Dárcovství

Funkce zbylé ledviny u žijící dárců se časem zlepšuje

Bezprostředně po darování orgánu vykazují žijící dárci mírné snížení funkce ledvin, ta se ale podle nových zjištění v průběhu času zlepšuje. Ve Spojených státech právě probíhá ojedinělý výzkum, při němž jsou sledováni žijící dárci ledvin. Odborníci sice předpokládají, že dárcovství ledviny od žijícího dárce je bezpečné, přesto stále chybějí prospektivní studie s párovými kontrolami, které by prokázaly dlouhodobou bezpečnost dárcovství orgánu od žijícího dárce.

Funkce ledvin se zvýšila

Zmíněná studie posuzuje dárce a kontrolní skupinu osob (které orgán nedarovaly) a soustředí se zejména na jejich anamnézu, životní funkce, funkce ledvin a laboratorní hodnoty. Prozatím nejzajímavějším poznatkem je zjištění, že funkce ledvin hodnocená podle rychlosti glomerulární filtrace se u 198 žijících dárců v období od 6. do 36. měsíce po odejmutí orgánu zvýšila o 1,09 ml/min/1,73 m2 za rok. Naopak u jedinců v kontrolní skupině došlo k jejímu snížení (o 0,44 ml/min/1,73 m2 za rok). Také krevní tlak dárců zůstal stabilní a v normálním rozmezí.

Abnormální hodnoty v krevních testech

U žijících dárců však byly pozorovány také některé abnormality v krevních testech, konkrétně vyšší hladiny parathormonu, kyseliny močové, homocysteinu a draslíku a naopak nižší hladina hemoglobinu ve srovnání s kontrolní skupinou. Tyto abnormality by mohly být předzvěstí vyššího rizika zlomenin a jiných problémů týkajících se kostí v budoucnu, zatímco zvýšené hladiny kyseliny močové se shodují s hlášeními o zvýšeném výskytu dny u některých dárců ledvin.

Dlouhodobé sledování je nutností

Je důležité tyto abnormální parametry zkoumat i nadále, abychom mohli lépe porozumět faktorům ovlivňujícím život žijících dárců ledvin. I přes to, že podoba studie je unikátní a pomáhá odhalit to, jak odstranění ledviny může ovlivnit zdravotní stav dárce, vypovídá jen málo o dlouhodobých výsledcích, jako je riziko selhání ledvin nebo předčasného úmrtí. Proto je třeba dalších dlouhodobých studií a analýz z registrů dárců, které mohou pomoci ve sledování potenciálních dlouhodobých komplikací.

Zdroje: www.kidney.org/news/living-donors-increase-kidney-function-over-time www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272638615004862

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme