Diabetes, onemocnění ledvin a noční krevní tlak

Již dřívější studie naznačovaly, že pacienti s diabetem nebo chronickým onemocněním ledvin mají zvýšený krevní tlak během noci. Nová japonská studie nyní zjistila, že vyšší systolický krevní tlak v nočních hodinách se objevuje také u starších pacientů, kteří trpí zároveň prediabetem (stav předcházející diabetu) a chronickým onemocněním ledvin.

Noční tlak se zvyšuje i u lidí s prediabetem

Výzkumníci shromáždili údaje od více než tisíce mužů a žen starších 60 let. Po dobu 2 dnů účastníci studie podstoupili 24hodinové monitorování krevního tlaku. Výsledky ukázaly, že u zkoumaného souboru jedinců činil průměrný noční systolický krevní tlak 115,7 mmHg. U osob, které trpěly prediabetem a zároveň chronickým onemocněním ledvin, byl naměřen zvýšený systolický tlak, a to o 2,9 mmHg, a u pacientů s diabetem a chronickým onemocněním ledvin dokonce o 7,8 mmHg, ve srovnání s jedinci s normální glykémií a zdravými ledvinami. U pacientů trpících buď jen prediabetem, diabetem, nebo pouze chronickým onemocněním ledvin nebyl zaznamenán žádný nárůst systolického krevního tlaku.

Zvýšený krevní tlak v noci je spojen s vyšší mortalitou

Podle autorů studie je zjištěný rozdíl v hodnotách nočního systolického tlaku znepokojující, jelikož dřívější rozsáhlý výzkum již prokázal souvislost mezi zvýšením nočního systolického krevního tlaku a vyšší úmrtností.

Zdroj: http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2016/02/25/CJN.07700715.abst…
www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/nighttime-bp-ele…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme