Prevence a zdravý životní styl

Chůze stejně účinná jako běh

Svižná chůze může snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu a cukrovky stejně dobře jako běh.

Běhat nebo chodit?

Výzkumníci 6 let analyzovali údaje 33 060 lidí, kteří pravidelně běhali, a 15 045 respondentů, kteří se pravidelně věnovali chůzi. Věk účastníků studie se pohyboval mezi 18 až 80 lety. Chůze a běh poskytují ideální test pro srovnání zdravotních výhod mírně intenzivního a silně intenzivního pohybu, protože se při nich zapojují stejné svalové skupiny a jde o podobnou fyzickou aktivitu prováděnou v různých intenzitách. Na rozdíl od předchozích studií vědci v tomto případě hodnotili vynaloženou energii na chůzi a běh podle vzdálenosti, ne podle času. Ukázalo se, že čím více běžci běželi a chodci šli, tím lépe na tom byli se zdravím. Pokud je množství vynaložené energie u obou fyzických aktivit stejné, pak jsou srovnatelné i zdravotní přínosy.

Konkrétní výsledky

Běh významně snížil riziko prvního nálezu hypertenze o 4,2 %, chůze o 7,2 %. Běh snížil riziko prvního nálezu vysoké hladiny cholesterolu o 4,3 %, chůze o 7 %. Běh snížil riziko diagnózy diabetu o 12,1 %, chůze o 12,3 %. Běh snížil riziko ischemické choroby srdeční o 4,5 %, chůze o 9,3 %.

Kdo nesmí běhat, může chodit

Výsledky studie ukazují, že stejné množství vydané energie při mírně intenzivní chůzi i intenzivním běhu má za následek podobné snížení rizika vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu, diabetu a možné ischemické choroby srdeční. To je pozitivní zpráva zejména pro ty, pro které je chůze z důvodu zdravotního hendikepu vhodnější fyzickou aktivitou než běhání.

Zdroj: http://newsroom.heart.org/news/walking-can-lower-risk-of-heart-related-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme