Psychologická podpora

6 tipů, které vám pomohou přizpůsobit se dialýze

Diagnóza selhání ledvin dokáže dosavadní život převrátit naruby. Pacienti bojují s mnoha problémy, od pocitů žízně z důvodu omezeného příjmu tekutin až po nespavost či deprese. Přizpůsobení se životu na dialýze může být velmi náročné, avšak není nemožné. Je nutné hledat způsoby, jak se adaptovat na nové životní podmínky a vést relativně kvalitní život. Inspiraci vám mohou poskytnout tipy facebookové komunity amerických pacientů na dialýze sdružené kolem webových stránek www.kidneyfund.org.

Jak žít kvalitně na dialýze?

1. Poznávejte svoji nemoc. Ačkoli se na počátku můžete cítit zahlcení informacemi, pacienti se shodují na tom, že dozvědět se co možná nejvíc o své nemoci, o dialýze, lécích a o fungování lidského těla je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou můžete udělat.

2. Hledejte podporu u ostatních. Důležité je hledat pomoc a sílu u své rodiny, přátel a lékařského týmu.

3. Vytvořte si dobré návyky. Hned od začátku je důležité držet se nastavených pravidel: správně jíst, přesně dodržovat omezený příjem tekutin, brát předepsané léky a plnit ostatní pokyny lékařů. Nezapomeňte ani na dostatečný a pravidelný pohyb.

4. Soustřeďte se na přítomnost. Přizpůsobení se dialýze je snadnější, pokud vše řešíte den za dnem, tak jak problémy postupně přicházejí a odcházejí.

5. Zůstaňte pozitivní. Zaměřte se na pozitivní věci ve vašem životě – berte dialyzační léčbu jako něco, co vám umožňuje přežít. Buďte vděční za každý prožitý den. Nenechte se ovládnout myšlenkou „Proč zrovna já?“ Je v pořádku cítit vztek, ale nenechte ho, aby ovládnul váš život.

6. Mějte svoje záležitosti pevně v rukou. Snažte se být aktivním účastníkem vlastní léčby a rozhodování o ní. Pravidelně sledujte výsledky vyšetření. Převezměte kontrolu nad svým vlastním zdravím a nevzdávejte se.

Zdroj: www.kidneyfund.org/kidney-today/6-tips-to-help-you-adjust-to-dialysis.h…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme