Dárcovství

Nejefektivnější strategie pro podporu dárcovství

Potřeba zvýšit počet živých dárců orgánů, kteří budou ochotni poskytnout svoji ledvinu, aby zachránili život svým blízkým se selháním ledvin, je celosvětový problém. Nová analýza kanadských vědců naznačuje, že pro podporu dárcovství orgánů od živých dárců jsou nejúčinnější vzdělávací strategie zaměřené na potenciální příjemce orgánu a jejich nejbližší.

Strategie s potenciálem zlepšit postoj k dárcovství

Strategie, které mají potenciál zlepšit postoj k transplantacím ledvin od živých dárců, zahrnují podle odborníků zejména následující kroky:

  • Opakovaně poskytovat pacientovi dostatečné informace týkající se transplantace ledvin od živých dárců, a to už od raných stadií onemocnění ledvin, a do edukace zahrnout i nejbližší okolí pacientů.
  • Odstranit všechna případná demotivující opatření, která brání dárcovství.
  • Optimalizovat efektivitu hodnocení kandidátů na dárcovství orgánů a zlepšovat bezpečnost a obhajitelnost kritérií výběru dárců.

O dárcovství je třeba poučit ty nejbližší v okolí pacienta

Kanadským vědcům zkoumajícím uvedenou problematikou se podařilo najít jen velmi málo kvalitních studií zaměřených na hodnocení strategií určených k podpoře dárcovství orgánů od živých dárců. Významný přínos prokázaly zejména dvě studie přímo zaměřené na nejbližší osoby v okolí potenciálního příjemce. Uvedená zjištění ukazují, nejen jakým směrem je třeba zaměřit podporu dárcovství orgánů, ale také skutečnost, že je nutné provést další kvalitní studie s cílem zjistit účinnost jednotlivých strategií.

Zdroje: https://medicalxpress.com/news/2017-08-strategy-kidney-donation.html http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2017/08/16/CJN.01470217

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme