Psychologická podpora

Deprese a bolest zhoršují stav dialyzovaných

Deprese a bolest, které se běžně vyskytují u pacientů na dialýze, mohou mít podle posledních zjištění závažné negativní zdravotní následky. Výsledky šetření vyvolávají otázku, zda by použití antidepresiv a léků proti bolesti mohlo zlepšit zdravotní stav dialyzovaných pacientů a snížit celkové náklady na léčbu.

Nedodržování léčby a častější hospitalizace

Nefrologové hodnotili vliv příznaků deprese a bolesti na základě dotazníků, které 286 dialyzovaných pacientů vyplňovalo každý měsíc po dobu až 2 let. Jejich analýzou zjistili následující fakta:

  • Středně těžké až těžké symptomy deprese byly identifikovány u 18 % měsíčních dotazníků a příznaky bolesti se objevily u 79 % měsíčních dotazníků.
  • Pacienti s depresivními příznaky měli o 21 % vyšší pravděpodobnost, že vynechají dialyzační proceduru, o 24 % větší pravděpodobnost, že budou přijati na pohotovosti, o 19 % větší pravděpodobnost hospitalizace a o 40 % vyšší pravděpodobnost úmrtí.
  • Pacienti trpící těžkými bolestmi měli o 16 % větší pravděpodobnost, že jejich dialyzační procedury budou zkráceny, o 58 % vyšší pravděpodobnost, že budou přijati na pohotovost a o 22 % větší pravděpodobnost hospitalizace.

Pomůže léčba bolesti a deprese?

Pravidelná hemodialyzační léčba představuje pro pacienty velkou fyzickou a psychickou zátěž. Symptomy deprese a bolest podle autorů výzkumu souvisí s nedodržováním dialyzační léčby a s vyšším využíváním zdravotnické péče. Depresivní stavy jsou také spojeny s vyšší úmrtností. Nasazení terapie ke zmírnění těchto příznaků by mohlo snížit náklady na léčbu pacienta a zlepšit jeho zdravotní stav.

Zdroje: http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2014/07/30/CJN.00220114.shor… http://www.nephrologynews.com/articles/110379-depressive-symptoms-pain-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme