Dárcovství

Jak bezpečné je darovat ledvinu?

Současné studie ukazují, že transplantace ledviny od žijícího dárce je ve srovnání s transplantací orgánu od zemřelého dárce spojena s delším přežitím jak štěpu, tak i pacienta. Darování orgánu je tedy pro příjemce jistě přínosem. Jak jsou na tom ale ve skutečnosti dárci? Své stanovisko k uvedené problematice nedávno vydala speciální pracovní skupina Evropské nefrologické společnosti ERA-EDTA.

Dárci jsou „zdravější“ než běžná populace

Dvě nové studie z USA a Norska publikované v roce 2014 vyvolaly určité obavy týkající se dlouhodobé bezpečnosti u dárcovství ledviny. Předchozí studie totiž srovnávaly riziko dárce vzhledem k běžné populaci. A výsledky ukázaly, že dárci měli výsledky týkající se zdravotních rizik podobné nebo dokonce mírně lepší. Z toho byl vyvozen závěr, že darování ledviny není spojeno s jakýmkoliv rizikem pro dárce. Skutečnost je však o něco komplikovanější.

Průměrní dárci jsou totiž „zdravější“ než průměrná populace. Aby mohl člověk darovat ledvinu, musí splňovat jistá kritéria týkající se zdravotního stavu – zjednodušeně řečeno, musí být dostatečně zdravý. Zmíněné studie z roku 2014 proto srovnávaly zdravotní výsledky dárců s podobně „zdravými“ osobami v kontrolní skupině. A výsledky ukázaly, že dárci mají mírně zvýšené riziko vzniku selhání ledvin v průběhu života. Dárcovství je spojeno s rizikem, ale nízkým.

Odborníci z pracovní skupiny proto kriticky přehodnotili odhady dlouhodobých rizik u žijících dárců. A jejich závěr zní: darování ledviny není bez rizika, avšak rizika spojená s dárcovstvím jsou nízká. Dále zdůrazňují, že velmi důležité je individuální posouzení rizik a přínosů u každého jedince. Dlouhodobá rizika lze předvídat, mohou se však u jednotlivých osob lišit, a to od rizika nulového až po nepřijatelné. Nezbytné je navíc potenciálního dárce o jeho rizicích poučit, aby se mohl rozhodnout na základě jejich znalostí a byl ochoten je přijmout. Lékaři by dále měli dárce informovat o tom, že případná rizika lze snížit zdravým životním stylem. Pozornost by tak nadále neměla být věnována pouze příjemcům orgánů, ale i dárcům a možná rizika vyplývající z darování orgánů by neměla být podceňována.

Zdroje: 
https://www.era-edta.org 
https://www.academic.oup.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme