Meloun v ledvinné dietě
Osvěžení ve formě šťavnaté dužniny vodního melounu si můžeme dopřát přibližně od května do září, kdy má hlavní sezónu na našem trhu. Meloun je dobrým zdrojem vitaminu C, betakarotenu a lykopenu a má velmi nízký obsah sodíku a fosforu. Je však bezpečné ho zařadit do stravy při chronickém onemocnění ledvin? Odpověď zní: určitě ano, ale je dobré hlídat si velikost porce.
Melounu jen s mírou
===================
- Velikost porce – typická velikost porce melounu v podobě středně velkého klínu (cca 3 hrnky nakrájených kousků melounu). Pro ty, kteří dodržují dietu s omezeným příjmem tekutin a draslíku, může toto množství znamenat příliš mnoho tekutin a draslíku. Proto dietologové v tomto případě doporučují spíše porci o velikosti přibližně 1 hrnku.
- Obsah draslíku – mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje draslík, proto je pro kontrolu příjmu draslíku nezbytné sledovat počet denních porcí a velikost jednotlivých porcí. Ze všech druhů melounů má však právě vodní melou nejméně draslíku. Jeden hrnek s kousky melounu obsahuje přibližně 180 mg draslíku. Klín „normální velikosti“ z melounu o hmotnosti cca 4,5 kg obsahuje přibližně 320 mg draslíku.
- Tekutiny – zejména v horkém počasí může být snadné překročit denní příjem tekutin, proto je dobré hlídat si velikost porce. Meloun asi z 92 % tvoří voda a 1 klín melounu tak může představovat téměř 3 hrnky tekutiny. To je další důvod, proč se těm, kteří dodržují omezený příjem tekutin, doporučuje porce o velkosti 1 hrnku.
Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/food-facts-friday-watermelon/