Kdy je možné vynechat standardní léčbu

Podle nejnovější studie mají pacienti trpící IgA neuropatií, avšak s normální funkcí ledvin a jen nepatrným abnormálním nálezem v moči v době diagnózy, výbornou dlouhodobou prognózu a nepotřebují žádnou speciální léčbu. Tato zjištění jsou v kontrastu s předchozími výsledky menších studií a naznačují, že pacienti by se mohli vyhnout potenciálně toxickým imunosupresivním lékům, které jsou často k léčbě této nemoci předepisovány.

IgA nefropatie a dlouhodobá prognóza

Při IgA nefropatii dochází k ukládání protilátky imunoglobulinu A (IgA) v ledvinách. Důsledkem je poškozování glomerulů a vznik zánětu, což může v některých případech vést až k selhání ledvin. Nejčastější bývá nález krve a bílkovin v moči. Někteří pacienti s IgA nefropatií však mají normální funkci ledvin a jen mírně patologický nález v moči v době stanovení diagnózy. Dlouhodobá prognóza těchto pacientů byla prozatím nejasná.

Povzbudivé výsledky

Španělský vědecký tým analyzoval údaje 141 pacientů bílé rasy s prokázanou IgA nefropatií, kteří měli normální funkci ledvin, málo nebo žádné bílkoviny v moči a kteří k léčbě choroby neužívali imunosupresivní léky.

  • Po 10, 15, a 20 letech od zahájení šetření bylo u 96,7 %, 91,9 %, a 91,9 % pacientů zaznamenán menší než 50% nárůst hladiny kreatininu v krvi (rostoucí hladina kreatininu indikuje klesající funkci ledvin). U žádného z pacientů se nevyvinulo selhání ledvin.
  • Ke klinické remisi (vymizení potíží pacienta) došlo u 53 (37,5 %) pacientů v průměru po čtyřech letech.
  • 41 (29,1 %) pacientů bylo bez nálezu bílkovin v moči.
  • Na začátku studie mělo 23 (16,3 %) pacientů vysoký krevní tlak, na konci sledování pak 30 (21,3%) pacientů.
  • 59 (41,8 %) pacientů bylo léčeno léky, které snižují vysoký krevní tlak a proteinurii.

Autoři studie se na základě výsledků domnívají, že dlouhodobá prognóza těchto pacientů je vynikající a že nevyžaduje žádnou speciální léčbu, kromě léků na snížení krevního tlaku a proteinurie. 

Zdroj: 
http://www.renalbusiness.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme