Chronické onemocnění ledvin a vláknina

Nízký příjem vlákniny v potravě je významným problémem ve většině vyspělých zemí. Důvodem je zejména vysoký příjem výrobků z bílé mouky a průmyslově zpracovávaných potravin a omezený příjem zeleniny, ovoce, celozrnných produktů, luštěnin a dalších potravin s vysokým obsahem vlákniny. Denně tak naše strava obsahuje průměrně 10 až 14 gramů vlákniny. Podle odborníků je však optimální denní příjem 14 gramů na každých 1000 kalorií, tedy přibližně 25 gramů pro ženy, 38 g pro muže a 19 až 25 g pro děti.

Vláknina tlumí zánět

14 tisíc lidí se zúčastnilo studie, v níž byl srovnáván vztah mezi denním příjmem vlákniny a hladinou C-reaktivního proteinu. C-reaktivní protein (CRP) je parametr, který indikuje zánět probíhající v těle. U pacientů s chronickým onemocněním ledvin a glomerulární filtrací nižší než 60 ml/ min/1,73 m2 se s každými 10 g zvýšeného příjmu vlákniny o 38 % snížila pravděpodobnost zvýšení hladiny CRP (nad 3 mg/l). Bylo tak prokázáno, že vyšší příjem vlákniny souvisí s utlumením zánětu. U osob bez diagnózy chronického onemocnění ledvin pravděpodobnost vzniku zánětu poklesla o 11 %. Vyšší příjem vlákniny u skupiny s chronickým onemocněním ledvin souvisel také s nižší mortalitou.

Možné důvody pozitivního vlivu vlákniny

  • Vláknina snižuje glykemické zatížení sacharidy, které jsou rychle stráveny a vstřebány.
  • Adiponektin, hormon vznikající v tukových buňkách, pomáhá regulovat metabolismus glukózy a metabolizmus tuků a má protizánětlivé účinky. Vysoký příjem vlákniny je spojen s vyšší úrovní tohoto hormonu v krvi.
  • Bakterie ve střevě produkují toxiny, jako jsou fenoly, indoly a aminy, které mohou přispět ke vzniku zánětu. Lidé s onemocněním ledvin mají vyšší hladiny těchto toxinů, protože ledviny již nejsou schopny je vylučovat. Strava s vysokým obsahem vlákniny může snížit produkci těchto toxinů a jejich absorpci do krevního řečiště.
  • Ovoce a zelenina působí v organizmu alkalicky a může potlačovat metabolickou acidózu (hromadění kyselých látek v těle), kterou často trpí pacienti na dialýze nebo lidé s onemocněním ledvin.

    Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/?p=1524

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme