peritoneální dialýzu na hemodialýzu.

Jeste bych mela jeden dotaz. Jak se projevuji psychicky naruseni na dialyze? A muze se psychicky naruseny pacient transplantovat? Vsechny narizeni a dietu i pitny rezim dodrzuje. Dekuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 06. 2012

Projevy psychického narušení mohou mít nejrůznější projevy. Pro zařazení do transplantačního programu by mělo rozhodovat především to, zda je pacient schopen spolehlivě a bez jediného vynechání užívat léky v přesně daném časovém intervalu. Zda je schopen spolupracovat při ambulantních kontrolách v transplantačním centru, zda bude schopen na tyto kontroly dojíždět.

Nemam mocovy mechyr, mam nahradu ze streva.Jsem trikrat tydne na dialyze,protoze nemam ani ledviny.Na dialyze jsem uz patym rokem a uz patym rokem si delam dvakrat tydne proplachy tzv. moc. mechyre.Jednou za cas mi berou kultivace, proplachu,protoze nemocim. Pred tydnem jsem tam mela nalez na nasazeni antibiotik, ale bylo mi receno,lekarem ze si mam 14 dni delat proplach kazdy den, ze to mozna zabere a nebudou se muset antibiotika nasazovat.Je to mozne? Dekuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 06. 2012

Možné je všechno. Vaše onemocnění není běžné a nemá s ním zkušenost. Řada našich pacientů má v ve zbytkové moči na dialýze často pozitivní kultivační nález. Vzhledem k malému množství moči mají bakterie v močovém měchýři dostatek času se namnožit tak, aby výsledek z laboratoře byl děsivý. Přesto u těchto pacientů, pokud nemá potíže, nejsou jiné známky zánětu antibiotika nenasazujeme. Proto si umím představit stejný postup i ve Vašem případě.

Dobrý den . Mam jen dotaz co znamená snížená funkce štěpu st.3 CKD . po transplantaci jsem už 17 let. Moc Děkuji Karel Karpíšek

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 06. 2012

Různá onemocnění ledvin vedou k poškozování funkce ledvin. Funkce ledvin je vyjadřována jako tzv glomerulární filtrace. Glomerulární filtrace je číslo, které říká, kolik primární moči – filtrátu – vzniká v ledvinách za časovou jednotku. U nás se používají ml/s, jinde se mohou používat ml/min. Glomerulární filtrace se dá velmi přesně měřit například výpočtem z hodnot kreatininu v krvi a v moči, nebo se dá výpočtem odhadovat jen z hodnot kreatininu v krvi. Podle stupně poškození funkce ledvin dělíme chronické onemocnění ledvin (zkratka CKD z anglického chronic kidney disease) na 5 stupňů. Třetímu stupni odpovídá funkce 0,5–0,99 ml/s. Tedy dost na to, aby pacient nepociťoval větší potíže, ale současně dost na to, aby docházelo ke zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Podrobněji článek na původních ledvinách: http://old.ledviny.cz/…ika/ckd.html

Dobrý den, mám vysokou hodnotu draslíku 6 a musím ho dietou snižovat. Na internetu jsem se dočetla že draslík v mase není až tak pro ledviny nebezpečný, že jde rovnou do buněk, platí to také o rybách? Předem děkuji za odpověď. Jarka Ch. Praha

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 06. 2012

Dobry den. Draslik se vyskytuje nejcasteji v e forme rozpustnych soli, proto je celkem jedno z jakeho zdroje pochazi. Zalezi jen na mnozstvi obsazenem v potrave. Tim p, ze dobre rozpustny, prechazi z masa nebo sojoveho masa do vody napr v polevce nebo do stavy v omacce. Zazil jsem pacientku, ktera prijela na dialyzu s typickymi priznaky hyyperkalemi: slabosti, dosnosti, Pricinou byl obed: varila manzelovi sojove maso a sama si vzala „jen“ prilohu s omackou bez masa.

Jsem patym rokem na dialyze, po trech letech jsem byla zarazena do transplantacniho programu.Ted uz rok trpim dunosti a tak mi bylo po roce udelano ECHO srdce. Prislo se na nedomykavost chlopni, bylo mi receno, ze to neni nic vazneho, a ze by se to melo dosetrit kontrastnim vysetrenim. Nic vic. Bohuzel lekarky na dialyze me zdelily, ze me musi vyradit z transplantacniho programu.je to nutne? Chodim na dialyzu do FNsP Bohunice Brno. dekuji Ilona Rysava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 06. 2012

Dobrý den, bohužel chlopenní vady se u pacientů se selháním ledvin vyskytují často. Přítomnost malé chlopenní vady není důvodem k vyřazení z transplantačního programu, naopak větší vada, zvláště pokud působí námahovou dušnost tím důvodem je. Proto je nutno závažnost vady zjistit. Některé typy vady mohou být jen přechodné, například při převodnění a dobrou dialýzou se stažením přebytečné vody může se závažnost vady zmírnit. Jinak kardiologové dle typu vady a její závažnosti rozhodnou, zda je nutné vadu řešit kardiologicky. Po její léčbě – například implantaci umělé chlopně, je opět možné zařazení do čekací listiny.

Dobrý den, na dialýze jsem dříve dostával dávky železa a krvetvorbu podporujících enzymů, v současnosti jsem spolu s dalšími pacienty tyto léky přestal dostávat. Když jsem požádal o laboratorní výsledky, byl jsem odmítnut. Chtěl bych se Vás zeptat, zda je běžné vysadit výše uvedené léky a zda mohu požadovat kopii laboratorních výsledků. Předem děkuji za odpověď s úctou Jan Zapletal

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 06. 2012

Dobrý den. Dávkování železa a erytropoetinu se řídí podle dosahovaných hodnot zásob železa – kontroluje se aspoň jednou za 3 měsíce jako hladina ferritinu, saturace transferinu, a podle dosahované hladiny hemoglobinu – nově jsou cílové hodnoty nastaveny na 100–120 g/l. Proto jsou obě skupiny léků – železo a erytropoetin – dávkovány přísně individuálně, často je léčba přerušována úplně. Část pacientů tyto léky nepotřebuje vůbec. Vše podle výsledků. Co však neumím vysvětlit a ani pochopit je fakt, že Vám nejsou sděleny výsledky kontrol. U nás provádíme velké odběry na začátku každého měsíce, malé odběry uprostřed měsíce a výsledky samozřejmě konzultujeme s pacienty a na žádost pacienta vydáváme tištěnou zprávu. Komunikace mezi pacientem a zdravotníky dialyzačního střediska je samozřejmou podmínkou navázání důvěry a úspěšné léčby

Dobrý den, jsem muž, 39 let, 182cm, 78 kg – nekuřák, prakticky abstinent. Asi před měsícem mne začala bolet záda vod středu do obou horních polovin – tlaky, pálení. Poté se k tomu přidaly i potíže s břichem. Měl jsem zato, že jde o reakci na časté dlouhé cesty autobusem v posledním měsíci. Před dvěma týdny se bolesti vystupňovaly – ne pálení při močení, ne krev v moči. Zašel jsem OL, která mi diagnostikovala „dva kříže“ bílkovin v krvi a „nastydlé ledviny“. Předpis Biseptol a UNO. Uno jsem před kontrolou vysadil – bolesti břicha, vystupňované zvracení (i vody). Sonografie byla v pořádku. Záda po kontrole (týden léčení, klid na lůžku, vysazení UNO) ustávala. Nyní, dva týdny po kontrole, se mi bolesti vrací, a to, myslím, po námaze- těžká břemena v batohu, děti na zádech a pod. Za odpověď děkuji, Miloš Kolman Plzeň

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 06. 2012

Dobrý den, nevím na co mám odpověď, když nebyla položena otázka :-( Bolesti zad mohou mít řadu příčin, bolesti provokované zátěží s největší pravděpodobností nesouvisí s ledvinami, na druhou stranu je nutno vědět, zda léčba vedla k vymizení proteinurie – tedy přítomnosti bílkoviny v moči nebo zda budou následovat další kontroly

dobry den,dolecila jsem se ze zanetem delohy,ale bricho porad boli,hlava pri sezeni,ohybani a pri vetsi zatezi mi stoupne teplota.Boleni je v podriskua na prave strane.Mam podstoupit dalsi vysetreni nebo to casem ustoupi.dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 06. 2012

Pokud se v těle zánět opakuje, je nutno zjistit příčinu stavu, místo, ve kterém zánět se opakuje. Měla byste vědět, zda se jedná o zánět vaječníku, vejcovodu, močovodu apod.

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu.maminka,věk 75let,polymor­bidní,v anamné­ze Ca dělohy,oper.od­straněna,akti­noterapie,dia­betes,v součas­nosti bez léčby a v normě,dále sklerotické postižení koronárních tepen,st.po mozkové mrtvici,po odstranění ledviny.ležící osmým rokem.nově chronická renální insuficience,v prů­běhu 1roku,zhoršené hodnoty funkce ledviny-z vyš.krve.léčena pouze OL,vzhledem k těžkému zdrav.postižení,asi týden byl předepsán Furon a to 1–1–0,podle výsledků z vyš.krve přidán na 2–1–0.dostavil se zhoršený stav,počínající nauzeou,pak zvracení,průjmy.po snížení dávky Furonu na 1tbl denně se mírně stav upravil,nezvra­cí,průjem trvá.je tedy tento lék vhodný?děkuji předem za odpověd Hamalová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 05. 2012

Ano, tento lék je vhodný všude tam, kde pacient trpí zadržováním vody, které se projevuje otoky, dušností, vysokým krevní tlakem. Je základem léčby při zadržování vody u selhání ledvin nebo u srdečního selhávání. Jeho dávkování je individuální a závisí na jeho efektu, funkci ledvin apodobně. Proto někteří pacienti užívají např. 20mg furosemidu, jiní 1000 mg.

Na základě VUG byly zjištěny uretrokély. Lékař přesto, že nemám žádné problémy, navrhuje provést cystoskopii a následně pravděpodobně „rozrušení“ uretrokély endoskopickou operací. Chci se zeptat jaká je bolestivost při cystoskopii u ženy? Zda ji lze provést v narkoze? Jak je náročná navrhovaná operace? Provádí se v celkové anastezii? Nevadí při ní zavedené tělisko Mirena? Jsou po operaci nějaká omezení – doba neschopnosti, možnost koupání atp. Děkuji Jana B

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 05. 2012

Dobrý den, bohužel nejsem urolog a proto vám na vaše otázky neumím kvalifikovaně odpovědět. Na druhou stranu je vidět, že otázky klást umíte, máte na ně dostat odpověď a proto se nebojte zeptat svého lékaře – urologa. Tělísko by vadit nijak nemělo.

Dobry den, mam perit.dial. a chci se Vas zeptat zda pri vysokem crp (zatim z nezjistenych pricin) a uzivani antibiotik (vnitrozilne), ktera zatim moc nezabrala, je mozne ucinek posilit pridanim atb primo do dial.roztoku?(pro jistotu) Muze uz samotna zmena atb prip. kratke preruseni uzivani atb zpusobit reakci organismu v podobe zvyseni crp? Posledni otazka: je rozdil v uzivani antibiotik do zily a v tabletach co se tyka pusobeni na strevni mikrofloru-ktery zpusob je setrnejsi?Dekuji predem za Vasi odpoved.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 05. 2012

Dobrý den, pokud není známa lokalizace infekce a nejedná se tedy o infekční peritonitidu jako kompikaci peritoneální dilaýzy, pak přidání antibiotika do dialyzačního roztoku nemá smysl. Přerušení antibiotické léčby v případě, kdy není doléčena původní infekce a v těle přetrvává zdroj infekce, vede ke znovu vzplanutí infekce a tedy nárůstu CRP. Vliv na střevní floru se liší jak u různých antibiotik, tak způsobem podávání.

Dobry den, chci se zeptat na Vas nazor-rozdil mezi peritonealni dialyzou a hemodialyzou-myslim hlavne na zatez organismu i pripravenosti na prip.transplan­taci.(pokud jsem jiz na WL).Cetla jsem,ze PD je lepsi/setrnejsi – pokud je dobra filtrace peritonea.Kolik let muze clovek byt na PD-pokud funguje? A jake je riziko vzniku infekce v tele pres katetr/sant? (oboji se nasiva v narkoze?)De­kuji, ZV

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 05. 2012

Dobrý den, myslím, že na většinu Vašich otázek najdete odpověď na našich stránkách v kapitole o náhradě funkce ledvin: http://www.ledviny.cz/…hrady-ledvin Na transplantaci, event. zařazení do čekací listiny nemá zvolená metoda vliv. Dobrá filtrace a funkce peritonea je nezbytnou podmínkou fungování peritoneální dilaýzy. Funkce peritoneální dialýzy a vlastnosti peritonea jsou u každého pacienta testovány jak na začátku léčby, tak i v průběhu léčby. V případě poklesu účinnosti peritoneální dialýzy – často v souvislosti s poklesem zbytkové funkce ledvin – je režim peritonální dialýzy upravován, v některých případech musí být pacient převeden na hemodialýzu. Pacient může být na peritonální dialýzy neomezeně dlouho, pokud PD funguje. Riziko vzniku infekce je vyšší u peritoneálního katetru než u arteriovenózní fistule. Shunt se našívá v lokální anestesii, peritoneální katetr spíše v celkové, ale ne vždy.

Dobrý den,moje maminka (76 let) má vývod z levé ledviny. Ta ji pracuje jen na 7%. Dnes ji lékař navrhl výjmutí ledviny. Pravou má zcela funkční . Neví jak se má rozhodnout. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 05. 2012

Dobrý den, pokud svému lékaři důvěřuje, má dát na jeho radu. Pokud má pacient jednu ledvinu zdravou, pak nefrostomie v ledvině, která pracuje jen na 7% přináší zřejmě více rizik než užitku.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, když je člověk po operaci ledviny, kde se vyskytlo tělisko, stále ještě není jisté, že nebylo nezhoubné…a byla při operaci odstraněna i slezina, jaký je dalši režim a šance na normální žití. co když se vyskytují bolesti a krev moči jak moc je to nebezpečné? Děkuji za Váš názor.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 04. 2012

Dobrý den, neumím z Vašeho dotazu usuzovat, o jaké onemocnění se jednalo. Běžně se při operaci ledviny slezina neodstraňuje, proto je otázkou, co bylo příčinou onemocnění. Více řekne pacientovi jeho ošetřující lékař, který mu vysvětlí, jaký operační zákrok byl proveden, co bylo odooperováno a jaká jaký je další předpokládaný průběh nemoci.

Dobrý den. Prosím vás o radu… Můj 25 letý syn (nepije alkohol) během roku již po desáté,ale před tím každý rok tak dvakrát. Vždy po fotbale někdy hned,někdy druhý den dostane velmi akutní bolest břicha s mohutným zvracením bolest na pravém boku, kde se mu někdy udělá i modřina. K tomu doprovázené horečkou a zimnicí ( horký pot ) vždy to skončí v nemocnici, kapačky, infekce ale nic mu nezabere až tak z čtyři hodiny.krevní oběh nemá žádný opravdu tělo bez života. Pak se mu udělá lépe podepíše reverz a druhý den jde do práce.( řidič z povolání) v nemocnici podle krve má vše v pořádku. Žaludek a střeva má v pořádku. Nemohlo by to být prosím od ledviny třeba co vyšetření z krve neukáže? Nevím jak mu pomoci.děkuji vám Spurná Lenka Beroun Vyšetření kamerou měl ústy do žaludku v pořádku.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 04. 2012

Dobrý den, opravdu nedokážu usuzovat na příčinu potíží Vašeho syna. Pokud to nevědí v nemocnici, kde je hospitalizován, pak zřejmě k ozřejmění potíží by bylo potřebné podrobnější vyšetření, ale to bez souhlasu pacienta nelze provést

Dobrý den, jsem 8 let po transplantaci ledviny. V poslední době užívám často antibiotika kvůli zánětům močových cest. Chtěla bych se zeptat, jestli můžu užívat laktobacily – probiotikum. Mám imunosupresivní léky Prograf, Cellcept. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 04. 2012

Dobrý den, bohužel opakované infekce močových cestu u pacientů po trasnplantaci ledviny jsou časté, a vzhledem k netypickému průběhu infece v transplantované ledvině je nutno opakovaně léčit antibiotiky Dle literatury se zdá, že probiotika mohou pozitivně ovlivňovat například výskyt průjmů u pacientů po transplantaci Link: http://www.medscape.com/…ticle/721308 Přestože lze najít sporadické články o příznivém vlivu probiotik i na četnost močových infekcí, nelze hovořit o jednoznačném průkazu. Lze narazit i na články, které popisují komplikace vyvolané užíváním probiotik u pacientů po transplantaci srdce a plic Link: http://onlinelibrary.wiley.com/…0.x/abstract Proto se domnívám, že všeho s rozumem, probiotika obsažená v jogurtových výrobcích vadit nebudou, utrácet za speciální probiotické preparáty je zbytečné.

http://www.mendeley.com/…s-infection/

V roce 1989 jsem měl první ledvinovou koliku.16let mi tvrdili na FAKULTNÍ NEMOCNICI v Ostravě,že je tam kamen a nemužou ho najít.v roce 2006 jsem byl na tříštění a nebyl kámen nalezen.Z diabetu mne poslali na sono v jiné nemcnici a tam zjistili,že je tam cista 60 mm a zdruhé strany nádor 80 mm.Z jedné nemocnice mne pustili, že kamen nemůžou najít a ve druhé mi za 3 dny odebrali ledvinu Je to možné? Děkuji KM

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 04. 2012

Dobrý den, neumím na váš dotaz konkrétně odpovědět. Existují tzv rentgen nekontrastní konkrementy, které se nezobrazují při rentgenovém vyšetření. Malé kameny nemusí být vidět při ultrazvukovém vyšetření. Litotrypse je prováděna u větších kamenů a při provádění jsou tyto kameny zaměřeny a energie rázové vlny je aplikována s maximem v místě kamene. Vyšetření ultrazvukem je limitováno typem přístroje a zkušeností vyšetřujícího. Proto se může stát, že nález ze dvou pracovišť se může zásadně lišit.

Dobrý deň. V dnešnej dobe sa veľa hovorí o pozitívnych účinkoch pitia alkalickej vody. V predaji sú prístroje na výrobu tejto vody – ionizátory. Môže konzumácia takto upravenej vody kladne ovplyvniť priebeh môjho ochorenia – polycystické obličky? Ďakujem za odpoveď. Ing. Ján Paulík

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 04. 2012

Nejsou známá žádná data o prospěšnosti alkalické vody. Nejsou pro to ani žádné teoretické předpoklady. Podobnou odpověď najdete např. na stránkáchy Mayo Clinic: http://www.mayoclinic.com/…ater/AN01800. Nebo na wikipedii: http://en.wikipedia.org/…ater_ionizer Bohužel najdete spoustu nesmyslných článků o alkalické, nebo dokonce v češtině pojmenované „živé a mrtvé“ vodě, případně na jejich přípravu.

Dobrý den můj otec ma podstoupit operaci tříselné kýly byl mu ale zjištěn velký obsach kreatinu v krvi prý hrozí nebezpečí při narkoze

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 03. 2012

Chronická renální insuficience zvyšuje riziko narkozy a pooperačního průběhu. Je třeba vědět, jak dlouho nemoc ledviny trvá, jak rychle probíhá, co je její příčinou. Doporučení k operaci vyplývá ze zvážení rizika provedení a neprovedení zákroku. Pokud je vysoké riziko uskřinutí kýly, pak ji chirurg bude řešit i při zvýšeném operačním riziku. Je-li kýla volná zváží naopak, zda není vhodné dořešit nález na ledvinách a pak se dále rozhodnout. Při dobře vedené anestesiologické péči jsou operováni pacienti i s velmi pokročilým selháváním ledvin, podstupují i náročné operace, například kardiochirurgické operace, bez nutnosti dialýzy nebo zhoršení funkce ledvin. Ale riziko je nuto vždy posoudit individálně a pacient o něm musí být informován.

Dobrý večer, chci se zeptat, když máme v rodin.anamnéze polycyst.ledvi­ny,které mi zatím ve 32letech nezjistily-měla jsem provedený UZ v grav.před 4lety,zda se u mne mohou ještě projevit později,nebo bych už tam měla nějakou cystu tehdy?Mé mamince je zjistily až po 50tce,kdy je objevili u její maminky,ale prostřední sestra je má již ve svých 32letech několik let prokázané.Nejmladší sestra (28let) s vyš.ledvin otálí, má hrůzu z toho,že bude mít totéž co mamka s babičkou.Měly bychom být kvůli této rod.anamnéze sledovány urologem i my,které toto onem.nemáme?A ještě mne zajímá,do kolika let věku lze provést transplantaci ledviny?Mnohokrát děkuji za odpověď. Betty

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 03. 2012

S největší pravděpodobností se dá říci, že pokud ve 32 letech nemáte žádné cysty, pak nemoc nemáte. Pokud ji nemáte, není důvod Vás sledovat. Oddalování vyšetření u sestry, pokud má normální krevní tlak a normální výsledky v krvi zřejmě nijak nevadí. Je otázkou, co je lepší, zda žít s hrůzou, zda mám nemoc (pravděpodobnost 50:50) nebo si nechat udělat ultrazvuk a mít jístotu. Ve věku 28 let nepřítomnost cysty prakticky nemoc vylučuje. Naopak přítomnost cysty na dosavadním životě sestry mění jen to, že bude docházet na občasné kontroly, občas si změří tlak a hlavně v případě potíží se tyto začnou léčit zavčasu a tím se může oddálit okamžik selhání ledvin. Na tyto otázky si však musí sestra odpovědět sama. Věková hranice trasnplantace není dána, záleži na zdravotním stavu příjemce, zda má nebo nemá přítomny kontraindikace transplantace. (http://www.kst.cz/web/?…)

DOBRY DEN,POCHAZIM Z ARMENIE, A CHTELA BYCH SE ZEPTAT, MEMU SESTRENICI PRED 5 DNI ZACALO BOLET HLAVA A OCI, DRUHI DEN SE TO ZHORSILO, PAK JI PREVEZLI DO NEMOCNICE A LEKARI ZJISTILI ZE JI NEFUNGUJI DOBRE A ZE OD NAROZENI TI LEDVINY SE NEVYROSTLY, JE TO MOZNY, MOC VAS PROSIM PORADTE MI NECO, A BYLO BY MOZNE POMOCI LEKERE JI PRIVEZT SEM Z ARMENIE DO CESKE REPUBLIKY, BEZ VIZUM, RODICE JSOU OCHOTNY ZAPLATIT VSECHNO, PROSIM POMOCTE, DEKUJI

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 03. 2012

Dobrý den, bohužel se k Vašemu dotazu neumím kvalifikovaně vyjádřit. Nevíme, zda poškození ledvin je takového stupně, že již vyžaduje náhradu funkce ledvin. Bolesti hlavy a očí mohly být například projevem neléčeného vysokého tlaku. Pokud je mi známo, není mezi Arménií a Českou republikou(http://www.mzv.cz/…e/index.html) podepsána smlouva o poskytování zdravotní péče. Proto by případnou léčbu bylo nutno hradit z komerčního pojištění nebo hotově. Při hotové platbě vás ošetří ve kterékoliv nemocnici. Na druhou stranu je nutno si uvědomit, že průměrná cena jedné dialýzy se pohybuje kolem 200 Eur, ročně se provádí 156 takových ošetření. A to je jen vlastní dialýza bez dalších vyšetření a léků.

Chodim na dialýzu v Brne do FNsP Bohunice.V letě jsem byla dialyzovana v Boskovicih a tam jsme dostavali prispevky na svacinuú /30 Kcs/. Jak to , ze v tak velke nemocnici jako je Bohunice, nedostavame nic.Pry to plati pojistovna. Dekuji Ilona Ryšava, pacientka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

09. 03. 2012

Dobrý den. Pojišťovna platí výkon chronická hemodialýza, případně chronická hemodiafiltrace, nikoliv svačinka. Neexistují nikde na internetu ani jako součásti smluv kalkulace výkonu dialýzy, proto nelze dohledat z veřejných zdrojů, zda svačinka patří do výkonu či nikoliv. Je pravdou, že řada dialyzačních pracovišť si uvědomuje nutnost nutriční podpory ztrát během dialyzační léčby. Zvláště u některých sociálně slabších pacientů bývá svačinka tou jedinou pořádnou stravou za celý den. Pokud dialýza chce své pacienty nutričně podporovat a je schopna se se svačinkou vejít do svých provozních nákladů, je vhodné nějakou formu svačinek na dialýze zajistit. Není to však podmínka dobře provedené dialýzy.

Uplácení 30-ti korunami však mezi tyto formy terapie nepatří. Kdybyste dostala v letadle na 5 hodinovém letu místo jídla a pití 100 korun, asi by vám taky byly k ničemu a divila byste se, co to má znamenat.

Dobrý den,od roka 2006 jsem po operaci levé ledviny (byla mi odebrána z důvodu nefunkčnosti a údajně odúmírání dalších orgánů v těle). Poslední cca měsíc a půl mě neustále bolí v zádech a bolesti mi jdou až do hlavy a do břicha,otekájí mi prsty na rukou a neustále mě bolí a točí se mi hlava,neustále jsem unavená. Může to být od ledviny?Ještě jsem se chtěla pozeptat na moji dceru (jsou jí tři roky). Má nemocné ledvinky a už dva roky chodíme na pravidelné kontroly. Na poslední kontrole mi řekli,že se jí nález zhoršil a že je to hraniční nález. Pravou ledvinku má 6,0cm pánvičku má intrarenální 0,58cm,extrarenálně nazančeně ampulárního tvaru cca 0,82cm. Levou ledvinku má 5,80cm, pánvičku ampulární extrarenální 045cm.korové vrstvy přiměřené šíře. v závěru nám napsali: minimální pyelectasia renilsl. ampulární typ pánvičky bilat. děkuji za odpověď, lévaiová.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 03. 2012

Dobrý den, otoky prstů rukou bez jiných otoků nebývají projevem onemocnění ledvin. Bolesti hlavy a závratě mohou souviset s vysokým tlakem, únava může mít kromě velmi oslabené funkce ledvin celou řadu dalších příčin. To zda ledvina pracuje dobře, se lehce zjistí z odběrů krve a moči. Normální hodnoty močoviny a kreatininu v krvi vyloučí poruchu funkce ledviny. Na druhou stranu bolesti zad a břicha se jen z odběrů krve nepoznají, bude nutné se domluvit se svým ošetřujícím lékařem, zda a jaká další vyšetření je nutno udělat, aby se ozřejmila příčina potíží. Závěr vyšetření ledvin u dcerky říká, že pánvička levé ledviny je nepatrně zvětšená. Ampulární typ pánvičky jen popisuje, jak pánvička vypadá a nic špatného to neznamená. Jinými slovy téměř normální nález na ultrazvuku ledvin

Dobry den. Je mi 31 let a chci darovat sestře ladvinu. Jake vysoke je riziko toho, ze budu mit problemy s narozenim deti? Dekuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 03. 2012

Nevím zda jste muž či žena. Pokud jste žena, riziko by tu skutečně mohlo být. Při každém těhotenství je na ledviny kladena větší zátěž a existuje vzhledem ke zvětšení dělohy riziko útlaku močovodu. Proto by bylo lepší dárcovství odložit až po porodech. Pokud jste muž, pak žádné riziko pro vás není. :-)

Dobrý den vážení Páni Doktoři,chtěla bych vás poprosit , požádat o radu a pomoct, protože už nevíme kudy kam!!!! Mám Tatínka kterému je 55 let a chodí na Dialýzu v Teplicích , kde se bydlíme .. Tatínek má cukrovku a má vysoký ale honě vysoký krevní tlak , který mu né a né klesnout , má i 240 na 130. Léky které mu na tlak podávají absolutně nezabírají , tím pádem dostal Tatínek i mrtvici, která ale po pár minutách ustopila , dostal tu mrtvici dvakrát po dvou dnech , nyní je hospitalizován na Neurologii v Teplicích ,nic s ním nedělají , tlak mu jen naměří , ale nic mu na to nedají podle místních Doktorů, je jeho tlak prý v pořádku , Já si myslím , že to v pořádku přeci být nemůže , prosím Vás Páni Doktoři zda-li by jste mému otci nebyli nápomocní , nikdo nám nechce dát doporučení do nějaké lepší Nemocnice,nebo Kliniku ,kdyby jste nemohli Tatínka léčit někde u vás , alespon ho vyšetřit moc vás o to prosím , tady už ho lékaři odepisují , tak nám to naznačují ,moc vás ještě jednou prosím POMOŽTE NÁM už nevím jak a kam se obrátit. Tatínek už nemá chut do života, nechce se mu žít, protože mu lékaři tady v Teplicích nepomáhají. Psala jsem si tu s jedním Panem Dr.Který je ale ze Slovenska a ten mi poradil ,abych vám sem znova napsala, rád by mi pomohl, ale že je právě až na Slovensku ,tak by mi nemohl nějak pomoct ,takže píši sem Vám ještě jednou PROSÍM POMOŽTE ,mockrát vám předem děkuju za odpověd opravdu už nevíme jak dál. P.O. z Teplic

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 03. 2012

Dobrý den, bohužel existuje skupina pacientů, kterým ani kombinace několika léků v maximální dávce nedokáže tlak dobře redukovat. U pacienta na dialýze je první snahou o dosažení co nejnižší suché váhy, tedy zbavení pacienta přebytečné vody. Pacient mezi dialýzami by měl přibírat nejvíce 2,5 kg. Bohužel pacient, který se léčí na selhání ledvin v důsledku postižení ledviny cukrovkou a vysokým krevním tlakem patří mezi ty nejtěžší pacienty s nejhorší prognozou. Sama dialýza totiž nedokáže zastavit nemoc, poškozování cév a dalších orgánů pokračuje dále. Doporučuji vám obrátit se přímo na ošetřující lékaře vašeho otce, s nimi probrat současný zdravotní stav a co se dá pro zdraví udělat. Převoz na jinou kliniku ve stavu, kdy je pacient čerstvě po mrtvici, je závislý na dialýze může stav ještě zhoršit, ale je to třeba probrat nejlépe na dialýze. Odeslání na jiné pracoviště má smysl tehdy, když pacient již vyčerpá všechny nabízené možnosti v místě bydliště.

Dobrý a hezký den, obracím se na Vás s prosbou o radu jakou nasadit
dietu případně přírodní léky , které by vedly k úplnému uzdravení mého
manžela.
Věk manžela 51 let, návěstní mistr dosud zdráv žádná onemocnění – pouze
drobné úrazy při sportu ( rekreačně – 3× týdfně volejbal )
Důvod. Dle propouštění zprávy z nemocnice – hypofunkce levé ledviny s
lehkým městnáním, nekontrastní konkrement v justavesikální části levého
ureteru. Z nefrogramu
Ledviny obvyklé velikosti a uložení. Zbytky k. 1. v dutém systému levé
ledviny a v levém ureteru. Podezření na nekontrastní překážku justavesilání
trvá.
Dle zprávy hodnoty, které se mi zdají být vysoké , ALT: 0,78 ukat/1, Urea
8,28 mmol/1 a Krea 136 umol/1, nasazené léky aescin, diclofenac, algifen,
fokusiny
Kontrola za 2 týdny, děkuji za podání zprávy a přeji hezký zbytek dne
Kefurtová Jana

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 03. 2012

Dobrý den. Ze zprávy lehce vyšší kreatinin ukazuje na skutečnost, že popisovaná překážka v močových cestách může ledvinku oslabovat. Blízká kontrola bude nejspíš zaměřena na to, zda se překážka hýbe, zda případný kamínek sám nevycestuje pryč. Pokud překážka bude trvat, bude ošetřující urolog rozhodovat, zda se kamínek vytáhnout a uvolnit močové cesty. Držím palce

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jak dlouho ještě může vydržet stav bez dialýzy či transplantace , když přítel ma za sebou operaci srdce, falotova tetralogie a nádhara plicní chlopně bioprotézou a plastika trikuspidální chlopně, vysoký krevní tlak a cca 8-leté léčení selhávání ledvin, nyní kreatinin 230, urea 19. a také jaká je pravděpodobnost nemoci budoucích dětí když já mám stimulátor a po otci zatím nevýznamný prolaps mitrální chlopně.Děkuji za odpověď. Míša

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 03. 2012

Rychlost selhávání ledvin se nedá určit z jednoho vyšetření. Více řekne srovnání hodnot kreatininu a ještě lépe odhadnutá funkce ledvin v čase. V každém případě hodnoty urey a kreatininu již ukazují na těžký stupeň onemocnění ledvin. Většinou pokles funkce ledvin probíhá stejnou rychlostí, což se projevuje urychleným nárůstem kreatininu v závěrečné fázi selhání ledvin (http://old.ledviny.cz/…chslgraf.jpg). Vrozené srdeční vady jsou vývojové vady, které vznikly nějakou poruchou během vývoje plodu. Na vzniku se mohou podílet jak vnější vlivy během těhotenství, tak genetické poruchy. Dle literatury riziko vady u potomků rodičů postižených vývojovou srdeční vadou je opravdu zvýšené. Uvádí se mezi 2,2% narozených dětí postižených otců po 5,7% narozených dětí postižených matek. Genetické vyšetření otce by mohlo očekávané riziko snížit nebo naopak potvrdit zvýšené riziko, proto by bylo vhodné.

Dobrý den, Nefrologie:Stav po nefrectomii, chron.mikrosk. hematurie v.s.při tenkých membrán. Asymtomat. leukocyturie,vyšší proteinurie i ery,Hyperten­ze+ost.diagn.Be­ru léky: LozapH,Lokrem,Te­naxum,Milurit,Ro­sukard,Letrox ,mám opakovaně infen. a záněty moč.cest.Cítim se velmi vyčerpaná,nejistá v chůzi,abnor. potivost pak zimnice,začínam mít deprese chci navšt.psych. Je mi58. Mám 1.5r. do SD, nevím jak toto zvládnout. Děkují za odpověd

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 02. 2012

Zimnice a pocení mohou souviset např. s chronickým zánětem ledvin, antibiotická léčba se nasazuje podle stavu, přítomnosti zánětlivých ukazatelů v krvi apod. Samozřejmě nevíme z vašich údajů nic o tom, jak pracují vaše ledviny. Chybí údaj o kreatininu. Pokud je v normě, pak potíže nesouvisí se sníženou funkcí ledvin. Deprese sama o sobě může potíže výrazně zhoršovat a urychlovat. Držím palce

Děkuji za odpoved na muj dotaz ohledne tranplantace.Jsem zdravotni sestra. A vzdycky pokud jsme brali odbery pacientum kompletni s kreatininem musel byt pacient lacny. Kontaktovala jsem nekolikrat svoji dialyzu, aby mi rekla jak vysledky manzelovy dopadly, bohuzel odpovedi jsem se nedockala. Dekuji Rysava.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 02. 2012

Dobrý den, děkuji za vaši poznámku. Na dialýze se snažíme pacienty vždy informovat o výsledcích měsíčních odběrů. Pro vlastní potřebu vedeme pravidelné měsíční záznamy a vždy na požádání pacientovi zprávu tiskneme. Mnozí z nich chodí např. na diabetologii, kardiologii, proto naše výsledky samozřejmě předáváme ošetřujícím kolegům, aby se nemusela u dialyzovaných nabírat krev ještě někde jinde. Pokud kolegové mají požadavek na nějaký speciální odběr – napadá mě glykovaný hemoglobin pro diabetologa, hormony štítné žlázy pro endkrinologa, PSA pro urologa, INR a Quick pro kardiologa, pokud je pacient warfarinizovan, pak jej samozřejmě odeberem u nás, aby pacient nemusel docházet někam jinam. Vždyť mu napichujeme žílu 3× týdně, tak proč jej trápit ještě dalšími vpichy. Zdravím

Dobrý den, vím že lékaři dělají a vyplňují neustále nějaké studie a tak by mě zajímalo jaké je procento rejekce po transplantacích ledviny a následného vrácení pacienta na dialýzu v ČR a ve světě. Pokud to jde nějak srovnat. Slyšela jsem, že je lepší být na dialýze, než jít na transplantaci a potom se trápit imunosupresivy a dalšími jinými problémy. Co je na tom pravdy. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

04. 02. 2012

Lékaři skutečně vedou podrobné statistiky o úspěšnosti přežívání ledviny po transplantaci. Výsledky v České republice patří mezi světovou špičku. Konkrétní čísla najdete na internetu například tady: http://www.roche.cz/…kove_zpravy_?… Pokud považujete užívání léků 2× denně za větší trápení než chodit na dialýzu, pak se opravdu do trasnplantačního programu nehlašte a choďte dál na dialýzu. Je to samozřejmě úhel pohledu a každý máme jiné priority. Většina pacientů na dialýze by si trasnplantaci přála, ale velké části není umožněna, protože trpí některými nemocemi, které transplantaci neumožňují.

Dobrý den, jak můžu ověřit, že jsem byl opravdu zapsán na čekací listinu? Při zápisu něco podepisuji, nebo je to jenom práce mého nefrologa.? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 01. 2012

Pokud mi je známo, přístup do centrálního registru zatím pacienti nemají. Koordinační centrum transplantací http://www.kst.cz/ zasílá na dialyzační středisko každý měsíc výpis z registru, v němž jsou uvedeni všichni pacienti daného střediska zařazení do čekací listiny. Zařazování probíhá tak, že Váš nefrolog s vámi probere možnost zařazení do čekací listiny. Pokud pacient souhlasí a netrpí nějakou nemocí, která jednoznačně kontraindikuje transplantaci, je provedeno podrobné interní vyšetření a s výsledky je pacient odeslán do spádového transplantačního centra s vyplněným registračním listem. Pokud lékař transplantačního centra neshledá žádný důvod, který by znemožňoval transplantaci, registrační list potvrdí a odešle do centrální evidence Koordinačního střediska transplantací. Potvrzení o zařažení do čekací listiny s přiděleným evidenčním číslem je poštou vrácen na středisko a v příštím výpisu se objeví i jméno pacienta. Pokud pacient podstoupí tato vyšetření, dá se logicky předpokládat, že je o transplantaci opakovaně poučen s postupem souhlasí.

Kontrainidikace k transplantaci: http://www.kst.cz/web/?…

Dobrý den pane doktore, chodím již 9 měsíců na PD a nemůžu si stěžovat (to teda zni blbě :) ) Bohuže posledních 14 dní, těsně po konrolním vyšetření, mne začali bolet prakticky všechny klouby, na rukach, lokte. ramena a nejhorší je to po ranu, když mám vylezt z postele a šlapky u nohou nereaguji. Nakonec samozřejmě stanu, jako v to českém filmu, ale stoji to velké přemánáni.Během dne se všechno trochu upraví nebo rozhejbe a ja můžu jít i do prace. Na google jsem našel obrovké množství oborných článků i seminárnich prací a v každé se autor zmiňuje,že vedlejší učinky obou dialyz PD i hemoliadyzy jsou pravě problemy s kostmi, svaly a klouby. Prosím o vyjádření, zda ty problémy souvisí s PD, nebo znamenaji něco jineho. Děkuji za odpověď a pěkný den.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

19. 01. 2012

Dobrý den, je pravdou, že po delší době na dialýze u pacientů se rozvíjejí bolesti kloubů a svalů, ale bolesti mohou mít samozřejmě celou řadu dalších příčin. Je třeba se podívat na léky, zda některé nebyly nově přidány. U některých pacientů se objevují bolesti svalů po statinech – lécích na snížení cholesterolu, ale i po řadě dalších léků. Je třeba se podívat na parametry dialýzy, zda dialyzační dávka je dostatečná, zda je dostatečný krevní obraz, zda není přítomno překyselení. Pokud nic potíže nevysvětluje, je třeba zvážit další vyšetření, např. neurologem.

Dobrý den, občas čtu,jak lidi dialýza vzhledově poznamená,copak nelze zabránit hubnutí,padání vlasů,kazivosti zubů,atd.? Děkuji..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 01. 2012

Je třeba si uvědomit, že je to především selhání ledvin, které bez dialýzy je smrtelným onemocněním. Je to ta nemoc, která pacienta nějakým způsobem poznamenává. Dialýza, ať peritoneální nebo hemodialýza, jen nedokonale nahrazuje něco, co v těle už nepracuje. Léčba konečného selhání ledvin se stále, byť pozvolna vyvíjí: Dialýza je existuje asi 50 let, ale teprve od roku 91 je dostupná pro všechny potřebné pacienty. Přes 20 let používáme erytropoetin, který u našich pacientů výrazně zvýšil krevní obraz. S chudokrevností je spojena bledost kůže nemocných. Zaváděním hemodiafiltrace on-line se zpomaluje poškozování kloubů a nervů dialyzační amyloidozou. Proto si dovolím tvrdit, že mnozí naši pacienti vypadají lépe, než naši pacienti před 20 lety. Nicméně je také pravda, že řada našich nemocných kromě onemocnění ledvin trpí dalšími nemocemi. Selhání srdce, cukrovka, skleroza, chronické záněty. To vše může zanechat stopy na vzhledu a aktivitě nemocných.

Dobrý den, je možné zachovat ruku při používání spojky při dialýze v celkem normálním vzhledu? Chodila jsem na HDS dvakrát necelý rok a ruka naštěstí nezaznamenala, krom jizvy a malinkého vyklenutí v její oblasti žádných změn. Jsem žena a i když vím,že zdraví je nejdůležitější, vzhled je pro mne podstatný. A pak také, pokud bych se dostala na transplantaci, má původní darovaná ledvina by zůstala v břiše? Kolik ledvin v břiše vlastně může zůstat? Lze je po zániku funkce odebrat? Mám s tím, že by zůstaly veliký psychický problém. Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 01. 2012

Dobrý den, ruka s AV spojkou zůstává většinou normálho vzhledu, ale s léty se může žíla spojky dále rozšiřovat a může být vidtelný průběh rozšířené žíly po horní končetině. Z vašeho dotazu nelze vyvodit, zda v současné době máte transplantovanou ledvinu, či zda na ní čekáte. Pokud máte transplantovanou ledvinu, pěkně ji chraňte a žádné odstraňování nepřichází do úvahy. Stejně tak Vaše vlastní ledviny, i když nefunkční, nikdo odstraňovat nebude. Pouze v případě, že by došlo k selhání transplantované ledviny a návratu na dialýzu, je doporučováno nefunkční transplantovanou ledvinu chirurgicky odstranit před případnou další transplantací.

Dobrý den, slyšela jsem, že vznikly nějaké tabulky (nebo jak tom nazvat) kolik se bude dělat transplantací, o co se jedná, jak je to omezeno?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 01. 2012

Dobrý den, tabulky na transplantace určitě nebudou. Naopak je velká snaha ministerstva a transplantační společnosti zvýšit počty transplantací. Počty transplantací dlouhodobě a celosvětově nejsou schopny pokrýt potřeby všech nemocných. Limit je dán omezeným počtem dárců. Počty zemřelých dárců ubývá. U trasnplantací ledvin je jediná rezerva jak zvýšit počty dárců a trasnplantací ve využití živých dárců. Významu této problematiky je i věnován blížící se Světový den ledvin 8.3.2012, jehož hlavním heslem bude „Daruj ledvinu pro život“ – více na http://www.worldkidneyday.org/

Dobrý den, Je mi 18 let, bude mi 19, a od 17 let trpím s ledvinama, o velkých prázdninách sem ležela v nemocnici se zánětem ledvin. Momentálně jsem přišla z kontroly ohledně ledvin, a čeká mě průplach. Chtěla jsem se zeptat, co je to vlastně ten průplach a jak probíhá. Děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 01. 2012

Dobrý den. Průplach močového měchýře probíhá tak, že se zavede močovou trubicí katétr – tenká hadička – a močový měchýř se naplní sterilní tekutinou.

Při opakovaných zánětech močových cest jsou prováděny tzv. urodynamické testy: cystometrie (zjišťuje, kolik je močový měchýř schopen udržet tekutiny) a uroflowmetrie (zjišťuje, jak rychle moč z močového měchýře vytéká). Na webu najdete řadu odkazů, kde jsou vyšetření popsána, napr: Cystometrie: http://www.urologieprostudenty.cz/…-cystometrie Uroflowmetrie: http://www.urologieprostudenty.cz/…roflowmetrie

Problém nevidím v tom, že Vám bude prováděno vyšetření, problém vidím v tom, že jdete na vyšetření a nic o něm nevíte. Pokud lékař ordinuje pacientovi vyšetření, navíc vyšetření invazivní, měl by svého pacienta informovat:

  1. k čemu je vyšetření důležité a jak výsledek vyšetření ovlivní další léčebný postup (pokud víme dopředu, že výsledek vyšetření nebude mít vliv na změnu léčby, je zbytečné vyšetření provádět)
  2. jak se vyšetření provádí
  3. jaké můžeme očekávat komplikace daného vyšetření.

Pro velkou část vyšetření jsou dnes používány tzv. informované souhlasy. Jsou to písemné dokumenty, popisující průběh a možné komplikace daného vyšetření. Podpisem pacient potvrzuje, že byl řádně poučen. To však svádí k pocitu, že vydáním popsaného papíru a zajištění podpisu pacientem lékař splnil svou povinnost pacienta informovat.

Nebojte se zeptat svého lékaře. Nejen Co? Kdy? ale také Jak? a Proč? Držím palce

Hello. Can i ask question? I know crazy when I asked this question. but really I dont know who to ask and where. I am 22 years old. and I want to sell kidney because of economic families. But i dont know. what i can do. please help me.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 12. 2011

There is no way to become a paid kidney donor in civilized Europe. You can ask in India, Pakistan. But the discussion about kidney donor´s payments are held. http://www.bbc.co.uk/…ral-14379215

Dobry den Ja trpím nemoci středně těžka seenzmotoricka nuropatie středoveho nervu prave ruky a lehkou leve,obezita BMI 53,chronicka bronchitida s lehkou až středně těžkou obstruční ventilační poruchou,diabetes melitus 2 stupně, chronicka žilní nedostatečnost na dolních končetinách s chronickymi venolymfatickymi otoky,poruchu metabolizmu hypertenze 2 stupně a z proto mě take propustily ze zaměstnaní,mám omezení na horni končetiny,fyzickou zatěž nesmim dělat v noci, proto mě propustily ze zaměstnaní,ze zdravotní důvodu,tak sem požadal o invalidní duchod a posudkova lekařka mi řekla že pro mě nejlepši by bylo si sehnat nějakou vhodnou praci prosim co to je vhodna prace ztolika nemoci

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 12. 2011

Bohužel nejsem odborník na posudkové věci. Důležitější než počet nemocí je funkční stav posuzovaného. Někdo může mít i deset nemocí, ale je schopen běžné práce a jiný při jedné těžší diagnoze je natolik omezen, že není schopen práci vykonávat.

Dobrý den, mohu při transpl. ledvině užívat chlorella japan?Děkuji:-).

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 12. 2011

Dobrý den, v odborné literatuře nejsou žádné zmínky o této řase, zdá se, že se jedná o bezpečný potravinový doplněk. Jen nevím, proč vlastně ho chcete užívat. Chápu pojídání řasy jako obohacení jídelníčku, ale polykání sušené řasy v tabletách mi nedává smysl.

Dobrý den, můžete mi prosím napsat, jak se nazývá vazač fosforu obsahující hydroxid hlinitý? Lze tento lék koupit v lékárně nebo je pouze na předpis? Rádi bychom využili tento přípravek při léčbě naší kočky s chronickým selháváním ledvin (samozřejmě po konzultaci s veterinářem), protože veterinární medicína má v této oblasti omezené možnosti. Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

07. 12. 2011

Hm, zajímavé. Fosfor se sice počítá mezi uremické toxiny, ale asi není příčinou úmrtí při selhání ledvin, které není léčeno náhradou funkce ledvin. Proto se domnívám, že samotným podáváním vazače fosforu selhání ledvin kočky nevyřešíte. Kdysi byl hydroxid hlinitý základní látkou léku Aludrox, který byl před 20 lety používán jako vazač fosforu u dialyzovaných pacientů. Pro toxicitu hliníku bylo toto použití ukončeno. Hydroxid hlinitý je dosud součástí tzv. antacid, léků potlačujících překyselení žaludku přímou reakcí s kyselinou solnou v žaludku. Např. v léku Maalox nebo Anacid je kombinován s hydroxidem hořečnatým. Hodně štěstí vaší kočce.

Dobrý den pane doktore.Já bych se Vás chtěla zeptat.Jsem na peritoneální dialýze,kombinuji ruční s automatizovanou, na té jsem v převaze. Jen mě někdy trápí bolesti ramen,co to způsobuje?Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 12. 2011

Bohužel na to vám neumím odpovědět. Nevídím žádnou souvislost mezi typy peritoneální dialýzy a bolestmi ramen. Příčin může být celá řada, může se jednat o projevy artozy, nebo potíží s páteří. Bez podrobnějšího vyšetření to nebudete vědět. Zdravím

Dobrý den.Prosím o odpověd na otázku, jsem dialýzován a moje paní doktorka mě opakovaně nechává stahovat pod mou suchou váhu, ale já to těžko a s problémem snesu a hned mi vyskočí tlak a moc mi bolí břicho.Je to šílená bolest,ale paní doktorka mi nevěří. Jednou jsem dokonce skončil na JIP.Je prosím Vás nutné a vůbec vhodné takto pacienta trápit? Nebo stačí pacienta dostat na jeho suchou váhu? Musím dodat,že nemám ani jednu ledvinu.Děkuji za odpověd.Janoušek

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 11. 2011

Dobrý den. Suchá váha se bohužel nedá změřit nějakým jednoduchým přístrojem. Její určení vychází z hodnocení lékařem a pacientem několika paramentrů: přítomnost otoků, hodnota krevního tlaku, velikost váhových přírůstků, přítomnost hypotenze po dialýze, přítomnost křečí. Dále se počítá se s množstvím moči, průběhem dialýz. Jako pomocná vyšetření můžou sloužit: rentgen plic, ultrazvuk duté žíly, dále změny zahuštění krve během dialýzy měřené k tomu určeným přístrojem nebo pomocí bioimpedance. Jak vidíte, faktorů je hodně a proto i postupy jednotlivých lékařů a pracovišť se mohou měnit. Ale co nikdy nesmí chybět, je komunikace mezi pacientem a lékařem. Jak lékař tak pacient by měli mít společný cíl – určit suchou váhu tak, aby po dialýze v těle pacienta nezůstávala žádná přebytečná voda a současně aby nebyly přítomny příznaky jejího nedostatku. A ještě něco. Jednou určená suchá váha není hodnota neměnná, je nutno ji upravovat. Držím palce a přeji co nejméně problémový průběh dialýz

Dobrý den pane doktore, mám k Vám dotaz. Otec 76 let byl poslán na CT jater a ledvin. Je po operaci protaty-nezhoubné. Na játrech je cysta starší, bez probémů, ale objevili mu dle sdělení ošetřující lékařky, ze zaslaných výsledků dnes expanzní útvar na pravé ledvině. Co se týká kontroly prostaty, tak výsledky jsou bez nálezu, nezvětšné uzliny. Můžete mi prosím sdělit, co znamená expanzní útvar a jaká jsou rizika, zda nehrozí další oeprace. V loňském roce prodělal operaci 3 bypassy, předtím prostatu a před 18 lety operaci střev. Předem Vám děkuji za odpověď. Jana Šindelářová

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 11. 2011

Dobrý den. Expanzní proces znamená přítomnost nenormální tkáně, která svým růstem se roztlačuje do okolí. Nejčastěji se jedná o nádorové bujení, ale přesněji to lze říci až podle dalších vyšetření. To, že je dopourečno CT vyšetření, znamená, že předchozí vyšetření vyslovila na něco takového podezření v pravé ledvině. Podle CT bude navržen a zdůvodněn další postup. Nelze vyloučit, že jedním z navrhovaných řešení bude chirurgické odstranění ložiska. Pokud operace bude navržena, pak její riziko určitě bude nižší než ponechání ložiska bez ošetření. Pokud se totiž potvrdí přítomnost nádoru, je jeho ponechání na místě život ohrožující.

Dobrý den, mám 18 let transplantovanou ledvinu,kreat. cca 348,urea cca 11,je možné,abych se při těchto hodnotách,vyjma větší potřeby spánku(cca 9h) jinak cítila naprosto svěle? Mám před pravidelnou kontrolou a jsem před ní cca 14dní v hrůze,co mi řeknou.. Děkuji..Monika.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

12. 10. 2011

Dobrý den. V literatuře a dle vlastních zkušeností víme, že pacient, který trpí selhávání ledvinného štěpu potřebuje dialýzu o něco dříve, než když vstupoval na dialýzu se selháváním vlastních ledvin. Pro vlastní zahájení dialýzy je hodnota kreatininu a močoviny jen orientačním vyšetřením. Mnohem důležitější je funkce ledvin – ta se dá zjistit měřením glomerulární filtrace, počítané jako průměr klearance kreatininu a urey (viz http://www.ledviny.cz/…unkce-ledvin ) dále jak se pacient cítí, v jakém stavu má nutrici, jak dokáže hospodařit vodou (má otoky?) Je zřejmé, že kreatinin 348 svědčí pro výrazně sníženou funkci ledvin, naopak nízká hodnota urey může svědčit pro nedostatečnou výživu. Pokud kreatinin pozvolna narůstá a nejedná se o náhlé zhoršení a v trasnplantačním centrum Vám řekli, že se jedná o chronickou rejekci, nutno počítat s tím, že výsledky se budou dále zhoršovat. Pak je vhodná doba kontaktovat po dohodě v transplantačním centru své původní dialyzační středisko a chystat se na dialýzu v optimální době. Tedy ani zbytečně brzo, ale ani příliš pozdě. Cítit se můžete naprosto skvěle a to je dobře :-)

Mám uz treti mesic problemy s dycháním po dialyze. Na dialyze mi tvrdí, ze to neni mozny a nic se nedeje. Je to mozne ? Ilona Ryšava

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 10. 2011

Jak je vidět, možné to je. PS: Milá paní Ryšavá, jsem moc rád, že jste našla i tuto diskusi a že zůstáváte věrná našim stránkám. Vaše příspěvky mívají často ten správný říz: http://blueboard.cz/…kaz/33825446

Dobrý den. Ráda bych se vrátila k našemu předchozímu dotazu ohledně vitamínu D. Jak jsme psali, paní doktorka manželovi zjistila velice nízké hodnoty D a proto sama na dialýzu volala. Slíbili, že se na to podívají. Nic se však nestalo a manželovi jen odpověděli že s Mimparou se déčko brát nesmí. Prosím Vás proto o radu. Mám se sama zkusit dotázat na jeho hodnoty déčka a proč ho nedostává? Jeho problémy s odvápěním celé kostry, které tenkrát vedlo, že se mu ohnula páteř a sedl celý hrudník (změnšil se proti své původní výšce o cca 17 cm, co se mi zdá hodně), Proto byl na Ikemu v Praze operován. Jenže jak pak mu řekli, kostru již zpátky nelze. Manžel se na dialýze zeptat spíše bojí, protože co pak? Není to poprvé co jsem musela hledat informace a ptát se na dialýze sama. Není to jednoduché, neboť jako laikovi jsou mi situace buď zlehčovány nebo že již nejde moc dělat, že se musíme smířit … Díky Vám za odpověď. M.N.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 10. 2011

Dobrý den, myslím že jste to popsala přesně. Je třeba se zeptat na dialýze. Neumím si představit, že někam chodím 3× týdně a bojím se zeptat, ale máte pravdu, že mám mnohé pacienty, za něž mluví jeho „tiskový mluvčí“ U nás máme systém, že každý pacient má uvedeny v dokumentaci ty rodinné příslušníky nebo známé, kteří se mohou na jeho zdravotní stav dotazovat a nikdy nejsou odmítnuti. Pokud je to tedy i Váš případ, že manžel je méněmluvný a vy jste ta pověřená osoba, běžte a ptejte se. Jako lékař mám vždy velkou radost, když vidím ze strany pacienta a jeho blízkých zájem. Výrazně to zlepšuje komunikaci, léčbu a vztahy. Držím palce. PS: jak jsem psal minule, kombinace Mimpary a Rocaltrolu možná je, ale může být nějaký důvod, proč není použita u manžela, napadá mě vysoký vápník nebo fosfor.

Dobrý den, v září 2011 mi byla odstraněna ledvina z důvodu nádoru, po histologii bylo zjištěno, že se jedná o renální onkocytom. Druhá ledvina funguje v pořádku, prosím o radu, zda doporučujete stravovací režim jako u nemocných ledvin, nebo jaká opatření bych měla dodržovat. Dále prosím o bližší vysvětlení tohoto typu nádoru, z jakých příčin se pravděpodobně mohl vytvořit a je-li možné opakování. (Otec měl nádor ledviny zhoubný – typ neznám, před 2 lety zemřel). Děkuji a přeji hezký den JK

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 10. 2011

Onkocytom patří mezi benigní nádory, rozdělení ledvinných nádorů najdete na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/…1dory_ledvin Příčina vzniku nádoru není známá, obecně je známa řada rizikových faktorů: kouření, diabetes, hypertenze, obezita, práce s kadmiem, azbestem, získané cysty ledvin, užívání analgetik, alkoholu, cystotoxických léků, ozáření apod. Opakování onkocytomu po jeho úplném odstranění je málo pravděpodobné. Pokud druhá ledvina je zdravá, můžete žít bez omezení. Není nutné držet žádné speciální diety.

Obracím se na Vás s manželovým dotazem. Jsem pacientem dialyzačního střediska (1984–1991 dialýza, 1991–2007 s transplatnovanou ledvinou, od 2007 dosud dialýza). Mám dotaz ohledně užívání vitamínu D. Užíval jsem dříve Rocaltrol, ale již více jak dva roky jej neužívám. Prodělal jsem totální parathyreoidektomii s reimplantací l tělíska na pravé předloktí v r. 1988. Měl jsem silně odvápěnou kostru. Mám osteoporozu skeletu komprese Th 10,9 susp. 8,7,6, kyfoskoliozu hrudní atd. atd. V červenci loňského roku mi otekl levý loket. Docházel jsem do infekční abulance, kde mi byl změněn dialýzou předepsaný Amoksikláv na Dosygexal. Při odběrech, které mi zde zjistili velice nízký stav Déčka. Paní doktorka volala osobně na dialýze, kde jí řekli, že se na mne podívají a „že to přepočítají“. Když jsem se na to ptal pak na dialýze osobně, řekli mi že pacienti na dialýze mají všichni bídné výsledky Déčka a že když beru Mimparu, déčko (Rocaltrol) brát nemohu. Bolí mne téměř trvale záda a kyčle, rád bych se proto zeptal, zda opravdu již déčko nemohu brát a nebo co byste mi doporučili. Se stravou a vitamíny i třeba bílkovinami to u nás dialyzovaných pacientů s našimi omezeními není nic mou. Děkuji Vám za ochotu odpovědět mi. Marta

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 10. 2011

Dobrý den, vitamín D má nezastupitelnou úlohu v organismu. V poslední době se objevuje celá řada studií o významu, působení a relativní bezpečnosti užívání vitaminu D. Zdá se, že dávka do 50000 jednotek vitaminu D (ergocalciferol) za měsíc /odpovídá asi 15 kapkám Vigantolu na týden/ je bezpečná a u velké části pacientů s prokázným nedostatkem vitaminu D upravuje jeho nedostatek. Co se týká aktivních forem vitaminu D (preparáty Rocaltrol, Zemplar aj.) jsou užívány především ke kontrole zvýšené hladiny parathormonu. Užívání Mimpary a malé dávky Rocaltrolu není kontraindikováno samo o sobě, naopak, byly prováděny studie, při nichž tato léčba byla srovávána s léčbou jinou a s dobrými výsledky. Ale u konkrétního pacienta je vždy nutné posoudit všechny výsledky. Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?… http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21148030

Manzel mi chce darovat ledvinu. Chodi do prace. Sestra mu chce odbery kompletni delat vecer i s moci. Jde to nemusi byt lacny?Vzdyt vysledky budou zkreslene? Brno Bohunice dialyza , Ilona Rysava, 3 roky na dialyze

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 09. 2011

dobrý den, zásadním způsobem výsledky zkreslené nebudou, pouze pokud by se odebíraly po jídle, může být zvýšena hladina cukru nebo tuků v krvi. Na hladinu močoviny, kreatininu a další to nebude mít vliv.

Dobrý den,ráda bych se zeptala na Váš názor.Před rokem jsem onemocněla rakovinou děl.čípku.Nejdříve jsem chodila na chemoterapie,poté operace a dále chemoterapie a radioterapie.Nyní mě začaly brnět dolní končetiny a po řadě vyšetření zjistili nález na pravé ledvině o velikosti 7×5cm..následovala scintigrafie ledvin a vylučovací urografie,tu jsem měla dnes.Dle primářky je ledvina nefunkční.Mám bolesti v kříži a břicha..může toto souviset s tímto problémem a co myslíte,že bude dále následovat? Děkuji za Vaši brzkou odpověd. R., Chomutov

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 09. 2011

Dobrý den, těžko vám takto mohu poskytnout kvalifikovanou odpověď. S největší pravděpodobností, pokud je ledvina nefunkční a je podezření na přítomnost nádoru, operaci se zřejmě nevyhnete. Další průběh a prognoza je jistě závislá na tom, co to zvětšení způsobuje. Držím palce

Dobrý den, právě jsme se dozvěděli, že dcera bude muset chodit na dialýzu. Od října by měla nastoupit na VŠ. Je možné docházet na dilýzy třikrát týdně na tolik hodin a studovat u toho? Děkuji předem za odpověď, jsme velmi vyděšeni.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 08. 2011

Dobrý den. Snahou všech zaměstnanců dialýzy je vyjít maximálně vstříc všem pacientům, kteří mají práci nebo studium, aby v těchto činnostech pokračovali. Věřím, že dceři bude dialyzační středisko vycházet maximálně vstříc v plánování dialýz tak, aby byly slučitelné s přednáškami a školní docházkou. O tom, že studium bude mít dera náročnější, než zdraví studenti, není pochyb. Dialýza spotřebovává čas, po dialýze pacient může pociťovat slabost, únavu. Na druhou stranu klid na křesle během dialýzy určitě jde aktivně využít k studiu literatury, práci s notebookem apod. V každém případě držíme palce.

Dobry den, Je to uz mesic,co jsem sem posilala dotaz,ale odpoved nenachazim ani zde,ani na emailu. Je nejaka sance,ze se jeste odpovedi dockam? Moc dekuji S pozdravem, VC

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

23. 08. 2011

Dobrý den, procházím všechny dotazy v databázi, ale žádný nezodpovězený dotaz nemohu najít. Navíc bez uvedení emailové adresy nelze posalt zprávu zpět. Zkuste poslat znovu.

Prosím o vysvětlení pojmu Grawitzův tumor

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 08. 2011

pan Grawitz byl německý patolog, který popsal nádor ledvin. Přestože jeho domněnka o vzniku nádoru se nepotvrdila, bývá dosud nádor ledvin označován jeho jménem. Pěkně to je popsáno na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/…Paul_Grawitz

Dobrý den. . Manželovi byl před 2 roky na pr. ledvině zjištěn nádor 2×3 cm. Pro jeho pokročilý věk a zdravotní potíže byla nefrektomie označena jako středně riziková a zavedeno sledovaní nálezu. Celé 2 roky nebylo zjištěno žádné zvětšení tumoru a nebyly ani potíže. Až 8. 4. t.r., po CT vyšetření, se nález zhoršil. Z popisu cituji: V parenchymu pr. ledviny na zadním labiu je kulovité, ostře ohraničené ložisko o velikosti 59× 46 mm, které má již nativně nehomogenní strukturu. Nativně má denzity 38 – 60 H, po aplikaci KL se denzity zvyšuje od 40 do 75 H. Na konvexitě nacházím cystu o prům. 10 mm. Dutý systém bez dilatace a městnání, konkrementy neprokazuji. Parenchym levé ledviny bez ložisk. změn. Na zachycené části sleziny, na dolním pólu, cysta o prům. 30 mm. Zhoršení je pro nás překvapivé, zvláště když ještě 10.10.2010 byl na UZ zjištěn prům. nádoru jen 20 mm. Manžel je jinak aktivní a soběstačný, operace se obává proto, že by ho mohla ohrozit na životě, nebo výrazně zhoršit jeho kvalitu. Prosím o sdělení zda by tedy bylo možno ještě pokračovat ve sledování, nebo je nutná (potřebná) nefrektomie. Manželovi je 81 let, má potíže s dechem, (kombinovaná ventilační porucha, středně těžká- st. po lož.infilt. TBC), dále těžké zm. na páteři a špatný stav po prodělaných břišních onemocněních. Děkuji za odpověď Anna B.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 08. 2011

Dobrý den. Odstranění nádoru chirurgicky je základem léčby tohoto onemocnění. Odstranění je provedeno buď s částí okolní ledviny nebo s celou postiženou ledvinou. Ke zmírnění rozsahu zákroku lze použít laparoskopicky asistovanou operaci. U pacientů s velmi vysokým rizikem operačního zákroku, tam kde jsou opodstatněné obavy, že by pacient operační zákrok nezvládl, je možno zvážit alternativní postup – embolizaci postižené ledviny. Ta se provádí aplikací látky do cévního řečiště postižené ledviny, která uzavře krevní přítok a dojde k odumření ledviny i nádoru.

Dobrý den, v souvislosti se začátkem peritoneální dialýzy jsem přestala močit. Dostala jsem Furorese 3× denně,ale situace zůstává,po půlroce na dialýze,stejná. Vymočím max.200ml za den po troškách. Více pít nepomáhá, při dialýze vypustím navíc max. 900ml-sečteno za 4 výměny. To bych pak zadržovala vodu v těle,nyní mám stejně kolem 1,5 l.+. Tlak mám velmi nízký. Může se situace ještě změnit k lepšímu nebo jakmile člověk přestane močit,již je to nevratné? Na TL jsem zapsána půl roku,čekám…

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 07. 2011

Dobrý den. Ztráta močení v souvislosti se zahájením peritoneální dialýzy není běžná. Právě zachování zbytkové funkce ledvin je předností peritoneální dilaýzy před hemodialýzou. Ale každý pacient je jiný a proto ztráta zbytkové funkce a močení nastoupí dříve či později. Navyšování furosemidu už nemá smysl. Při dalším poklesu diurézy je třeba zvážit již jeho úplné vysazení. Vzhledem k délce se dá předpokládat, že se jedná o konečné stadium selhání ledvin a kromě úspěšné transplantace se neobnoví. O to více je nyní nutno kontrolovat účinnost peritoneální dialýzy. Ultrafitrace pod 1000ml je již velmi nízká, vyžaduje od vás výraznou kontrolu příjmu soli a tekutin. Navýšením koncentrace cukru v dialyzačním roztoku nebo vložením delší přestávky s napuštěným dialyzačním roztokem s icodextrinem lze dosáhnout zvýšení ultrafitlrace.

Dobrý den,mám v posledních měsících silné otékání dolníchkončetin už se nevejdu ani do bot.Byla mi odebrána zdravá ledvina a levá 110 kreatininu­.Potíže s vys.tlakem-orcal,kys.moč-milurit, arytmie-Rivodaron,užívám godasal,cholesterol-tulip. Může tento problém být v ledvině?Mamince lékaři říkali,že má selhávání ledvin, měla zrovna tak oteklé nohy. Mě se lékaři podívají na nohy a řeknou nojo to máte žíly.Máme rodové potíže se žílami.Jenže nohy nesplasknou ani po noci,jsou již nateklé stále.To není normální. Děkuji za radu a pomoc. Dagmar

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

05. 07. 2011

Dobrý den. Otoky mají samozřejmě celou řadu příčin. Ale je-li přítomna jen jedna ledvina s lehce zvýšenou hladinou kreatininu a současně vysoký krevní tlak, lze předpokládat, že pomoc diuretiky, tedy léky na podporu vylučování přebytečné soli a vody, bude nezbytná. Navíc účinná látka Orcalu – amlodipin, může sama o sobě vést u některých pacientů k otokům dolních končetin. Doporučuji svou léčbu konzultovat s lékařem, amlodipin vysadit a nahradit jinou skupinou léků, přidat diuretika. S otoky bych se lehce nesmiřoval. V praxi jsem potkal řadu pacientů a pacientek, kteří trpěli léta s „rodovými otoky“, u nichž změna léčba vedla k vymizení nebo alespoň k výrazné redukci otoků. Držím palce.

Dobrý deň pán doktor ! Som 60 ročná pac. s diagnozami – chronická glomerulonefritída CKD 3 št. – 7 rokov cyklosporín A / kreat.166 umol/l , urea 12.3 mmol/l GF 0.71, K4.4mmol /l /, Autoimúnna hypotyreóza, artériová hypertenzia, Sjogrenov syndróm… Moj problém sa týka pravdepodobne lieku na tlak – Vasopentol 160 mg. Je to účinná látka valsartan – v Čechách sa predáva pod názvom Blessin 160 mg. V kombinácii s Nebiletom 5 mg mi valsartan výborne držal tlak a aj keď ma trápili veľmi bolestivé nočné kŕče, bola som rada, že sa mi tlak stabilizoval. Užívam tieto lieky cca 4 mesiace . Postupne sa nenápadne začali objavovať problémy s prijímaním potravy. Došlo to tak ďaleko, že t. č. jazyk vačšinou nedokáže posunúť potravu – iba ju omieľam v ústach, trpí pitný režim, schudla som za mesiac 5 kg. Ak je to možné – prosím o akúkoľvek radu – ako urýchlene riešiť tento pre mňa závažbý problém. Ak by mohol byť na príčine obtiaží valsartan, aký liek pridať k Nebiletu 5 mg – s ohľadom na chronickú glomerulonefritídu a Sjogrenov syndrom . V minulosti som užívala Lacipil – žiaľ musela som ho vysadiť pre erytém na oboch predkoleniach …Z Agenu mi – puchli nohy… Kardiologické vyšetrenie Dg : Ischemická choroba srdca so stabilnou AP kard. komp.s funkčnou extrasystoliou kard.komp. Sek. Art hypertenzia. Ďakujem Vám pán doktor za Váš čas a snáď aj radu. Prajem Vám krásne leto a príjemnú dovolenku

S pozdravom Klára

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

02. 07. 2011

Dobrý den. Pokud se objeví nežádoucí účinky léku, které výrazně pacienta obtěžují a způsobují problémy, je nutné toto probrat s ošetřujícím lékařem a dohodnout se na změně léků. Jiná možnost není. Vysazením léku také zjistíte, zda potíže byly skutečně způsobené lékem nebo zda s lékem nesouvisely.

Dobrý den, velmi bych uvítala a věřím,že i mnoho dalších,mít na těchto velmi přínosných stránkách tabulky s informacema nutričních hodnot,především bílkoviny,fosfor atp.,kde by bylo možno zadat potravinu,množství a tabulka by vyhodnotila,kolik a čeho v oné potravině je..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 06. 2011

Díky za podnět, zkusíme zpracovat. Do té doby však doporučuji kouknout na poslední číslo Stěžně, časopisu Společnosti dialyzovaných a transplantovaných, kde takovou tabulku uvádí paní Mengerová. Výpočet na množství je nutno provést v kalkulačce: Linky: článek v posledním Stěžni: Mléčné výrobky, sodík a fosfor http://www.stezen.cz/…02/index.php?… Starší články: Úskalí při zvyšování příjmu živočišných bílkovin a energie v dialyzační dietě: http://www.stezen.cz/…04/index.php?… Dieta při průjmech po transplantaci: http://www.stezen.cz/…01/index.php?… Řadu dalších zajímavých článků a zkušeností najdete v archivu časopisu: http://www.stezen.cz/…ndex_old.php

Dobrý den, otec cca pře dvěma lety byl na kontrole ledvin ( z důvodu polycystické nemoci tam jezdíval pravidelně tak jednou za 1/2 roku) zjistili mu kreatinin cca 300, ošetřující lékař mu zdělil, že jestli nepůjde na dialýzu tak do týdne zemře. Nyní je na peritoneální dialýze, kreatinin má kolem 1000 a lékaři to už neřeší. Je to správné? Hlavní dotaz mám, jestli je možnost nějak zmírnit vedlejší účinky dialýzy. I přes užívání prášků na tlak má tlak kolem 180/95, ale není vyjímkou tlak kolem 210/105. Trvající křeče v nohou, otékání a bolest nohou občas i otékání obličeje, během dialýzy velká žízeň, přes 9 hodinové trvání noční dialýzy vypije zhruba 2l, velká únava, bolest hlavy, časté pískání v uších, ospalost…

Otec je ročník 1958, před dialýzou byl velice čilí, aktivní, nebyl problém, že 16 hodin „běhal“ kolem rodinného domu a na svůj věk to zvládal velice perfektně. Jediný „problém“ jaký měl tak by vyšší tlak (cca 150/90) Nyní o dva roky později a dialýzou v břiše je rád, že si v 7 večer lehne.

Lékaři při zdělení problémů nemají vůli něco řešit, byla podána i stížnost na Lékařskou komoru, ta případ smetla ze stolu.

Prosím o radu jak problém aspoň částečně řešit, jsme si vědomi, že vedlejší účinky dialýzy budou, ale pořád doufáme, že ne tak rozsáhlé. Otec běžně močí, dialýzu má na cca 9 hodin, 10 litrů 1,25% roztoku na 8 etap. 1l 2,75% roztoku nechává v břiše celé dopoledne, který kolem 12hod ručně vypouští. Budu rád za jakoukoli radu ať od Vás jako doktora tak i od čtenářů, kteří mají nějaké zkušenosti. Děkuji všem! JM

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 06. 2011

Dobrý den. K prvnímu dotazu: Je pravda, že při peritoneální dialýze se hladina kreatininu příliš neřeší. Hladina kreatininu v krvi sama o sobě není ukazatelem funkce ledvin ani účinnosti dialýzy. Proto i dobře dialyzovaný pacient na peritoneální dialýze může hladinu kreatininu takto vysokou. K druhé části dotazu: přítomnost otoků a vysoký krevní tlak spolu s velkou únavou jsou známkami nedostatečné dialýzy nebo nedostatečné spolupráce. Otoky svědčí pro převodnění. Je nutno se podívat, zda pomocí zvýšení dávky furosemidu lze zvýšit objem moči, pokud ne, je nutno omezit příjem soli co nejvíce a tekutin na 1–1,5l a jako poslední krok zvýšit ultrafiltraci při peritoneální dilaýze buž změnou roztoků a nebo změnou schématu výměn. Teprve po dosažení suché váhy lze očkávat pokles tlaku. Někdy je nutno navýšit léky na snížení krevního tlaku. Vzhledem k celkové únavnosti je nutné se ptát, zda je dobře kontrolován krevní obraz – doporučená hladina hemoglobinu je 110–120. Léčba erytropoetinem je indikována při poklesu hemoglobinu pod 90. Dále je nutno vědět, zda peritoneální dilýza je účinná – tedy zda Kt/V při automatizované minimálně 1,7 a týdenní klearance kreatininu nejméně 45 litrů. Tyto hodnoty jsou vypočítávány ze sběru moči a dialyzátu a vzorku krve. Parametry účinnosti dialýzy jsou hodnoceny nejméně jednou za 3 měsíce u stabilních pacientů, při poklesu diurézy nebo změnu stavu i častěji. Pokud je peritoneální dialýza neúčinná a navýšení její dávky spolu s dosažením suché váhy nevedou ke zlepšení, je nutno zvážit přechod na hemodialýzu.

PS: Pokud chcete znát názory i dalších návštěvníků webu a podpořit výměnu zkušeností, pak doporučuji otevřít diskusi – proto si dovoluji kopírovat dotaz i do diskuse – vlákno Domácí dialýza

Dobrý den, tatínkovi jedna ledvina nefunguje, druhá špatně. Začal chodit na dialýzu do nemocnice. 2× týdně po 4 hodinách. Po druhé dialýze ho propustili z nemocnice. Cestu domů by sám nezvládl, takže jsme pro něj jeli. Bydlí ve 3.patře bez výtahu. Bude schopen pohybu bez omezení nebo bude třeba tuto situaci řešit.Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 06. 2011

Dobrý den. Bohužel hemodialyzační léčba v dialyzačním středisku s sebou přináší nutnost dojíždět na dialyzační středisko 3× týdně, vyjímečně, v úvodu léčby 2× týdně. Pokud Váš tatínek není schopen pro svůj zdravotní stav vyjít 3 patra, je nutno hledat řešení problému. Je nutno vybavit pacienta invalidním vozíkem, pro sjíždění schodů existují tzv. schodolezy, které umóžňují zvládnutí schodů na vozíku. Nebo je třeba zvážit i změnu bydlení – nejlépe v rámci rodiny, pokud někdo z dětí či příbuzných disponuje bezbariérovým bytem. Nejméně vhodné, ale někdy nezbytné je umístění do zařízení sociální péče – domov důchoců, penzion apod. V každém případě je nutné počítat s tím, že s přibývajícím věkem a nemocemi se může nesoběstačnost zhoršovat. Na závěr dobrá zpráva, někdy pacienti, kteří zahajují dialýzu s velmi pokročilým selháním ledvin trpí i tzv uremickou neuropatií – postižením nervů dolních končetin – pro kterou pacienti nejsou schopni pořádně se postavit a chodit. Dialýza s dostatečnou dialyzační dávkou u takových pacientů vede po několika týdnech k výraznému zlepšení stavu. Pacienti, kteří měsíce byli uvěznění ve svém bytě, se stávají mobilní a soběstační. Podmínkou je však dostatečná dialýza a samozřejmě za ztrátou schopnosti chodit se nesmí skrývat jiné onemocnění. Držím palce.

Dobrý den, manžel začal chodit na dialýzu,zatím na akutní hemodialýzu.Má zavedený peritonální katetr,ale zatím je teprve druhý týden po operaci. Dlouhé roky se léčí na diabetes a v minulém roce se mu velmi rychle snížila funkce ledvin,tak že mu vystoupil kreatinin až na 800. Absolvoval do teď 5 hospitalizací. Nejhorší pro něj je hlavně z psychického hlediska, že za 6 měsícú co se začal léčit v nemocnici zhubnul ze 75 na 62kg při výšce 178cm. Uplně stratil svalstvo a velmi zeslábnul. Teď konečně začal chodit na dialýzu,ale nijak se ta váha nezlepšuje. Všude v publikacích se píše o tam jak se snažit nepřibrat a on má právě opačný problém. Snažím se vařit tak,aby měl dostatek bílkovin, do dialýzy sme byli velmi omezení.Dodržovat snížené hodnoty draslíku ,fosforu a sodíku.Od začátku dialýzy zhubnul vlastně 3kg.Dokážete mi prosím poradit jak zlepšit jeho stav?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 06. 2011

Kreatinin 800 u diabetika s váhou 62 kg svědčí zřejmě pro velmi pokročilý stupeň selhání ledvin. Rady jsou 2: zajistit dostatečnou dialyzační dávku s dostatečnou nutriční podporou a vyloučit přítomnost jiného závažného onemocnění, které by se na hubnutí mohlo podílet. Při přechodu na peritoneální dialýzu opět zajistit dostatečnou dialyzační dávku, což při tak nízké funkci ledvin může být obtížné. I při zajištění dostatečné dialyzační dávky a výživy bývá přibírání na váze u pacientů se selháním ledvin pomalé a zdlouhavé.

Dobrý den, příteli je 30 let šel k lékařce se zvarcením (cca 1× týdeně). Ta naměřila tlak 210/120. Bylo zjištěno, že to má od ledvin- předběžný závěr-renální nedostatečnost s hodnotami kreatin- 535, močovina 19,5, draslík 5,9. Nýní po 3 týdench hodnoty mírmě klesly- 510–18,6–5,4. Jakou má přitel šanci na život bez dialýzi nebo transpalntace. Dostal prášky na tlak a Furon. Jak napomoci dalšímu snížení hodnot. Děkuji a přeji heký den MB

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 06. 2011

Dobrý den. Hodnoty které uvádíte svědčí pro velmi pokročilé selhání ledvin. Pokud o postižení ledvin dříve nevěděl a nebylo známé, pak je nutno nyní zjistit, zda se jedná o náhlé selhání ledvin, nebo o nemoc, která trvá delší dobu a nebyla rozpoznána. Někdy je těžké určit, co bylo první: zda poškození ledvin způsobilo vysoký krevní tlak, nebo naopak neléčený vysoký krevní tlak způsobil poškození ledvin. Zdá se, že současné hodnoty zatím nenutí k zahájení dialýzy, i když rezerva již moc velká nebude. K dalšímu zlepšení funkce ledvin teoreticky dojít může, zvláště pokud se jedná o akutní selhání ledvin, podmínkou je zjistit co je vlastní příčinou selhání ledvin a dobrá kontrola krevního tlaku. Pokud ale nemoc trvala nepozorovaně delší dobu, je velmi pravděpodobné, že ke zlepšení funkce nedojde.

Dobrý den.mám polycystické ledviny a v současné době jsem na nizkobilkovinné dietě.Zajímalo by mě zda hodnoty bilkovin uváděné na etiketách rýže a těstovin jsou v suchém stavu nebo po uvaření.Děkujji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

31. 05. 2011

Pokud na obalu není uvedeno jinak,jsou výživové hodnoty uváděny ve 100g potraviny. Viz např. http://www.lucy.cz/…cke-tabulky/?…

Dobrý den,
mohu s kreatininem 283,po transplantaci 20let vykonávat lehký aerobní pohyb-Orbitrac,cca půl hodiny denně,plus kondiční posilování?Pot­řebuji sundat pár kilo.Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

30. 05. 2011

Určitě. Pohybová aktivita je důležitá v každém stadiu onemocnění ledvin. Aerobní pobyb je z pohybových aktivit nejdůležitější.

Dobrý den.Měla bych dotaz ohledně své dvanáctileté dcery.Stěžovala si na bolest v pravém boku.Tak jsme navštívili doktora.Byli jsme posláni na sono.Tam se jim nezdála pravá ledvina tak nás dali na pozorování do nemocnice.Tam bylo uděláno další sono a CT.Zjištěno zúžení (podle nálezu pyeloplastika).Ted jsme čekali na výsledky z scintigrafie a pravá ledvina funguje na 13%.Ted máme čekat na konzultaci doktorů.Prý je to na dlouho.Dcera neměla celých dvanáct let žádné problémy(záněty ani bolesti)akorát prodělala křivici a před rokem se objevila purpura.Poradte jestli ta ledvina tam musí zůstat nebo ne a jestli je taková operace náročná.Taky jestli se pak má ject do nějakých lázní když je to holka.Děkuji za odpověd jitka

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

17. 05. 2011

Dobrý den, samotný fakt, že jedna ledvina je oslabená není důvodem k jejímu odstranění. Spíše bude nyní rozhodováno o tom, zda bude možno řešit zúžení. Lázně tento problém neřeší.

Dobrý den, od 6 let mám nemocné ledviny, prodělal jsem plastiku u jedné ledviny, a v současné době je jedna ledvina funkční z 30%, druhá ze 70%. Tohle onemocnění mi samozřejmě přináší některé negativní věci, mimo jiné i zvýšené pocení, např v oblasti podpaží. Na internetu jsem objevil jeden lék, který je pacienty vnímán jako účinný a chci se tedy dotázat , zda nějakým způsobem neovlivňuje činnost ledvin a celého močového ústrojí. Rád bych znal samozřejmě Váš pohled na tuto věc. Více se o prostředku dočtete na: http://www.driclor.eu/zpusob-pouziti

Děkuji, Tomáš K.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 05. 2011

Dobrý den. Základem zmiňovaného kosmetického přípravku je hexahydrát chloridu hlinitého – http://cs.wikipedia.org/…hlinit%C3%BD Vliv hliníkových sloučenin aplikovaných na kůži u dobré funkce ledvin nemá na ledviny a močové ústrojí není žádný. Expozici hliníku je nutno zvážit u pacientů s výrazně oslabenou funkcí ledvin a na dialýze. Chlorid hlinitý je základem celé řady antiperspirantů (Drysol, Maxim, Odaban, CertainDri, B+Drier, Anhydrol Forte and Driclor), u výrazně patologického pocení však jeho koncentrace k dosažení účinnosti musí být vyšší – 15 a více %. Více viz anglická wikipedie: http://en.wikipedia.org/…ium_chloride?…

Dobrý den, pane doktore. Vím, že je to individuální, ale zajímalo by mě téma určování tzv. „suché váhy“ a s tím souvisí max. přírůstek. Vím, že by to mělo být max. do 5% váhy člověka. Přesto se setkávám s lidmi, kteří tuto hranici daleko přesahují a stává se málokdy, že odchází z HDS se svoji „suchou váhou“. Většinou jim nějaké to kilo zůstane. Při HDS přece nedochází jen k odstranění nežádoucích látek, ale hlavně „vody“. Nebo se mýlím ? Jaká je podle Vás max. hodinová ultrafiltrace pro dialýzované pacienty. Děkuji.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

14. 05. 2011

Dobrý den. Máte pravdu, že během hemodialýzy dochází ke dvěma relativně nezávislým dějům: 1. stahování přebytečné vody ultrafiltrací a 2. čištění krve a tím i celého těla od odpadních látek, především močoviny, kreatininu, přebytečného sodíku, fosforu a celé řady dalších látek. První děj – ultrafiltrace – je nastavován při zahájení dialýzy. Množství ultrafiltrace – tedy množství odstraněné tekutiny – je zadán personálem dialýzy na začátku dialýzy. Toto množství je vypočítáno jako rozdíl mezi váhou před dialýzou a „suchou“ nebo se taky říká optimální váhou. Výsledek je pak navýšen o množství tekutin, které pacient přijme během dialýzy – jak pitím, tak infúzí k vytlačení krve na konci dialýzy. Svou suchou váhu má pacient individuálně stanoven na základě vyšetření před dialýzou, na základě dlouhodobého trendu krevního tlaku, přítomnosti otoků, průběhu dialýz. Existují pomocná vyšetření, která mohou ke stanovení suché váhy pomoci: měření zahuštění krve během dialýzy pomocí přístroje Crit-line, měření bioimpedance, rentgenový snímek plic, měření šířky dolní duté žíly. Tato vyšetření mohou pomoci při posuzování složitějších případů, ale nedokážou zatím nahradit klinický úsudek lékaře, sestry nebo i zkušeného pacienta. Pokud je váhový přírůstek od předchozí dialýzy příliš velký, je pak hodinová ultrafiltrace vysoká. Hodnoty vyšší než 100ml/10kg váhy/hodinu již mohou být příliš rychlé a mohou být příčinou potíží během dialýzy – křeče, nízký tlak, zvracení a podobně. To je důvod, proč je obecně doporučováno kontrolovat příjem soli a tekutin mezi dialýzami tak, aby váhový přírůstek nepřekračoval oněch 5, ale lépe i méně procent váhy. Pravdou je, že jsou pacienti, kteří dobře snášejí ultrafiltrace i 1200ml/hodinu, ale určitě to není optimální. Jiní pacienti mají problémy i při mnohem nižší ultrafiltraci.

Dobrý den, dočetla jsem se, že dialyzovaní pacienti mají vyšší riziko srdečních chorob. Proto jsem Vás chtěla poprosit o několik rad jak se chovat, kam nejlépe zaměřit pohybovou aktivitu atd., aby bylo možné alespoň trochu tyto problémy oddálit. Můj 76 letý otec chodí na dialýzu 2× týdně od 07/2009. Zatím bez větších problémů. Děkuji. Milena

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 05. 2011

Dobrý den, máte pravdu, již mírně snížená funkce ledvin zvyšuje rizika kardiovaskulárních chorob. Kromě běžných opatření, která platí pro celou populaci – tedy optimální váha, dieta s omezením cukrů a živočišných tuků, zákaz kouření, dostatečná pohybová aktivita, kontrola krevního tlaku. U dialyzovaných pacientů k prevenci patří dostatečná dialyzační dávka, kontrola hladiny fosforu, kontrola váhových přírůstků.

Dobrý den,měsíc po operaci krční páteře se mi začala točit hlava (jen v leže)operující lékař mi zdělil,že se jedná o neurologickou záležitost.Prosím o Váš názor i k mé zprávě z vyšetření.Výrazně oploštělá krční lordoza,kranikálně se sklonem k mírnékyfoti­zaci.Osa krční páteře je rovná,naznačena lehká dextroskolioza C-Th přechodu.Lehké snížení meziobratlového prostoru C4/C5 na podkladě počínajících regresivních změn,menší osteoproduktivní reakce na přilehlých ventrálních hranách obratlových těl.Kostní struktura je přiměřená.Stav po plastice disku C5/C6 s kovovým implantátem na úrovni přislušného diskovertebrálního prostoru. Děkuji Eva

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

10. 05. 2011

dobrý den, jedná se o popis nálezu, jak vypadá vaše krční páteř. Více, tedy zda změny mohou mít souvislost s vašimi potížemi vám vysvětlí váš ošetřující neurolog. Nefrologům je tato tématika vzdálena.

Dobrý den,chci se zeptat, jak dlouho se čeká v urgentní čekací listině na ledvinu.Byl jsem před 2 měsíci zařazen do urgentní listiny, protože mám vytvořenu ortotopickou neoveziku a už nic nemočím. V normální čekací listině jsem byl veden 3 roky. Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

28. 04. 2011

Přesnou odpověď neznám. Čeká se stejně jak v běžné čekací listině, ale pacient v urgentním pořadníku jsou vybírání přednostně. Záleží, kdy se objeví vhodný dárce.

Dobrý den,6 hodin po biopsii ledviny mě byl dělán UZV(přitom nefrologové požadovali udělat UZV až druhý den dopoledne),kde mě doktorky donutili vstát z postele(na které mě sestry přivezli) a lehnout si na jejich lůžko se slovy že už můžu vstávat.I přes můj odpor a tvrzení že mi nefrologové řekli, že musím 24 hodin ležet na pytlíku s pískem a proto mi zavedli i katetr abych nevstávala,trvaly na tom že si mám přelézt.Ultrazvuk byl v pořádku a nevyskytly se žádné komplikace až v noci cca 5 hodin po UZV.Začalo to nezkutečnou kolikou,kde analgetika nezabrala a tak mě byl opakovaně podán Fentanyl,po kterém se mi ulevilo.Došlo u mě k rozsáhlému krvácení do ledviny,do břicha,podél páteře a ze svalu.Okamžitě jsem byla převezena na JIP a následovalo mnoho vyšetření.Močila jsem krev se sraženinama,které ucpávaly katetr,opakovaně jsem byla převážena na urologii,kde nakonec konzilium sdělilo,že bude zapotřebí udělat průplach a zavézt JJ stent a to pod celk.narkozou.Při zavedení stentu mělo dojít k nastřižení močovodu,kontrastní látka kterou mi aplikovali druhý den po výkonu ukázala že jde mimo moč.měchýř.Chtěla bych se zeptat jestli je toto běžný výskyt komplikací po biopsii,nebo k němu došlo tím,že nebyl dodržen klidový režim na lůžku.Musím dodat,že biopsie proběhla bez komplikací a cátila jsem se po ní dobře,bez bolesti,bez problémů.Děkuji mnohokrát Martina Dreher

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

25. 04. 2011

Dobrý den, toto určitě není běžný výskyt komplikaci po biopsii, ale krvácení je opravdu komplikací nejčastější, která se objevuje mezi 12–24 hodinami po biopsii. Krvácení se vyskytuje častěji, pokud je u pacienta zvýšený kreatinin, krevní tlak nebo je přítomna anemie. Přechodná větší hematurie (přítomnost kve v moči) se vyskytuje dle literatury ve 3 až 18% biopsií. Krvácení, které vyžaduje chirurgický zákrok se vyskytuje od 0,1 do 0,4% s nutností odstranění ledviny s 0,3%. Jak vidět, biopsie ledviny, jako bohužel většina lékařských zákroků, není bez rizika, proto je biopsie indikována tam, kde od ní čekáme odpověď jak směřovat další léčbu. Vliv postavení po 6 hodinách po biopsii na vznik pozdějšího krvácení lze jen stěží odhadovat. Doufám, že je nyní již vše v pořádku a že výsledek biopsie přispěl k objasnění stavu vaší nemoci a přispěl k další léčbě.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat u dědy bylo diagnostikováno chronické selhání ledvin, ležel na jednotce intenzivní péče, kde mu byl zaveden CŽK a byla provedena první hemodialýza. Na jednotce intenzivní léče pobýval několik dní a teď leží na standardním oddělení. Byl mu vytvořen A – V zkrat. Na dialýzu chodí 3 X týdně. Chtěla bych se zeptat, jestli si ho můžeme vzít domu i s tím, že má zavedený CŽK nebo musíme počkat až se bude moct využívat A – V zkrat. Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

18. 04. 2011

Dobrý den. Přítomnost centrálního žilního katetru rozhodně není na překážku domácí ošetřovatelské péči. Sestry na dialýze Vám ochotně vysvětlí jak se o katetr starat – či přesněji nestarat. Katetr je po dialýze desinfikován, sterilně je místo vstupu zakryto a doma je nutno dbát, aby nedošlo k odlepení, promočení obvazu a zalomení katetru. Pro staršího pacienta je co nejrychlejší návrat do domácího prostředi velmi důležitý, a pokud tomu nestojí v cestě nějaké zásadní zdravotní komplikace, je to pro Vašeho dědu to nejlepší řešení.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda dialyzovaný člověk může chodit normálně do zaměstnání,sa­mozřejmě s ohledem na vyhrazený čas pro dialýzu,je pro mne nepředstavitelné mít k dispozici pouze inv.důchod.Jsou mezi lidmi na dialýze i normálně pracující? Samozřejmě berme v potaz druh práce,ale to už je věc jiná. Děkuji..

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

16. 04. 2011

Chodit do práce je pro pacienta, který nemá jiné další nemoci, které to znemožňují, ta nejlepší možnost, jak zůstat aktivní a jak žít s chronickým onemocněním. Cílem všech zdravotnických profesionálů, kteří pracují na dialyzačních centrech je co nejlépe přizpůsobit termíny a způsob dialýzy tak, aby se dal skloubit se zaměstnáním. Určitě je to náročná volba pro pacienta, už z důvodu časového zatížení, ale je to velká výzva. Je nutno podle charakteru práce probrat na dialýze, zda je výhodnější peritonálení dialýza nebo hemodialýza. Určitě doporučuji a držím palce

Dobry den od 11let az do 22ti jsem mela ortostatickou protenurii.Pri tehotenstvi jsem pribrala a bilkovina v moci byla pryc.Ted mam 55 let a lecim se na hypofunkci stitne zlazy,lymfaedem DK vysoky krevni tlak aritmii srdce osteoporozu a pred 2 mesici se mne objevila hypertenzni krize,ale diky lekum je stav stabilizovan.Pristi tyden mam jit na sono renalnich cev nebot se mne opet objevuje bilkovina v moci. Mimo jine jsem jiz 2 roky na Warfarinu kvuli cevam a zilam na DK pro jejich obcastne ucpavani.Chtela jsem se jen zeptat zda mohly byt v detstvi poskozeny ledviny pri tak velkem vylucovani bilkovin a na co se mam pripravit po vysetreni renalnich cev. Dekuji Eva

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

13. 04. 2011

Ortostatická proteinurie v dětství zřejmě nijak nesouvisí se současným onemocněním. Po vyšetření renálních cév se bude vědět, zda nejsou zúžené přívodní tepny do ledvin. Pokud ano, bude vám zřejmě nabídnuto podrobnější angiografické vyšetření.

Dobrý den,mám glomerulání nefritidu,konečné selhání ledvin,jsem na peritoneáln í dialýze 2,5 roky,nyní mám kreatinin 1200 a ureu19,chtějí mě převest na hemodialýzu,přidala se mi cukrovka, štítná žláza a nízký tlak,vysadila jsem všechny prášky postupně na vysoký tlak,zhubla 15 kg kvůli transplantaci,ale vadí jim nízký tlak,beru gutron 4krát denně a nepomáhá,můžete poradit co na níziký tlak např.90 /45,nemůžu pak dýchat.děkuji Pavla

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

06. 04. 2011

Dobrý den, je otázkou co nízký tlak způsobuje. Je jistě nutné vyloučit např. srdeční vadu, kompenzovat poruchu štítné žlázy. apod. Pokud žádná zřejmá příčina hypotenze není zjištěna, bývá příčinou hypotenze snížení aktivity vegetativního nervstva. Dosažení normálního krevního tlaku bývá problematické. Uvidíte, jak budete reagovat na přechod z peritoneální dialýzy na hemodialýzu.

Dobrý den, moje maminka chodí od ledna na dialýzu. V prvních měsících trvala dialýza 2 – 3 hod. a maminka neměla problémy. Dnes se doba prodloužila až na 4 hod. a maminka má od 3 hod. křeče do svalů nohou i rukou a tyto křece přetrvávají i 3 až 4 hod. po jejím ukončení. Jsou křeče nutným průvodním bolestivým jevem? Ošetřující lékař nechává délku dialýzy i přes upozornění na tyto obtíže. Děkuji za vyjádření. Hana Drnovská

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

22. 03. 2011

Dobrý den, křeče a následné bolesti svalů jsou bohužel častou komplikací dialyzační léčby. S časem až tolik nesouvisí. Délka 2–3 hodiny je zcela nestandardní a zřejmě byla použita jen v době, kdy vlastní ledviny významně přispívaly k celkové očišťovací dávce. Dialýza pod 4 hodiny je považována ve většině případů za nedostatečnou. Při zvládání křečí na dialýze je nutno vyhodnotit řadu parametrů: zda není suchá váha příliš nízká – vidíme často po nějaké době po zahájení dialýzy, že pacienti lépe jedí a začínají přibírat. Dále zda pacient nemá příliš velké váhové přírůstky mezi dialýzami. Kontrola iontů v krvi před a po dialýza a volba správného dialyzačního roztoku. Kontrola léků, některé nemohou sklon ke křečím zvyšovat. Zkracování dialýzy však rozhodně nepatří do možností řešení problému. Držím palce a nebojte se probrat všechny možnosti s ošetřujícím personálem.

Dotaz Dobrý den,mám IgA nefropatií s výraznou hematurií a proteinurií+sní­ženou filtraci.Hodnoty se pohybují 1,3 –2,7 g/d,GF podle MDRD 1,0 –1,2 ml/min/m.Tímto onemocněním trpím od roku1979,několikrát jsem byl hospitalizován a od roku 1990 chodím do nefrologické poradny.V roce 1998 jsem byl na biopsií v Olomouci.Od roku 2007 je můj zdravotní stav hodnocen dle CKD II-III stupně.V roce 2008 jsem prodělal akutní selhání ledvin.Požádal jsem si o invalidní důchod,ale dle hodnocení lékaře LPK ČSSZ se jedná pouze o lehké postižení ledvin.Takže vedu soudní při o přiznání invalidního důchodu,alespoň I.stupně.Chtěl bych znát Váš názor,jelikož se domnívám,že jde o střední stupeň a ne o lehký,jak je mi prezentováno lékaři LPK ČSSZ.Děkují a přejí hezký den Chytil Jan

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

15. 03. 2011

Dobrý den. Bohužel úkolem nefrologa je v lékařské zprávě co nejlépe popsat onemocnění pacienta, včetně stadia onemocnění. Posouzení dopadu onemocnění na pracovní schopnost nemocného patří do rukou posudkového lékaře, který je vázán svou odborností a postupuje v souladu se schválenou metodikou. Proto se může stát, že slovní označení různých stupňů chronického onemocnění nemusí odpovídat stupni hodnocení invalidity. Pravdou je, že glomerulární filtrace nad 1ml/s odpovídá II. stupni chronického onemocnění ledvin – tedy slovně poškození ledvin s mírným snížením glomerulární filtrace. Většinou toto snížení funkce ledvin nijak nositele neinvalidizuje a umožňuje mu žít plnohodnotným životem. Více o členění chronického onemocnění ledvin: http://www.ledviny.cz/…alni-selhani

Dobrý den, rád bych se zeptal na pitný režim. Zvykl jsem si pít pouze čistou neperlivou vodu, většinou vodovodní. Včera jsem poslouchal radiožurnál s panem doktorem Vojancem a ten mluvil o tom, že by pitný režim měl být pestrý. Poměrně často si dělám čerstvé zeleninové šťávy převážně z kořenové zeleniny(mrkev, celer, petržel, červená řepa). Je to pro ledviny dostatečné nebo mám zařadit do pitného režimu i menerální vody? S pozdravem Martin

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

11. 03. 2011

Je to dostatečné. Jak říkal pan primář, hlavně různorodě. Ale u zdravých ledvin není nutné nějak složení tekutin speciálně sledovat.

Dobry den,dle meho vysetreni mi byla diagnostikovana N189 CHRI se střední retencí N- látek, urea 13,1, krea 200, KPV 1g/d, sklon k hyperkalemii. Dale mi byl diagnostikovan cystický tumor ledviny v sirsim slova smyslu. Ceka mne nefrektomie na urologii. podle vysledku Ct vysetreni je rozlozeni fce ledvin 35 u ledviny s tumorem a 65 % u druhe ledviny. Je mozno ledvinove funce nejakou medikaci, popr dietou podporit? Jakou lecbu byste mi doporucili?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

08. 03. 2011

Dobrý den. Bohužel medikace, která by zlepšila funkce ledvin neexistují, pokud nejsme schopni přímo ovlivnit probíhající onemocnění. Na druhou stranu díky kontrole krevního tlaku, přiměřeným příjmem soli a bílkovin se dá nemoc zpomalit. Je nutno počítat s tím, že po nefrektomii funkce ledvin poklesne. Podle výsledků bude upravována medikace tak, aby byly kompenzovány odchylky způsobené nedostatečnou funkcí ledvin. Např. podávání vitaminu D, jedlé sody, diuretik apodobně.

Dobrý den, kam se ztratila poradna starší verze Vašich stránek?

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

03. 03. 2011

Dobrý den. Původní poradna se nikam neztratila, jen na ní nesměřují běžně odkazy. Na dotazy z předchozích let můžete nahlédnout pomocí tohoto odkazu: http://blueboard.cz/…s18u7tduoxn2?…

Dobrý den pane doktore.Měla bych dotaz.Jak je možné,že se sníží průtok krve a uzavře se krevní sraženinou,když se tomuto stavu předchází opakovaným měřením průtoku!?!?!?!?Ma­mině bylo zle od Vánoc, denně zvracela, jak je možné, že se na to nepřišlo dřív.!!!!!Já jsem sní dennně, ona to nevydrží!!!!Co mám dělat.!!!!!!

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

01. 02. 2011

Dobrý den, potíže s vývojem stenozy – zúžení a nasledné trombózy – uzavření krevní sraženinou má řada pacientů. Krevní sraženina ve většině případů vzniká v takové arteriovenózní fistuli, která je postižena např. tenkým průměrem žíly, nebo vývojem stenozy. Proto dnes standardně provádíme na dialyzačních střediscích sledování průtoků krve AV fistulí, případně jsou pacienti sledováni pomocí ultrazvukového vyšetření – tzv. Doplerovským vyšetřením. I přes takto prováděná vyšetření dochází k vývoji tromobózy, která narozdíl od stenózy přicházi nejčastěji náhle. V takovém případě jako první krok je volena záchrana AV fistule pomocí trombolýzy – rozpuštění sraženiny – a plastiky zúženého místa. Při neúspěchu tohoto postupu následuje chirurgické řešení – buď další rekonstrukční zákroky, našití umělohmotné žíly nebo zavedení operační dialyzační kanyly. Souvislost mezi trombozou a zvracením může být buď v tom, že zvracení vede k dehydrataci, která spustí trombozu. Naopak dlouho trvající stenoza se sníženým průtokem může vést k nedostatečné dialyzační dávce a příznakům uremie. V každém případě konkrétní situaci je nutno vždy řešit u konkrétního pacienta. Zánik funkce AV fistule je vždy urgentním, život ohrožujícím stavem.

Četnost komplikací AV fistulí viz např. článek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18161674

Dobrý den, zajímaly my mne informace o transplantaci ledvin bez použití krevních transfůzí. Za jakoukoliv odpověď děkuji

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

27. 01. 2011

Dobrý den, myslím, že dobře zaléčený pacient na dialýze s dostatečným krevním obrazem během transplantace běžně transfuzi nepotřebuje, pouze v případě vzniku krvácivých komplikací je převod krve indikován.

To, zda chirurg a transplantační tým je ochoten pacienta transplantovat bez možnosti podat krev v případě potřeby je nutno domluvit na konkrétním transplantačním centru, kam pacient spadá. Zdravím

Dobrý večer, zajímalo by mě, prosím, jestli je možné, aby někdo, koho napíšou na dialýzu 3× týdně, protože měl dvakrát po sobě zvýšený draslík, mohl zase chodit pouze 2× týdně, pokud mu draslík klesne zase dolů. Ptám se na to touto cestou, protože pro ošetřujícího lékaře mé matky jsou pacienti pouze prostředkem k obživě a několika dovoleným, takže naprosto nekomunikuje a sdělí vám to jen tak mimochodem po sestřičkách. Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor

MUDr. Roman Kantor

20. 01. 2011

Komunikace mezi ošetřujícím personálem – lékaři a sestrami dialyzačního střediska na jedné straně a pacienty a jejich blízkými na druhé straně je zcela zásadní a nelze nahradit žádnou poradnou v časopise. K problému 2 a 3 dialýz by šlo jistě vést dlouhou diskuzi. Odborná doporučení se o 2 dialýzách týdně příliš nezmiňují, více méně se počítá automaticky s režimem tří dialýz týdně jako základu léčby. A i to je ve srovnání s kvalitou života pacientů na denních dialýzách málo. Na druhou stranu máme pacienty, kteří dialýzu začínají a mají významnou funkci svých ledvin např. GF kolem 0,13–0,17, nemají větší váhové přírůstky, pak výjimečně volíme dvě dialýzy v týdnu. U takových pacientů však měsíčně kontrolujeme zbytkovou funkci ledvin a při jejím poklesu nebo při náznaku uremických známek nebo zhoršení některých laboratorních ukazatelů – např. vysoký fosfor, draslík a podobně zařazujeme ihned dialýzu třetí. Držím palce a nebojte se zeptat. Je vhodné přistupovat k lékařům bez obav, bez předsudků. Na druhou stranu je třeba trvat na tom, aby lékař v případě kdy mění léky, rozpis dialýzy, kdy ordinuje vyšetření s pacientem, případně jeho pověřeným zástupcem tyto skutečnosti probral, zdůvodnil.